Vovenstaande titel prijkte op 16 april 2009 op de voorpagina van ons weekblad. Hierin werd verwezen naar de waarschuwing van Hayman Advisors ‑een Amerikaans investeringsbedrijf dat in de afgelopen jaren honderden miljoenen dollars verdiende door te speculeren op een waardedaling van subprime-hypotheken- dat het einde van de euro wellicht aanstaande is.
Hayman Advisors waarschuwde in 2006 reeds voor de subprime-hypotheken. Zij lijken opnieuw het gelijk aan hun zijde te krijgen. De schuldenproblematiek van onder meer Griekenland, Spanje en Portugal werpt een donkere schaduw over de aandelenmarkten. Omdat de ‘rijke’ landen van Europa, zoals Duitsland en Nederland, Griekenland waarschijnlijk toch wel te hulp zullen schieten, legden de Grieken prompt het hele land stil middels stakingen. Inmiddels zagen ook Oostenrijk, België, Frankrijk en Italië de premie van de Credit Default Swaps (CDS) steeds verder oplopen. Deze instrumenten worden door marktpartijen gekocht om zich in te dekken tegen faillissementen. Maar het gevaar komt niet alleen uit het zuiden. Wanneer gekeken wordt naar de toename van short-posities in staatobligaties, dan vallen met name landen op uit Oost-Europa. Roemenië gaat aan kop met een stijging van 60%, maar Slovenië en Litouwen mogen zich ook verheugen in een toename van de interesse in short-posities. De staatsschuld van de VS baart ook nog steeds zorgen, waardoor de stijgende trend van de Dow begint te vervlakken. De Dow dook zelfs onder de psychologisch belangrijke grens van 10.000 punten. De Fibonacci retracement levels, gemeten vanaf de top naar het dieptepunt van februari, vormen in het herstel bij zowel de Dow als S&P500 echter een grote weerstand. De Nasdaq oogt eveneens zwak.
Goud op zoek naar de bodem
Goud bereikte in december een recordniveau even boven $ 1200 per troy ounce (31,1 gram), maar verloor vervolgens veel glans. Goud bereikte in december zowel in dollars als in euro’s gemeten een nieuw record en laat sinds 2000 daarmee de aandelenbeurzen ver achter zich. Dit is overigens niet altijd zo geweest: het laatste gouden tientje werd in 1933 geslagen en had indertijd een waarde van 10 gulden oftewel € 4,54. Een gouden tientje vertegenwoordigt nu een waarde van circa € 170. De goudprijs is over de afgelopen 77 jaar gemiddeld 4,82% gestegen, aanzienlijk minder dus dan een belegging in aandelen. Op 2 januari 1933 stond de S&P500 namelijk op 6,67 punten. De gemiddelde jaarlijkse stijging van aandelen is dus 6,91% geweest. Bovendien zou u ook nog dividenden hebben ontvangen. Inmiddels heeft het blinkende edelmetaal de bodem in december 2009 (rond $ 1080) doorbroken. Goud is door deze doorbraak op zoek gegaan naar de bodem.
Rente op zoek naar de bodem
De rente zette in 2008 de dalende trend opnieuw in vanaf een top rond 4,85% en zakt steeds verder weg richting het vriespunt van een barre Kondratieff-winter. De 3- tot 5‑jaarsrente heeft opnieuw een dieptepunt bereikt. De onverantwoorde uitgaven van minister ‘W‑Alt‑A’ Bos, de garanties aan ING, de vele injecties bij branchegenoten, de verhoging van de NHG, alsmede het depositogarantiestelsel, kunnen vroeg of laat rampzalige gevolgen voor de belastingbetaler hebben. Toenemende rentelasten uit hoofde van de sterk toenemende staatsschuld, alsmede de aflossingsbedragen van de ‘BV Nederland’, hangen als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de belastingbetaler. Wouter Bos gaat maar door in zijn poging de staatsuitgaven (verder) te laten ontsporen. De vaststelling van het nieuwe beloningsbeleid (verdubbeling vaste salarissen bij een decimering) van ABN Amro is daar een recent voorbeeld van.
DAX leeft wat op in dalende trend
De DAX zette vanaf het dieptepunt in maart 2009 een sterk stijgende trend in. De DAX kreeg in april bijval van de Coppock-indicator die een koopsignaal genereerde. De Duitse beursgraadmeter wist 11 januari 2010 weliswaar een hogere top te vormen, maar trapte vervolgens hard op de rem. De stijgende trend sinds maart is de afgelopen weken daardoor aanzienlijk verzwakt. Het horizontale steunniveau rond 5500 punten wist de verkoopdruk ook niet op te vangen. Aangezien de Duitse index hier niet boven wist te blijven, is er een lagere bodem gevormd. De afgelopen dagen leefde de DAX wat op in dalende trend, maar het 50% Fibonacci retracement level, gerekend vanaf top en de bodem van februari, bleek een spelbreker in dit herstel. De CAC40 heeft zelfs de bodem van november al weer opgezocht, hetgeen geen sterk teken is voor de Fransen. De voorgaande dagen leefde de Eurostoxx50 wat op in de dalende trend. Aangezien deze index al door de bodem van november is gezakt, is het echter de vraag of dit herstel een lang leven beschoren is. Veel hangt af van de (steeds verder verzwakkende) euro en of Nederland en Duitsland in staat zijn om alle EU-landen te redden.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk