...

GOUD: Erop of eronder

13 maart 2012, 08:04 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Het Goud twi­jfelt momenteel, na een behoor­lijke terug­val tot de 1500 dol­lar kwam er een rebound tot bij­na 1800 dol­lar, nu zien we de 1700 dol­lar als tijdelijk rust­punt in afwacht­ing op wat er komt. Veel zal afhangen van wat de FED zal gaan doen de komende peri­ode, komt QE3 er wel of niet? Indi­en JA dan kan het Goud snel naar de 2000+ opklim­men, als QE3 langer op zich laat wacht­en (lat­er komt dat toch nog), dan zit een grotere cor­rec­tie met een nieuwe aan­val op de 1500 dol­lar er weer in …


Sem­i­nar 15 maart:
Eerst even het vol­gende, over het Goud zal ik het ook hebben in het sem­i­nar dat via de Telegraaf wordt gegeven aankomende don­derdag 15 maart. U kunt er ook bij zijn door u op te geven via de link Schri­jf u in voor het sem­i­nar 15 maart ..

QE3 of (nog) niet?
Zoals de titel het al zegt, het is erop of eron­der voor het Goud de komende weken. Nu de grote vraag bli­jft hangen of er al dan niet een nieuwe ronde QE3 komt door de FED op korte ter­mi­jn bli­jft bij velen de mening nogal verdeeld hierover. Lat­en we op zijn minst zeggen, 50% denkt dat het er snel aankomt en 50% denkt dat het er wel aankomt maar niet op hele korte ter­mi­jn. Zelf behoor ik tot de twi­jfe­laars, ik denk dat QE3 er hoe dan ook nog zal komen, lat­er zelfs 4 en 5 enz… alleen zit ik nu op dit moment met de vraag waarom dat nu zo snel zal moeten nu er in de VS ein­delijk een beet­je schot in de zaak begint te komen. De werkgele­gen­heid neemt toe en de economie doet het nog redelijk momenteel door de impulsen van QE1 en QE2.

Voor als die ter­men bij som­mige lez­ers niet duidelijk overkomen dan is QE= Quan­ti­ta­tive eas­ing of in onze taal kwan­ti­tatieve geld­ver­ruim­ing … Ofwel nog meer een­voudig uiteen gedaan, de geld­pers … Europa deed alweer zijn eigen LTRO ron­des (2 keer), en ook Japan en Enge­land persen bij de vleet momenteel.

QE is belan­grijk voor de inflatie ontwik­kel­ing, men claimt wel dat het alle­maal wel mee­valt met de inflatie, maar op de lan­gere ter­mi­jn kri­j­gen we onver­mi­jdelijk met een behoor­lijke tegenslag te mak­en voor wat betre­ft die ver­bor­gen inflatie. En dat is uit­er­aard nogal belan­grijk voor de verdere pri­j­son­twik­kel­ing van het Goud. Het edel­metaal zal als er gel­dont­waard­ing komt in waarde toen­e­men, logisch eigen­lijk, dat is ook zo voor andere grond­stof­fen die met de tijd duur­der aan het wor­den zijn. Denk aan de Olie, of het Kop­er enz … Je ziet de inflatie via deze route wel natu­urlijk, aan de andere kant kun­nen we het eigen­lijk ook aan uzelf vra­gen of er al dan niet inflatie is? Het antwo­ord zal denk ik unaniem JA zijn … Maar goed, de Goud­pri­js, daar gaat het om in deze col­umn. Wat u hier­voor leest is eigen­lijk het meest belan­grijk ervoor, maar in de prak­tijk moet dat nog blijken … Daarom neem ik de grafiek erbij zodat we wat herken­ningspun­ten hebben. Let wel, zoals ik al aangeef in de titel en hier­boven, het hangt er volledig vanaf wat meneer Bernanke aan zal geven.

Verwacht­ing Goud:
De grafiek laat een duidelijke uptrend zien, al sinds de start van QE1 eind 2008 gaat de pri­js van het Goud ges­taag omhoog. Cor­rec­ties gaan tot de ste­un­li­jn, die blijkt sterk genoeg te zijn om alle cor­rec­ties tot nog toe goed op te van­gen. Alleen kwam er een behoor­lijke over­shoot in sep­tem­ber vorig jaar waar­door de pri­js tot bij­na de 2000 dol­lar steeg, we waren een behoor­lijk eind van de ste­un­li­jn ver­wi­jderd op dat moment. Een cor­rec­tie zou logisch zijn, die kre­gen we ook en dan ook nog eens in een heel snel tem­po. Bin­nen een week of 3 stond het Goud bij­na 400 dol­lar lager. Na een even snel her­s­tel kre­gen we nog­maals een cor­rec­tie van een kleine 300 dol­lar tot die ste­un­li­jn die duidelijk werd getest. De draad kom weer opgepakt wor­den vanaf dan, de koers her­stelde tot die 1800 dol­lar waar er zich nu weer­stand vormt.

Op dit moment zien we het Goud in een afwach­t­ende houd­ing aan nemen op zo‘n 50 – 75 dol­lar boven de ste­un­li­in en net zoveel onder de weer­stand (rond de 1700 dol­lar). De vraag is nu, wat wordt het, erop of eron­der? Want ik zie absolu­ut niet in waarom het Goud stil zal gaan vallen de komende weken, er moet wat gebeuren op de korte ter­mi­jn. En dan kom ik weer naar het­geen ik hier­boven al aan­gaf, komt QE3 op korte ter­mi­jn eraan dan gaan we in een hels tem­po omhoog knallen tot boven de 2000 dol­lar per troy ounce, laat QE3 inder­daad langer op zich wacht­en dan voorzie ik moeil­ijkhe­den met de ste­un, en kan het Goud wel eens fors terug gaan vallen met doe­len in de buurt van de 1570 dol­lar en lat­er zelfs tot de 1425 dol­lar. En ja, zoals u op de grafiek kunt zien wacht ook de 1250 dol­lar als ste­un mocht het edel­metaal door het breken van een zeer belan­grijke ste­un in een soort vri­je val omlaag terecht komen. We zijn benieuwd naar dat verdere ver­loop, een posi­tie opne­men nu lijkt me lastig, dus dat is voor lat­er denk ik …

Week­grafiek Goud­pri­js in USD:


Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.