...

Fundamenteel: De Stiphout - Methode ....

2 oktober 2005, 21:35 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Kan men met een mooie mix van fun­da­mentele en tech­nis­che analyse een porte­feuille samen­stellen waar­van je mag verwacht­en dat die bin­nen een beleg­ging­shori­zon van een jaar de markt in z’n geheel zal ver­slaan? … Vanaf deze week zal Bas van Stiphout dit voor u tra­cht­en te doen door gebruik te mak­en van een zelf ontwikkelde meth­ode … Regel­matig zal ik hier­van ver­slag doen op deze site doormid­del van analy­ses gericht op de meest ver­han­delde aan­de­len op de euronext beurzen van Ams­ter­dam, Brus­sel en Par­i­js … Een eerste ken­nis­mak­ing met de Stiphout meth­ode .…
De Stiphout Methode :
Al sinds ik in de zomer van 1997 begonnen ben met het actief han­de­len op de beurs, rijst bij mij de vraag of men zich beter bij de aan­hang­ers van de FA kunt scharen, of dat je toch beter op de grafieken kan vertrouwen en zo voor de groep van de chartis­ten kiest. Vroeger was deze keuze snel gemaakt en koos je voor het door­spit­ten van jaarver­sla­gen en het bezoeken van aan­deel­houd­er­sver­gaderin­gen. Maar daar is de laat­ste jaren wel veran­der­ing in gekomen, en heeft elk zichzelf respecterende bank in beleg­gingsza­k­en wel een groep tech­nis­che anal­is­ten in dienst. 
Bli­jft de vraag met welke meth­ode je de beste kansen voor jezelf creëert. Maar waarom niet het beste van twee werelden kiezen? Bepaal met behulp van fun­da­mentele analyse de koop- en verkoop­kan­di­dat­en onder de ver­schil­lende fond­sen, om ver­vol­gens het moment van instap­pen te verge­makke­lijken met de hulp van tech­nis­che analyse. Bij dit laat­ste hanteer ik voor­namelijk het con­cept van mogelijke diver­gen­ties tussen het koersver­loop en een gekozen indicator. 
Hierover zal ik een vol­gende keer wat uit­ge­brei­der op terug komen. 
Wat we willen voorkomen is om een bepaald aan­deel voor de lan­gere ter­mi­jn te kopen van­wege een tech­nisch koopsig­naal, ter­wi­jl het fonds fun­da­menteel gezien nog veel te hoog door de markt gepri­jsd word. Hier zijn FA en TA dus in tegen­spraak met elka­ar, van­daar dat we een posi­tie in zo’n fonds voor­lop­ig achter­wege lat­en. We kun­nen dan beter kiezen voor een tech­nisch kopsig­naal van een fonds dat op fun­da­mentele gron­den een koop­je is. Zo beperk je het risi­co en ver­hoog je je winstkansen.

Dan nu waar het feit­elijk om draait: de Stiphout-meth­ode. Met behulp van deze meth­ode gaan we op zoek naar de meest koop­waardi­ge fond­sen op basis van 3 essentiële fac­toren: opbrengst, risi­co en pri­js. Dit mod­el is tot stand gekomen door puur logisch redeneren, en dat gaan we nu dan ook doen. 
Wat willen we nou pre­cies? Het lief­st willen we graag een zo hoog mogelijke opbrengst, tegen een zo laag mogelijk risi­co, en waar­van het pri­jskaart­je dat daar aan­hangt ons niet weer­houdt om de porte­mon­nee te trekken. Toch?
Dit heb ik geprobeerd terug te ver­tal­en naar de aan­de­len­han­del. Hier vervult de toekom­stige groei van de bedri­jf­swin­sten de rol van opbrengst, het risi­co wordt bepaald door de mate van onzek­er­heid over de toekom­stige win­st­ci­jfers en het pri­jskaart­je tenslotte komt tot uit­ing in de k/​w‑verhouding.
Het ultieme koop­sce­nario voor een aan­deel zou je dus kri­j­gen als de toekom­stige groei van een bedri­jf hoog is, de win­sten makke­lijk voor­spel­baar zijn, en de k/​w‑verhouding gewoon­weg laag is. Het is nu zaak om díe fond­sen op te sporen die in meer of min­dere mate aan deze voor­waar­den vol­doen. En als je goed genoeg zoekt zul je er vast en zek­er een paar van vinden!
Lat­en we nu eens bek­ijken hoe dit alles in de prak­tijk tot uit­ing komt. Hieron­der tref je de resul­tat­en aan voor een vijf­tal fond­sen geno­teerd aan de Ams­ter­damse beurs:
In deze tabel vin­den we de 3 belan­grijke ele­menten van het mod­el terug: de koer­s/winst-ver­houd­ing, de groei en het risico.
Welke van deze 5 aan­de­len zijn nu relatief goed­koop en duur? De nadruk ligt op het woord­je relatief omdat het bij dit mod­el niet per­sé om absolute getallen draait, maar om de data van alle fond­sen met elka­ar te vergelijken. Dit resul­teert er dus in dat je een fonds goed­koop of duur kan noe­men ten opzichte van de rest van de markt. De vol­gens dit mod­el koop­waardi­ge aan­de­len zouden het dus bin­nen een ter­mi­jn van 6 tot 12 maan­den beter moeten doen dan het gemiddelde. 
Begin­nende met Athlon wat een duidelijke zaak is. Dit aan­deel heeft een mooie sta­biele win­st­groei van rond de 8% waar weinig onzek­er­he­den aan­kleven getu­ige het lage risico­ge­tal. Tevens staat dit fonds met een aan­tal andere small­caps bij Effecten­bank Stroeve in de lijst van groot­ste kan­sheb­bers om, wellicht dit jaar nog, overgenomen te wor­den. Zou dat daad­w­erke­lijk gebeuren, dan zal daar waarschi­jn­lijk een forse pre­mie bovenop de huidi­ge koers voor betaald moeten wor­den. Een koers van €27 á €28 ligt dan zek­er in het ver­schi­et en daarmee heeft dit fonds zek­er 25% opwaarts potentieel. 
Ook Buhrmann staat op mijn koopli­jst. Weliswaar iets duur­der dan Athlon geme­ten naar k/​w, maar daar staat dan ook een grotere groei tegen­over waar­bij het risi­co zeer accept­abel is. Vergelijk dit fonds maar eens met Ordi­na. Groei en risi­co zijn met elka­ar redelijk in overeen­stem­ming. Echter, voor diezelfde kwaliteitsci­jfers moet bij Ordi­na een fors hogere pri­js wor­den betaald getu­ige de k/​w van bij­na 16. Geme­ten naar dit mod­el is Buhrmann dus een betere koop dan de ICT-dien­stver­len­er uit Nieuwegein. Bedenk wel dat de betrouw­baarheid van deze meth­ode toe­neemt naar mate de beleg­ging­shori­zon langer word. Op een willekeurige dag kan Ordi­na best sti­j­gen en Buhrmann tegelijk­er­ti­jd dalen. Echter, op de wat lan­gere ter­mi­jn (6 tot 12 maan­den) zouden de fun­da­mentele ver­schillen zicht­baar moeten wor­den waar­bij Buhrmann dan de beste kansen heeft.
ASML valt het meest op van­wege het hoge risi­co. De chip­markt is nu een­maal onzek­er en dat komt tot uit­ing in deze tabel. De verwachte mooie groei weegt wellicht niet op tegen de grote onzek­er­he­den die daar aan vast kleven. Daar­voor is de pri­js nu nog te hoog. Buhrmann is op vele fron­ten aantrekke­lijk­er dan ASML. Zow­el de k/​w als het risi­co zijn sig­nif­i­cant lager ter­wi­jl bei­de een zelfde toekom­stige groeiverwacht­ing hebben. 
Numi­co staat niet voor niets laat­ste in dit lijst­je. Eerlijk waar, het is een prachtbedri­jf met een mooie, sta­biele en betrouw­bare win­st­groei in het vooruitzicht. Er is echter 1 maar….. de pri­js. Die is domweg té hoog. Dat je voor kwaliteit moet betal­en daar heb ik geen prob­leem mee, maar er zijn gren­zen. Een k/​w voor 2007 van boven de 20 is gewoon absurd. Een mogelijke verk­lar­ing voor deze hoge waarder­ing ligt waarschi­jn­lijk in de als­maar bli­jvende gerucht­en­stroom dat het Franse Danone inter­esse zou hebben in Numi­co. Spec­u­latief kun je hier wel putop­ties op kopen als je verwacht dat de over­namegerucht­en geen feit zullen worden.
Bin­nenko­rt zal ik op deze site uitvo­eriger op dit mod­el ingaan en de ver­schil­lende resul­tat­en daar­van pub­liceren. In principe is deze meth­ode op alle aan­de­len toepas­baar, van­daar dat we straks ook een kijk­je over de gren­zen zullen gaan nemen. Via de euronext beurzen kun je tegen­wo­ordig snel en goed­koop han­de­len dus dat maakt de kans op koop­jes alleen maar grot­er. Ook zal de tech­nis­che analyse niet onder­be­licht bli­jven, en kijken we wan­neer de beste instap­mo­menten zich voordoen.
Bas van Stiphout
US Mar­kets

2 okto­ber 2005
Pub­li­cist Bas van Stiphout, is par­ti­c­uli­er beleg­ger en bez­it in de fond­sen Athlon, Buhrmann en Numi­co een posi­tie. Bij de overige fond­sen in het artikel ver­meld heeft de pub­li­cist geen posi­ties open staan zow­el long als short op het moment van schrijven.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.