...

Analyse: Tarwe - Soja - Maïs

3 maart 2011, 08:21 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In de reac­ties op mijn analy­ses vra­gen beleg­gers me af en toe ook soft-com­modi­ties te behan­de­len. U vraagt, wij draaien. Het schenkt alti­jd vol­doen­ing werk te kun­nen ver­richt­en wan­neer je weet dat iemand er ook iets aan heeft. Wat de beursin­dex­en betre­ft: ik bli­jf er bij dat de cor­rec­tie nog niet over is. We moeten nog dieper richt­ing 356÷353÷348 met de AEX. De zone 353348 draagt mijn voorkeur voor het einde van de cor­rec­tie. In die zone zal ik uitk­ijken naar een bodem en mogelijk zal die bodem de opzet wor­den voor de sti­jging die ik verwacht. Die sti­jging moet ons dan naar 400420 bren­gen tegen het einde van de zomer. Dat is in het kort mijn sce­nario en ik zie wel in hoev­erre ik mijn analyse moet bijsturen…


Con­creet betekent het voor de aan­de­len­be­leg­ger: rustig bli­jven en in de cor­rec­tie niet gaan panikeren. Aan­de­len moeten we indi­vidueel analy­seren natu­urlijk maar in de regel houden we aan­de­len aan en bij de bodem (353/348???) gaan we aan­de­len­posi­ties uit­brei­den. Die aan­de­len­posi­ties zouden we dan moeten kun­nen aan­houden tot we de zone 400420 bereiken. Short­posi­ties en hedge­posi­ties die we nu nog hebben, kun­nen we nog aan­houden maar die gaan we naar­mate we dieper gaan, afbouwen en sluiten.

Nu maar hopen dat mijn GPS me niet de bosjes instu­urt.

Van­daag kijken we naar tar­we, maïs en soja. Ik neem voor elke com­mod­i­ty de grafiek met de spot­pri­js.
Een ver­zoeknum­mert­je en wie nog dergelijke ver­zoek­jes heeft die vraagt maar. Ik zal het in de reac­ties wel lezen.

Voor tar­we toon ik even de kwartaal­grafiek. Inter­es­sant als aan­dacht­spunt is dat we met de tar­wepri­js de weer­stand­szone van 2007/2008 hebben bereikt en al even inter­es­sant is dat de hudi­ge can­dle een doji laat zien. Nu is deze can­dle pas eind maart afgew­erkt, maar met het lagere vol­ume de afgelopen twee kwartal­en hebben we drie gegevens die er op wijzen dat tar­we zijn sti­jging kan hebben gehad.

alt
Ook de maand­grafiek laat een aan­tal inter­es­sante zak­en zien: eind 2007 tot ver in 2008 werd er een kop-schoud­er gevor­md waar de koersen nader­hand uitvie­len. De forse sti­jging vanu­it de bodem heeft ons terugge­bracht in die vroegere weer­stand­szone en trek ik nu de lij­nen van de vroegere kop-schoud­er door naar het heden dan zien we dat de tar­wepri­js de weer­stand­sli­jn van een vroeger kanaal heeft bereikt. De feb­ru­ar­i­can­dle laat een lager vol­ume zien t.o.v. de augus­tus­can­dle en dat is een sig­naal dat de sti­jging aan kracht inboet. De feb­ru­ar­i­can­dle is een doji en doji’s geven twi­jfel aan en die feb­ru­ar­i­can­dle kun­nen we ook in aan­merk­ing nemen als een terugtest van de lijn die de bodems van de juni- en juli­can­dle verbindt. Ik ga er met deze gegevens van uit dat de lijn novem­ber — feb­ru­ari neer­waarts zal door­bro­ken wor­den. Lager dan 800 kri­j­gen we dus een dal­ing die naar het 9‑maands kan op 738 en breken we die ste­un­zone dan kun­nen we terug naar het uit­braakniveau bij de hor­i­zon­tale over de top­pen van jan­u­ari en juni. Die lijn komt dan weer overeen met de nek­li­jn van de vroegere kop-en schoud­er.

alt
Op week­ba­sis komen de gemid­delden sti­laan te ver uit elka­ar te liggen en ik kan geen boog­je trekken in mijn analy­se­pro­gram­ma. Ik behelp me dus maar met het teke­nen van een omge­keerde V. De tar­wepri­js plaatst een dak en gaan we onder de 800 dan zal de pri­js een verdieping lager moeten. In eerste instantie moeten we dan terug naar de hor­i­zon­tale zone van sep­tem­ber — novem­ber bij 760. Komen we lager dan 760 dan is dat een ern­stig verkoopsig­naal en dan ligt het vol­gende doel bij het 50-daags bij 695.

