![](/images/legacy-images/images/080921--jvb-+-tempel.gif)
Zijn er nog veilige banken?
We beleven stormachtige tijden van kommer en kwel, waarbij de problemen in de financiële wereld zich met hun tentakels nestelen in de economie. (Tot op heden) gereputeerde Amerikaanse banken vallen als vliegen. Onzekerheid begint ook hier te knagen en de brave huisvader en –moeder vraagt zich af wat er zal gebeuren met de zorgvuldig opgespaarde euro’s.
Weliswaar was het vorige vrijdag, 19 september 2008, een dag van opgeklopt optimisme, want de Amerikaanse Federal Reserve, met in zijn kielzog een hele rits andere centrale banken, heeft een impressionante dosis dollars, euro’s of noem maar op in het monetaire systeem gepompt. Heel mooi, maar met Napoleon Bonapartes moeder zeggen we: ‘pourvu que ça dure’, wat in het Nederlands klinkt als ‘hoelang nog voor het lijntje breekt?’
Op deze vraag is tot nog toe geen antwoord. Op de vraag welke banken er het beste voorstaan, heeft het Amerikaanse magazine Global Finance (www.gfmag.com) getracht een antwoord te geven, en we willen u deze kennis graag over brengen.
Global Finance heeft een evaluatie gemaakt van de 50 banken (wereldwijd) die hun cliënteel het meeste zekerheid zouden bieden. Hiervoor ging dit magazine niet over één nacht cola on the rocks. Global Finance ging zijn mosterd vooral halen bij zg. rating firma’s, vooral Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s. Om het geheel overzichtelijk te houden, hebben we onze tabel beperkt tot de top-10.
Op kop staat een bijna twee eeuwen oude Franse instelling, nl de Caisse des Dépôts et Consignations. Deze deposito- en consignatiekas functioneert onder staatstoezicht en werd een jaar na Waterloo opgericht (en we citeren) ‘om na de wanorde van het Eerste Keizerrijk het vertrouwen te herstellen’. Anders gezegd: na het rommeltje dat Napoleon achterliet was het nodig de spaarders terug aan te trekken.
Op een neuslengte na de Franse Caisse volgt een Nederlandse instelling, nl. Bank Nederlandse Gemeenten. Ze is qua omzet de vierde bank van Nederland en is, zoals de naam het laat vermoeden, gespecialiseerd op het vlak van gemeentefinanciën. Op de site www.bng.nl komt u wat meer te weten over deze bank.
De derde positie komt toe aan de Duitse Landwirtschaftliche Rentenbank, opgericht in 1949 met de bedoeling het herfinancieren van de landbouwbedrijven, die veel hadden geleden onder de Tweede Wereldoorlog. Deze bank verleent rechtstreeks kredieten voor het ontwikkelen van landbouwactiviteiten maar steunt tevens andere banken, actief op dit gebied.
Vervolgens ontmoeten we de Nederlandse Rabobank, die ontstaan is uit een Duitse boerenleenbank in de trant van bovenvermelde Landwirtschaftliche Rentenbank. In 1864 kwam een zekere Friedrich Raiffeisen op het idee, iets concreet te doen aan de armoede die heerste op het platteland. In 1898 werd in Nederland de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank op gericht, waaruit later Rabobank zou ontstaan, die vandaag in 43 landen meer dan 60.000 medewerkers telt en actief is in alle klassieke bankoperaties evenals in vermogensbeheer, leasing en het financieren van vastgoed.
Relatief jong is de L‑Bank, waarvan u de (lange) complete naam vindt in de tabel. Ze heeft als hoofddoel het verstrekken van leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen, voor de woningbouw, studentenbeurzen e.d. Deze bank telt ca 1.100 medewerkers.
LLoyds TSB is een Britse onderneming, actief over de ganse wereld, vooral Europa, de VS, Azië en het Midden-Oosten. Het bedrijf is het resultaat van de samensmelting in 1995 van Lloyds Bank en Trustee Savings Bank (TSB). Het beursgenoteerde Lloyds TSB is o.m. actief op het vlak van hypotheken, verzekeringen en investeringen.
In 2000 smolten de Franse ondernemingen Banque Nationale de Paris (BNP) en Paribas samen tot BNP Paribas. Samen met Société Générale en Crédit Lyonnais behoort deze bank tot de drie ‘oude’ Franse banken. BNP Paribas is niet alleen beursgenoteerd, ze maakt ook deel uit van de belangrijke Franse CAC 40 index. Het is de grootste bank in de eurozone en ze stelt meer dan 162.700 mensen tewerk.
Op de 8ste plaats ontmoeten we een Belgische bank, met name Dexia Bank, die in 1996 ontstond uit de fusie van het Gemeentekrediet van België met het Franse Crédit Local. Gebaseerd op deze historische achtergrond is Dexia actief op het vlak van kredieten voor de lokale overheden en tevens voor de financiële dienstverlening aan particulieren.
Dexia is beursgenoteerd, niet alleen in België maar ook in andere Europese landen.
Meer dan anderhalve eeuw geleden richtten de heren Henry Wells en William Fargo de bank Wells Fargo op, die vandaag de vijfde grootste is van de VS. Ze richt zich vooral tot particulieren voor alle soorten van financiële diensten, zoals online banking, het verlenen van studiebeurzen, hypotheken, persoonlijke leningen, ziekteverzekeringen enz.
In de benaming van NRW Bank staan deze 3 letters voor Nordrhein-Westfalen en daarmee wordt aangegeven, dat deze bank zich aanvankelijk concentreerde op deze Duitse deelstaat. Ze verleent klassieke kredieten aan ondernemers, maar verstrekt ook doelgericht advies. Ze heeft een neutrale positie en is dus niet concurrentieel met andere banken of andere financiële instellingen.
Tot daar ons overzicht van de 10 meest soliede banken voor het jaar 2008. U merkt, dat genoemde rating firma’s blijkbaar zeer streng tewerk zijn gegaan, want geen van de banken die we de afgelopen dagen in een kwalijk daglicht hebben gezien komt voor in de lijst.
Voor alle duidelijkheid: wij geven u dit overzicht louter als informatie en niet als aanbeveling om met z’n allen een rekening te openen bij een of meerdere van de vermelde banken. Want zich vergissen is des mensen.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten