Na een tijdje in de problemen te zijn gekomen waar de Euro de 1,20 dollar opzocht en een vat BRENT Olie terug moest naar de 89 dollar zijn beiden behoorlijk opgeklommen uit het dal. Waar liggen de grenzen nu voor beiden? We kijken naar de Euro en de Olie deze keer …
EUR-USD:
De Euro die een moeilijke periode achter de rug heeft herpakt zich behoorlijk ten opzichte van de dollar, maar als we dat afzetten tegenover stabielere munten zoals de Noorse Kroon of de Australische dollar dan blijft onze munt underperformen op de langere termijn. Zo is het nog maar eens duidelijk merkbaar dat de 2 zones waar de crisis het ergst heeft huisgehouden nu met een munt zitten die over het algemeen zwak blijft.
De dollar verzwakt nu dan weer in een sneller tempo waardoor de euro ten opzichte van de dollar aan kracht wint momenteel. Dat komt door de inflatieangst nu de FED opnieuw de geldkraan wagenwijd open heeft gezet, het programma QE3 is zonder een limiet, ofwel onbeperkt. Laten we nu vooral hopen dat Bernanke weet wat voor een gevolgen dit op de langere termijn zal brengen. Enfin, dat is dus de reden van de verzwakking die de dollar nu doormaakt, met deze actie wil de FED de lange rente (30-jaars) omlaag brengen.
Er is technisch nu ook wel wat over te zeggen, het ging laten we zeggen heel snel in pakweg een week tijd, eerst werd de 1,27 dollar makkelijk doorbroken, later ging de munt na de aankondiging van QE3 verder omhoog tot de 1,3175 dollar. Op zich nogal vreemd dat het met dit tempo ging, maar wat de FED aankondigde was ook niet mals waardoor het logisch is dat de dollar daarop sterk reageerde door stevig te verzwakken na die berichtgeving. Als we naar de grafiek kijken, dan tikte de euro precies de rode lijn over de toppen aan en lijkt hiermee voorlopig zijn hoogste punt te hebben bereikt. Dat wil niet meteen zeggen dat de euro nu weer fors omlaag zal moeten, wel zien we dat de 1,30 dollar opnieuw getest wordt nu. Belangrijk is of de euro boven die 1,30 zal blijven of niet, dat kan voor de komende weken nogal belangrijk worden want als de munt een goeie steun kan vinden rondom die 1,30 dollar, en er komt een nieuwe aanval richting de 1,3175 dollar gevolgd door nog hogere koersen, dan is de kans groot dat we een uitbraak krijgen uit de lange downtrend. Hoe vreemd het dan ook moge zijn, bij deze ontwikkeling kunnen we onze blik gaan richten op de 1,40 dollar op de midlange termijn.
Uiteraard speelt ook de crisis een grote rol van betekenis, die kan het optimisme richting de euro behoorlijk temperen zodra er weer wat problemen naar voren komen, denk aan Spanje en natuurlijk Griekenland. Daarom denk ik dat die weerstand net onder de 1,32 dollar een behoorlijke blijft. We blijven het verloop wel goed in de gaten houden uiteraard …
Grafiek Euro — USD:
Olie:
De Olie beweegt op de langere termijn binnen een nogal brede range, de 120 – 125 dollar aan de bovenkant, de 90 – 95 dollar aan de onderkant. De uitslagen zijn wel stevig te noemen momenteel, en dat in beide richtingen nog steeds. Tussen midden juni waar de olie bodemde rond de 89 dollar en vorige week waar er een top werd gemaakt rond de 117 dollar zit er toch een goeie 28 dollar tussen. Maar het kan net zo snel weer de andere kant op merken we, vanaf die 117 dollar (na de QE3 aankondiging door de FED) stonden we in no time weer op 111 dollar. Dit kwam omdat Obama zei dat de VS onder zijn beleid de strategische reserves aan zal spreken om zo de prijs te drukken. Dit soort berichten zetten de olie snel behoorlijk wat lager. Maar ook aan de andere kant zijn er redenen genoeg om de olie hoger te stuwen, denk hierbij vooral aan de spanningen tussen China en Japan of aan Iran dat altijd voor spanningen zorgt op de oliemarkt. En zo heb je telkens wel iets om de prijs fors te doen bewegen, iets wat ik de komende tijd trouwens absoluut niet zie veranderen.
Nu zou de 110 – 111 dollar als steun dienst kunnen doen, maar onder de 110 dollar ziet het er minder goed uit, de olie zou dan snel naar de 105 – 106 dollar terug kunnen waar er volgens mij toch een goeie steun wacht. Daar voorzie ik toch een moment om te kopen. Door QE3 zullen de grondstoffen geen al te grote correcties meer laten zien de komende periode vrees ik.
Handelen met de olie blijft moeilijk omdat het zo snel gaat, en met derivaten (hefbomen) kan dat behoorlijk wat pijn doen als je verkeerd zit. Maar wie er goed bovenop zit kan bijvoorbeeld met Turbo‘s op de BRENT goeie zaken doen. Volatiliteit is hetgeen nodig is om erop te kunnen handelen, en bij die olie is deze volatiliteit er volop.
Grafiek Brent Olie:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl