...

DE BALTIC DRY INDEX BLIJFT STIJGEN

13 februari 2009, 09:28 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

In mijn vorige artikel kwam het opmerke­lijke her­s­tel van de Baltic Dry index ter sprake. Het feit dat deze wereld­wi­jde graad­me­ter voor scheep­vaart­tarieven door bli­jft sti­j­gen is een reden om daar nog eens verder op door te gaan.

DE BALTIC DRY INDEX BLI­JFT STI­J­GEN

In mijn vorige artikel kwam het opmerke­lijke her­s­tel van de Baltic Dry index ter sprake. Het feit dat deze wereld­wi­jde graad­me­ter voor scheep­vaart­tarieven door bli­jft sti­j­gen is een reden om daar nog eens verder op door te gaan. Waar ik de vorige keer nog sprak van een her­s­tel van 125 % sinds de bodem van decem­ber is dat inmid­dels opgelopen tot bij­na 200 %! Ter­wi­jl ik toen nog sprak van koerssti­jgin­gen van toon­aangevende mijn­bouw­ers als BHP Bil­li­ton en Rio Tin­to met ruim 70 % sinds de bodem van novem­ber zijn deze fond­sen inmid­dels geste­gen met respec­tievelijk 82 % en 96 %. Ter­wi­jl de MSCI-Wereldin­dex sinds begin dit jaar nog rode cijfers schri­jft zijn s werelds belan­grijk­ste mijn­bouw­ers reeds met ruim 14 % geste­gen. De mijn­bouw­sec­tor is daarmee de best ren­derende sector. 

Wat houdt om te begin­nen deze Baltic Dry index pre­cies in? De Baltic Exchange is een wereld­wi­jde mark­t­plaats voor scheep­strans­port. De Baltic Exchange pub­liceert de dagelijks tot stand gekomen scheep­vaart­tarieven in de Baltic Dry index. Deze pri­js wordt bepaald door de tarieven die eindge­bruik­ers moeten betal­en om de grond­stof­fen te lat­en ver­schep­en. Er kan niet op deze index wor­den gespeculeerd. Alleen de scheepsver­vo­erders en aan­bieders van grond­stof­fen mogen han­de­len op deze beurs. De Baltic Dry index is een van de meest zui­v­ere voor­spel­lende indi­ca­toren van de werelde­conomie. In tegen­stelling tot andere indi­ca­toren als con­sumentenbeste­din­gen en de inkoop­man­agers index kijkt deze index niet terug maar geeft juist een verwacht­ing van de toekomst weer. Zo werd de spec­tac­u­laire terug­val van de werelde­conomie door deze index goed voorzien. De index daalde vorig jaar immers met niet min­der dan 94 %. Als indi­ca­tor voor een nakend her­s­tel kan deze index eve­neens erg behulpza­am zijn. 




De sleu­tel tot het genoemde her­s­tel ligt in Chi­na. Mar­ius Klop­pers, chief exec­u­tive offi­cer van BHP Bil­li­ton – s werelds groot­ste mijn­bouw­er – ver­wo­ordde het aldus: de Chi­nese staal­pro­du­cen­ten komen terug naar de markt en zijn aan het kopen”. Ook Lak­sh­mi Mit­tal – top­man van Arcelor Mit­tal – ziet teke­nen van her­s­tel op de staal­markt. Het her­s­tel op de grond­stof­fen­markt kan een tijdelijke oplev­ing zijn maar duidt wellicht op meer. Wan­neer het ontstaan van de huidi­ge cri­sis ter sprake kwam werd de afgelopen maan­den steeds de beschuldigende vinger richt­ing het bankwezen uit­gesto­ken. De banken zouden in hun niets ontziende jacht op steeds hogere win­sten veel te veel kredi­et hebben ver­strekt en de wereld hebben opgezadeld met een lood­zware schulden­last. De grootschalige saner­ing van deze schulden­last die wereld­wi­jd nu plaatsvin­dt zou de oorza­ak zijn van de huidi­ge cri­sis. Misschien.

Het zou echter wel eens zo kun­nen zijn dat de banken niet zozeer te veel kredi­et hebben ver­strekt maar hun kredi­etver­len­ing hebben gericht op de ver­keerde sec­toren van de economie. De opkomende economieën creëer­den enorme spaarover­schot­ten die via de banken wer­den doorges­luisd naar met name west­ers vast­goed. Vast­goed werd immers gezien als een goudgerande invester­ing. Met exploderende huizen­mark­ten als gevolg. En dat ter­wi­jl andere sec­toren als bijvoor­beeld de mijn­bouw zat­en te sprin­gen om meer invester­ings­gelden. Maar grond­stof­fen gelden in tegen­stelling tot vast­goed als gril­lig en zek­er niet veilig. Het lei­d­de uitein­delijk tot een cri­sis op diverse huizen­mark­ten met grote prob­le­men bij de hypotheekver­strekkende banken tot gevolg. Zou het niet veel beter geweest zijn wan­neer de banken hun rol als inter­me­di­air in het finan­ciële sys­teem anders had­den vervuld door het geld daar heen te sluizen waar het op lange ter­mi­jn het meest ren­deert? Naar mij­nen en olievelden. 

Omdat er de afgelopen decen­nia te weinig in nieuwe mij­nen en olievelden is geïn­vesteerd zal dat uitein­delijk opnieuw gaan lei­den tot een krappe markt zodra de werelde­conomie weer een beet­je gaat her­stellen. De forse pri­js­dal­ing van olie en met­al­en hebben het pro­ces van onder­in­vesterin­gen alleen maar verder ver­sterkt. Over enige tijd zal blijken dat de jaren gele­den ingezette grond­stof­fen­cy­clus nog niet over is maar slechts bezig aan een tijdelijke pauze. De lagere grond­stof­fen­pri­jzen en de krappe kredi­et­markt ver­hin­deren nieuwe investerin­gen in mij­nen en olievelden. De vraag naar grond­stof­fen zal echter vroeg of laat weer aantrekken met sti­j­gende pri­jzen tot gevolg. De Baltic Dry index is een volatiele index en na de desas­treuze dal­ing van het afgelopen jaar is dit snelle her­s­tel niet uit­zon­der­lijk. Maar een voort­gaand her­s­tel dient nauwlet­tend gevol­gd te wor­den. De Baltic Dry index heeft meer voor­spel­lende waarde dan de vele zelf­be­noemde economis­che deskundi­gen of andere indicatoren.

Jan-willem Nijkamp
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.