Sterke rally van de olie doet de sector floreren
Olie analyse:
De olie is de laatste maanden het topic van de beurs. Bijna dagelijks verschijnen er verslagen over hoe het verdere verloop zou gaan en hier zijn de meningen verdeelt. Nu zijn er signalen in de markt dat we de stijging van de afgelopen periode door gaan zetten en we naar een richtprijs van $50 toe kunnen. Dit toch allemaal na het fiasco van de laatste OPEC meeting op 17 april. Hier kwamen de OPEC landen bijeen om een mogelijke productie freeze te bespreken. Citigroup voorspelde dat als deze meeting op niets bereikt zou worden dat dan hetzelfde zou kunnen gebeuren als in Januari. Hier stond de olie op zijn laagste punt haar het zelfs onder de $30 dollar per vat stond. Dit gebeurde uiteindelijk niet. Direct bij het opengaan van de Futures markt om 12 uur schoot de olie 9% naar beneden maar tegen hij sluiten van Wall Street was deze al terug gedrongen naar een klein verlies van ongeveer 1%. Deze week zetten de bulls hun krachten nog in en deze deden die olie over de week nog in prijs stijgen. Dit was de 5e week oprij waarin de olie bulls hun krachten lieten zien en ons vanuit het dal januari omhoog helpen.
In dit nieuwe jaar hebben we gezien hoe groot de correlatie van olie is met onze markten en hoe belangrijk het is voor onze economie. Sinds halverwege 2014 heeft de olieprijs zijn daling ingezet. En dit ging in een rap tempo. Tegen het begin van 2015 stond de olie op hetzelfde niveau als we nu staan namelijk $45. Hier werd toch nog een kleine stijging ingezet waarna het even op $50 dollar schommelde tot het einde van 2015. Toen begon het allemaal opnieuw. Toen kwam China erbij. Het vooruitzicht was slechter dan gedacht werd. Er was nog steeds een groei van de Chinese economie maar deze groei liep terug. Dit betekend dat de vraag naar olie dus terug zou lopen wat ook de olieprijs doet drukken. Daarnaast bleef OPEC zijn productie maar opschroeven. Door deze factoren kwamen we in een tweede vrije val waar we op 20 januari 2016 de bodem bereikt lijken te hebben. Sinds dan moment hebben we veel bulls gezien. 5 weken op rij stijgt de olie prijs al doordat er veel positief sentiment hangt op de beurs. OPEC en Rusland laten signalen achter dat ze toch weer een productie platform willen hebben en de vraag naar olie neemt weer toe. Ook neemt de voorraad van de opgeslagen olie in de Verenigde Staten af waardoor we nu weer op een prijs zitten van $45.
Brent olie:
In de grafiek zien we hoe de bulls aan het werk zijn geweest afgelopen weken. Sinds februari zit er een stevige opwaartse trend te zien in de grafiek. De prijs van de Brent olie lijkt zich te herpakken en is op weg om toch weer naar de koers van $50 toe te gaan. De koers is de week voor de meeting van de OPEC door zijn 200 daags gemiddelde gegaan waarna hij na deze meeting er toch ook weer doorheen zakte. In die week daarna waren de bulls hard aan het werk en leek de beslissing van OPEC van korte duur want daar ging hij al snel door het 200 daags gemiddelde heen en werd ook al snel de trendlijn opgezocht. Hij wist hier immers alleen niet doorheen te breken. Als we dit nader bestuderen zien we dat dit toch ene repetities van het verleden is. Hij heeft al 4 keer eerder gehad dat hij tegen of in de buurt van zijn trend lijn kwam maar daar toch niet door heen wist te breken. Deze week is de koers wel door zijn weerstand gebroken maar loopt dus weer tegen die trend lijn aan waar hij maar niet doorheen komt. Wat anders is dan andere toppen in deze stijging is dat hij nu wel onder zijn trend lijn zit maar dat hij tegelijker tijd steun krijgt. Het is kijken of de steun het van de weerstand gaat winnen om die $50 dollar aan te tikken.
