DE VEENBRAND
De jongste G‑20 meeting in Londen vorige week heeft er toe geleid dat de uitslaande brand aan de oppervlakte werd bestreden met een aantal maatregelen die de oppervlakkige kenner van de economie kennelijk graag wilde horen. De uitkomsten (uitvoerig in de pers belicht) hebben geresulteerd in oppervlakkig bluswerk terwijl het vuur er onder rustig voortwoekert en hiermee als een mondiale veenbrand kan worden gekenschetst. Immers, de schuldsanering en de herstructurering van het internationale bankwezen zijn nagenoeg ongemoeid gelaten.
Deze uitkomsten tezamen met de gestegen fabrieksorders en de ‘betere’ huizencijfers in Amerika vormden alle aanleiding om de beurzen wereldwijd naar een vele procenten hoger niveau te tillen. Als analisten er dan ook nog een schepje bovenop doen door te stellen dat we de bodem hebben gezien, kan de beurs toch maar één kant uit? Mijn advies: maak gebruik van deze opleving, want er gaat straks nog veel meer in rook op!
De verwachtingscijfers
Hoe groot de ontgoocheling is, moge blijken uit de laatste voorspellingen voor de wereldeconomie van de vooralsnog meest gerespecteerde instituten zoals de Wereldbank, de OESO en het IMF. Zo voorspelt het IMF voor dit jaar een negatieve groei van ‘slechts’ 2,7% en een bijgestelde hoogte van toxic debts naar $4.000 miljard(!). De Wereldbank komt met een negatieve groei van de wereldhandel van 6,1% en de OESO zelfs met 12.1%. Dergelijke uitslagen – hoe (on)nauwkeurig ook – hebben we sinds de jaren ’30 niet meer gezien en duiden absoluut niet langer op een kortstondige recessie maar op een langjarige depressie met nog aanzienlijk fnuikender gevolgen dan destijds!
De weg kwijt
Het lijkt alsof Obama’s kring van adviseurs, centrale bankiers alsmede het Congres in Washington de weg volledig kwijt zijn. Het was al begonnen onder Bush die de geldpers in de hoogste versnelling zette met snel en sterk oplopende tekorten alsmede de oplopende staatsschulden, zonder enige ijking (koppeling). Het is de monetaristische Keynes tegenover de veel behoudzuchtiger Oostenrijkse School, in het bijzonder aangehangen door de Rijnlanders. Intussen blijkt dat de groei juist omgekeerd evenredig uitpakt. De tot in de klucht met schuld uitgeruste consument gaat het ‘een stukje’ rustiger aan doen en is juist gaan sparen met de nodige gevolgen voor de productieve sector. Dat hebben we in de States lang niet gezien. De consument legt intussen gemiddeld 5% van zijn besteedbare inkomen opzij om straks opnieuw ingehaald te worden door inflatie (een andere vorm van indirecte belasting) en hogere directe belastingen ter financiering van de torenhoge uitgaven.
George Soros
In zijn zojuist gegeven interview om z’n boek ‘The new Paradigm for Financial Markets’ te promoten gaf GS te kennen dat het gevaar van een collapse intussen is gepasseerd. In het zelfde interview zegt hij dat ‘de fall-out of the collapse of the banking system will linger’ ofwel de neerslag van de ineenstorting zal geruime tijd aanhouden. Ja, u leest dat goed, zo heeft hij dat gezegd. Hebben we het nu wel of niet over een instorting? Verder ziet hij lichtpuntjes in 2010 maar de onderbouwing blijft onderbelicht of wellicht moet je daarvoor zijn boekwerk kopen? Een en ander lijkt meer op een publiciteitsstunt.
De G‑20 maatregelen
Het meest tricky lijkt de versoepeling van de mark-to-market waarderingsmethode voor de virus-producten van de banken. De banken kunnen hiermee hun balanstotalen opkrikken zonder van deze producten af te geraken. Het probleem is niet dat ze er niet van af kunnen komen maar er niet van af willen tegen de geboden prijsniveaus. Er zijn genoeg bieders zoals hedge en private equity fondsen. De meeste grote banken zouden op deze veel lagere niveaus dan nog verder onder water komen te staan en rijp om definitief ten onder te gaan. Met andere woorden: de overheid probeert het ‘afval’ te ‘upgraden’ in plaats van de banken hun echte medicijn voor te schrijven. Hiermee wordt de waarderingsverloedering verder in de hand gewerkt en het saneringsproces opnieuw vooruitgeschoven.
