...

Euro herpakt zich, Olie sterke rally

7 augustus 2012, 08:51 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De Olie maakt op 22 juni een bodem op 88,5 dol­lar per vat (Brent), amper 6 weken lat­er staan we opnieuw rond de 110 dol­lar. Een ste­vige opstoot vanaf de bodem kun­nen we wel zeggen. Ook de Euro die tot de 1,20 dol­lar terug moest komt wat terug nu, de 1,24 dol­lar staat weer op de bor­den. We kijken deze keer tech­nisch naar deze waar­den of er nog meer inz­it, of als we reken­ing moeten houden met een terug­val de komende periode.


Olie (Brent):
De Olie kent een enorme rever­sal vanaf de bodem die werd gezet op 22 juni op 88,5 dol­lar, we ger­ak­en weer tot rond de 110 dol­lar nu en het lijkt erop dat de Olie deze vaart nog even door wil gaan trekken de komende weken. Dat kan zek­er wan­neer ook de mark­ten posi­tief bli­jven en de cri­sis wat op de achter­grond ger­aakt. Het valt nog steeds op dat de speculerende fac­tor bij de Olie enorm is, hoe verk­laar je anders een beweg­ing van 127 dol­lar naar 88,5 dol­lar en weer terug naar de 110 dol­lar tussen 1 mei en 4 augus­tus? Lat­en we zeggen, 40 dol­lar omlaag en weer 21 dol­lar omhoog in 3 maan­den tijd? Nu weten we wel dat de Olie de laat­ste jaren enorme spron­gen kan mak­en, maar in tijd en waarde is deze waar we nu mee bezig zijn wel een uit­zon­der­lijke moet ik zeggen. De vraag is dan ook, waar gaan we naar­toe de komende weken?

Het is moeil­ijk te zeggen eigen­lijk, wat wel opvalt is dat de Olie mee beweegt met het sen­ti­ment waarmee de rest van de markt ook op vaart. Al moet ik wel zeggen dat de Olie hierop meer reageert dan bijvoor­beeld het Goud en andere grond­stof­fen. De Olie is aan de andere kant ook een grond­stof waar we alle­maal mee te mak­en hebben, het maakt dus duidelijk deel uit van de economie en kan onrecht­streeks ook een soort voor­spel­lende waarde zijn. Kri­j­gen we sig­nalen dat het alle­maal wat min­der gaat, dan zien we meteen de Olie terug­vallen, kri­j­gen we sig­nalen dat we dan toch niet van het slecht­ste uit moeten gaan dan merken we dat de Olie zich terug vecht omhoog. Maar, bijvoor­beeld merken we meteen ook als de cen­trale banken maa­trege­len aankondi­gen om de economie een impuls te geven dat de Olie daar posi­tief op gaat rea­geren. Dat laat­ste is dan ook de oorza­ak van het­geen we nu zien gebeuren, Europa spreekt zich uit om grotere maa­trege­len te nemen, de Olie komt terug met een opval­lende sti­jging. Kor­tom, de Olie is enorm sen­ti­ment gevoelig en daar­door meteen ook een mooi wapen om mee te speculeren, het­geen dus ook mas­saal wordt gedaan.

Tech­nisch zou de Olie nu de pri­js weer ver boven de 100 – 102 dol­lar staat speel­ruimte moeten kri­j­gen tot rond de 116 – 118 dol­lar, lat­er zou de 120 dol­lar weer in beeld kun­nen komen. Ste­un wordt nu de 100 – 102 dol­lar. Op zich, mocht er nog een terug­val komen door wat voor reden dan ook, zou men in kun­nen stap­pen dicht bij die 102 dol­lar (long). Een terug­val zou ik pas rond de 115 – 116 dol­lar voorzien, dus pas daar zou er een over­weg­ing kun­nen komen voor wat voorzichtige shorts op de Olie. Maar, het bli­jft gevaar­lijk, het spel met de Olie goed spe­len. Uit eigen ervar­ing weet ik dat het makke­lijk lijkt maar moeil­ijk is, als je goed zit is het bin­go maar als je ver­keerd zit dan kan het veel pijn doen. Oplet­ten dus met het speculeren op de beweg­in­gen van de Olie.

Grafiek Brent Olie:
alt

Euro-dol­lar analyse:
Tot de 1,20 dol­lar duurde de dal­ing van de Euro, nadi­en is er toch wat her­s­tel op gang gekomen. De dal­ing tot de 1,20 zorgde er wel voor dat er een nieuwe bodem staat maar aan de andere kant lijkt het erop dat we voor­lop­ig het erg­ste hebben gehad. Al zal dat pas echt duidelijk wor­den als de Euro de 1,26 dol­lar weet te door­breken met pow­er. Tot nog toe is het wacht­en en op deze gren­zen bli­jven let­ten, de 1,20 en de 1,26 dol­lar. Met de stand van 1,24 die nu op de bor­den staat naderen we wel snel die 1,26 dol­lar, hier­door ver­groten de kansen op een test van deze weer­stand die dus nog een goeie 2 cent hoger ligt te wacht­en. Bin­nen het huidi­ge ver­loop van de finan­ciële mark­ten die toch onverwacht het Noor­den kiezen (omhoog) zou die 1,26 dol­lar pri­ma passen lat­er deze maand. Maar, wat vol­gt er lat­er?

Voor­lop­ig kun­nen we uit­gaan van wat kracht tot die 1,26 dol­lar, daar­na zullen we alles opnieuw moeten bek­ijken, en vooral ook aan­voe­len wat de rest van de markt tegen dan wil. In min­dere tij­den moeten we die 1,20 dol­lar als richt­punt nog aan bli­jven houden voor­lop­ig. We zit­ten op dit ogen­blik dus in een posi­tieve fase die nog wel even aan kan houden. Maar, en dat bli­jft mijn mot­to zo lang deze tur­bu­lente tij­den bli­jven duren, oplet­ten voor de onverwachte draai die er alti­jd en op elk moment kan komen. Dat weten we maar al te goed, deze markt is totaal onbe­trouw­baar en gebouwd op een zeer dun fun­da­ment. De cri­sis is verre van opgelost, het spook zal dan ook rond bli­jven hangen, en dat kan nog een lange tijd duren. Bli­jf dus alert …

Grafiek EUR-USD:
alt

Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.