Het blijf volatiel op de financiële markten momenteel, niet alleen de beurzen, ook op de valutamarkt en de grondstoffenmarkt blijven we grote uitslagen zien. Naast het ventileren van mijn visie neem ik deze keer de Dow Jones Index onder de loep samen met de AEX en de USD Index. Ook kijk ik naar het volume dat opvallend laag bleef de laatste weken, en dat bij de Dow Jones index waar toch de grote 30 uit bedrijven uit de VS inzitten. Dat stuurt de volatiliteit omlaag, en door deze gang van zaken bleef het gemakkelijk om de beurs de richting op sturen die men wil.
Visie:
Dat de indices nogal overgewaardeerd zijn momenteel lijkt me nogal duidelijk, de markt werd volop omhoog gestuurd door traders (grote banken) die zich niks aantrekken van waarderingen of van te hoge prijzen. Als het maar een richting opgaat denkt men, tot wat voor een gevolgen dat zal leiden is voor een latere zorg, door een samenspel van de grote machten werd het verkregen geld om er bovenop te komen tig keren vermenigvuldigd tot enorme bedragen. En ja, alleen als we al lezen wat voor een bonussen er uit worden gekeerd rond Nieuwjaar krijg je er al een rood hoofd van, en dat terwijl men eerder dit jaar stellig aangaf dat bonussen tot het verleden behoren vanaf nu.
Maar, plots was daar de FED met die enorme stimuleringsmaatregelen, honderden miljarden dollars werden er bijgedrukt (verruiming) en dat zorgde ervoor dat de dollar in waarde daalde. Intussen stond de rente op vrijwel 0% in de VS waardoor al snel duidelijk werd dat men de dollar zou inzetten om de carry trades toe te passen. De grote banken, en natuurlijk de grotere hedgefunds sprongen op die dollar waardoor er een herhaling komt van hetgeen er tussen 2005 en 2007 gebeurde met de JPY. Over die carry trades heb ik het al gehad in een vorige column, ik blijf erbij dat daar het schoentje zal wringen wat later juist omdat die dollar sterk kan gaan oplopen.
De consument:
Door vooral het uitblijven van consumentenbestedingen door de grote werkloosheid in de VS. We lijken af te stevenen op een nieuwe lange recessie in 2010. Op de beurs lijkt het er allemaal zonnig en warmpjes uit te zien, zeker nu de cijfers van de grote bedrijven er in vergelijking met enkele maanden geleden er veel beter uitzien, maar dat komt natuurlijk niet omdat er meer omzet is. Het zijn de herstructureringen, besparingen die daarvoor hebben gezorgd. Ook vloeide er natuurlijk geld vanuit de verruiming door de regering de economie in maar mijn inziens beperkt in vergelijking met de grote bedragen die er voor vrij werden gemaakt.
Aan de andere kant, de werkloosheid loopt nog steeds verder op, mensen blijven de hand op de knip houden, plus het feit dat men meerdere kandidaten krijgt voor dezelfde (nieuwe) job zodat de prijs van de werknemer omlaag kan. De eerste nood is nu een job zien te krijgen, op de 2e plaats komt de hoogte van het salaris. Dit ruikt duidelijk naar deflatie, kunnen we niet ontkennen. Met andere woorden, het geld van de FED en de regering vindt zijn weg niet in de richting waar het voor bedoeld was. Of, het wordt gespaard of het gaat naar de financiële sector waar men ermee aan de slag is gegaan zoals ik hierboven al uiteen heb gedaan.
Bearish:
Zelf blijf ik enorm bearish, dat in de vorm zoals ik dat in 2007 ook was toen er een gelijksoortige “never ending story” aan de gang was, in die tijd riep ik moord en brand om de mensen de ogen open te laten doen. Toen heb ik zelfs de banken die er de grootste moeite mee zouden krijgen met naam genoemd. Ook nu zijn er genoeg indicaties die aangeven dat er opnieuw wat groots op komst is, ik durf zelfs te zeggen dat ik niet vaak zo bearish ben geweest als nu na deze periode van waanzin. Men denkt duidelijk veel te vroeg dat de zon weer volop aan het schijnen is.
Ook een vaststelling die ik nog wil melden, op Wall Street loopt momenteel alles op, of het nu gaat om retail, energie, tech of cyclische aandelen, alles vindt de weg omhoog. En dat juist op een moment dat de consument staakt, en weinig uitgeeft. Iets om niet over het hoofd te zien deze vaststelling. De kat kruipt deze keer wel heel hoog in de boom.
