...

De beer is aan zet

26 januari 2007, 10:28 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Uitein­delijk lijkt het erop dat de beer zijn hol ver­laat en ervoor zorgt dat de sta­biliteit van de finan­ciële mark­ten aan het wanke­len is. U weet dat mijn visie 12 tot 15% omlaag is tussen nu en pak­weg eind maart, het was wacht­en op de Dow Jones die nu blijk­baar mee wil … Een Inter­mar­ket analyse .…

De Dow Jones

Als de beer toes­laat gaat dat meestal hard en snel, dagen met dalin­gen van 2 tot 3% zullen er dan ook zek­er tussen zit­ten als er wat onrust en wie weet angst bij komt. Tot nog toe was het dagelijks een beet­je erbij en af en toe iets eraf maar vooral dat laat­ste ging zeer moeil­ijk. Dalin­gen zijn voor deze gen­er­atie stieren (Bulls) onbek­end want sinds de start van de ral­ly moet ik met een ver­g­root­glas op de grafiek zoeken naar dagen waar de beurs meer dan 2% ver­loor, en dan bedoel ik met name de Dow Jones en de S&P 500. Er ontstaat al bij­na paniek onder de huidi­ge groep bulls als de beurs 0,5% zakt op Wall Street. We hebben het deze week nog gezien, eerst 88 pnt eraf en gis­teren (26 jan­u­ari) toen er 120 pnt van de Dow Jones af moesten was de onrust en het vol­ume aan het groeien. De VIX die woens­dag nog tot 9,85% daalde sloot don­derdag af op 11,3%. Dat is door dat men wakker werd en dacht, wat gebeurd er in hemel­snaam op de beurs. Zo ziet u maar wat 1% dal­ing bij de Dow Jones al teweeg brengt.

Er kwam dus her­s­tel woens­dag na de dal­ing van maandag maar het was deze keer wel van zeer korte duur, in de andere gevallen vol­gde er telkens een con­sol­i­datie gevol­gd door enkele kleine sti­jgin­gen na een dal­ing als die van afgelopen maandag, deze keer niet. Hier­door kri­jgt mijn sce­nario de wind in de rug en kun­nen we ons opmak­en voor een verdere dal­ing van de Dow Jones tot eerst de 12.300 pnt en lat­er de 12.000 pnt. De oude top ofwel All Time High kan daar­na wor­den opge­zocht, dat niveau wacht rond de 11.700~11.750 pnt. Die tar­get ligt ongeveer 7% onder de top en vol­doet aan mijn 2e schi­jf van een cor­rec­tie. Ik ga echter uit van het sce­nario van een harde land­ing in de VS waar­door er min­i­maal 10 tot 12% van de beurs af moet wat schi­jf 3 zou beteke­nen. Dan komen we uit tussen de 11.000 en de 11.300 pnt. 

Bij de 15% cor­rec­tie (schi­jf 4) die ik ook al enkele keren aan­gaf komen we uit rond de 10.700 pnt waar een zeer ste­vige ste­un wacht nu. Die schi­jven kunt u opschri­jven want daar moeten we het de komende weken waarschi­jn­lijk mee doen, let vooral op die zone 11.700~11.750 pnt waar we vri­jwel zek­er naar­toe kun­nen na het nieuwe verkoopsig­naal van gisteren.

Grafiek Dow Jones

De Nas­daq

Ook de Nas­daq kan veel lager, hier een sleutel­niveau rond de 2375 pnt, daaron­der eerst 50 pnt en lat­er 2250 en de 2200 pnt. Bij een 15% cor­rec­tie kri­j­gen we de 2125 pnt en bij een 20% cor­rec­tie komen we opnieuw bij de 2000 pnt uit. Bij de Nas­daq is schi­jf 4 niet 15% maar 20% omdat deze index veel volatiel­er hoort te zijn.

De AEX

In dat geval kan ook de AEX behoor­lijk ver terug, hier kri­j­gen we eerst de 498 en daar­na vrij spel tot de 493 pnt. Onder die 493 pnt kijken we uit­er­aard naar de 470~475 pnt en lat­er naar de 448~450 pnt. Is de cor­rec­tie ook bij de AEX 15% dan komen we uit op 50915% = 433 pnt. U ziet het, het kan zeer moeil­ijk gaan wor­den voor de Bulls die denken dat de beurs maar 1 kant op kan.

De 10 jaars rente

De rente loopt behoor­lijk op en breekt het 200-daags gemid­delde, er zit dus nog meer aan te komen. Inflatieangst en een economie die sput­tert, dat kan nooit een goeie com­bi­natie zijn en waarom wil men de beleg­ger dan nog lat­en geloven dat de land­ing van de economie zacht zal zijn. Zoals we de Inter­mar­ket sig­nalen kun­nen beo­orde­len moet die gewoon hard zijn, naast de oplopende rente is ook de rente inver­sie (zie 2e grafiek hieron­der) nog steeds een feit. Elke keer als het zo is dan lande de economie hard met een recessie. 

Maar goed, eind 1999 voorzag men ook een zachte land­ing (en eerder ook al enkele keren) ter­wi­jl dat toch heel anders uit­pak­te. We zullen zien wie het bij het rechte eind heeft. Mijn visie zal ik met de indi­caties die ik nu heb (en al een tijd­je heb) zek­er niet aan­passen. Alles wijst in de richt­ing van een recessie.

Ver­loop van de rente en de S&P 500 Index in 1 grafiek

Tot slot heb ik de ver­houd­ing van het rentev­er­loop tov de S&P 500 in 1 grafiek gezet, u ziet duidelijk dat als de 10 jaar rente oploopt telkens de S&P daar­na met een dal­ing start, dat was ook zo vorig jaar toen de rente van 4,7 naar 4,25% ging en in diezelfde peri­ode de S&P 500 van 1320 pnt terug moest naar de 1210 pnt. De recente ral­ly van de S&P 500 vond plaats toen de rente bij­na 1% terug moest. Men ging er in die peri­ode dus vanu­it dat de FED de rente zou gaan ver­la­gen, dat lijkt nu niet meer zo zek­er gezien het recente ver­loop. De aan­de­len staan hier­door aan de vooravond van een nieuwe forse correctie.

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.