In de reacties op mijn analyses vragen beleggers me af en toe ook soft-commodities te behandelen. U vraagt, wij draaien. Het schenkt altijd voldoening werk te kunnen verrichten wanneer je weet dat iemand er ook iets aan heeft. Wat de beursindexen betreft: ik blijf er bij dat de correctie nog niet over is. We moeten nog dieper richting 356÷353÷348 met de AEX. De zone 353⁄348 draagt mijn voorkeur voor het einde van de correctie. In die zone zal ik uitkijken naar een bodem en mogelijk zal die bodem de opzet worden voor de stijging die ik verwacht. Die stijging moet ons dan naar 400⁄420 brengen tegen het einde van de zomer. Dat is in het kort mijn scenario en ik zie wel in hoeverre ik mijn analyse moet bijsturen…
Concreet betekent het voor de aandelenbelegger: rustig blijven en in de correctie niet gaan panikeren. Aandelen moeten we individueel analyseren natuurlijk maar in de regel houden we aandelen aan en bij de bodem (353/348???) gaan we aandelenposities uitbreiden. Die aandelenposities zouden we dan moeten kunnen aanhouden tot we de zone 400⁄420 bereiken. Shortposities en hedgeposities die we nu nog hebben, kunnen we nog aanhouden maar die gaan we naarmate we dieper gaan, afbouwen en sluiten.
Nu maar hopen dat mijn GPS me niet de bosjes instuurt.
Vandaag kijken we naar tarwe, maïs en soja. Ik neem voor elke commodity de grafiek met de spotprijs.
Een verzoeknummertje en wie nog dergelijke verzoekjes heeft die vraagt maar. Ik zal het in de reacties wel lezen.
Voor tarwe toon ik even de kwartaalgrafiek. Interessant als aandachtspunt is dat we met de tarweprijs de weerstandszone van 2007/2008 hebben bereikt en al even interessant is dat de hudige candle een doji laat zien. Nu is deze candle pas eind maart afgewerkt, maar met het lagere volume de afgelopen twee kwartalen hebben we drie gegevens die er op wijzen dat tarwe zijn stijging kan hebben gehad.
Ook de maandgrafiek laat een aantal interessante zaken zien: eind 2007 tot ver in 2008 werd er een kop-schouder gevormd waar de koersen naderhand uitvielen. De forse stijging vanuit de bodem heeft ons teruggebracht in die vroegere weerstandszone en trek ik nu de lijnen van de vroegere kop-schouder door naar het heden dan zien we dat de tarweprijs de weerstandslijn van een vroeger kanaal heeft bereikt. De februaricandle laat een lager volume zien t.o.v. de augustuscandle en dat is een signaal dat de stijging aan kracht inboet. De februaricandle is een doji en doji’s geven twijfel aan en die februaricandle kunnen we ook in aanmerking nemen als een terugtest van de lijn die de bodems van de juni- en julicandle verbindt. Ik ga er met deze gegevens van uit dat de lijn november — februari neerwaarts zal doorbroken worden. Lager dan 800 krijgen we dus een daling die naar het 9‑maands kan op 738 en breken we die steunzone dan kunnen we terug naar het uitbraakniveau bij de horizontale over de toppen van januari en juni. Die lijn komt dan weer overeen met de neklijn van de vroegere kop-en schouder.
Op weekbasis komen de gemiddelden stilaan te ver uit elkaar te liggen en ik kan geen boogje trekken in mijn analyseprogramma. Ik behelp me dus maar met het tekenen van een omgekeerde V. De tarweprijs plaatst een dak en gaan we onder de 800 dan zal de prijs een verdieping lager moeten. In eerste instantie moeten we dan terug naar de horizontale zone van september — november bij 760. Komen we lager dan 760 dan is dat een ernstig verkoopsignaal en dan ligt het volgende doel bij het 50-daags bij 695.
