Grondstoffen: CRB en Metalen
Koper steeg de afgelopen weken mooi in prijs maar ook tin, zink, aluminium, lood, nikkel.…overal zien we vanuit een bodempatroon een mooie stijging. Soft-commodities lopen blijkbaar achter maar ik ben er van overtuigd dat uiteindelijk ook de voedselprijzen zullen stijgen. De reden waarom ik dit geloof heb ik in een eerdere analyse op deze site reeds enkele weken terug aangegeven: de beleggers anticiperen en wellicht niet onterecht op een komende stijgende inflatie. Dus willen ze hun geld niet liquide aanhouden want dan verliest het in een inflatoire omgeving enkel aan waarde en een degelijke intrestvergoeding is er ook niet meer bij. Dus stoppen beleggers hun centen in iets tastbaars, in goederen…
We nemen er eerst even de maandbrafiek van de CRB bij: de stochastics komt vanuit een zwaar oververkochte toestand en gaf recent een koopsignaal. In de koersgrafiek zien we dat de CRB steun heeft gevonden op zijn 200-maands gemiddelde De bodemvorming werd ingezet in december 2008 want toen werd er een hammercandle geplaatst. De daling van de grondstoffen ging heel vlug want van augustus op september werd er een gap gevormd. Dat is een vaststelling om in het achterhoofd te houden.
In de weekgrafiek zien we dat de macd een koopsignaal heeft gegeven. Na dat signaal is de indicator mooi blijven stijgen. In de koersgrafiek zien we een stijgende rechthoekige driehoek. Puur theoretisch moeten we nog één maal de schuine zijde testen want een symmetrische driehoek heeft normalerwijze twee raakpunten op de horizontale lijn en drie raakpunten op de schuine lijn. Nu telt de opgaande schuine lijn hier nog maar twee raakpunten. Belangrijker is echter een signaal waarbij de horizontale lijn zou doorbroken worden. Gebeurt dit dan is er een uitbraak en kunnen de grondstofprijzen hun stijging verderzetten. Het lijkt op dit ogenblik niet realistisch maar ik ben nogal een aanhanger van de theorie dat alle gaps ooit weer gesloten worden. De eerste gap die we zien werd in oktober 2008 gevormd en ligt in de zone waar ook de dalende gemiddelden zich bevinden. Bij die zone zien we ook een zware horizontale weerstand liggen. Breken we de horizontale van de rechthoekige driehoek dan is die zone van die gap een realistisch doel.
In de daggrafiek zien we dat de gemiddelden ombuigen van vlak naar stijgend. Tussen het 12- en het 40daags gemiddelde hadden we reeds een golden-cross. Nu is er ook een bevestiging in aantocht middels een nakende golden-cross tussen het 40- en het 100daags gemiddelde. Het nog dalend 200daags gemiddelde ligt dichtbij mijn doelzone (de gap) uit de weekgrafiek. De macd stijgt nog niet maar het momentum blijft wel positief want de indicator blijft boven de 0‑lijn liggen.
Om het verschil in koersverloop eens aan te tonen van een mandje basismetalen ten opzichte van een mandje softs toon ik hier even twee grafieken van een etn namelijk de etn met de ticker BDD (basismetalen) en de etn met de ticker DAG (agriculture). Duidelijk te zien is dat beie trackers een koopsignaal hebben gegeven maar de basismetalen liggen er veel sterker bij want BDD ligt reeds boven de januaritop terwijl DAG daar nog onder beweegt. Mijn conclusie is dan ook dat basismetalen nog wel enige ruimte hebben om te stijgen maar we mogen ons ook stilaan aan de studietafel zetten om in te pikken op de komende stijging van de soft-commodities.
En voor de belegger die zich vraagtekens stelt bij mijn inflatieverhaaltje moet deze grafiek maar eens bekijken. Ik zie een duidelijk stijgende trend in deze Ishares Euro Inflation Linked Bond. De inflatie komt er aan.
Edwin Vandamme
US Markets
Geen positie in Ishares Euro Inflation Linked Bond. Long in BDD en long in DAG.