...

Olie zwak Goud twijfelt

21 juni 2012, 07:37 | Guy Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het is al een tijd­je gele­den dat ik een analyse heb gemaakt over de grond­stof­fen en dan vooral de Olie en het Goud. De Olie ver­loor de afgelopen weken fors, het Goud in Euro amper maar in dol­lar toch een terug­val van 250 dol­lar. Waar staan we op dit moment? En, waar kun­nen deze grond­stof­fen nu naartoe?


Olie:
Aan de pomp kri­j­gen we een wat beter humeur daar de ben­zine toch al zo‘n 1015 cent lager staat dan pak­weg een week of 12 gele­den, de Oliepri­js is dan ook behoor­lijk terug gevallen vanaf een pri­js van boven de 125 USD per vat naar nu 91 – 92 USD voor een vat Brent Olie. Aan de andere kant zakt de Oliepri­js niet zomaar, het is wat rustiger in het Mid­den Oost­en, maar belan­grijk­er nog is de afkoel­ing van de werelde­conomie. Ofwel, er is min­der Olie nodig wereld­wi­jd momenteel. Het ver­loop van de Oliepri­js zegt dus in feite veel meer dan we denken, en dat mogelijk al voor dat we het zelf merken dat het economisch nog slechter zal gaan de komende tijd, en dan vooral in de VS.

Tech­nisch:
Begin april stond de Brent nog rond die 125 USD per vat, in nog geen 12 weken tijd ver­dampt er zo‘n 34 USD. Het is vooral zoeken naar een punt waar er ste­un kan wor­den verwacht. Rond de 100 USD zou er een pauze moeten komen, het­geen we dan ook hebben gezien, maar de pri­js zakt nu toch vrij gemakke­lijk door die ste­un van 100 USD voor het eerst 2 weken gele­den. Er zat dus nog meer dal­ing in het spreek­wo­ordelijke VAT.

De 90 – 92 USD is nu een vol­gend richt­punt, een niveau dat we van­daag (21 juni) al hebben opge­zocht. Die ste­un zien we door de top die werd gemaakt in juni 2010, de vraag is of de Olie ook deze ste­un kan houden? De pri­js komt nu toch in een soort vri­je val terecht.

Kan men in deze fase wel goeie zak­en doen door tij­dens deze vri­je val wat con­tracten op te pakken? Ja, er bieden zich op de korte ter­mi­jn wel kansen aan maar aan de andere kant is het natu­urlijk de vraag of de dal­ing hier op zal houden? Een bounce kan trouwens alti­jd, en ook die zal denk ik niet mals zijn aangezien de pri­js zoveel terugviel in een relatief korte peri­ode. Van de 34 USD dal­ing kan er makke­lijk 10 tot 12 USD terug gehaald wor­den. Daarom is het spec­u­latief een kans om er wat mee te doen, maar wel met de nodi­ge risico‘s uiteraard.

Grafiek Brent Olie:


Goud:
Hier speelt de dol­lar natu­urlijk parten, het­geen we ook goed kun­nen zien aan het ver­loop van de koers in Euro (kilo­pri­js grafiek) en de koers in USD (troy ounce grafiek). Maar toch lijkt het erop dat de belang­stelling voor het Goud weg aan het ebben is momenteel. Al bli­jft de belan­grijke grens in USD de 1500 – 1525 dol­lar nu, u kunt dit duidelijk zien op de grafiek van het Goud in USD. Tech­nisch bekeken verzwakt alles wel behoor­lijk door dat er telkens lagere top­pen komen en omdat het de lange uptrend die al loopt van 2008 werd gebro­ken. Onder de 1500 dol­lar kan het Goud verder inlev­eren tot niveaus in de buurt van de 1250 – 1300 USD. Nog­maals, het gaat hier om de pri­js in Troy Ounce ofwel de eerste grafiek hieron­der. Dat is wel inter­na­tion­aal de meest belan­grijke omdat er daar het meest in wordt gehan­deld. Op deze grafiek is de verzwakking van de afgelopen peri­ode duidelijk te merken.

In Euro, en dan per kilo­gram, ziet het er ook min­der goed uit voor het Goud, maar door de ste­vige verzwakking van de Euro ten opzichte van de USD bli­jft de Goud­pri­js in Euro beter liggen. Meteen een indi­catie dat de Euro behoor­lijk aan waarde in moest lev­eren de afgelopen tijd. In feite, wie er een kilo­gram Goud heeft liggen komt zo in pri­js bedro­gen uit aangezien het edel­metaal op de inter­na­tionale mark­ten aan het verzwakken is. Als het Goud verder verzwakt, en de Euro pakt wat in waarde terug de komende peri­ode, dan voorzie ik dat de Kilo­pri­js van het Goud in Euro makke­lijk 2500 tot 3000 Euro kan terug­vallen tot de eerste ste­un­zone rond de 37.750 Euro.

Het Goud verzwakt over het alge­meen kun­nen we con­clud­eren, en er hoeft niet al teveel te gebeuren voor­dat er belan­grijke ste­un­pun­ten breken. Voor­lop­ig dus even voorzichtigheid gebo­den voor wat betre­ft het Goud de komende peri­ode.

Grafiek Goud troy ounce in USD:

Grafiek Goud pri­js per KILO in Euro:

Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.