...

Euro en Olie blijven sterk

19 september 2012, 06:50 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Na een tijd­je in de prob­le­men te zijn gekomen waar de Euro de 1,20 dol­lar opzocht en een vat BRENT Olie terug moest naar de 89 dol­lar zijn bei­den behoor­lijk opgek­lom­men uit het dal. Waar liggen de gren­zen nu voor bei­den? We kijken naar de Euro en de Olie deze keer …


EUR-USD:
De Euro die een moeil­ijke peri­ode achter de rug heeft her­pakt zich behoor­lijk ten opzichte van de dol­lar, maar als we dat afzetten tegen­over sta­bielere munten zoals de Noorse Kroon of de Aus­tralis­che dol­lar dan bli­jft onze munt under­per­for­men op de lan­gere ter­mi­jn. Zo is het nog maar eens duidelijk merk­baar dat de 2 zones waar de cri­sis het ergst heeft huis­ge­houden nu met een munt zit­ten die over het alge­meen zwak bli­jft.

De dol­lar verzwakt nu dan weer in een sneller tem­po waar­door de euro ten opzichte van de dol­lar aan kracht wint momenteel. Dat komt door de inflatieangst nu de FED opnieuw de geld­kraan wagen­wi­jd open heeft gezet, het pro­gram­ma QE3 is zon­der een lim­i­et, ofwel onbeperkt. Lat­en we nu vooral hopen dat Bernanke weet wat voor een gevol­gen dit op de lan­gere ter­mi­jn zal bren­gen. Enfin, dat is dus de reden van de verzwakking die de dol­lar nu door­maakt, met deze actie wil de FED de lange rente (30-jaars) omlaag bren­gen.

Er is tech­nisch nu ook wel wat over te zeggen, het ging lat­en we zeggen heel snel in pak­weg een week tijd, eerst werd de 1,27 dol­lar makke­lijk door­bro­ken, lat­er ging de munt na de aankondig­ing van QE3 verder omhoog tot de 1,3175 dol­lar. Op zich nogal vreemd dat het met dit tem­po ging, maar wat de FED aankondigde was ook niet mals waar­door het logisch is dat de dol­lar daarop sterk reageerde door ste­vig te verzwakken na die bericht­gev­ing. Als we naar de grafiek kijken, dan tik­te de euro pre­cies de rode lijn over de top­pen aan en lijkt hier­mee voor­lop­ig zijn hoog­ste punt te hebben bereikt. Dat wil niet meteen zeggen dat de euro nu weer fors omlaag zal moeten, wel zien we dat de 1,30 dol­lar opnieuw getest wordt nu. Belan­grijk is of de euro boven die 1,30 zal bli­jven of niet, dat kan voor de komende weken nogal belan­grijk wor­den want als de munt een goeie ste­un kan vin­den ron­dom die 1,30 dol­lar, en er komt een nieuwe aan­val richt­ing de 1,3175 dol­lar gevol­gd door nog hogere koersen, dan is de kans groot dat we een uit­braak kri­j­gen uit de lange down­trend. Hoe vreemd het dan ook moge zijn, bij deze ontwik­kel­ing kun­nen we onze blik gaan richt­en op de 1,40 dol­lar op de mid­lange ter­mi­jn.

Uit­er­aard speelt ook de cri­sis een grote rol van beteke­nis, die kan het opti­misme richt­ing de euro behoor­lijk tem­peren zodra er weer wat prob­le­men naar voren komen, denk aan Span­je en natu­urlijk Grieken­land. Daarom denk ik dat die weer­stand net onder de 1,32 dol­lar een behoor­lijke bli­jft. We bli­jven het ver­loop wel goed in de gat­en houden uit­er­aard …

Grafiek Euro — USD:


Olie:
De Olie beweegt op de lan­gere ter­mi­jn bin­nen een nogal brede range, de 120 – 125 dol­lar aan de bovenkant, de 90 – 95 dol­lar aan de onderkant. De uit­sla­gen zijn wel ste­vig te noe­men momenteel, en dat in bei­de richtin­gen nog steeds. Tussen mid­den juni waar de olie bodemde rond de 89 dol­lar en vorige week waar er een top werd gemaakt rond de 117 dol­lar zit er toch een goeie 28 dol­lar tussen. Maar het kan net zo snel weer de andere kant op merken we, vanaf die 117 dol­lar (na de QE3 aankondig­ing door de FED) ston­den we in no time weer op 111 dol­lar. Dit kwam omdat Oba­ma zei dat de VS onder zijn beleid de strate­gis­che reserves aan zal spreken om zo de pri­js te drukken. Dit soort bericht­en zetten de olie snel behoor­lijk wat lager. Maar ook aan de andere kant zijn er rede­nen genoeg om de olie hoger te stuwen, denk hier­bij vooral aan de span­nin­gen tussen Chi­na en Japan of aan Iran dat alti­jd voor span­nin­gen zorgt op de oliemarkt. En zo heb je telkens wel iets om de pri­js fors te doen bewe­gen, iets wat ik de komende tijd trouwens absolu­ut niet zie veran­deren.

Nu zou de 110 – 111 dol­lar als ste­un dienst kun­nen doen, maar onder de 110 dol­lar ziet het er min­der goed uit, de olie zou dan snel naar de 105 – 106 dol­lar terug kun­nen waar er vol­gens mij toch een goeie ste­un wacht. Daar voorzie ik toch een moment om te kopen. Door QE3 zullen de grond­stof­fen geen al te grote cor­rec­ties meer lat­en zien de komende peri­ode vrees ik.

Han­de­len met de olie bli­jft moeil­ijk omdat het zo snel gaat, en met derivat­en (hef­bomen) kan dat behoor­lijk wat pijn doen als je ver­keerd zit. Maar wie er goed bovenop zit kan bijvoor­beeld met Turbo‘s op de BRENT goeie zak­en doen. Volatiliteit is het­geen nodig is om erop te kun­nen han­de­len, en bij die olie is deze volatiliteit er volop.

Grafiek Brent Olie:


Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.