Zuid-Amerika, de regio waar de beurzen vliegen tot ongekende hoogtes. Tot waar kan men dit volhouden, de drang is daar zo groot dat zowel Mexico al Brazilië het voor elkaar krijgen om binnen 1 jaar na de grootste financiële crisis ooit nieuwe records op de borden te prikken. Waar zit het grote gevaar? Wanneer komt de grote verschuiving daar en welke gevolgen zal dat met zich mee brengen voor de rest. Een dampend kruitvat is het wel, veel miljarden dollars liggen daan klaar om in rook op te gaan.
Brazil en Mexico:
Toen ik deze week, en eind vorig jaar, naar de Zuid Amerikanen keek schrok ik wel van de performance aldaar. Mexico presteert het om een nieuwe All Time High neer te zetten en de Bovespa (Brazilië) komt er dicht bij in de buurt. Eind 1999 stond de Mexicaanse beurs nog op 2200 pnt, vandaag bereik de index daar het getal 33.000 pnt. Brazilië presteerde het om vanaf de bodem eind 2002 op te klimmen tot 72.000~73.000 punten. Na Japan eind jaren ’80 dacht ik dat zoiets niet al te vaak meer voor zou komen, maar het levende bewijs is er vanuit die regio wederom.
Ik zal nu alles niet tot in detail gaan vergelijken, wel is het zo dat ook Japan een hele mooie toekomst werd toebedeeld in de jaren ’80 waardoor de beurs (de Nikkei: zie grafiek 3) opliep van 5000 naar bijna 40.000 pnt toen. Echte crisistijd was het toen niet eens, men zag het prima zitten wereldwijd want er kwam een consumenten drang op gang die de markten in een ware BULL market terecht deed komen. Vergelijk ik dan nog deze periode met nu waar de omstandigheden op consumentenvlak in een dusdanig contrast staan met toen dan hou ik me vast voor wat er daar op komst is de komende 10 jaar.
Komen we terug bij Japan, dan werd er gewoon veel te veel hooi op de vork genomen, de gevolgen kennen we allemaal wel. Tot vandaag de dag nog moet Japan afrekenen met de gevolgen van de crisis aldaar veroorzaakt door de halleluja stemming van de jaren ’80. Ook daar moest voor alles de hoofdprijs worden betaald, was er een grote concentratie aan volk die richting het werk ging verhuizen en waren de prijzen van het onroerend goed extreem hoog. Herkenbaar als wat we nu in de samba landen zien.
Kortom, ik waarschuw hierbij dat een van de oorzaken van een nieuwe periode van ellende op de financiële markten wel eens vanuit die hoek kan komen. De leeuwen lopen los, ze moeten blijkbaar hardhandig getemd gaan worden. De gedachtengang van de mensen aldaar is vrij simpel, men denkt dat het niet meer kapot kan en het vertrouwen is er plots nog veel hoger aan het worden omdat ze daar nu blijkbaar denken goed uit die crisis te zijn gekomen. … Gevolg? Een CRASH aldaar? … Zit er dik in,.… wordt natuurlijk vervolgd…
Grafiek 1: Mexico
Grafiek 2: Brazilië
Grafiek 3: Japan vanaf begin jaren 80:
Guy Boscart
US Markets