De beurzen blijven maar bezig met topvorming maar dat betekent natuurlijk niet dat de verwachte daling er niet komt. De sentimentsindicatoren die ik gebruik blijven onverminderd aangeven dat deze markt geen gezond fundament kent en bijgevolg blijf ik er bij dat we een correctie krijgen. Hoe diep de correctie gaat is een vraagteken. 335 leek me tot voor kort een logisch doel voor de aex maar wanneer ik dan het koersgedrag van aandelen zoals arcelor en ing in aanmerking neem dan twijfel ik er wel aan of we die 335 kunnen halen. Mogelijks bodemen we al in de zone 347/349…
We kijken in deze analyse naar goud en zilver:
Goud kreeg de afgelopen dagen een behoorlijke daling te verwerken maar dat lag ook binnen de verwachtingen.
Wanneer ik naar de kwartaalgrafiek bekijk en die afstand tussen de gemiddelden zie die veel te ver uit elkaar liggen samen met die dubbele top in de indicator dan weet ik genoeg. Goud is op dit lange termijn frame geen veilige koop.
Ook op maandbasis zien we signalen die niet uitnodigen tot een instap in dit edelmetaal want de lijn onder de bodems juli 2009 — juli 2010 staat op het punt neerwaarts te worden doorbroken. Houden we rekening met de negatieve divergentie in de stochastics en met het verkoopsignaal in deze indicator dan is duidelijk dat we een lagere goudprijs mogen verwachten.
Ook op weekbasis is sprake van een negatie beeld. De price procent oscillator laat duidelijk een dubbele negatieve divergentie zien en in de koersgrafiek staat het 20-weeks gemiddelde op het punt neerwaarts te worden doorbroken. Bij een duidelijke breuk van dit gemiddelde wat dus binnen de verwachtingen ligt breken we ook de steunlijn onder de bodems juli 2009 — juli 2010. Een terugval naar de zone 1260 waar we de top van juli zien en het 50-weeks gemiddelde mag dan verwacht worden.
Op dagbasis zien we de doorbraak van een aantal steunlijnen en we zien een death-cross tussen de gemiddelden. Wat hier vooral opvalt is de schotelvorm in het volumepatroon. Dergelijke schotel staat gekend als een uiterst negatief patroon want het geeft duidelijk distributie aan. Momenteel zien we de doji’s in de koersgrafiek en de lage stochastics. twijfel in de markt dus. Ik neem aan dat we een herstelletje kunnen krijgen in de goudprijs maar dat we na dat herstel verder omlaag moeten. De toppen van juni op 1260 en het 200-daags gemiddelde op 1290 vormen de eerste steunniveaus van belang.
Wat zilver betreft: het heeft een drietal decennia in beslag genomen om de top van 1980 terug te bereiken en nu lijkt het vet van de soep. Immers: we zien een heel hoog volume bij de candle van december 2010. Deze volumespike mogen we gezien de relatief grote afstand tussen de gemiddelden beschouwen als een exhaustion-spike.
We zien die spike ook duidelijk terug in de maandgrafiek en ook in deze grafiek liggen de gemiddelden relatief beschouwd te ver uit elkaar. Een convergentie dringt zich dus op en met het nakend verkoopsignaal in de stochastics waar een steunlijn op het punt staat te worden doorbroken mogen we aannemen dat de zilverprijs inderdaad lager moet.
Op weekbasis zien we een verkoopsignaal in de price procent oscillator en ook hier weer zien we de relatief beschouwd te grote afstand tussen de gemiddelden. Duidelijk is dat we een verdere daling mogen verwachten richting de top van maart 2008 op 21 usd. Onder deze top vinden we pas echt zware steun bij het 100-weeks gemiddelde op 19.5 usd. Op dezelfde hoogte als dit gemiddelde ligt de zware horizontale steun over de toppen van december 2009 — juli 2010.
Net als bij goud zien we op daggrafiek een stoochastics in de koopzone maar er is ook de death-cross tussen de gemiddelden. Meest gevaarlijk is ook hier de schotelvorm in het volumeverloop. Ik ga er dan ook van uit dat we met deze lage stochastics wel een herstelletje kunnen zien maar dat dit herstel zal gevolgd worden door een verdere terugval. de zone 25⁄23.5 kan een eerste steunzone vormen maar een verder doorvallen naar de zone 21⁄19.5 zoals we in de weekgrafiek kunnen zien sluit ik zeker niet uit.
Conclusie: Dit is geen tijdstip momenteel om in edelmetalen te stappen. De koersen moeten lager. Dat we later onder invloed van inflatie of wat dan ook hoger gaan met de edelmetalen kan ik best aannemen maar om aan te kopen wacht ik liever duidelijke technische koopsignalen af.
Edwin vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. geen posities in edelmetalen.