Intermarket overzicht 2008
De grafiek toont meteen aan welke landen er goed en slecht presteren in een zelfde periode, u ziet dat de snelgroeiende landen India en China het slecht deden, aan de andere kant valt het op dat Brazilië het best uit de verf komt. De AEX dat 10% verloor vanaf eind vorig jaar doet het lang zo slecht niet en is daarmee de beste van de euro landen. Duitsland en Frankrijk presteren slechter tot nog toe. De AEX liet trouwens wel een behoorlijke rally zien de afgelopen weken wat de index plots veel hoger bracht.
Toch leuk zo‘n overzicht, zeker omdat we hier meteen zien welke regio‘s er goed en slecht voor de dag komen, de verassing hier is natuurlijk Brazilië dat een plus laat zien. Brazilië wordt in 9 van de 10 gevallen in 1 adem genoemd met India en China, de performance loopt meestal niet ver uiteen maar deze keer is het anders. De Bovespa Index (wel een commoditie gevoelige index) maakt een outperformance van 22% tov India en 33% tov China. Een enorm verschil…
Aan de andere kant, Brazilië is natuurlijk een index die ook zo in elkaar kan zakken met 25 tot 30%, laten we dus niet te euforisch worden over dat soort prestaties. Vorig jaar zouden China en India natuurlijk ook vooraan in de tabel staan met ongelooflijke rendementen. De winnaars van vorig jaar zijn behalve Brazilië de verliezers van dit jaar. Zoveel is duidelijk. Wel had ik vorig jaar ook Brazilië getipt als een index die dezelfde daling zou moeten ondergaan, dat het anders uitpakt lijkt me duidelijk nu.
Opvallend:
Wat me verder opvalt is dat Europa er weer meer van langs krijgt dan Wall Street, terwijl de Dow Jones maar 5,6% verloor en de S&P 500 7% in moest leveren zien we dat de AEX 10% en de DAX zelfs 15% moesten inleveren. Het lijkt erop dat het land dat voor de grote crisis zorgt er nog het best vanaf komt tot nog toe. Een verhaal wat natuurlijk niet kan kloppen, dat weten we maar aan de andere kant weten we ook dat de VS heer en meester is in het manipuleren van de realiteit. De kunst tot het hoog houden van hun eigen markt is fenomenaal te noemen, of dat ook zo verder zal gaan weet ik niet. Wat ik wel weet is dat als het moment er komt dat men de zaak niet meer onder controle heeft men over elkaar zal vallen om uit die markt te geraken. Dat die dag er komt staat voor mij vast, ik twijfel daar absoluut niet aan. Die roofopbouw moet er op een bepaald moment uit, als het niet goedschiks gebeurd, dan zal het via de kwade weg moeten. Daarom blijf ik aanraden uw beslissingen te nemen voor dat de grote klap er komt.
Analisten, crisis en consumenten:
Ik hoor momenteel teveel analisten roepen dat de crisis achter ons ligt, dat is iets waar ik me nogal wat zorgen over maak. Hoe kan men nu de recessie pas op gang komt er van uitgaan dat het ergste leed achter ons ligt? De consument in de VS blijkt door de huizencrisis zo goed als uitgespeeld en de banken die behoorlijk diep moeten gaan de afgelopen maanden om zich boven water te houden gaan natuurlijk nooit meer met zoveel geld strooien richting de consument. Zeker niet nadat enkele banken op de randje balanceren en ternauwernood werden gered door de FED.
De economie in de VS draait op de consument, dus ik vraag me af hoe men het tij kan doen keren als diezelfde consument veel minder te besteden heeft? Met andere woorden, de bedrijven gaan veel minder winst maken, de koers winst verhoudingen gaan oplopen zodat automatisch de indices zullen moeten inleveren om er een juiste waarde te laten zien.
Dan de crisis, die ligt nog lang niet achter ons, sterker nog, het ergste moet nog komen in een later stadium. Er zijn daarvoor genoeg redenen, veel heeft te maken met hetgeen ik hierboven al melde maar daar komt bij het valutarisico. Denk aan de heropleving van de yen tov de dollar en denk vooral aan de reusachtige “Carry Trades” waar de grote instellingen in de VS nog mee zitten. Dat blijft een levensgroot gevaar, en bij een dalende beurs en een verslechterend sentiment gaan daar de bellen gaan rinkelen. Deze rode draad binnen het geheel zal ervoor zorgen dat we mogelijk richting de depressie gaan, ofwel een 1929 scenario kunnen verwachten. Ik blijf bij deze mening, de vraag is natuurlijk wanneer dit toch vreselijke scenario zich zal ontplooien. We houden u op de hoogte .…
Beurs Briefing US Markets:
De leden van de services Brons EXTRA, Turbo 10 en Turbo 25 krijgen dagelijks een Beurs-Briefing over het verloop van de markt op Intermarket gebied, ook signalen worden er verzonden indien nodig per mail en SMS. U kunt zich inschrijven hiervoor via deze link… Alvast bedankt voor uw interesse in US Markets. Guy Boscart .…
Guy Boscart
US Markets