...

China: Weg naar MEGA CRASH vervolg

25 mei 2007, 10:06 | Guy Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Chi­na, ik was denk ik de eerste die erover sprak vorig jaar, nu staan de kran­ten er bol van en ik kri­jg ste­un voor mijn ver­haal uit een mond waar de gehele finan­ciële mark­ten al decen­nia lang naar luis­teren, ja de heer Greenspan zegt dat men onver­ant­wo­ord bezig is in Chi­na en dat er een drama­tis­che dal­ing komt op de beurs aldaar … Nor­maal is Greenspan niet zo mondig, maar de man neemt geen blad meer voor de mond … Een blik op wat Chi­na te wacht­en staat …

Chi­na: De weg naar de MEGA CRASH deel 2

We beloven u telkens terug te komen op deze markt en hier vol­gt dus de nieuwe update, sinds de vorige update hebben we in de pers het een en ander zien voor­bij komen met Gold­man Sachs die waarschuwt voor wat er daar gaande is en deze week nog een van de meest invloedrijke mensen van de afgelopen decen­nia Alan Greenspan die zijn bezorgdheid uit­spreekt over wat er gaande is in Chi­na. Hij noemt het woord CRASH zelfs in zijn toe­spraak erover. Zie zijn state­ment hieron­der in het Engels.…

For­mer U.S. Fed­er­al Reserve Chair­man Alan Greenspan warned Wednes­day (23 mei) that there’s going to be a dra­mat­ic con­trac­tion” in Chi­nese equi­ties and that the cur­rent surge on the Chi­nese stock mar­ket is unsus­tain­able, accord­ing to media reports. In recent weeks, a num­ber of finan­cial firms, includ­ing Gold­man Sachs, as well as Gov­er­nor Zhou Xiaochuan of the Peo­ple’s Bank of Chi­na have expressed con­cern about the pos­si­bil­i­ty of a bub­ble form­ing in the Chi­nese stock market.

U ziet dat steeds meer par­ti­jen het rode gevaar zien aankomen, dat komt er ook hoe dan ook maar zoals in Japan begin jaren 90 en de Nas­daq samen met onze mark­ten net na 2000 is het de vraag wan­neer? De cor­rec­tie zal drama­tis­che vor­men aan­nemen en hoe hoger de beurs de Chi­nese muur bewan­deld hoe dieper die terug zal moeten. Dus de fac­tor tijd zal de diepte van de val bepalen.

Dat de pers nu ook dit hot item naar voren schuift is niet vreemd want het wordt een dagelijkse nieuws­bron zodra de sit­u­atie zich zal uiten, zelf ben ik al een lange tijd met deze beurs bezig zoals de vaste bezoek­ers weten. Het is zelfs zo dat ik melde dat deze beurs rond de 1000 pnt de beste mogelijkhe­den biedt op mid­lange ter­mi­jn. Dat was in 2005, het artikel kunt u via deze link Chi­na HOT maar beurs daalt wel ste­vig !! . Wie toen kon instap­pen ziet nu een sti­jging van bij­na 500% maar wie zou er nu nog in deze beurs zijn bli­jven zit­ten. Een ver­dubbel­ing zou men wel makke­lijk hebben behaald uiteraard.

Goed, hieron­der ziet u nog wat feit­en en enkele grafieken waaron­der ook de grafiek van de Nas­daq voor en na de bubbel barste. Die index in Chi­na zal het­zelfde lot onder­gaan, dat lijkt me vrij zeker.

Beleg­gers in China:

