...

ER WAS EENS EEN CRISIS?

21 juni 2009, 19:01 | Guy Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De grote man­nen bij Gold­man Sachs kun­nen vooruit kijken om hun groot­ste bonus betalin­gen te ont­van­gen die door het bedri­jf zijn uit­be­taald sinds hun 140 jarige bestaan na een spec­tac­u­lair eerste half jaar van 2009.

ER WAS EENS EEN CRISIS?

De grote man­nen bij Gold­man Sachs kun­nen zeer tevre­den terug kijken op hun presta­ties van dit (mooie?) jaar. De bank is van plan om hun top daar­voor goed te belo­nen want het bedri­jf zal de groot­ste bonussen ooit uit­be­tal­en (en meteen ook door een­der welk bedri­jf ter wereld) die wer­den gedaan sinds hun 140 jarige bestaan. Dat na een spec­tac­u­lair eerste half jaar van 2009. Bron, een artikel in de Guardian. Zie deze link voor het artikel…

Veel met grond­stof­fen, val­u­ta en Bonds werd er ver­di­end, en natu­urlijk ook met aan­de­len na een van de groot­ste Bear Mar­ket Rally‘s die we ooit hebben mogen meemak­en. Ook kwam de koers van Gold­man hele­maal terug tij­dens de ral­ly van de afgelopen maan­den, de koers was trouwens niet zoals de meeste banken zo diep waren terug geza­kt. Het is zelfs zo dat Gold­man weer op weg lijkt te zijn naar de top­ko­ersen van voor de cri­sis. Dit kun­nen we zien via de grafiek hieron­der. Men zou na een paar maand haast denken, banken­cri­sis? Welke crisis?




De top in Lon­den werd hier­van vorige week op de hoogte gebracht over de gang van zak­en en er werd gemeld dat ze vooruit kun­nen kijken naar een hele mooie bonus na het mooiste jaar van het bedri­jf ooit. Vol­gende maand wan­neer het bedri­jf met 2e kwartaal­ci­jfers komt gaat men uit van een verdere forse toe­name van de win­sten. Meneer Buf­fett die voor 5 mil­jard USD aan aan­de­len kocht in jan­u­ari 2009 zou nu al een winst op deze beleg­gin­gen hebben van 1 mil­jard USD.

In 2006 behaalde Gold­man een omzet van 297 mil­jard USD over de gehele lijn ter­wi­jl men dit jaar (2009) een omzet verwacht van 255 mil­jard USD maar dat dan met een afges­lankt aan­tal ves­tigin­gen ofwel bedrijven.

In April zei Gold­man al dat het de helft van winst over het eerste kwartaal welke 1,9 mil­jard USD is zal uit­be­tal­en aan zijn top waar­van grote delen in de vorm van een bonus. Of dit ervoor zal zor­gen dat bestu­ursvoorzit­ter Lloyd Blank­fein meer kri­jgt dan wat hij in 2006 kreeg moeten we afwacht­en. In 2006 was zijn uitk­er­ing meteen het bonus­record op Wall Street. Hij werd toen fors beloond met 53,4 miljoen USD van­wege de goede presta­ties van de zak­en­bank. We zijn benieuwd natu­urlijk in deze rumo­erige tijden.

Hoe gek moet het wor­den? Dit is niet een bericht van enkele jaren na de cri­sis, née, het is amper een paar maand na dat er een soort kun­st­matig her­s­tel op gang is gekomen ges­te­und door de duizen­den mil­jar­den dol­lars aan hulp door de over­he­den. Het lijkt erop dat al die mil­jar­den hun weg hebben gevon­den naar de banken die daar dankbaar gebruik van mak­en door wederom alsof het nooit anders was te speculeren op sti­j­gende pri­jzen van Bonds, aan­de­len, com­modi­ties en val­u­ta. De banken mak­en daar­door nu enorme win­sten en die wor­den blijk­baar net als vanouds weer verdeeld in mega bonussen richt­ing de top­man­nen. Ofwel, wat hebben we nu geleerd van de afgelopen 2 jaar? Blijk­baar hele­maal niets … Of, maakt men gewoon de start van een nieuwe bubbel?

Dan de MARKT:

Ik zie het zek­er niet zit­ten, dit smaakt naar nog veel meer prob­le­men natu­urlijk. Wat ik ook niet goed begri­jp is dat de maatschap­pij dit voor­lop­ig nog lijkt te accepteren, er moeten hier toch de nodi­ge vra­gen over komen? Lat­en we niet in her­hal­ing vallen, een nieuwe peri­ode van veelvraat zullen we niet over­leven ofwel als er opnieuw prob­le­men ontstaan dan hou u maar vast, het gaat dan hele­maal door tot het max­i­male wordt bereikt.

Om u nog maar eens te tonen waar we staan, zie de grafiek van de S&P 500 hieron­der. Stel uzelf dan de vraag, staan we nu op een accept­abel niveau? Of zit er opnieuw een behoor­lijke hap lucht in de ballon? …

… Ik ga voor het 2e, en u weet dat ik niet zomaar een waarschuwing afgeef. Deze beren­put gaat nog zo stinken door de recente capri­olen van de regeringen.



Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.