Goud, Olie en de dollar, allemaal afhankelijk van elkaar natuurlijk. Juist nu de dollar veel sterker aan het worden is verwacht ik een behoorlijke druk op de grondstoffen die in zouden moeten leveren. Maar, waar hebben we nu mee te maken? Inflatie aan de ene kant en Deflatie aan de andere kant? Men gebruikt er zelfs al de term BIFLATIE voor .… Een analyse van de Euro-USD, de Olie en het Goud …
De markt:
Dat de dollar sterker aan het worden is tegenover de meeste andere munten is niet zo vreemd, er spelen nogal wat zaken momenteel die goed zijn voor de dollar. Een daarvan is de plotse verhoging van de rente door de FED, wel de discount rente maar dat zegt genoeg. Aan de ene kant wel een rentestap (Wall Street) aan de andere kant blijft de FED FUND RATE gelijk (Main Street). Na lange tijd een rente rond de 0% was geen reden voor een dollar die sterker zou worden, maar sinds december komen meer en meer geluiden naar buiten met de toon, als het zo goed gaat met de bedrijven, en de economie, dan mag de rente wel wat omhoog. Die insteek zorgt ervoor dat de spread tussen de rente uit andere regio‘s smaller aan het worden is. Bijvoorbeeld tov de Euro, waar men het rentewapen nog lang niet kan inzetten door de grote regionale problemen en de andere structuur van de economie die vele malen moeilijker is dan in de VS. De regionale problemen waarvan de bekende namen Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje om er een paar te noemen worden met de dag groter. Deze samenloop van omstandigheden die er op dit moment spelen maakt de dollar sterker tegenover de Euro.
Maar, toch ook even een ander feit aanhalen wat er zich vooral in de VS voordoet, aan de zakelijke kant speelt de INFLATIE een belangrijke rol gezien de cijfers uit die hoek. Denk vooral aan de producenten prijzen maar ook aan het ondernemersvertrouwen dat al lange tijd beter aan het worden is en niet te vergeten de enorme winsten bij de bedrijvenbedrijven het afgelopen kwartaal. Daar horen natuurlijk ook weer die bekende bonussen bij, en die waren soms recordhoog bij enkele sectoren zoals bij de investeringsbanken.
Iets wat natuurlijk niet zo door kan gaan omdat het aan de consumentenkant juist enorm slecht gaat. Denk hierbij aan de consumentenprijzen, het consumentenvertrouwen dat helemaal zoek is en de vele banen die verloren gaan. En deze ontwikkelingen wijzen met de dag meer op DEFLATIE.
Een duidelijke SPAGAAT dus, en hiermee krijgen met de dag meer het bewijs dat de uitgestrooide dollars door Ben Bernanke in de boom zijn blijven hangen, de consument werd niet bereikt. Een verontrustende ontwikkeling vooral voor de consument die er nogal de dupe van wordt. Deze ontwikkelingen stuwen wel tijdelijk de winsten op, en zorgen mede voor de mooie cijfers bij de grote bedrijven maar gezien de ontwikkelingen nu geraken we duidelijk over de top, ofwel, de PEAK werd bereikt na het uitstrooien van de dollars om de economie te stimuleren. Nu zou de afbrokkeling van Wall Street moeten beginnen, iets wat we al merken momenteel.
De valuta:
Na een sterke periode voor de Euro tot eind vorig jaar zien we de munt behoorlijk inleveren. De dollar versterkt in een snel tempo, de reden daarvan werd hierboven al aangegeven. Tijd om het een keer op de lange termijn te bekijken, de top van 2008 werd niet bereikt op de EUR-USD grafiek, die lag rond de 1,60 terwijl we eind vorig jaar op 1,51 uitkomen. De daling is sterk genoeg om het een langere tijd vol te houden, de verzwakking van de Euro dus. Op de grafiek hieronder ziet u dat de 1,15 er aan kan komen later dit jaar, een niveau dat we in 2006 voor het laatst hebben gezien. Daar richten we ons in eerste instantie op als doel voor 2010. Het woord partiteit wil ik nog niet hard uitspreken maar later zit de 1 op 1 er wel weer in, zeker als Europa verder verzwakt en in de problemen komt met meerdere landen voorzie ik dit wel ergens in 2011. Kortom, de Euro blijft in een hele moeilijke fase. Naar boven toe voorzie ik niet meer dan enkele korte maar krachtige oplevingen. We komen hier zeker op terug.…
Goud:
Ook het Goud zal terug moeten met meer vertrouwen in de dollar, aangezien de munt het wel een tijdje uit kan houden kan er een terugval komen tot de zone 850~875 dollar per troy ounce. Ook bij het Goud kunnen we een laatste piek omhoog hebben gehad eind vorig jaar toen de dollar zijn bodem plaatste tov de meeste andere valuta. En, een sterkere dollar zorgt er natuurlijk mede voor dat de grondstoffen in waarde dalen.
Mijn stelling is wel dat de dollar tijdelijk (1 a 2 jaar) sterker voor de dag komt, maar richting 2012 zal de top voor de dollar er wel staan, daarna komen er wel weer betere tijden aan voor de grondstoffen. De tip waarmee u het best uit de voeten kan moet zijn, koop short posities op grondstoffen in dollars. In dat geval wint u op de onderliggende en op de dollar zelf. Of, u krijgt meer Euro‘s terug bij het bereiken van het koersdoel. Dus, voorlopig even uit het Goud lijkt me verstandig.…
Olie:
Als moeilijkste momenteeel, toppen in de buurt van de 80~82 dollar, bodems rond de 70 dollar. Toch kan er zich een draai voordoen die wat langer kan duren, en waarbij het 200-MA dat al gestest werd een rol bij gaat spelen. Mogelijk zien we ook een shouder-kop-schouder patroon ontstaan wat een top aangeeft. Als dit zo is, en de route wordt gevolgd zoals dat in 75% van de gevallen is dan kunnen we met de Olie terug tot tussen de 60 en 65 dollar per vat later dit jaar. Ook hier speelt de sterkere dollar, een mogelijke terugval van de economie en het aanpakken van de inflatie aan de producentenkant een grote rol. De 60~65 dollar zijn wel niveaus die bij een sterkere dollar moeten passen.
Via de grafiek hieronder ziet u een mogelijk verloop voor de Olie de komende weken, of het ook zo zal verlopen kunnen we pas na enkele weken zien. We komen hier natuurlijk op terug…
Guy Boscart
US Markets