Analyse over de rente standen in de V.S., Europa, Japan en de valuta paren Euro-Dollar en Yen-Dollar
Rente stand V.S.:
De in V.S. zijn de obligatie rentes gedaald tot een histories laag niveau. Aan het eind van 2015 werd er gedacht dat de rentes iets zouden gaan stijgen. Dit omdat de FED had aangekondigd om de rentes iets te gaan verhogen vanaf een bijna nulpercentage. Daarnaast werd de Yen aangenomen als reserve valuta voor de V.S. China wilde tegelijkertijd de koers van de Yen naar beneden hebben en waren zo bezig om de Yen te devalueren, dit veroorzaakte extra onzekerheid en dat deed de rentes van obligaties stijgen. De aanvoer van de obligaties zouden daarentegen verminderd worden wat de rentes dan onder druk zou zetten. De factoren die een rol speelden bij de schommelingen van de rente aan het einde van 2015 waren onder andere.
- Tegenvallende cijfers uit China zorgden voor twijfels over de economische groei in het land maar ook over de wereld.
- De prijsdaling van de commodities.
- De vooruitzichten voor de toekomst werden verlaagt wat voor meer onzekerheid zorgde.
- De blijvende lage inflatie waardoor beleggers deflatie verwerken in de prijs
- Het twijfelende beleid van de FED
We gaan dan verder met een technische analyse van de rentestand in de V.S. De grafiek laat zien dat we momenteel in een dalende trend zitten. Deze trend is begin 2014 ingezet en daar zitten we momenteel nog in. Zo zien we dat de rentestand aan het begin van het tweede kwartaal in 2015 toch nog iets begon op te lopen. Zo steeg de rentestand tot 2.5% om daar zijn weerstand aan de bovenkant van het dalende trendkanaal aan te tikken, daar blijft er een zware weerstand nu. Toch volgde daarna een stevige terugval tot in de buurt van de 1,6% waar nu de rente een bodem aan het maken is. Vanzelfsprekend is het nu van belang dat de rente boven die stand blijft hangen anders zit er een kans in dat ook de VS rente opnieuw fors kan gaan inleveren. Op dit moment daalt de rente wat maar we blijven nog boven die belangrijke steun hangen.
Rente stand Japan:
Net zoals de FED en de ECB is ook de bank of Japen bezig met een quantitative easing programma. Doordat de markt van de Japanse bonds zo groot is twijfelen de beleggers eraan of de Japanse bank er wel toe in staat is om op deze manier het doel van de inflatie te handhaven. Hierdoor zakken de rentes in Japan verder door en krijgen we daar uiteindelijk met een negatieve rentestand te maken.
De rente van Japan zit dan ook in een sterk dalende trend. Zo is er in Japan zelfs al een negatieve rentestand voor obligaties. We zien dat sinds halverwege 2015 de rente stand een constante daling heeft ingezet die meerdere malen de bovenkant van het dalend trendkanaal aantikt. Deze bovenliggende weerstand is nu zwaar en drukt de koers van de rente vanaf daar telkens omlaag. De rente maakt daardoor wederom een sterke daling gedurende het eerste kwartaal en staat onder de 0‑lijn. De bodemlijn van de 10-jaars rente in Japan zien we rond de ‑0.14%.
De rente is nu ook weer door zijn 50 daags gemiddelde gezakt en gaat weer op zoek naar die bodems, als deze opnieuw onder druk komen te staan kan het zijn dat de rente nog verder onder het 0‑punt terecht gaat komen. De ‑0,20 – 0,25% worden dan mogelijk zelfs. Het gaat om de 10 jaars rente dus.
Rente stand Europa:
Naast de bovenstaande redenen voor wat betreft de V.S. zijn er ook nog aanvullende oorzaken en deze zijn:
- gebrekkige productiegroei
- Rentes zijn vastgesteld onder het evenwichtsniveau
- Mondiaal overschot aan besparingen. Een voorbeeld hiervan is dat pensioenfondsen veel moeten uitkeren dus veel geld achter de hand moeten hebben. Verhoging van de pensioen leeftijd zou dit kunnen verminderen.
Europa zit dan ook al langer in een dalende trend wat betreft de 10 jaars rente, eind 2013 is de daling begonnen en die werd doorgezet begin 2015. Daarna liep de rente weer wat op gedurende het 2e kwartaal van 2015, de lijn over de toppen van het dalende trendkanaal werd aangetikt maar tot een uitbraak kwam het niet. Daarna volgde de rente samen met het 50 daags gemiddelde de weg omlaag met als gevolg dat het 50-MA onder het het 200-MA kwam te liggen met als gevolg dat de rente verder omlaag moest. De rente daalde daarna rustig verder en consolideert nu wat tussen de 0,15 en 0,25%. De afgelopen dagen lijkt er zich wel een nieuwe daling in te zetten, doel kan weer de bodemzone worden rond de 0,07 – 0,10%.
Euro-Dollar koers:
De euro-dollar koers is over de afgelopen maanden behoorlijk opgelopen. redenen hiervoor zijn:
- Yellen, het hoofd van de FED, Heeft aangegeven dat ze geen harde maatregelen wilt ondernemen met de lage rente stand
- Cijfers in de Eurozone waren beter dan verwacht wat de euro sterker maakte
- Blijvende onzekerheid bij beleggers over de groei van de economie
De dollar stond in 2014 redelijk zwak ten opzichte van de euro. Aan het einde van 2014 is de dollar toch weer in sterkte toegenomen en dit heeft de euro-dollar koers doen zakken waar het aan het begin van 2015 de bodemlijn bereikte. Na een kleine stijging wat, erg fluctuerende over 2015, daalde de euro-dollar koers toch terug naar de bodemlijn aan het einde van 2015. Vanaf dat moment werd de stijgende lijn ingezet en nam de Euro een sterkere positie in. De euro-dollar koers blijft begin van 2016 tussen zijn weerstand rond de 1.105 dollar en zijn steun rond de 1,05 dollar hangen. Na een uitbraak tot boven de 1,105 dollar versterkt de euro zich behoorlijk met als gevolg dat de 1,125 en de 1,145 dollar werden doorbroken.
Ook het 50 daags gemiddelde dat door het 200 daags gemiddelde kruist geeft nu een sterk bullish signaal voor de euro. De kans is nu redelijk groot dat de koers snel bij de volgende weerstand rond de 1.17 dollar aankomt, de top van 25 augustus 2015. Mocht deze ook doorbroken worden kan er naar de volgende weerstand gekeken gaan worden die een stuk hoger ligt rond de 1.22 dollar maar dat is op dit moment nog te vroeg om daar rekening mee te houden.
Yen-Dollar koers:
De Yen is daarentegen juist aan het dalen. Dit zijn de volgende redenen die de daling kunnen hebben veroorzaakt:
- Negatieve rentes in Japan
- Blijvende stagnatie van de Japanse export
Nadat de Yen een sterke rally had in de tweede helft van 2014 stagneerde de koers over 2015. Aan het eind van 2015 zet er zich een dalende lijn in en kunnen we een dalende trendlijn trekken over de toppen van de koers. Zo zien we dan de koers eerst de weerstand weer aantikte waarna de daling zich snel weer hervatte. Lagere toppen, diepere bodems dus. De koers daalt sterk aan het begin van 2016 waarna het meerdere malen zijn steun rond de 110 aangetikte. Na het breken van die steun zakt de JPY nu snel weg, de 105 kan de volgende steun worden. Zo niet dan kan de JPY verder dalen tot de 100 – 102 waar we steun zien uit 2014.
US Market Redactie