...

Grondstoffen: CRB en Metalen

8 april 2009, 21:48 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Maan­den­lang geef ik aan dat de koers­be­weg­in­gen bij de com­modi­ties hand in hand zouden gaan met de evo­lu­tie van de beursin­dex­en. Nu zien we de afgelopen weken dat dit inder­daad het geval is. De basis­met­al­en hebben, op een paar uit­zon­derin­gen na, een bodem­pa­troon voltooid en sti­j­gen nu richt­ing hun lan­glopende dal­ende gemid­delden. De soft-com­modi­ties lopen achterop. Daar kan echter vlug veran­der­ing in komen. Ik heb hier reeds enkele mak­en aange­haald waarom dat zo is. Het strooien met geld zal niet zon­der gevol­gen bli­jven en inflatie kri­j­gen we. Grond­stof­fen zullen dus de komende jaren inter­es­sant bli­jven want beleg­gers zullen hun geld nu één­maal liev­er in tast­bare goed­eren stop­pen dan het op de bank te lat­en staan waar het alleen maar in waarde ver­min­dert…

Grond­stof­fen: CRB en Metalen

Kop­er steeg de afgelopen weken mooi in pri­js maar ook tin, zink, alu­mini­um, lood, nikkel.…overal zien we vanu­it een bodem­pa­troon een mooie sti­jging. Soft-com­modi­ties lopen blijk­baar achter maar ik ben er van over­tu­igd dat uitein­delijk ook de voed­sel­pri­jzen zullen sti­j­gen. De reden waarom ik dit geloof heb ik in een eerdere analyse op deze site reeds enkele weken terug aangegeven: de beleg­gers anticiperen en wellicht niet onterecht op een komende sti­j­gende inflatie. Dus willen ze hun geld niet liq­uide aan­houden want dan ver­li­est het in een infla­toire omgev­ing enkel aan waarde en een degelijke intrestver­goed­ing is er ook niet meer bij. Dus stop­pen beleg­gers hun cen­ten in iets tast­baars, in goederen… 

We nemen er eerst even de maand­brafiek van de CRB bij: de sto­chas­tics komt vanu­it een zwaar oververkochte toe­s­tand en gaf recent een koopsig­naal. In de koers­grafiek zien we dat de CRB ste­un heeft gevon­den op zijn 200-maands gemid­delde De bodemvorm­ing werd ingezet in decem­ber 2008 want toen werd er een ham­mer­can­dle geplaatst. De dal­ing van de grond­stof­fen ging heel vlug want van augus­tus op sep­tem­ber werd er een gap gevor­md. Dat is een vast­stelling om in het achter­hoofd te houden.

In de week­grafiek zien we dat de macd een koopsig­naal heeft gegeven. Na dat sig­naal is de indi­ca­tor mooi bli­jven sti­j­gen. In de koers­grafiek zien we een sti­j­gende rechthoekige driehoek. Puur the­o­retisch moeten we nog één maal de schuine zijde testen want een sym­metrische driehoek heeft nor­maler­wi­jze twee raakpun­ten op de hor­i­zon­tale lijn en drie raakpun­ten op de schuine lijn. Nu telt de opgaande schuine lijn hier nog maar twee raakpun­ten. Belan­grijk­er is echter een sig­naal waar­bij de hor­i­zon­tale lijn zou door­bro­ken wor­den. Gebeurt dit dan is er een uit­braak en kun­nen de grond­stof­pri­jzen hun sti­jging verderzetten. Het lijkt op dit ogen­blik niet real­is­tisch maar ik ben nogal een aan­hang­er van de the­o­rie dat alle gaps ooit weer ges­loten wor­den. De eerste gap die we zien werd in okto­ber 2008 gevor­md en ligt in de zone waar ook de dal­ende gemid­delden zich bevin­den. Bij die zone zien we ook een zware hor­i­zon­tale weer­stand liggen. Breken we de hor­i­zon­tale van de rechthoekige driehoek dan is die zone van die gap een real­is­tisch doel.

In de dag­grafiek zien we dat de gemid­delden ombuigen van vlak naar sti­j­gend. Tussen het 12- en het 40daags gemid­delde had­den we reeds een gold­en-cross. Nu is er ook een beves­tig­ing in aan­tocht mid­dels een nakende gold­en-cross tussen het 40- en het 100daags gemid­delde. Het nog dal­end 200daags gemid­delde ligt dicht­bij mijn doel­zone (de gap) uit de week­grafiek. De macd sti­jgt nog niet maar het momen­tum bli­jft wel posi­tief want de indi­ca­tor bli­jft boven de 0‑lijn liggen.

Om het ver­schil in koersver­loop eens aan te tonen van een mand­je basis­met­al­en ten opzichte van een mand­je softs toon ik hier even twee grafieken van een etn namelijk de etn met de tick­er BDD (basis­met­al­en) en de etn met de tick­er DAG (agri­cul­ture). Duidelijk te zien is dat beie track­ers een koopsig­naal hebben gegeven maar de basis­met­al­en liggen er veel sterk­er bij want BDD ligt reeds boven de jan­u­ar­i­top ter­wi­jl DAG daar nog onder beweegt. Mijn con­clusie is dan ook dat basis­met­al­en nog wel enige ruimte hebben om te sti­j­gen maar we mogen ons ook sti­laan aan de studi­etafel zetten om in te pikken op de komende sti­jging van de soft-commodities.

En voor de beleg­ger die zich vraagtekens stelt bij mijn inflatiev­er­haalt­je moet deze grafiek maar eens bek­ijken. Ik zie een duidelijk sti­j­gende trend in deze Ishares Euro Infla­tion Linked Bond. De inflatie komt er aan.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Geen posi­tie in Ishares Euro Infla­tion Linked Bond. Long in BDD en long in DAG.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.