...

MAYDAY op Wall Street

8 november 2007, 09:26 | Guy Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

De indices komen in zwaar weer terecht maar het stormt nog net niet, die is op komst nu want zow­el de S&P 500 en de Dow Jones staan rond hun zeer belan­grijke 200-daags gemid­delde … Ook Europa staat er niet best voor met de AEX die onder de 530 pnt zakt en de DAX die een belan­grijke ste­un door­breekt …

Toe­s­tanden:

Op de beurzen kri­j­gen we opnieuw te mak­en met de kredi­et­cri­sis die zoge­naamd al was afgelopen als we de posi­tieve anal­is­ten geloven. Hoe vaak werd het in sep­tem­ber en okto­ber niet ver­meld, en hoe goedgelovig waren som­mige beleg­gers wel niet gezien de markt weer de hoog­ste standen ooit opzocht­en op Wall Street. 

De FED probeerde de scheve sit­u­atie recht te trekken met diverse en zeer grote kap­i­taal­in­jec­ties en rentev­er­lagin­gen die in eerste instantie voor een soort oplucht­ing zorgden maar in feite was het niet meer dan een drup­pel op de bek­ende gloeiende plaat. Dat heb ik in de peri­ode toen men sug­gereerde dat alles achter de rug was diverse keren aan proberen te geven, en ik bli­jf erbij dat we nog niet eens mid­den in de cri­sis zit­ten. Dat moet alle­maal nog komen. We hebben de sub­prime perike­len die nu bek­end wor­den gemaakt boven water zien komen, maar we hebben de gevol­gen van de car­ry trade nog niet over de markt heen gekre­gen, en die moet naar mijn mening vele malen grot­er van omvang zijn dan het­geen we nu te weten komen over de hypotheek­markt. Heel veel geleend kap­i­taal via de YEN zit in de aan­de­len­markt al dan niet gehedgd, dus de YEN omgezet in de dol­lar in de aan­de­len­mark­ten. Dus als de dol­lar wegza­kt, de YEN oploopt en de waarde van de aan­de­len neemt fors af dan weet u snel genoeg wat dat zal veroorzaken.

De YEN loopt nu duidelijk op tov de dol­lar, de aan­de­len­markt start zijn 3e poging tot de lang­durige dal­ing en de groot­banken staan tot aan de lip­pen onder water. Zak­en die toch opvallen en zek­er een sig­naal afgeven over wat er aan zit te komen. Ik kan u alvast melden dat dit er zeer beroerd uit komt te zien.

De grafieken:

We kijken ook naar 4 indices, de Dow Jones, de S&P 500, de AEX en de DAX

Dow Jones

Niet moeil­ijk, de index zakt tot een belan­grijke ste­un­zone tussen de 13.200 en 13.300 pnt. Onder die 13.200 pnt is het snel over en uit met makke­lijk een koers­doel rond de 12.800 pnt. De bodem van augus­tus rond de 12.500 pnt kan daar­na ook snel wor­den opge­zocht. Voor deze index die het 200-daags gemid­delde nu aan­valt ziet het er alles­be­halve goed uit. We kun­nen veel lager dus.

S&P 500

Net als de Dow Jones ziet het er slecht uit, deze index staat al onder het 200-MA wat hem nog zwakker maakt. Ook hier makke­lijk nog 75 tot 100 pnt dal­ing mogelijk op korte ter­mi­jn. De banken­sec­tor weegt hier wel wat zwaarder dan bij de Dow Jones.

AEX

De AEX zakt onder de 530 pnt, de weg ligt open tot de 520 en 514 pnt waar we wat ste­un kun­nen verwacht­en. De AEX staat al wel onder het 200-daags gemid­delde zodat de lange ter­mi­jn trend die nog omhoog was gericht aangevallen wordt. De kans op een verdere dal­ing tot onder de 500 pnt bli­jft hier­door zeer groot, en dat ook op vrij korte termijn.

DAX

De DAX bli­jft nog wat achter, toch ook hier oplet­ten want een ver­snelling kan er snel aankomen. Bij de DAX let­ten we nu vooral op de 7500 pnt als belan­grijke ste­un ofwel daar komt de lijn onder de bodems nu uit. De index staat als enige wel nog ruim boven zijn 200-MA en is daarmee nog de sterk­ste uit dit overzicht.

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.