Voorts wordt de rol van het IMF met een ophoging van het kapitaal tot $750 miljard ‘versterkt’. Da’s mooi maar zolang het IMF niet mag (USA!) overgaan tot de uitgifte van een nieuwe reservevaluta en de stemmenverhouding binnen dit orgaan niet verandert, is er nauwelijks nieuws onder de zon. Op deze wijze kan deflatie of inflatie vrijelijk worden geëxporteerd, hetgeen op zich ook al een vorm van protectionisme is. De Chinezen laten een en ander niet op z’n beloop en faciliteren sinds kort handelspartners om de transacties af te wikkelen in yuan. Ze wensen duidelijk minder afhankelijk van de dollar te worden. De instorting van de Japanse economie (2e ter wereld!) met 38% in februari (op jaarbasis) is in dit opzicht omineus te noemen.
‘Turning point’
De grootschalige injectie van $1.100 miljard om de wereldeconomie op te peppen, doelt eveneens op niets anders dan uitstel van executie zonder dat het echte probleem van schuldsanering wordt aangepakt. Niettemin sprak Obama van een turning point. Wat moest hij anders roepen? De Amerikaanse interpretatie van schuld saneren door er nog meer schuld tegenaan te gooien levert juist geen win-win resultaat op maar veeleer een win-lose oplossing, met winst voor de banken en verlies voor de belastingbetalers, afgekeken van de Japanners.
De basis tot de omslag zou evenwel liggen in de ‘American Recovery and Reinvestment Act (ARRA) of stimuleringsplan – een geschrift van 1073 pagina’s dat simpelweg door het in meerderheid Democratische Congres kon worden geloodst zonder dat alle leden dit omvangrijke boekwerk hadden gelezen, zo bleek. Obama wist er nog aan toe te voegen dat het hier nog slechts om een eerste aanzet ging. Het bevat een groot pakket van bailouts, herstel- en investeringprogramma’s alsmede niet nader aangeduide economische interventies, die de economie opnieuw op de kaart moeten zetten. Dit stimuleringsprogramma omvat $787 miljard.
Het risico van verdere ontbossing
Intussen zijn we al zo gewend geraakt aan de vele honderden zo niet duizenden miljarden die ons om de oren vliegen dat het tijd wordt een idee te krijgen hoeveel bijvoorbeeld bovengenoemd bedrag in fysieke vorm nu eigenlijk voorstelt.
Uitgaande van de dikte van één dollarbiljet van 1⁄250 inch zijn er 250 biljetten nodig om één inch (0,0254 m) dikte te krijgen. Als we al deze dollars tegen elkaar zouden plakken en op één lijn zouden uitzetten dan zou de afstand van New York naar Los Angelos (ca. 3.000 mijl) en terug enige malen overbrugd kunnen worden. Of in termen van gewicht: er gaan ongeveer 480 biljetten in één pound = 0,45 kg. De gemiddelde mens weegt 67,5 kg. Dat impliceert dat 787 miljard dollar meer dan 10 miljoen mensen weegt. Hoeveel bomen zijn dat wel niet? ‘En dit is nog maar het begin’, liet Obama zich ontvallen, ofschoon er intussen al ruim $11.600 miljard is vergeven aan een veelheid aan bailouts, garanties, leningen en toegiften aan de consument. En over het aantal bijgedrukte euro’s en andere muntsoorten zullen we het maar niet hebben.
Als we op deze weg doorgaan, verwordt onze globe in de toekomst meer tot een soort Paaseiland. Intussen zou toch duidelijk moeten zijn dat stimuleringsprogramma’s in het geheel niet stimuleren. Dit bleek trouwens al ten tijde van Herbert Hoover en Franklin Roosevelt in de jaren ’30. Meerwaarde creëer je niet door bomen voor bankbiljetten in te zetten maar wel door er bijvoorbeeld meubels van maken. Het bijdrukken van papiergeld kan op den duur slechts tot meer inflatie leiden. Of zoals Thomas Jefferson, de derde president van Amerika, het uitdrukte: ‘to preserve our independance, we must not let our rulers load us with perpetual debt’.
Conclusie
De boom times vanaf de jaren ’80 zijn definitief voorbij! Deze boom was alleen denkbaar door de gigantische kredietexpansie, een volledig uit het lood geschoten handelsbalans (US – China), veel te lage rentevoeten, een bijna zero-risicoperceptie van bankiers en beleggers, mismanagement van banken en overheid, het te kort schieten van toezichtinstanties alsmede grootschalig misbruik van aan de banken toevertrouwd kapitaal. Het vervolg hiervan dient niet als een ziekte te worden beschouwd maar als een pijnlijk en noodzakelijk onderdeel van het genezingsproces.
Na deze diagnose volgt er nu een medicatie die slechts voorziet in schuldsanering middels nieuwe schuldcreatie. Op termijn doemt op deze wijze regelrecht het Zimbabwe scenario op, waarin Mugabe ons niet alleen is voorgegaan maar ons zelfs graag zou willen ‘coachen’. De meest ‘outlawed man’ als lichtend voorbeeld? Zelfs Karl Marx zou deze zich marxist noemende idioot niet willen kennen!
