...

Analyse: Goud en Zilver

27 januari 2011, 11:04 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De beurzen bli­jven maar bezig met topvorm­ing maar dat betekent natu­urlijk niet dat de verwachte dal­ing er niet komt. De sen­ti­mentsindi­ca­toren die ik gebruik bli­jven onver­min­derd aangeven dat deze markt geen gezond fun­da­ment kent en bijgevolg bli­jf ik er bij dat we een cor­rec­tie kri­j­gen. Hoe diep de cor­rec­tie gaat is een vraagteken. 335 leek me tot voor kort een logisch doel voor de aex maar wan­neer ik dan het koers­ge­drag van aan­de­len zoals arcelor en ing in aan­merk­ing neem dan twi­jfel ik er wel aan of we die 335 kun­nen halen. Mogelijks bode­men we al in de zone 347/349


We kijken in deze analyse naar goud en zil­ver:

Goud kreeg de afgelopen dagen een behoor­lijke dal­ing te ver­w­erken maar dat lag ook bin­nen de verwachtin­gen.

Wan­neer ik naar de kwartaal­grafiek bek­ijk en die afs­tand tussen de gemid­delden zie die veel te ver uit elka­ar liggen samen met die dubbele top in de indi­ca­tor dan weet ik genoeg. Goud is op dit lange ter­mi­jn frame geen veilige koop.

alt

Ook op maand­ba­sis zien we sig­nalen die niet uitn­odi­gen tot een instap in dit edel­metaal want de lijn onder de bodems juli 2009 — juli 2010 staat op het punt neer­waarts te wor­den door­bro­ken. Houden we reken­ing met de negatieve diver­gen­tie in de sto­chas­tics en met het verkoopsig­naal in deze indi­ca­tor dan is duidelijk dat we een lagere goud­pri­js mogen verwacht­en.

alt
Ook op week­ba­sis is sprake van een negatie beeld. De price pro­cent oscil­la­tor laat duidelijk een dubbele negatieve diver­gen­tie zien en in de koers­grafiek staat het 20-weeks gemid­delde op het punt neer­waarts te wor­den door­bro­ken. Bij een duidelijke breuk van dit gemid­delde wat dus bin­nen de verwachtin­gen ligt breken we ook de ste­un­li­jn onder de bodems juli 2009 — juli 2010. Een terug­val naar de zone 1260 waar we de top van juli zien en het 50-weeks gemid­delde mag dan verwacht wor­den.

alt

Op dag­ba­sis zien we de door­braak van een aan­tal ste­un­li­j­nen en we zien een death-cross tussen de gemid­delden. Wat hier vooral opvalt is de schotelvorm in het vol­umepa­troon. Dergelijke scho­tel staat gek­end als een uiterst negatief patroon want het geeft duidelijk dis­trib­u­tie aan. Momenteel zien we de doji’s in de koers­grafiek en de lage sto­chas­tics. twi­jfel in de markt dus. Ik neem aan dat we een her­stel­let­je kun­nen kri­j­gen in de goud­pri­js maar dat we na dat her­s­tel verder omlaag moeten. De top­pen van juni op 1260 en het 200-daags gemid­delde op 1290 vor­men de eerste ste­un­niveaus van belang.

alt
Wat zil­ver betre­ft: het heeft een dri­etal decen­nia in beslag genomen om de top van 1980 terug te bereiken en nu lijkt het vet van de soep. Immers: we zien een heel hoog vol­ume bij de can­dle van decem­ber 2010. Deze vol­ume­spike mogen we gezien de relatief grote afs­tand tussen de gemid­delden beschouwen als een exhaus­tion-spike.

alt

We zien die spike ook duidelijk terug in de maand­grafiek en ook in deze grafiek liggen de gemid­delden relatief beschouwd te ver uit elka­ar. Een con­ver­gen­tie dringt zich dus op en met het nakend verkoopsig­naal in de sto­chas­tics waar een ste­un­li­jn op het punt staat te wor­den door­bro­ken mogen we aan­nemen dat de zil­ver­pri­js inder­daad lager moet.

alt
Op week­ba­sis zien we een verkoopsig­naal in de price pro­cent oscil­la­tor en ook hier weer zien we de relatief beschouwd te grote afs­tand tussen de gemid­delden. Duidelijk is dat we een verdere dal­ing mogen verwacht­en richt­ing de top van maart 2008 op 21 usd. Onder deze top vin­den we pas echt zware ste­un bij het 100-weeks gemid­delde op 19.5 usd. Op dezelfde hoogte als dit gemid­delde ligt de zware hor­i­zon­tale ste­un over de top­pen van decem­ber 2009 — juli 2010.

alt

Net als bij goud zien we op dag­grafiek een stoo­chas­tics in de koop­zone maar er is ook de death-cross tussen de gemid­delden. Meest gevaar­lijk is ook hier de schotelvorm in het vol­umev­er­loop. Ik ga er dan ook van uit dat we met deze lage sto­chas­tics wel een her­stel­let­je kun­nen zien maar dat dit her­s­tel zal gevol­gd wor­den door een verdere terug­val. de zone 2523.5 kan een eerste ste­un­zone vor­men maar een verder door­vallen naar de zone 2119.5 zoals we in de week­grafiek kun­nen zien sluit ik zek­er niet uit.

alt
Con­clusie: Dit is geen tijd­stip momenteel om in edel­met­al­en te stap­pen. De koersen moeten lager. Dat we lat­er onder invloed van inflatie of wat dan ook hoger gaan met de edel­met­al­en kan ik best aan­nemen maar om aan te kopen wacht ik liev­er duidelijke tech­nis­che koopsig­nalen af.

Edwin van­damme

US mar­kets
Anal­ist heeft posi­ties op de aex. geen posi­ties in edelmetalen. 



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.