Op dagbasis wijst het afnemend volume op een berevlag en alle signalen staan hier in mijn favoriete filtersysteem op rood. De atr-lijn werd neerwaarts doorbroken en zowel de dmi als de macd gaven een verkoopsignaal. Vanuit de gegevens die ik uit mijn grafieken betrek is er mijns inziens weinig twijfel mogelijk. De tarweprijs moet een stuk gaan corrigeren en die correctie op de stijging kan een tijdje in beslag nemen.
Ook voor soja laat ik de kwartaalgrafiek zien. De candle van september 2008 werd voor de helft teruggenomen. Dit is niet meer als een aandachtspunt maar op dit timeframe betekent het dat de sojaprijs wel eens zijn beste tijd kan hebben gehad.
Op maandbasis hebben we de weerstandszone van midden 2008 bereikt. We zien dat het volume nog niet opdroogt en dus kunnen we in de koersgrafiek te maken hebben met een stijgende rechthoekige driehoek. Dat is zolang er geen opwaartse uitbraak volgt koffiedik kijken, want net zo goed kunnen we de steunlijn naar beneden toe doorbreken. De candles van januari en februari hebben een klein lichaam en duiden dus op onzekerheid.
Op weekbasis is er sprake van een verzwakking van de trend want de steunlijn onder de bodems november — januari werd neerwaarts doorbroken. Daartegenover staat dat de lange trend intakt blijft en dat er mogelijks sprake is van een vlagpatroon. Breken we dus opwaarts uit die vlag dan kunnen we best nog de gap van augustus 2008 bij 1470 gaan vullen en zelfs de gap van juli 2008 bij 1620. De zone van december 2010 bij 1300 biedt in ieder geval forse steun en we zullen die zone toch naar beneden moeten doorbreken vooraleer we echt negatief kunnen worden op soja.
Het beeld in de langere grafieken bevat voor mij te veels “als en indien” — gegevens om er ook concrete posities op in te nemen. Kijk ik naar de daggrafiek dan zie ik een recente doorbraak van de dalende weerstandslijn en een koopsignaal in de price procent oscillator. Vanuit de daggrafiek bekeken zou ik dus neigen naar — houden en longposities innemen op soja. Een stop houden we dan bij de steunlijn.
Ook bij maïs is het aangewezen het beeld uit de kwartaalgrafiek in het achterhoofd te houden want we staan terug met de koers bij de topkoersen uit 2008. weerstand dus maar dat betekent natuurlijk niet dat we daarom onmiddellijk moeten gaan dalen. Het is gewoon een vaststelling en niets meer dan dat.
De maandgrafiek laat een trend zien die heel sterk is en dergelijke rechtlijnige stijgingen daar hou ik niet van. Moeilijk te timen maar dat ze plots omkeren daar kunnen we van op aan. Met die sterk overgekochte price procent oscillator en een te hoge relatieve afstand tussen koers en gemiddelden geef ik de maïsprijs nog weinig kansen op een verderzetting van de hausse.
Op weekbasis zien we dat de gap van juli 2008 werd behaald. Een duidelijk te hoge relatieve afstand tussen de gemiddelden, twee twijfelcandles (doji’s), een negatieve divergentie in de oscillator en in het volume. Al die zaken vertellen me genoeg. Bescherm de longs maar hou je maar klaar voor het innemen van shorts.
Op daggrafiek zien we dat er in de wvs-filter nog geen sprake is van een verkoopsignaal maar wel zijn er de vroegtijdige waarschuwingen want de macd laat een negatieve divergentie zien en de min dmi die maakt al een knikje naar boven bij een trend die nog steeds stijgend blijft. Het gebeurt zelden dat de markt de belegger een cadeautje doet maar hier is dit wel van toepassing. De boodschap is duidelijk: bescherm de longs als je die wenst aan te houden en hou je klaar om in te spelen op shortsignalen.
Edwin Vandamme
Publicist US Markets
Analist heeft geen posities in vermede grondstoffen. Wel posities op overige vermelde waarden.