Goud
Door de aangekondigde goudverkopen van het IMF ad 403,3 ton (volgens de huidige goudprijs ruim $116 miljard), ligt het goud opnieuw onder druk. Deze druk is maar schijn, omdat zowel Rusland, China als ook Japan en India hebben aangegeven hiervoor in de markt te zijn, zodat deze transactie bijgevolg waarschijnlijk buiten de markt om zal plaats vinden. Deze verkoop is onderdeel van het bedrag dat het IMF van de rijke ledenlanden w.o. ook ons landje aangeschoven krijgt om de arme derde wereldlanden een handreiking te kunnen doen.
Zoals zo vaak bij topberaad worden er wel allerlei toezeggingen gedaan om de massa te masseren maar als het op de uitvoering aankomt, blijkt men dikwijls niet thuis te geven. Het Congres in Washington heeft binnen het IMF met een voting van 17% een belangrijke en ook doorslaggevende stem vanwege het vetorecht. Gezien de huidige staat van financiën is het niet ondenkbaar dat Amerika deze kastanjes door andere staten uit het vuur laat halen.
Fort Knox
Om aan te geven hoe belangrijk Fort Knox is (volgens insiders ligt er nog een slordige 8100 ton goud in de kelders — wel heeft er echter geen audit meer plaats gevonden sinds de ontkoppeling dollar/goud in 1971), moge onder meer blijken uit het volgende. Fort Knox opgebouwd uit graniet is gelegen op een militaire basis in Kentucky en blijkt de meest onneembare veste op aarde te zijn. Het goud ligt achter een 22-ton zware deur die maar moeizaam beweegt. Voorts wordt het fort round-the-clock bewaakt door het leger uitgerust met tanks, zware artillerie en Apache heli’s. Naast het goud liggen daar ook de Onafhankelijkheidsverklaring, de Magna Charta alsmede drie delen van de Gutenberg bijbel.
Risico van hyperinflatie
Nu de regering Obama eveneens heeft gekozen voor het ongeremd uitzetten van de geldhoeveelheid, staan op termijn de poorten voor hyperinflatie wagenwijd open. Daartoe ingezet met een stijging van de grondstoffenprijzen, niet zozeer omdat de vraag oploopt maar meer nog omdat het aanbod terugloopt.
De Zwitserse bank UBS heeft becijferd dat er thans op basis van de huidige geldhoeveelheid een waardering voor het goud uit de bus zou moeten rollen van $6.498 per ounce. Tellen we daarbij op de hoeveelheid dollars die buiten het territorium van de US verkeert dan komt de bank tot een goudprijs van maar liefst $9.563 per ounce, of wel een uitholling van onze koopkracht van 600 à 1.000%.
Dat geldt uiteraard ook voor alle uitstaande schulden. Immers, een schuld van $10.000 kan nu worden ingelost met ca. 11 ounces goud. Op basis van de UBS — cijfers zou dat neerkomen op slechts 1½ ounce resp. 1,04 ounce. Met andere woorden, als je schulden maakt, moet je wel voor een adequate dekking zorgen. Als de beleidsmakers hieraan voorbij gaan en het inflatiescenario treedt als gevolg hiervan in werking dan lopen ze een vlotte kans een dik pak voor de broek te krijgen.
Om dit perspectief vooralsnog buiten beeld te plaatsen, wordt de goud- en zilverprijs op de COMEX in New York en ook op de LME in Londen stelselmatig naar beneden gemanipuleerd. Bij het aantreden van de Obama regering is de manipulatie nog eenvoudiger geworden door de introductie van in wezen frauduleuze futures die bij expiratie geen levering meer kunnen verlangen maar slechts papiergeld. Daarvan wordt er in de VS genoeg bijgedrukt. Dit nieuws stamt uit zeer betrouwbare bron maar zal door het ministerie van Financiën uiteraard nimmer(!) worden bevestigd. Dit is toch té bizar voor woorden. Stel je voor dat je bij het uitoefenen van een optie of future op de beurs geen fysieke levering meer kunt eisen dan is de grond voor een dergelijke afspraak weggenomen. Immers, je bent afhankelijk van een gemanipuleerde marktprijs! Hiermee ontkracht je in wezen elke gemaakte overeenkomst tussen boven- en onderdaan. Immers, het precedent is geschapen!
Robert Broncel
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
DE VEENBRAND
8 april 2009, 08:43
|
US Markets Redactie
| leestijd: 13 minuten
|
moeilijkheid: 11 / 12
|
De jongste G‑20 meeting in Londen vorige week heeft er toe geleid dat de uitslaande brand aan de oppervlakte werd bestreden met een aantal maatregelen die de oppervlakkige kenner van de economie kennelijk graag wilde horen.