...

LA BAMBA DE SAMBA ALS DE SAMOERAI?

7 januari 2010, 08:30 | Guy Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Zuid-Ameri­ka, de regio waar de beurzen vliegen tot ongek­ende hoogtes. Tot waar kan men dit vol­houden, de drang is daar zo groot dat zow­el Mex­i­co al Brazil­ië het voor elka­ar kri­j­gen om bin­nen 1 jaar na de groot­ste finan­ciële cri­sis ooit nieuwe records op de bor­den te prikken. Waar zit het grote gevaar? Wan­neer komt de grote ver­schuiv­ing daar en welke gevol­gen zal dat met zich mee bren­gen voor de rest. Een damp­end kruit­vat is het wel, veel mil­jar­den dol­lars liggen daan klaar om in rook op te gaan.


Brazil en Mex­i­co:

Toen ik deze week, en eind vorig jaar, naar de Zuid Amerika­nen keek schrok ik wel van de per­for­mance aldaar. Mex­i­co presteert het om een nieuwe All Time High neer te zetten en de Boves­pa (Brazil­ië) komt er dicht bij in de buurt. Eind 1999 stond de Mex­i­caanse beurs nog op 2200 pnt, van­daag bereik de index daar het getal 33.000 pnt. Brazil­ië presteerde het om vanaf de bodem eind 2002 op te klim­men tot 72.000~73.000 pun­ten. Na Japan eind jaren 80 dacht ik dat zoi­ets niet al te vaak meer voor zou komen, maar het lev­ende bewi­js is er vanu­it die regio wederom.

Ik zal nu alles niet tot in detail gaan vergelijken, wel is het zo dat ook Japan een hele mooie toekomst werd toebe­deeld in de jaren 80 waar­door de beurs (de Nikkei: zie grafiek 3) opliep van 5000 naar bij­na 40.000 pnt toen. Echte cri­sis­ti­jd was het toen niet eens, men zag het pri­ma zit­ten wereld­wi­jd want er kwam een con­sumenten drang op gang die de mark­ten in een ware BULL mar­ket terecht deed komen. Vergelijk ik dan nog deze peri­ode met nu waar de omstandighe­den op con­sumenten­vlak in een dus­danig con­trast staan met toen dan hou ik me vast voor wat er daar op komst is de komende 10 jaar.

Komen we terug bij Japan, dan werd er gewoon veel te veel hooi op de vork genomen, de gevol­gen ken­nen we alle­maal wel. Tot van­daag de dag nog moet Japan afreke­nen met de gevol­gen van de cri­sis aldaar veroorza­akt door de hal­lelu­ja stem­ming van de jaren 80. Ook daar moest voor alles de hoofd­pri­js wor­den betaald, was er een grote con­cen­tratie aan volk die richt­ing het werk ging ver­huizen en waren de pri­jzen van het onroerend goed extreem hoog. Herken­baar als wat we nu in de sam­ba lan­den zien.

Kor­tom, ik waarschuw hier­bij dat een van de oorza­k­en van een nieuwe peri­ode van ellende op de finan­ciële mark­ten wel eens vanu­it die hoek kan komen. De leeuwen lopen los, ze moeten blijk­baar hard­handig getemd gaan wor­den. De gedacht­en­gang van de mensen aldaar is vrij sim­pel, men denkt dat het niet meer kapot kan en het vertrouwen is er plots nog veel hoger aan het wor­den omdat ze daar nu blijk­baar denken goed uit die cri­sis te zijn gekomen. … Gevolg? Een CRASH aldaar? … Zit er dik in,.… wordt natu­urlijk ver­vol­gd…

Grafiek 1: Mex­i­co

alt

Grafiek 2: Brazil­ië

alt

Grafiek 3: Japan vanaf begin jaren 80:

alt


Guy Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.