...

Zijn er nog veilige banken?

21 september 2008, 13:30 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Als we de adviezen van gerenom­meerde instellin­gen met een rep­u­tatie van onpar­ti­jdigheid mogen geloven, zijn er blijk­baar nog alti­jd ste­vige banken, die het hoofd kun­nen bieden aan de fel­ste finan­ciële storm.

Zijn er nog veilige banken?


We beleven stor­ma­chtige tij­den van kom­mer en kwel, waar­bij de prob­le­men in de finan­ciële wereld zich met hun ten­takels neste­len in de economie. (Tot op heden) gere­puteerde Amerikaanse banken vallen als vliegen. Onzek­er­heid begint ook hier te kna­gen en de brave huis­vad­er en –moed­er vraagt zich af wat er zal gebeuren met de zorgvuldig opges­paarde euro’s. 

Weliswaar was het vorige vri­jdag, 19 sep­tem­ber 2008, een dag van opgek­lopt opti­misme, want de Amerikaanse Fed­er­al Reserve, met in zijn kiel­zog een hele rits andere cen­trale banken, heeft een impres­sio­n­ante dosis dol­lars, euro’s of noem maar op in het mon­e­taire sys­teem gepompt. Heel mooi, maar met Napoleon Bona­partes moed­er zeggen we: pourvu que ça dure’, wat in het Ned­er­lands klinkt als hoe­lang nog voor het lijn­t­je breekt?’ 

Op deze vraag is tot nog toe geen antwo­ord. Op de vraag welke banken er het beste voorstaan, heeft het Amerikaanse mag­a­zine Glob­al Finance (www​.gfmag​.com) getra­cht een antwo­ord te geven, en we willen u deze ken­nis graag over brengen. 

Glob­al Finance heeft een eval­u­atie gemaakt van de 50 banken (wereld­wi­jd) die hun cliën­teel het meeste zek­er­heid zouden bieden. Hier­voor ging dit mag­a­zine niet over één nacht cola on the rocks. Glob­al Finance ging zijn mos­terd vooral halen bij zg. rat­ing firma’s, vooral Fitch, Moody’s en Stan­dard & Poor’s. Om het geheel overzichtelijk te houden, hebben we onze tabel beperkt tot de top-10.


Op kop staat een bij­na twee eeuwen oude Franse instelling, nl de Caisse des Dépôts et Consigna­tions. Deze depos­i­to- en consignatiekas func­tion­eert onder staat­stoezicht en werd een jaar na Water­loo opgericht (en we citeren) om na de wanorde van het Eerste Keiz­er­rijk het vertrouwen te her­stellen’. Anders gezegd: na het rom­melt­je dat Napoleon achter­li­et was het nodig de spaarders terug aan te trekken. 

Op een neuslengte na de Franse Caisse vol­gt een Ned­er­landse instelling, nl. Bank Ned­er­landse Gemeen­ten. Ze is qua omzet de vierde bank van Ned­er­land en is, zoals de naam het laat ver­moe­den, gespe­cialiseerd op het vlak van gemeen­te­fi­nan­ciën. Op de site www​.bng​.nl komt u wat meer te weten over deze bank.

De derde posi­tie komt toe aan de Duitse Land­wirtschaftliche Renten­bank, opgericht in 1949 met de bedoel­ing het her­fi­nancieren van de land­bouwbedri­jven, die veel had­den gele­den onder de Tweede Werel­door­log. Deze bank ver­leent recht­streeks kredi­eten voor het ontwikke­len van land­bouwac­tiviteit­en maar ste­unt tevens andere banken, actief op dit gebied. 

Ver­vol­gens ont­moeten we de Ned­er­landse Rabobank, die ontstaan is uit een Duitse boeren­leen­bank in de trant van boven­ver­melde Land­wirtschaftliche Renten­bank. In 1864 kwam een zekere Friedrich Raif­feisen op het idee, iets con­creet te doen aan de armoede die heer­ste op het plat­te­land. In 1898 werd in Ned­er­land de Coöper­atieve Cen­trale Boeren­leen­bank op gericht, waaruit lat­er Rabobank zou ontstaan, die van­daag in 43 lan­den meer dan 60.000 medew­erk­ers telt en actief is in alle klassieke bank­op­er­aties eve­nals in ver­mo­gens­be­heer, leas­ing en het financieren van vastgoed.

Relatief jong is de L‑Bank, waar­van u de (lange) com­plete naam vin­dt in de tabel. Ze heeft als hoofd­doel het ver­strekken van lenin­gen aan kleine en mid­del­grote onderne­min­gen, voor de won­ing­bouw, stu­den­ten­beurzen e.d. Deze bank telt ca 1.100 medewerkers.

LLoyds TSB is een Britse onderne­m­ing, actief over de ganse wereld, vooral Europa, de VS, Azië en het Mid­den-Oost­en. Het bedri­jf is het resul­taat van de samensmelt­ing in 1995 van Lloyds Bank en Trustee Sav­ings Bank (TSB). Het beursgeno­teerde Lloyds TSB is o.m. actief op het vlak van hypotheken, verzek­erin­gen en investeringen. 

In 2000 smolten de Franse onderne­min­gen Banque Nationale de Paris (BNP) en Paribas samen tot BNP Paribas. Samen met Société Générale en Crédit Lyon­nais behoort deze bank tot de drie oude’ Franse banken. BNP Paribas is niet alleen beursgeno­teerd, ze maakt ook deel uit van de belan­grijke Franse CAC 40 index. Het is de groot­ste bank in de euro­zone en ze stelt meer dan 162.700 mensen tewerk. 

Op de 8ste plaats ont­moeten we een Bel­gis­che bank, met name Dex­ia Bank, die in 1996 ontstond uit de fusie van het Gemeen­tekredi­et van Bel­gië met het Franse Crédit Local. Gebaseerd op deze his­torische achter­grond is Dex­ia actief op het vlak van kredi­eten voor de lokale over­he­den en tevens voor de finan­ciële dien­stver­len­ing aan particulieren. 
Dex­ia is beursgeno­teerd, niet alleen in Bel­gië maar ook in andere Europese landen.

Meer dan ander­halve eeuw gele­den richt­ten de heren Hen­ry Wells en William Far­go de bank Wells Far­go op, die van­daag de vijfde groot­ste is van de VS. Ze richt zich vooral tot par­ti­c­ulieren voor alle soorten van finan­ciële dien­sten, zoals online bank­ing, het ver­lenen van studiebeurzen, hypotheken, per­soon­lijke lenin­gen, ziek­tev­erzek­erin­gen enz.

In de benam­ing van NRW Bank staan deze 3 let­ters voor Nor­drhein-West­falen en daarmee wordt aangegeven, dat deze bank zich aan­vanke­lijk con­cen­treerde op deze Duitse deel­staat. Ze ver­leent klassieke kredi­eten aan onderne­mers, maar ver­strekt ook doel­gericht advies. Ze heeft een neu­trale posi­tie en is dus niet con­cur­ren­tieel met andere banken of andere finan­ciële instellingen. 

Tot daar ons overzicht van de 10 meest soliede banken voor het jaar 2008. U merkt, dat genoemde rat­ing firma’s blijk­baar zeer streng tew­erk zijn gegaan, want geen van de banken die we de afgelopen dagen in een kwal­ijk daglicht hebben gezien komt voor in de lijst. 

Voor alle duidelijkheid: wij geven u dit overzicht louter als infor­matie en niet als aan­bevel­ing om met z’n allen een reken­ing te ope­nen bij een of meerdere van de ver­melde banken. Want zich ver­gis­sen is des mensen.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.