alt
Op dag­ba­sis wijst het afne­mend vol­ume op een berevlag en alle sig­nalen staan hier in mijn favori­ete fil­ter­sys­teem op rood. De atr-lijn werd neer­waarts door­bro­ken en zow­el de dmi als de macd gaven een verkoopsig­naal. Vanu­it de gegevens die ik uit mijn grafieken betrek is er mijns inziens weinig twi­jfel mogelijk. De tar­wepri­js moet een stuk gaan cor­rigeren en die cor­rec­tie op de sti­jging kan een tijd­je in beslag nemen.

alt

Ook voor soja laat ik de kwartaal­grafiek zien. De can­dle van sep­tem­ber 2008 werd voor de helft teruggenomen. Dit is niet meer als een aan­dacht­spunt maar op dit time­frame betekent het dat de sojapri­js wel eens zijn beste tijd kan hebben gehad.

alt
Op maand­ba­sis hebben we de weer­stand­szone van mid­den 2008 bereikt. We zien dat het vol­ume nog niet opdroogt en dus kun­nen we in de koers­grafiek te mak­en hebben met een sti­j­gende rechthoekige driehoek. Dat is zolang er geen opwaartse uit­braak vol­gt koffiedik kijken, want net zo goed kun­nen we de ste­un­li­jn naar bene­den toe door­breken. De can­dles van jan­u­ari en feb­ru­ari hebben een klein lichaam en duiden dus op onzek­er­heid.

alt
Op week­ba­sis is er sprake van een verzwakking van de trend want de ste­un­li­jn onder de bodems novem­ber — jan­u­ari werd neer­waarts door­bro­ken. Daartegen­over staat dat de lange trend intakt bli­jft en dat er mogelijks sprake is van een vlag­pa­troon. Breken we dus opwaarts uit die vlag dan kun­nen we best nog de gap van augus­tus 2008 bij 1470 gaan vullen en zelfs de gap van juli 2008 bij 1620. De zone van decem­ber 2010 bij 1300 biedt in ieder geval forse ste­un en we zullen die zone toch naar bene­den moeten door­breken vooraleer we echt negatief kun­nen wor­den op soja.

alt
Het beeld in de lan­gere grafieken bevat voor mij te veels als en indi­en” — gegevens om er ook con­crete posi­ties op in te nemen. Kijk ik naar de dag­grafiek dan zie ik een recente door­braak van de dal­ende weer­stand­sli­jn en een koopsig­naal in de price pro­cent oscil­la­tor. Vanu­it de dag­grafiek bekeken zou ik dus neigen naar — houden en long­posi­ties innemen op soja. Een stop houden we dan bij de ste­un­li­jn.

alt

Ook bij maïs is het aangewezen het beeld uit de kwartaal­grafiek in het achter­hoofd te houden want we staan terug met de koers bij de top­ko­ersen uit 2008. weer­stand dus maar dat betekent natu­urlijk niet dat we daarom onmid­del­lijk moeten gaan dalen. Het is gewoon een vast­stelling en niets meer dan dat.
alt
De maand­grafiek laat een trend zien die heel sterk is en dergelijke rechtli­jnige sti­jgin­gen daar hou ik niet van. Moeil­ijk te timen maar dat ze plots omk­eren daar kun­nen we van op aan. Met die sterk overgekochte price pro­cent oscil­la­tor en een te hoge relatieve afs­tand tussen koers en gemid­delden geef ik de maïspri­js nog weinig kansen op een verderzetting van de hausse.

alt
Op week­ba­sis zien we dat de gap van juli 2008 werd behaald. Een duidelijk te hoge relatieve afs­tand tussen de gemid­delden, twee twi­jfel­can­dles (doji’s), een negatieve diver­gen­tie in de oscil­la­tor en in het vol­ume. Al die zak­en vertellen me genoeg. Bescherm de longs maar hou je maar klaar voor het innemen van shorts.

alt
Op dag­grafiek zien we dat er in de wvs-fil­ter nog geen sprake is van een verkoopsig­naal maar wel zijn er de vroegti­jdi­ge waarschuwin­gen want de macd laat een negatieve diver­gen­tie zien en de min dmi die maakt al een knikje naar boven bij een trend die nog steeds sti­j­gend bli­jft. Het gebeurt zelden dat de markt de beleg­ger een cadeaut­je doet maar hier is dit wel van toepass­ing. De bood­schap is duidelijk: bescherm de longs als je die wenst aan te houden en hou je klaar om in te spe­len op short­sig­nalen.

alt

Edwin Van­damme
Pub­li­cist US Mar­kets
Anal­ist heeft geen posi­ties in ver­mede grond­stof­fen. Wel posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.