...

Het gevaar van de oplopende rente !!

12 juni 2007, 09:47 | Guy Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De rente loopt fors op in zow­el Europa als in de VS zodat de BONDS hun jaren­lange uptrend aan het opgeven zijn, dat zow­el bij de ons bek­ende BUND FUTURE waar ik het recent al over had als de KING of BONDS” ofwel de T‑BOND, de 30-jarige Trea­sury BOND uit de VS … Een blik op deze ontwik­kelin­gen en de mogelijke gevol­gen voor de aan­de­len­mark­ten …

De rente breekt uit de bonds door­breken een 25 jarige steunlijn

25 jarige BULL markt voor BONDS kan eindigen

Bill Gross, de meest vooraaanstaande anal­ist op gebied van de Amerikaanse Oblig­aties zei vorige week (7 juni 2007) dat hij draait naar een negatieve visie (Bear­ish) op het Amerikaanse papi­er voor het eerst in meer dan 20 jaar. Bill Gross beheerd het groot­ste fonds ter wereld op gebied van oblig­aties. We kijken via de grafieken of deze de gedacht­en­gang van Bill Gross kun­nen bevestigen.

De eerste grafiek toont u het ver­loop van de T‑BOND (30 jaars) sinds 1980, sinds 1980 klim­men de pri­jzen ges­taag gedurende een BULL markt die nu al 25 jaar duurt, telkens als de rode lijn werd aanger­aakt vol­gde er een her­s­tel met daar­na een run naar de hogere top. Dat was zo in 1984, in 1990, in 1994, in 1997 en eind 1999. Zelfs begin 2006 zag het er naaruit dat de oblig­aties zouden her­stellen na het weer aan­rak­en van deze zeer belan­gr­rijke ste­un­li­jn maar de pri­js slaagde er niet in de laat­ste top­pen boven de 115 pnt te bereiken. Sinds begin dit jaar is het dan ook raak, de dal­ing her­vat­te en op dit moment staat de pri­js van de 30 jarige Oblig­atie onder de meer dan 25 jarige ste­un­li­jn. Sterk­er nog, de pri­js lijkt nu zelfs eerdere bodems te willen door­breken naar bene­den toe en dat kwam ook niet eerder voor gedurende die 25 voor­bi­je jaren. Let hier­bij vooral op de 105 pnt waar de Oblig­atie nu nog net boven staat.

Op de 2e grafiek ziet u het wat meer in detail en dat over de laat­ste 8 jaar ook op maand­ba­sis. Sinds de piek begin 2003 toen de rente het dieptepunt bereik­te zien we dat er geen nieuwe top­pen meer kwa­men. Ook zien we gedurende de laat­ste jaren dat enkele ste­un­li­j­nen wer­den door­bro­ken waaron­der de meest recente onder de bodems sinds 2002. Ook hier zien we dat die 105 pnt van groot belang bli­jft, eron­der kan er een behoor­lijke ver­snelling plaatsvin­den waar­door de BOND onder de 100 terecht zou kun­nen komen.

Dal­ende BONDS zor­gen voor sti­j­gende RENTE

Als de BONDS dalen dan sti­jgt de RENTE en dat zien we meteen bij de 30-jaars T‑BOND waar de rente de down­trend door­breekt met een duidelijke sti­jging tot boven de 5%, iets wat we de afgelopen jaren niet meer hebben gezien. Het lijkt erop dat de rente door zal breken eerst tot de 5,5% en lat­er tot de 6% en daarboven. 

De rente op de 10-jaars Trea­sury Note sti­jgt ook verder en staat ook weer boven de 5%. Ook hier ligt de weg open richt­ing min­i­maal de 5,5%, een niveau wat we nu toch vrij snel kun­nen gaan opzoeken. Bij een uit­braak tot boven die 5,5% wat er ook zek­er inz­it de komende maan­den ligt de weg open richt­ing de 6,56,75%. Er wordt door het ges­taag oplopen van deze rente ook een betrouw­bare ste­un ontwikkeld onder de recente bodems, daarom is het nu onwaarschi­jn­lijk dat de rente weer onder de 4,5% zal terecht komen. Net als de uit­braak bij de T‑BOND naaar bene­den toe lijkt het erop dat de ontwik­kelin­gen bij de rente dat volledig bevestigen.

De BONDS zijn lei­dende indi­ca­toren voor het ver­loop van de aandelenmarkten

Het principe van de Inter­mar­ket Analyse geeft aan dat de pri­j­son­twik­kel­ing van de Bonds bepal­end zijn voor het ver­loop van de aan­de­len. Wan­neer BONDS pieken doen ze dat telkens voor dat de aan­de­len­mark­ten dit ook doen, ook dalen de aan­de­len­mark­ten wan­neer de BONDS dat ook doen maar ook hier zijn het eerst de BONDS die dat doen. In 1981 maak­te de T‑BOND een bodem, 1 jaar lat­er deed de S&P 500 dat ook (1982). In 2 gevallen daar­na gebeurde het­zelfde, in 1987 en in 1990 waar de BOND telkens enkele maan­den voor de top bij de aan­de­len­markt het­zelfde deden.

Er zijn dus vol­doende rede­nen om aan te nemen dat de BOND markt ons iets aan het vertellen is, ook toe­val of niet is dat de bonds al een tijd­je aan het zakken zijn en dat de S&P 500 con­form het sce­nario wat lat­er een top maakt en dat pre­cies op het­zelfde niveau als de vorige top die werd gemaakt begin 2000. Ook andere beurzen mak­en nieuwe top­pen over de afgelopen 6 tot 7 jaar. Het is wel iets om reken­ing mee te houden de komende maan­den want als de the­o­rie klopt en de BONDS ver­liezen verder dan kan het vri­jwel niet anders dan dat de aan­de­len­markt aan de vooravond staat van een lang­durende daling. 

Ook zal vol­gens de huidi­ge ontwik­kelin­gen de rente verder sti­jging in plaats van te dalen zoals men eerder in de VS vanu­it ging. Dat zal een moeil­ijke peri­ode wor­den, zek­er met sti­j­gende rentes samen met afne­mende economis­che groei als gevolg. Het lijkt er sterk op dat we een peri­ode van veel hogere inflatie tege­moed kun­nen zien waar­door de rente hier­door zal moeten sti­j­gen, dat zelfs ten koste van de economis­che groei. Het wordt hoe dan ook een span­nende peri­ode want ik wil graag weten welke gevol­gen dit alles zal hebben op het finan­ciële stelsel dat blijk­baar niet meer kapot te krri­j­gen leek. Wordt vervolgd .……

Pri­jsver­loop 30-jaars T‑BOND


Rente 30-jaars T‑BOND

Rente 10-jaars T‑NOTE

De EURO BOND FUTURE

De BUND future, de lei­dende Euro Oblig­atie laat een grote terug­val zien die nu duidelijk onder de 115 pnt komt ofwel onder de lange ter­mi­jn uptrend die al meer dan 15 jaar gaande is. Op 25 jan­u­ari en op 9 juni schreef ik daar al artike­len over en gaf het gevaar reeds aan (zie via de vol­gende links deze artike­len: BUND future breekt onder lange ste­un! en Let op de BUND FUTURE nu !! ).

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.