Royal Dutch Shell:
Nu volgt ook een analyse over de invloed van de olie op Exxon mobile, Shell, BP en de olie ETF om te kijken wat de stijging van de olie met zich heeft meegebracht. Net als de olie heeft ook Shell de opwaartse beweging ingezet. De olie prijs is van cruciaal belang voor Shell en de lage olieprijzen drukken de winst en de prognose. Toch is Shell nu met een stevige 2 weken bezig waarin het 20.5 euro een stijging heeft kunnen maken tot boven de 23 euro en het daar vasthoudt. Toch loop hij ook tegen zijn trend lijn aan te hikken maar kan er niet doorbreken. Mocht dit niet lukken dan ligt de volgende steun bij 22 euro. 4 Mei komt Shell met zijn eerste kwartaal cijfers en daaruit moet blijken hoe slecht erg de lage olie dit jaar op de omzet hebben gedrukt. Mochten de cijfer dusdanig tegenvallen dan kan toch de daling worden ingezet naar 22 euro. Daarentegen, toen BP de eerste kwartaal cijfers bekende maakte bleek dat het minder negatief was dan analisten hadden verwacht. Zelf na een 84% daling van de omzet steeg BP met 2%. Mocht dit ook bij Shell het geval zijn bestaat er de mogelijkheid dat hij door zijn dubbele weerstand breekt.
Exxon mobile:
Zoals verwacht laat ook Exxon mobile hetzelfde figuur zien als Shell. Ook de drukkende olieprijs heeft ervoor gezorgd dat het aandeel van Exxon onder druk kwam te staan en heeft ook een daling meegemaakt. De grafiek van Exxon laat daarentegen wel een sterker signaal achter dan dat van Shell. Zo heeft Exxon minder fluctuatie dan Shell en toch een stijging die meer stabiel lijkt te zijn. Wederom slaagt ook Exxon er niet in om een sterke uitbreekt te maken en blijft toch onder zijn trend kanaal. Ook na de OPEC meeting kunnen we zien dat Exxon een sterke stijging heeft ingezet. Hij is door zijn weerstand op 88 gebroken en wilt door zijn trend kanaal breken. Mocht dit nog niet lukken dan krijg hij nu nog steun op 88 waar de eerstvolgende steun weer op 85 ligt.
BP:
de stock van BP fluctueert toch het meest van alle de olie bedrijven in deze analyse. Het lijkt erop dat BP het toch het zwaarst heeft en moeite heeft om boven zijn weerstand van 362 uit te breken. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dar analisten toch met de kwartaal cijfers zaten en het niet positief inzagen. Nu deze in alle zin positief meevielen heeft BP dus met een sterke beweging zijn weerstand doorbroken en heeft hij snel zijn trend kanaal opgezocht. Daar loopt hij nu op aan maar lijkt daar ook niet doorheen te kunnen breken. De volatiliteit van de olie lijkt dus toch te groot voor alle olie maatschappijen en zorgt er dus voor dat er niet uitgebroken kan worden. De volgende steun van BP ligt toch een stuk lager op 360 punten.
XLE energy selected sector:
De exchange traded fund (ETF) van olie volgt net als de eerder geanalyseerde maatschappijen de correlatie met de olie en heeft sinds februari een sterke stijging ingezet. Het is zonder moeite door zijn weerstanden op 60 en 64 gebroken waar hij wel steun heeft gevonden. Het lijkt er dus op dat deze ETF snel uit wilt breken maar slaagt er ook niet in om door zijn trend kanaal te komen. Het blijkt dat deze toch te sterk is voor al onze olie maatschappijen en ook dus deze ETF. Momenteel staat hij tegen zijn trendkanaal aan op 69 en probeert deze te doorbreken. Zou dit niet lukken dan wacht de volgende steun pas op 65.
Zoals we in de analyses hebben gezien lijkt het erop dat de grote volatiliteit toch een grote invloed heeft op het verloop en het uitbreken van de koersen. Zou word wel in sommige gevallen makkelijk door de weerstand gebroken maar is het niet sterk genoeg om uit te breken. Mochten we die $50 dollar bereiken voor een vat olie kan dat de mogelijkheid geven voor deze bedrijven om toch uit te breken. Deze prijs voor een vat dollar word als een streefprijs gezien en betekend voor de meeste grote oliemaatschappijen dat ze de grootste kosten uit hun productie kunnen bekostigen.
Wat betreft de acties via onze adviesdiensten, u kunt mee met onze posities op de olie door lid te worden. Er loopt nu een aanbieding tot 1 JULI vanaf €39 zodat u het even rustig kunt bekijken of het iets voor u is. Inschrijven kan via de volgende link, dan staat u vandaag al op de lijst. Ga naar https://www.usmarkets.nl/tradershop/abonnement/guy-trading.html
US Markets redactie