...

CHINA CRISIS

20 augustus 2009, 09:19 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Deze keer kijk ik richt­ing het Oost­en waar momenteel toch het een en ander van­daan komt , hier in Europa en vooral op Wall Street lijkt het erop dat de cri­sis al lang achter ons ligt.

CHI­NA CRISIS

Deze keer kijk ik richt­ing het Oost­en waar momenteel toch het een en ander van­daan komt , hier in Europa en vooral op Wall Street lijkt het erop dat de cri­sis al lang achter ons ligt. Toch waarschuwde ik al enkele keren om voor­lop­ig toch met bei­de voeten op de grond te bli­jven staan, er zit­ten mijn inziens nog genoeg addert­jes onder het gras, zek­er als men zich beseft hoe­lang het nog maar is gele­den dat we mid­den in de groot­ste cri­sis de wij hebben meege­maakt zat­en. Ook de manier waarop de regerin­gen er met het pom­pen van vele duizen­den mil­jar­den er zoge­naamd uit willen ger­ak­en roept de nodi­ge vraagtekens op. Het sleutel­wo­ord is en bli­jft, de consument”. 

De con­sument, de Amerikaanse con­sument in dat geval bli­jft nodig om de economie op gang te bren­gen. Is alti­jd al zo geweest, die doet de machines draaien, die zorgt voor de economis­che groei. Tot voor de recente cri­sis was dat mogelijk, telkens wer­den er nieuwe impulsen gevon­den om de con­sument aan het uit­geven te kri­j­gen. Noem maar op, lenin­gen, cred­it cards, over­waarde huis etc.. Er was alti­jd wel iets te vin­den, dus de car­rous­sel bleef draaien.
Nu door de enorme ver­ruim­ing die werd toegepast door de regerin­gen wordt er gedacht dat men de con­sument wederom kan doen uit­geven maar diezelfde con­sument zit nog op de blaren van alle vorige lang leve de lol sit­u­aties waar­door deze nu denkt, nu even niet meer… Zo kun­nen de vele mil­jar­den aan liq­uiditeit­en gemakke­lijk op de ver­keerde plekken terecht komen, iets wat we al merken bin­nen de finan­ciële sec­tor? De groot­banken lijken de dienst uit te mak­en momenteel, er werd uit het niets plots heel veel geld ver­di­end door de banken mede door dat ze geza­men­lijk de beurzen in hun richt­ing kon­den sturen en er op deze manier heel veel geld uit hebben weten te halen. Dit is in ieder geval mijn visie op de zaak, maar er is meer wat een en ander beves­tigd momenteel. Welke economie kan er meer bewi­js lev­eren dat de Amerikaanse con­sument aan het stak­en is? Juist, Chi­na… En daar gaan we even naar kijken via een analyse van de grafiek.

Chi­na:

Blijk­baar weet men in Chi­na wat eerder dan de rest van de wereld dat er voor­spoed of onheil aan zit te komen. Dat was zo tussen 2005 en mid­den 2007 waar samen met de spe­len duidelijk te zien is dat het land op volle toeren draaide economisch bekeken. De groei werd met dubbele cijfers geschreven. De kredi­et­bubbel die ontstond in de VS werd richt­ing de Chi­neese economie in klink­ende munt omgezet.

Aan de andere kant zien we dat Chi­na al voor het einde van de groei in de west­erse regio, en net na de spe­len, een draai maak­te. Wat de Chi­nees vooraf al aankondigde via het ver­loop van de koersen bleek de waarheid achter­af. We kwa­men terecht is de groot­ste cri­sis de we ken­nen, de recessie was keihard. 

Waarom nu opnieuw Chi­na? Wel, gezien het ver­loop dat we nu zien kan ik niets anders dan con­clud­eren dat Chi­na het wederom goed ziet, nog ruim voor­dat we hier een bodem had­den gezet begon Chi­na in okto­ber vorig jaar al met een her­s­tel op de beurs, het werd een ral­ly die ervoor zorgde dat de Chi­neese Shang­hai Index ver­dubbelde. En, we hebben het geweten ook, want door de impuls die er kwam door de ver­ruim­ing zijn we hier inder­daad uit het dal gekropen. Onze beurzen lieten ste­vige win­sten zien, bedri­jven kwa­men uit de rode cijfers, al was het gro­ten­deels door bezuinigin­gen, en de economie liet wat min­der krimp en hier en daar zelfs groei zien. Chi­na had gelijk, net als de vorige keren.



Maar, nu gaat het natu­urlijk om de meest recente ontwik­kelin­gen… Kijken we naar de grafiek van de Chi­neese index dan valt meteen die abrubte draai op, het lijkt geen cor­rec­tie maar een felle wis­sel­ing van koers (richt­ing). Het voelt zo in ieder geval aan alsof er iets niet goed zit, of als we het in een­voudi­ge taal uit­drukken, we hebben blijk­baar wat teveel hooi op de vork genomen. De vele mil­jar­den die in de markt wer­den gepompt blijken nu dan toch niet de weg naar de economie te vin­den is de eerste gedachte die bij me opkomt. Of met andere woor­den, de con­sument staakt. Aangezien dat het geval is loopt de order­porte­feuille richt­ing Chi­na leeg waar­door de mark­ten daar niet meer groeien zoals werd verwacht. 

Als we het daar vanaf lezen, en we bek­ijken de sig­nalen van eerder op de grafiek dan lijkt het me logisch dat we ook hier weer een moeil­ijke peri­ode induiken. De ral­ly op de beurzen die eigen­lijk al op los zand werd gebouwd zou daar­door wel eens snel en fel kun­nen cor­rigeren. Mijn inziens toch een sig­naal dat we beter niet kun­nen negeren, het zekere voor het onzekere nemen is op zijn plaats in een sit­u­atie als waarin we ons nu bevinden.

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.