Dagelijks komen er meer dan 200.000 nieuwe beleg­gers bij in Chi­na, ten­min­ste zoveel nieuwe rekenin­gen wor­den er per dag geopend. Dit zow­el bij bro­kers voor de actieve beleg­gers als beleg­gingsrekenin­gen waar men in fond­sen belegd. In Chi­na wonen er 1,5 mil­jard mensen en er zijn nu reeds meer dan 100 miljoen beleg­gingsrekenin­gen in dat land zodat de groep beleg­gers wel groeit maar gezien de grote bevolk­ing is dat nog min­der dan 1 op de 20 ofwel 5% die zich met de beurs bezig houdt. Toch veel want al die nieuwe beleg­gers willen ook snel rijk wor­den en die kun­nen niet wacht­en om te kopen, tegen elke pri­js natu­urlijk want als men de boot mist kan men zich blijk­baar niet meer ver­to­nen. En dat die boot op kruiss­nel­heid vaart lijkt me duidelijk. Van­daar dat de Chi­nese beurs amper cor­rigeerde de afgelopen tijd, en dat pro­ces kan zich tot de top nog ver­snellen voor dat het deba­cle vorm kri­jgt. Zek­er wan­neer ook de koers — winst ver­houdin­gen zo enorm oplopen, nu gemid­deld al ruim boven de 50 keer. De beleg­gers gaan pijn moeten lij­den, zek­er al die nieuwkomers.

Over­heid

De over­heid helpt er aan mee natu­urlijk, en de over­heid kan een beurs CRASH niet gebruiken nu de Olymp­is­che Spe­len voor de deur staan. Een CRASH zal het land pijn doen, veel pijn en dat kan over­slaan naar de gehele regio, de munt kan erdoor pijn lij­den en het kan een vlucht veroorza­k­en naar de tra­di­tion­eel sterke munt in de regio die er nu zeer zwak bij ligt, namelijk de YEN. Als die Chi­nese beurs instort dan kun­nen de gevol­gen ook wereld­wi­jd groot zijn, als de YEN sterk­er wordt zijn veel investeerders die van de Car­ry Trade” gebruik mak­en ver­plicht om dekking te zoeken waar­door de YEN nog verder op kan lopen. Kor­tom, veel grote banken en bro­kers kun­nen dan sneller dan men denkt door de reserves ger­ak­en, ook al is de kas behoor­lijk gevuld en soms zelfs al puilt die uit van het geld. Rede­nen genoeg voor de over­heid in Chi­na om te dweilen met de kraan open om zo de schade te beperken. Van­daar dat reeds enkele pogin­gen tot een grote dal­ing in de kiem wer­den ges­mo­ord, denk aan eind feb­ru­ari en eind april toen de beurs 10 en 8% in moest lev­eren. Tot nog toe bleef echte paniek uit, maar hoe meer beleg­gers er aan het spel­let­je mee­doen hoe grot­er het risi­co wordt. We hebben al enkele keren gemerkt dat als er druk komt in Chi­na we het hier ook niet droog houden.

Con­clusie

Reken er maar op dat deze sit­u­atie tot een cri­sis zal lei­den en behoor­lijk wat geld zal ver­bran­den. Niet alleen Chi­na zal er pijn door lei­den, we weten dat dit over zal waaien naar de rest van de regio en zo voor een cri­sis zal zor­gen, zek­er als de YEN op wordt gezocht om wat bescherming te bieden. Dit zal snel over­slaan naar onze regio en natu­urlijk naar Wall Street. Zorgt die hebzucht van nu lat­er ook voor economis­che rust in Chi­na dan zijn de gevol­gen niet te overzien, vergeet niet dat Chi­na de motor is en was voor de grote economis­che impuls over de gehele wereld. Als het mis gaat op de finan­ciële mark­ten dan zal iedereen met de vinger wijzen naar China. 

Het tover­wo­ord China

Nu wil men nog niets weten over een CRASH want Chi­na is het tover­wo­ord momenteel, Chi­na is HOT op dit moment, het klinkt als Inter­net eind jaren 90 want wie weet nog hoe vaak men het over Inter­net had in die tijd en waar iedereen ermee wegliep. Maar u weet ook hoe dit afliep, het eind van de hype zorde ervoor dat de opge­pompte bal­lon uiteen spat­te met alle gevol­gen van­di­en. Het­zelfde zal met Chi­na gebeuren, als het hoogtepunt wordt bereikt is zal er na het vuur­w­erk een leeg gat ontstaan.

Ik heb er al enkele ter­men voor bedacht welke we mogelijk bin­nen enkele jaren goed zullen herinneren.

Chi­na Cri­sis” .…. ofwel The Chi­nese Wall of Fear”.…

De grafieken

Grafiek Shang­hai Index

Nas­daq peri­ode voor CRASH

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.