CHINA CRISIS
Deze keer kijk ik richting het Oosten waar momenteel toch het een en ander vandaan komt , hier in Europa en vooral op Wall Street lijkt het erop dat de crisis al lang achter ons ligt. Toch waarschuwde ik al enkele keren om voorlopig toch met beide voeten op de grond te blijven staan, er zitten mijn inziens nog genoeg addertjes onder het gras, zeker als men zich beseft hoelang het nog maar is geleden dat we midden in de grootste crisis de wij hebben meegemaakt zaten. Ook de manier waarop de regeringen er met het pompen van vele duizenden miljarden er zogenaamd uit willen geraken roept de nodige vraagtekens op. Het sleutelwoord is en blijft, “de consument”.
De consument, de Amerikaanse consument in dat geval blijft nodig om de economie op gang te brengen. Is altijd al zo geweest, die doet de machines draaien, die zorgt voor de economische groei. Tot voor de recente crisis was dat mogelijk, telkens werden er nieuwe impulsen gevonden om de consument aan het uitgeven te krijgen. Noem maar op, leningen, credit cards, overwaarde huis etc.. Er was altijd wel iets te vinden, dus de carroussel bleef draaien.
Nu door de enorme verruiming die werd toegepast door de regeringen wordt er gedacht dat men de consument wederom kan doen uitgeven maar diezelfde consument zit nog op de blaren van alle vorige lang leve de lol situaties waardoor deze nu denkt, nu even niet meer… Zo kunnen de vele miljarden aan liquiditeiten gemakkelijk op de verkeerde plekken terecht komen, iets wat we al merken binnen de financiële sector? De grootbanken lijken de dienst uit te maken momenteel, er werd uit het niets plots heel veel geld verdiend door de banken mede door dat ze gezamenlijk de beurzen in hun richting konden sturen en er op deze manier heel veel geld uit hebben weten te halen. Dit is in ieder geval mijn visie op de zaak, maar er is meer wat een en ander bevestigd momenteel. Welke economie kan er meer bewijs leveren dat de Amerikaanse consument aan het staken is? Juist, China… En daar gaan we even naar kijken via een analyse van de grafiek.
China:
Blijkbaar weet men in China wat eerder dan de rest van de wereld dat er voorspoed of onheil aan zit te komen. Dat was zo tussen 2005 en midden 2007 waar samen met de spelen duidelijk te zien is dat het land op volle toeren draaide economisch bekeken. De groei werd met dubbele cijfers geschreven. De kredietbubbel die ontstond in de VS werd richting de Chineese economie in klinkende munt omgezet.
Aan de andere kant zien we dat China al voor het einde van de groei in de westerse regio, en net na de spelen, een draai maakte. Wat de Chinees vooraf al aankondigde via het verloop van de koersen bleek de waarheid achteraf. We kwamen terecht is de grootste crisis de we kennen, de recessie was keihard.
Waarom nu opnieuw China? Wel, gezien het verloop dat we nu zien kan ik niets anders dan concluderen dat China het wederom goed ziet, nog ruim voordat we hier een bodem hadden gezet begon China in oktober vorig jaar al met een herstel op de beurs, het werd een rally die ervoor zorgde dat de Chineese Shanghai Index verdubbelde. En, we hebben het geweten ook, want door de impuls die er kwam door de verruiming zijn we hier inderdaad uit het dal gekropen. Onze beurzen lieten stevige winsten zien, bedrijven kwamen uit de rode cijfers, al was het grotendeels door bezuinigingen, en de economie liet wat minder krimp en hier en daar zelfs groei zien. China had gelijk, net als de vorige keren.
Maar, nu gaat het natuurlijk om de meest recente ontwikkelingen… Kijken we naar de grafiek van de Chineese index dan valt meteen die abrubte draai op, het lijkt geen correctie maar een felle wisseling van koers (richting). Het voelt zo in ieder geval aan alsof er iets niet goed zit, of als we het in eenvoudige taal uitdrukken, we hebben blijkbaar wat teveel hooi op de vork genomen. De vele miljarden die in de markt werden gepompt blijken nu dan toch niet de weg naar de economie te vinden is de eerste gedachte die bij me opkomt. Of met andere woorden, de consument staakt. Aangezien dat het geval is loopt de orderportefeuille richting China leeg waardoor de markten daar niet meer groeien zoals werd verwacht.
Als we het daar vanaf lezen, en we bekijken de signalen van eerder op de grafiek dan lijkt het me logisch dat we ook hier weer een moeilijke periode induiken. De rally op de beurzen die eigenlijk al op los zand werd gebouwd zou daardoor wel eens snel en fel kunnen corrigeren. Mijn inziens toch een signaal dat we beter niet kunnen negeren, het zekere voor het onzekere nemen is op zijn plaats in een situatie als waarin we ons nu bevinden.
Guy Boscart
US Markets
CHINA CRISIS
20 augustus 2009, 09:19
|
Guy Boscart
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 11 / 12
|
Deze keer kijk ik richting het Oosten waar momenteel toch het een en ander vandaan komt , hier in Europa en vooral op Wall Street lijkt het erop dat de crisis al lang achter ons ligt.