...

Intermarket 2008 overzicht

8 april 2008, 09:41 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

10 beurzen, ofwel indices vanaf 27 decem­ber tot nu, welke presteren er goed, welke moesten het ont­gelden? … De AEX deed het lang zo slecht niet maar het land waar de prob­le­men zich werke­lijk afspe­len ontspringt de dans blijk­baar … Een Inter­mar­ket overzicht …

Inter­mar­ket overzicht 2008

De grafiek toont meteen aan welke lan­den er goed en slecht presteren in een zelfde peri­ode, u ziet dat de snel­groeiende lan­den India en Chi­na het slecht deden, aan de andere kant valt het op dat Brazil­ië het best uit de verf komt. De AEX dat 10% ver­loor vanaf eind vorig jaar doet het lang zo slecht niet en is daarmee de beste van de euro lan­den. Duit­s­land en Frankrijk presteren slechter tot nog toe. De AEX liet trouwens wel een behoor­lijke ral­ly zien de afgelopen weken wat de index plots veel hoger bracht.

Toch leuk zo‘n overzicht, zek­er omdat we hier meteen zien welke regio‘s er goed en slecht voor de dag komen, de verass­ing hier is natu­urlijk Brazil­ië dat een plus laat zien. Brazil­ië wordt in 9 van de 10 gevallen in 1 adem genoemd met India en Chi­na, de per­for­mance loopt meestal niet ver uiteen maar deze keer is het anders. De Boves­pa Index (wel een com­modi­tie gevoelige index) maakt een out­per­for­mance van 22% tov India en 33% tov Chi­na. Een enorm verschil…

Aan de andere kant, Brazil­ië is natu­urlijk een index die ook zo in elka­ar kan zakken met 25 tot 30%, lat­en we dus niet te euforisch wor­den over dat soort presta­ties. Vorig jaar zouden Chi­na en India natu­urlijk ook vooraan in de tabel staan met ongelooflijke ren­de­menten. De win­naars van vorig jaar zijn behalve Brazil­ië de ver­liez­ers van dit jaar. Zoveel is duidelijk. Wel had ik vorig jaar ook Brazil­ië getipt als een index die dezelfde dal­ing zou moeten onder­gaan, dat het anders uit­pakt lijkt me duidelijk nu.

Overzicht 10 indices:

Opval­lend:

Wat me verder opvalt is dat Europa er weer meer van langs kri­jgt dan Wall Street, ter­wi­jl de Dow Jones maar 5,6% ver­loor en de S&P 500 7% in moest lev­eren zien we dat de AEX 10% en de DAX zelfs 15% moesten inlev­eren. Het lijkt erop dat het land dat voor de grote cri­sis zorgt er nog het best vanaf komt tot nog toe. Een ver­haal wat natu­urlijk niet kan klop­pen, dat weten we maar aan de andere kant weten we ook dat de VS heer en meester is in het manip­uleren van de realiteit. De kun­st tot het hoog houden van hun eigen markt is fenom­e­naal te noe­men, of dat ook zo verder zal gaan weet ik niet. Wat ik wel weet is dat als het moment er komt dat men de zaak niet meer onder con­t­role heeft men over elka­ar zal vallen om uit die markt te ger­ak­en. Dat die dag er komt staat voor mij vast, ik twi­jfel daar absolu­ut niet aan. Die roofop­bouw moet er op een bepaald moment uit, als het niet goed­schiks gebeurd, dan zal het via de kwade weg moeten. Daarom bli­jf ik aan­raden uw beslissin­gen te nemen voor dat de grote klap er komt.

Anal­is­ten, cri­sis en consumenten:

Ik hoor momenteel teveel anal­is­ten roepen dat de cri­sis achter ons ligt, dat is iets waar ik me nogal wat zor­gen over maak. Hoe kan men nu de recessie pas op gang komt er van uit­gaan dat het erg­ste leed achter ons ligt? De con­sument in de VS blijkt door de huizen­cri­sis zo goed als uit­ge­speeld en de banken die behoor­lijk diep moeten gaan de afgelopen maan­den om zich boven water te houden gaan natu­urlijk nooit meer met zoveel geld strooien richt­ing de con­sument. Zek­er niet nadat enkele banken op de rand­je bal­anceren en ter­nauw­er­nood wer­den gered door de FED

De economie in de VS draait op de con­sument, dus ik vraag me af hoe men het tij kan doen keren als diezelfde con­sument veel min­der te best­e­den heeft? Met andere woor­den, de bedri­jven gaan veel min­der winst mak­en, de koers winst ver­houdin­gen gaan oplopen zodat automa­tisch de indices zullen moeten inlev­eren om er een juiste waarde te lat­en zien. 

Dan de cri­sis, die ligt nog lang niet achter ons, sterk­er nog, het erg­ste moet nog komen in een lat­er sta­di­um. Er zijn daar­voor genoeg rede­nen, veel heeft te mak­en met het­geen ik hier­boven al melde maar daar komt bij het val­u­tarisi­co. Denk aan de hero­plev­ing van de yen tov de dol­lar en denk vooral aan de reusachtige Car­ry Trades” waar de grote instellin­gen in de VS nog mee zit­ten. Dat bli­jft een lev­ens­g­root gevaar, en bij een dal­ende beurs en een ver­slechterend sen­ti­ment gaan daar de bellen gaan rinke­len. Deze rode draad bin­nen het geheel zal ervoor zor­gen dat we mogelijk richt­ing de depressie gaan, ofwel een 1929 sce­nario kun­nen verwacht­en. Ik bli­jf bij deze mening, de vraag is natu­urlijk wan­neer dit toch vre­selijke sce­nario zich zal ont­plooien. We houden u op de hoogte .…

Beurs Brief­ing US Markets:

De leden van de ser­vices Brons EXTRA, Tur­bo 10 en Tur­bo 25 kri­j­gen dagelijks een Beurs-Brief­ing over het ver­loop van de markt op Inter­mar­ket gebied, ook sig­nalen wor­den er ver­zon­den indi­en nodig per mail en SMS. U kunt zich inschri­jven hier­voor via deze link… Alvast bedankt voor uw inter­esse in US Mar­kets. Guy Boscart .…

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.