...

INFLATIE + DEFLATIE = BIFLATIE

24 februari 2010, 09:21 | Guy Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Goud, Olie en de dol­lar, alle­maal afhanke­lijk van elka­ar natu­urlijk. Juist nu de dol­lar veel sterk­er aan het wor­den is verwacht ik een behoor­lijke druk op de grond­stof­fen die in zouden moeten lev­eren. Maar, waar hebben we nu mee te mak­en? Inflatie aan de ene kant en Deflatie aan de andere kant? Men gebruikt er zelfs al de term BIFLATIE voor .… Een analyse van de Euro-USD, de Olie en het Goud … 


De markt:
Dat de dol­lar sterk­er aan het wor­den is tegen­over de meeste andere munten is niet zo vreemd, er spe­len nogal wat zak­en momenteel die goed zijn voor de dol­lar. Een daar­van is de plotse ver­hoging van de rente door de FED, wel de dis­count rente maar dat zegt genoeg. Aan de ene kant wel een rentestap (Wall Street) aan de andere kant bli­jft de FED FUND RATE gelijk (Main Street). Na lange tijd een rente rond de 0% was geen reden voor een dol­lar die sterk­er zou wor­den, maar sinds decem­ber komen meer en meer gelu­iden naar buiten met de toon, als het zo goed gaat met de bedri­jven, en de economie, dan mag de rente wel wat omhoog. Die insteek zorgt ervoor dat de spread tussen de rente uit andere regio‘s small­er aan het wor­den is. Bijvoor­beeld tov de Euro, waar men het rente­wapen nog lang niet kan inzetten door de grote regionale prob­le­men en de andere struc­tu­ur van de economie die vele malen moeil­ijk­er is dan in de VS. De regionale prob­le­men waar­van de bek­ende namen Grieken­land, Por­tu­gal, Ier­land en Span­je om er een paar te noe­men wor­den met de dag grot­er. Deze samen­loop van omstandighe­den die er op dit moment spe­len maakt de dol­lar sterk­er tegen­over de Euro.

Maar, toch ook even een ander feit aan­halen wat er zich vooral in de VS voor­doet, aan de zake­lijke kant speelt de INFLATIE een belan­grijke rol gezien de cijfers uit die hoek. Denk vooral aan de pro­du­cen­ten pri­jzen maar ook aan het onderne­mersvertrouwen dat al lange tijd beter aan het wor­den is en niet te ver­geten de enorme win­sten bij de bedri­jvenbedri­jven het afgelopen kwartaal. Daar horen natu­urlijk ook weer die bek­ende bonussen bij, en die waren soms record­hoog bij enkele sec­toren zoals bij de invester­ings­banken.
Iets wat natu­urlijk niet zo door kan gaan omdat het aan de con­sumentenkant juist enorm slecht gaat. Denk hier­bij aan de con­sumenten­pri­jzen, het con­sumenten­vertrouwen dat hele­maal zoek is en de vele banen die ver­loren gaan. En deze ontwik­kelin­gen wijzen met de dag meer op DEFLATIE.

Een duidelijke SPA­GAAT dus, en hier­mee kri­j­gen met de dag meer het bewi­js dat de uit­ge­strooide dol­lars door Ben Bernanke in de boom zijn bli­jven hangen, de con­sument werd niet bereikt. Een veron­trustende ontwik­kel­ing vooral voor de con­sument die er nogal de dupe van wordt. Deze ontwik­kelin­gen stuwen wel tijdelijk de win­sten op, en zor­gen mede voor de mooie cijfers bij de grote bedri­jven maar gezien de ontwik­kelin­gen nu ger­ak­en we duidelijk over de top, ofwel, de PEAK werd bereikt na het uit­strooien van de dol­lars om de economie te stim­uleren. Nu zou de afbrokkel­ing van Wall Street moeten begin­nen, iets wat we al merken momenteel.

De val­u­ta:
Na een sterke peri­ode voor de Euro tot eind vorig jaar zien we de munt behoor­lijk inlev­eren. De dol­lar ver­sterkt in een snel tem­po, de reden daar­van werd hier­boven al aangegeven. Tijd om het een keer op de lange ter­mi­jn te bek­ijken, de top van 2008 werd niet bereikt op de EUR-USD grafiek, die lag rond de 1,60 ter­wi­jl we eind vorig jaar op 1,51 uitkomen. De dal­ing is sterk genoeg om het een lan­gere tijd vol te houden, de verzwakking van de Euro dus. Op de grafiek hieron­der ziet u dat de 1,15 er aan kan komen lat­er dit jaar, een niveau dat we in 2006 voor het laatst hebben gezien. Daar richt­en we ons in eerste instantie op als doel voor 2010. Het woord par­titeit wil ik nog niet hard uit­spreken maar lat­er zit de 1 op 1 er wel weer in, zek­er als Europa verder verzwakt en in de prob­le­men komt met meerdere lan­den voorzie ik dit wel ergens in 2011. Kor­tom, de Euro bli­jft in een hele moeil­ijke fase. Naar boven toe voorzie ik niet meer dan enkele korte maar krachtige oplevin­gen. We komen hier zek­er op terug.…


alt

Goud:
Ook het Goud zal terug moeten met meer vertrouwen in de dol­lar, aangezien de munt het wel een tijd­je uit kan houden kan er een terug­val komen tot de zone 850~875 dol­lar per troy ounce. Ook bij het Goud kun­nen we een laat­ste piek omhoog hebben gehad eind vorig jaar toen de dol­lar zijn bodem plaat­ste tov de meeste andere val­u­ta. En, een sterkere dol­lar zorgt er natu­urlijk mede voor dat de grond­stof­fen in waarde dalen.

Mijn stelling is wel dat de dol­lar tijdelijk (12 jaar) sterk­er voor de dag komt, maar richt­ing 2012 zal de top voor de dol­lar er wel staan, daar­na komen er wel weer betere tij­den aan voor de grond­stof­fen. De tip waarmee u het best uit de voeten kan moet zijn, koop short posi­ties op grond­stof­fen in dol­lars. In dat geval wint u op de onderliggende en op de dol­lar zelf. Of, u kri­jgt meer Euro‘s terug bij het bereiken van het koers­doel. Dus, voor­lop­ig even uit het Goud lijkt me ver­standig.…

alt

Olie:
Als moeil­ijk­ste momenteeel, top­pen in de buurt van de 80~82 dol­lar, bodems rond de 70 dol­lar. Toch kan er zich een draai voor­doen die wat langer kan duren, en waar­bij het 200-MA dat al gestest werd een rol bij gaat spe­len. Mogelijk zien we ook een shoud­er-kop-schoud­er patroon ontstaan wat een top aangeeft. Als dit zo is, en de route wordt gevol­gd zoals dat in 75% van de gevallen is dan kun­nen we met de Olie terug tot tussen de 60 en 65 dol­lar per vat lat­er dit jaar. Ook hier speelt de sterkere dol­lar, een mogelijke terug­val van de economie en het aan­pakken van de inflatie aan de pro­du­cen­tenkant een grote rol. De 60~65 dol­lar zijn wel niveaus die bij een sterkere dol­lar moeten passen.

Via de grafiek hieron­der ziet u een mogelijk ver­loop voor de Olie de komende weken, of het ook zo zal ver­lopen kun­nen we pas na enkele weken zien. We komen hier natu­urlijk op terug…


alt

Guy Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.