Het is al een tijdje geleden dat ik een analyse heb gemaakt over de grondstoffen en dan vooral de Olie en het Goud. De Olie verloor de afgelopen weken fors, het Goud in Euro amper maar in dollar toch een terugval van 250 dollar. Waar staan we op dit moment? En, waar kunnen deze grondstoffen nu naartoe?
Olie:
Aan de pomp krijgen we een wat beter humeur daar de benzine toch al zo‘n 10 a 15 cent lager staat dan pakweg een week of 12 geleden, de Olieprijs is dan ook behoorlijk terug gevallen vanaf een prijs van boven de 125 USD per vat naar nu 91 – 92 USD voor een vat Brent Olie. Aan de andere kant zakt de Olieprijs niet zomaar, het is wat rustiger in het Midden Oosten, maar belangrijker nog is de afkoeling van de wereldeconomie. Ofwel, er is minder Olie nodig wereldwijd momenteel. Het verloop van de Olieprijs zegt dus in feite veel meer dan we denken, en dat mogelijk al voor dat we het zelf merken dat het economisch nog slechter zal gaan de komende tijd, en dan vooral in de VS.
Technisch:
Begin april stond de Brent nog rond die 125 USD per vat, in nog geen 12 weken tijd verdampt er zo‘n 34 USD. Het is vooral zoeken naar een punt waar er steun kan worden verwacht. Rond de 100 USD zou er een pauze moeten komen, hetgeen we dan ook hebben gezien, maar de prijs zakt nu toch vrij gemakkelijk door die steun van 100 USD voor het eerst 2 weken geleden. Er zat dus nog meer daling in het spreekwoordelijke VAT.
De 90 – 92 USD is nu een volgend richtpunt, een niveau dat we vandaag (21 juni) al hebben opgezocht. Die steun zien we door de top die werd gemaakt in juni 2010, de vraag is of de Olie ook deze steun kan houden? De prijs komt nu toch in een soort vrije val terecht.
Kan men in deze fase wel goeie zaken doen door tijdens deze vrije val wat contracten op te pakken? Ja, er bieden zich op de korte termijn wel kansen aan maar aan de andere kant is het natuurlijk de vraag of de daling hier op zal houden? Een bounce kan trouwens altijd, en ook die zal denk ik niet mals zijn aangezien de prijs zoveel terugviel in een relatief korte periode. Van de 34 USD daling kan er makkelijk 10 tot 12 USD terug gehaald worden. Daarom is het speculatief een kans om er wat mee te doen, maar wel met de nodige risico‘s uiteraard.
Goud:
Hier speelt de dollar natuurlijk parten, hetgeen we ook goed kunnen zien aan het verloop van de koers in Euro (kiloprijs grafiek) en de koers in USD (troy ounce grafiek). Maar toch lijkt het erop dat de belangstelling voor het Goud weg aan het ebben is momenteel. Al blijft de belangrijke grens in USD de 1500 – 1525 dollar nu, u kunt dit duidelijk zien op de grafiek van het Goud in USD. Technisch bekeken verzwakt alles wel behoorlijk door dat er telkens lagere toppen komen en omdat het de lange uptrend die al loopt van 2008 werd gebroken. Onder de 1500 dollar kan het Goud verder inleveren tot niveaus in de buurt van de 1250 – 1300 USD. Nogmaals, het gaat hier om de prijs in Troy Ounce ofwel de eerste grafiek hieronder. Dat is wel internationaal de meest belangrijke omdat er daar het meest in wordt gehandeld. Op deze grafiek is de verzwakking van de afgelopen periode duidelijk te merken.
In Euro, en dan per kilogram, ziet het er ook minder goed uit voor het Goud, maar door de stevige verzwakking van de Euro ten opzichte van de USD blijft de Goudprijs in Euro beter liggen. Meteen een indicatie dat de Euro behoorlijk aan waarde in moest leveren de afgelopen tijd. In feite, wie er een kilogram Goud heeft liggen komt zo in prijs bedrogen uit aangezien het edelmetaal op de internationale markten aan het verzwakken is. Als het Goud verder verzwakt, en de Euro pakt wat in waarde terug de komende periode, dan voorzie ik dat de Kiloprijs van het Goud in Euro makkelijk 2500 tot 3000 Euro kan terugvallen tot de eerste steunzone rond de 37.750 Euro.
Het Goud verzwakt over het algemeen kunnen we concluderen, en er hoeft niet al teveel te gebeuren voordat er belangrijke steunpunten breken. Voorlopig dus even voorzichtigheid geboden voor wat betreft het Goud de komende periode.
Grafiek Goud troy ounce in USD:
Grafiek Goud prijs per KILO in Euro:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl