...

Eurozone = gevarenzone

11 februari 2010, 17:18 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Voven­staande titel prijk­te op 16 april 2009 op de voor­pag­i­na van ons week­blad. Hierin werd ver­wezen naar de waarschuwing van Hay­man Advi­sors ‑een Amerikaans invester­ings­bedri­jf dat in de afgelopen jaren hon­der­den miljoe­nen dol­lars ver­di­ende door te speculeren op een waardedal­ing van sub­prime-hypotheken- dat het einde van de euro wellicht aanstaande is.

Hay­man Advi­sors waarschuwde in 2006 reeds voor de sub­prime-hypotheken. Zij lijken opnieuw het gelijk aan hun zijde te kri­j­gen. De schulden­prob­lematiek van onder meer Grieken­land, Span­je en Por­tu­gal werpt een donkere schaduw over de aan­de­len­mark­ten. Omdat de rijke’ lan­den van Europa, zoals Duit­s­land en Ned­er­land, Grieken­land waarschi­jn­lijk toch wel te hulp zullen schi­eten, leg­den de Grieken prompt het hele land stil mid­dels stakin­gen. Inmid­dels zagen ook Oost­en­rijk, Bel­gië, Frankrijk en Ital­ië de pre­mie van de Cred­it Default Swaps (CDS) steeds verder oplopen. Deze instru­menten wor­den door mark­t­par­ti­jen gekocht om zich in te dekken tegen fail­lisse­menten. Maar het gevaar komt niet alleen uit het zuiden. Wan­neer gekeken wordt naar de toe­name van short-posi­ties in staa­to­blig­aties, dan vallen met name lan­den op uit Oost-Europa. Roe­menië gaat aan kop met een sti­jging van 60%, maar Slovenië en Litouwen mogen zich ook ver­heugen in een toe­name van de inter­esse in short-posi­ties. De staatss­chuld van de VS baart ook nog steeds zor­gen, waar­door de sti­j­gende trend van de Dow begint te vervlakken. De Dow dook zelfs onder de psy­chol­o­gisch belan­grijke grens van 10.000 pun­ten. De Fibonac­ci retrace­ment lev­els, geme­ten vanaf de top naar het dieptepunt van feb­ru­ari, vor­men in het her­s­tel bij zow­el de Dow als S&P500 echter een grote weer­stand. De Nas­daq oogt eve­neens zwak.

Goud op zoek naar de bodem
alt
Goud bereik­te in decem­ber een record­niveau even boven $ 1200 per troy ounce (31,1 gram), maar ver­loor ver­vol­gens veel glans. Goud bereik­te in decem­ber zow­el in dol­lars als in euro’s geme­ten een nieuw record en laat sinds 2000 daarmee de aan­de­len­beurzen ver achter zich. Dit is overi­gens niet alti­jd zo geweest: het laat­ste gouden tien­t­je werd in 1933 ges­la­gen en had inder­ti­jd een waarde van 10 gulden oftewel € 4,54. Een gouden tien­t­je verte­gen­wo­ordigt nu een waarde van cir­ca € 170. De goud­pri­js is over de afgelopen 77 jaar gemid­deld 4,82% geste­gen, aanzien­lijk min­der dus dan een beleg­ging in aan­de­len. Op 2 jan­u­ari 1933 stond de S&P500 namelijk op 6,67 pun­ten. De gemid­delde jaar­lijkse sti­jging van aan­de­len is dus 6,91% geweest. Boven­di­en zou u ook nog div­i­den­den hebben ont­van­gen. Inmid­dels heeft het blink­ende edel­metaal de bodem in decem­ber 2009 (rond $ 1080) door­bro­ken. Goud is door deze door­braak op zoek gegaan naar de bodem.

Rente op zoek naar de bodem
alt
De rente zette in 2008 de dal­ende trend opnieuw in vanaf een top rond 4,85% en zakt steeds verder weg richt­ing het vriespunt van een barre Kon­drati­eff-win­ter. De 3- tot 5‑jaarsrente heeft opnieuw een dieptepunt bereikt. De onver­ant­wo­orde uit­gaven van min­is­ter W‑Alt‑A’ Bos, de garanties aan ING, de vele injec­ties bij branchegenoten, de ver­hoging van de NHG, alsmede het depos­i­tog­a­ranti­es­telsel, kun­nen vroeg of laat ram­pza­lige gevol­gen voor de belast­ing­be­taler hebben. Toen­e­mende rente­las­ten uit hoofde van de sterk toen­e­mende staatss­chuld, alsmede de afloss­ings­bedra­gen van de BV Ned­er­land’, hangen als een zwaard van Damo­cles boven het hoofd van de belast­ing­be­taler. Wouter Bos gaat maar door in zijn poging de staat­suit­gaven (verder) te lat­en ontsporen. De vast­stelling van het nieuwe belonings­beleid (ver­dubbel­ing vaste salaris­sen bij een dec­imer­ing) van ABN Amro is daar een recent voor­beeld van.

DAX leeft wat op in dal­ende trend
alt
De DAX zette vanaf het dieptepunt in maart 2009 een sterk sti­j­gende trend in. De DAX kreeg in april bij­val van de Cop­pock-indi­ca­tor die een koopsig­naal genereerde. De Duitse beurs­graad­me­ter wist 11 jan­u­ari 2010 weliswaar een hogere top te vor­men, maar trapte ver­vol­gens hard op de rem. De sti­j­gende trend sinds maart is de afgelopen weken daar­door aanzien­lijk verzwakt. Het hor­i­zon­tale ste­un­niveau rond 5500 pun­ten wist de verkoop­druk ook niet op te van­gen. Aangezien de Duitse index hier niet boven wist te bli­jven, is er een lagere bodem gevor­md. De afgelopen dagen leefde de DAX wat op in dal­ende trend, maar het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf top en de bodem van feb­ru­ari, bleek een spel­brek­er in dit her­s­tel. De CAC40 heeft zelfs de bodem van novem­ber al weer opge­zocht, het­geen geen sterk teken is voor de Fransen. De voor­gaande dagen leefde de Eurostoxx50 wat op in de dal­ende trend. Aangezien deze index al door de bodem van novem­ber is geza­kt, is het echter de vraag of dit her­s­tel een lang lev­en beschoren is. Veel hangt af van de (steeds verder verzwakkende) euro en of Ned­er­land en Duit­s­land in staat zijn om alle EU-lan­den te redden.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

Harm van Wijk



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.