De markten:
Druk op de markten komt er pas als we verkoopvolume zien, indices zouden met een stijging door moeten gaan omdat er veel vraag is naar aandelen. Zeker wanneer plots iedereen in de aandelen wil. Maar, het volume ontbreekt gewoon aan beide kanten momenteel. Daarom de titel, de beurs zoekt naar kopers ofwel er moet nieuw geld de markten instromen alleen al om de enorme stijging van de afgelopen maanden vast te houden. Typisch een markt met een Rising Wedge zoals ik die vooral bij de grote indices op Wall Street zie, een Rising Wedge is een patroon dat Bearish zou moeten zijn juist omdat het geen kopersmark is. Ofwel, de beurs stijgt door op hoop omdat men gewoonweg wacht op bevestiging die er maar niet komt.
AEX Index:
De AEX die als eerste aan bod komt deze keer kan voor een lagere of gelijke (dubbele) top te kiezen, de andere indices doen dat trouwens ook in Europa (behalve Engeland). Zoals het er nu naaruit ziet op de grafiek hieronder wordt het opnieuw belangrijk dat de zone 306~308 pnt als eerste opvangnet moet dienen (oplopende lijn) en later de bekende dubbele bodem rond de 296~298 pnt. Niet de AEX zal dit bepalen, wel het verloop van de indices op Wall Street en de dollarkracht of zwakte. Kan de dollar een vuist maken, en uitbreken zoals ik uiteen doe verder in deze analyse, dan kan er een run komen op de munt met een soort short squeeze als gevolg daarop. En zoals ik al in een vorige column aangaf, er wordt zwaar gespeculeerd met de dollar via carry trading, dat is een van de redenen dat de dollar het wel eens behoorlijk kan doen stuiven.
Voor de AEX, naar boven toe letten we op de 320~323 pnt, later natuurlijk de 326~328 pnt ofwel de top.
Dow Jones Index:
Zoals u waarschijnlijk al ziet op de grafiek is deze index met een heel ander soort stijging bezig, hier wel de doorbraak van de vorige top maar de index vervolgt die overduidelijke Rising Wedge (stijgende WIG) nog volgens het boekje, en in zo‘n continuering heb je nu eenmaal hogere toppen nodig om de stijging vast te houden. Zo lang de index het vol kan houden is het OK, maar door dat de range steeds krapper aan het worden is wordt de kans groter dat de index uit die range valt. En aangezien de enorme stijging op relatief korte termijn (nog geen jaar) kunnen de gevolgen bij een doorbraak naar beneden toe groot zijn. Eigenlijk moet men dan mogelijk terug tot ergens in het midden, de bodem van begin juli zou dat dan zijn. Voor de Dow Jones zou dat betekenen dat de index terug moet tot de 8000~8250 pnt.
Met dit scenario hou ik ernstig rekening, niet dat het al meteen moet gebeuren maar op termijn en zeker in 2010 moeten we een dergelijke terugval rekening gaan houden. Onder de Dow Jones index ziet u de volumegrafiek, duidelijk te zien dat er maar weinig kopers zijn.
US Dollar Index:
Ben Bernanke zijn uitgestrooide dollars hangen in de boom wordt wel eens gezegd als grap, maar je zou het haast geloven. Hogerop zijn de banken de baas, en die hebben er zo te zien gretig gebruik van gemaakt. Met andere woorden, het geld kwam niet op de plek waar het moest zijn en dat kan voor de USD wel eens verassend uit gaan pakken.
Op de grafiek merk ik toch een uitbodemproces, in tegenstelling tot de grafiek van de Dow Jones zien we hier een WIG precies in de andere richting. Zeg nog maar eens dat de beurs en de USD niet echt samengaan, het is een kopie in spiegelbeeld van de Dow Jones. En meteen ook technisch een signaal want hier hebben we te maken met een Falling Wedge, een patroon dat juist enorm Bullish is. De USD staat op punt uit te breken naar omhoog dus. Ook hier door het speculeren met de munt, de carry trades, lijkt een SHORT SQUEEZE mogelijk de komende periode. Als die er komt, en de USD Index weet boven de 78 te sluiten dan kan er een ware run op de USD komen. Dat zal de markten veel pijn doen kan ik u nu al vertellen. De visie die ik heb en de technische situatie die er nu is, als deze samenkomen kunnen we echt van minimaal een LEVEL 4 en mogelijk zelfs een LEVEL 5 gaan krijgen.
De leden zitten al in de markt, u kunt ook meedoen met onze signalen natuurlijk. Bent u nog geen lid? Schrijf u in via deze link .….
Guy Boscart
US Markets