...

Analyse oliemarkt

28 april 2016, 14:27 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Sterke ral­ly van de olie doet de sec­tor floreren


Olie analyse:

De olie is de laat­ste maan­den het top­ic van de beurs. Bij­na dagelijks ver­schi­j­nen er ver­sla­gen over hoe het verdere ver­loop zou gaan en hier zijn de menin­gen verdeelt. Nu zijn er sig­nalen in de markt dat we de sti­jging van de afgelopen peri­ode door gaan zetten en we naar een richt­pri­js van $50 toe kun­nen. Dit toch alle­maal na het fias­co van de laat­ste OPEC meet­ing op 17 april. Hier kwa­men de OPEC lan­den bijeen om een mogelijke pro­duc­tie freeze te bespreken. Cit­i­group voor­spelde dat als deze meet­ing op niets bereikt zou wor­den dat dan het­zelfde zou kun­nen gebeuren als in Jan­u­ari. Hier stond de olie op zijn laag­ste punt haar het zelfs onder de $30 dol­lar per vat stond. Dit gebeurde uitein­delijk niet. Direct bij het open­gaan van de Futures markt om 12 uur schoot de olie 9% naar bene­den maar tegen hij sluiten van Wall Street was deze al terug gedron­gen naar een klein ver­lies van ongeveer 1%. Deze week zetten de bulls hun kracht­en nog in en deze deden die olie over de week nog in pri­js sti­j­gen. Dit was de 5e week oprij waarin de olie bulls hun kracht­en lieten zien en ons vanu­it het dal jan­u­ari omhoog helpen.

In dit nieuwe jaar hebben we gezien hoe groot de cor­re­latie van olie is met onze mark­ten en hoe belan­grijk het is voor onze economie. Sinds halver­wege 2014 heeft de oliepri­js zijn dal­ing ingezet. En dit ging in een rap tem­po. Tegen het begin van 2015 stond de olie op het­zelfde niveau als we nu staan namelijk $45. Hier werd toch nog een kleine sti­jging ingezet waar­na het even op $50 dol­lar schom­melde tot het einde van 2015. Toen begon het alle­maal opnieuw. Toen kwam Chi­na erbij. Het vooruitzicht was slechter dan gedacht werd. Er was nog steeds een groei van de Chi­nese economie maar deze groei liep terug. Dit betek­end dat de vraag naar olie dus terug zou lopen wat ook de oliepri­js doet drukken. Daar­naast bleef OPEC zijn pro­duc­tie maar opschroeven. Door deze fac­toren kwa­men we in een tweede vri­je val waar we op 20 jan­u­ari 2016 de bodem bereikt lijken te hebben. Sinds dan moment hebben we veel bulls gezien. 5 weken op rij sti­jgt de olie pri­js al door­dat er veel posi­tief sen­ti­ment hangt op de beurs. OPEC en Rus­land lat­en sig­nalen achter dat ze toch weer een pro­duc­tie plat­form willen hebben en de vraag naar olie neemt weer toe. Ook neemt de voor­raad van de opges­la­gen olie in de Verenigde Stat­en af waar­door we nu weer op een pri­js zit­ten van $45.

Brent olie:
In de grafiek zien we hoe de bulls aan het werk zijn geweest afgelopen weken. Sinds feb­ru­ari zit er een ste­vige opwaartse trend te zien in de grafiek. De pri­js van de Brent olie lijkt zich te her­pakken en is op weg om toch weer naar de koers van $50 toe te gaan. De koers is de week voor de meet­ing van de OPEC door zijn 200 daags gemid­delde gegaan waar­na hij na deze meet­ing er toch ook weer doorheen zak­te. In die week daar­na waren de bulls hard aan het werk en leek de besliss­ing van OPEC van korte duur want daar ging hij al snel door het 200 daags gemid­delde heen en werd ook al snel de trendli­jn opge­zocht. Hij wist hier immers alleen niet doorheen te breken. Als we dit nad­er bestud­eren zien we dat dit toch ene repeti­ties van het verleden is. Hij heeft al 4 keer eerder gehad dat hij tegen of in de buurt van zijn trend lijn kwam maar daar toch niet door heen wist te breken. Deze week is de koers wel door zijn weer­stand gebro­ken maar loopt dus weer tegen die trend lijn aan waar hij maar niet doorheen komt. Wat anders is dan andere top­pen in deze sti­jging is dat hij nu wel onder zijn trend lijn zit maar dat hij tegelijk­er tijd ste­un kri­jgt. Het is kijken of de ste­un het van de weer­stand gaat win­nen om die $50 dol­lar aan te tikken.

Brent TA d6435

Roy­al Dutch Shell:
Nu vol­gt ook een analyse over de invloed van de olie op Exxon mobile, Shell, BP en de olie ETF om te kijken wat de sti­jging van de olie met zich heeft meege­bracht. Net als de olie heeft ook Shell de opwaartse beweg­ing ingezet. De olie pri­js is van cru­ci­aal belang voor Shell en de lage oliepri­jzen drukken de winst en de prog­nose. Toch is Shell nu met een ste­vige 2 weken bezig waarin het 20.5 euro een sti­jging heeft kun­nen mak­en tot boven de 23 euro en het daar vasthoudt. Toch loop hij ook tegen zijn trend lijn aan te hikken maar kan er niet door­breken. Mocht dit niet lukken dan ligt de vol­gende ste­un bij 22 euro. 4 Mei komt Shell met zijn eerste kwartaal cijfers en daaruit moet blijken hoe slecht erg de lage olie dit jaar op de omzet hebben gedrukt. Mocht­en de cijfer dus­danig tegen­vallen dan kan toch de dal­ing wor­den ingezet naar 22 euro. Daar­ente­gen, toen BP de eerste kwartaal cijfers bek­ende maak­te bleek dat het min­der negatief was dan anal­is­ten had­den verwacht. Zelf na een 84% dal­ing van de omzet steeg BP met 2%. Mocht dit ook bij Shell het geval zijn bestaat er de mogelijkheid dat hij door zijn dubbele weer­stand breekt.

SHELL TA 01fd6

Exxon mobile:
Zoals verwacht laat ook Exxon mobile het­zelfde figu­ur zien als Shell. Ook de drukkende oliepri­js heeft ervoor gezorgd dat het aan­deel van Exxon onder druk kwam te staan en heeft ook een dal­ing meege­maakt. De grafiek van Exxon laat daar­ente­gen wel een sterk­er sig­naal achter dan dat van Shell. Zo heeft Exxon min­der fluc­tu­atie dan Shell en toch een sti­jging die meer sta­biel lijkt te zijn. Wederom slaagt ook Exxon er niet in om een sterke uit­breekt te mak­en en bli­jft toch onder zijn trend kanaal. Ook na de OPEC meet­ing kun­nen we zien dat Exxon een sterke sti­jging heeft ingezet. Hij is door zijn weer­stand op 88 gebro­ken en wilt door zijn trend kanaal breken. Mocht dit nog niet lukken dan kri­jg hij nu nog ste­un op 88 waar de eerstvol­gende ste­un weer op 85 ligt.

EXXON e17a0

BP:
de stock van BP fluctueert toch het meest van alle de olie bedri­jven in deze analyse. Het lijkt erop dat BP het toch het zwaarst heeft en moeite heeft om boven zijn weer­stand van 362 uit te breken. Een verk­lar­ing hier­voor zou kun­nen zijn dar anal­is­ten toch met de kwartaal cijfers zat­en en het niet posi­tief inza­gen. Nu deze in alle zin posi­tief mee­vie­len heeft BP dus met een sterke beweg­ing zijn weer­stand door­bro­ken en heeft hij snel zijn trend kanaal opge­zocht. Daar loopt hij nu op aan maar lijkt daar ook niet doorheen te kun­nen breken. De volatiliteit van de olie lijkt dus toch te groot voor alle olie maatschap­pi­jen en zorgt er dus voor dat er niet uit­ge­bro­ken kan wor­den. De vol­gende ste­un van BP ligt toch een stuk lager op 360 punten.

BP TA 03b14

XLE ener­gy select­ed sec­tor:
De exchange trad­ed fund (ETF) van olie vol­gt net als de eerder geanaly­seerde maatschap­pi­jen de cor­re­latie met de olie en heeft sinds feb­ru­ari een sterke sti­jging ingezet. Het is zon­der moeite door zijn weer­standen op 60 en 64 gebro­ken waar hij wel ste­un heeft gevon­den. Het lijkt er dus op dat deze ETF snel uit wilt breken maar slaagt er ook niet in om door zijn trend kanaal te komen. Het blijkt dat deze toch te sterk is voor al onze olie maatschap­pi­jen en ook dus deze ETF. Momenteel staat hij tegen zijn trend­kanaal aan op 69 en probeert deze te door­breken. Zou dit niet lukken dan wacht de vol­gende ste­un pas op 65.

Zoals we in de analy­ses hebben gezien lijkt het erop dat de grote volatiliteit toch een grote invloed heeft op het ver­loop en het uit­breken van de koersen. Zou word wel in som­mige gevallen makke­lijk door de weer­stand gebro­ken maar is het niet sterk genoeg om uit te breken. Mocht­en we die $50 dol­lar bereiken voor een vat olie kan dat de mogelijkheid geven voor deze bedri­jven om toch uit te breken. Deze pri­js voor een vat dol­lar word als een streef­pri­js gezien en betek­end voor de meeste grote oliemaatschap­pi­jen dat ze de groot­ste kosten uit hun pro­duc­tie kun­nen bekostigen.

XLE TA 4c76c


Wat betre­ft de acties via onze advies­di­en­sten, u kunt mee met onze posi­ties op de olie door lid te wor­den. Er loopt nu een aan­bied­ing tot 1 JULI vanaf €39 zodat u het even rustig kunt bek­ijken of het iets voor u is. Inschri­jven kan via de vol­gende link, dan staat u van­daag al op de lijst. Ga naar https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​s​h​o​p​/​a​b​o​n​n​e​m​e​n​t​/​g​u​y​-​t​r​a​d​i​n​g​.html

US Mar­kets redactie


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.