Begin 2006 gaven we een overzicht van de 10 meest gegeerde Amerikaanse bedrijven.
Nu zijn we alweer drie jaar verder en daarom hoog tijd voor een update. Opnieuw gingen we te rade bij Fortune en dit is het resultaat van de enquêtes en ander onderzoek dat terzake gedaan werd.
![](/images/legacy-images/images/090312%20-%20168%20-%20tabel%20top-10%20werkgevers%20VS.jpg)
Van de top-10 voor het jaar 2005 vinden we er slechts twee terug, Wegmans en Genentech, die resp. 3 en 6 plaatsen zakten. De overige acht zijn nieuwkomers in de top-10, die soms relatief bescheiden (Boston Consulting, van 11 naar 3) of spectaculair (Methodist Hospital, van 78 naar 8) stegen.
Aan de kop staat nu het Californische NetApp Inc, (Nasdaq: NTAP), vooral actief op het vlak van zg. data storage systemen. In drie jaar tijd sprong de onderneming 26 plaatsen naar boven en dat zou alles te maken hebben met de wijzen waarop het management de medewerkers motiveert en dit alleen met aantrekkelijke verloning. Zuinigheid is een basisregel, maar niet ten koste van (levens)kwaliteit. Zo biedt NetApp aan zijn mensen een premie als ze vrijwilligerswerk doen en/of financiële steun bij adopties, opvoeding van autistische kinderen en zo meer. Wat de werkgelegenheid (64% in de VS, 34% in het buitenland) betreft: in 2008 waren er 12% meer jobs en ook voor dit jaar wordt op dit vlak een toename verwacht.
Nummer twee is het niet-beursgenoteerde Edward Jones uit de staat Missouri (centraal in de VS) heeft een management, dat ervoor gezorgd heeft zich ver te houden van riskante hypothecaire leningen, rommelobligaties, giftige derivaten en meer van dat fraais. Vorig jaar kwamen er 9% jobs (93% VS, 7% buitenland) bij en dit jaar komen er nieuwe kantoren bij voor nog eens 500 arbeidsplaatsen extra.
De derde plaats komt toe aan Boston Consulting Group. Zoals de naam doet vermoeden, is deze firma gesitueerd in Boston, de hoofdstad van de staat Massachusetts in het noordoosten van de VS. De hoofdactiviteit is het verlenen van advies aan ondernemingen die hun organisatie willen verbeteren of uitbreiden. Bovenop interessante looncondities geniet het personeel van tussenkomsten voor medische verzorging. Vorig jaar groeide het aantal werknemers (25% VS, 75% buitenland) aan met 10%.
Nummer vier in de rij is een nieuwkomer in de top-100. Het gaat over een naam als een klok in de informaticawereld, het Californische Google (Nasdaq: GOOG). Deze aanbieder van een enorm populaire zoekmachine is 10 jaar geleden opgericht en kende een voortdurende groei. De werknemers appreciëren het aangename werkklimaat en de mogelijkheden tot het nemen van initiatief, zo zeggen ze. Over salarissen en lonen lost Google niets. Wel dat in 2008 het personeelsbestand (64% VS, 36% buitenland) aandikte met 40%. Dit jaar 2009 gaan ze het wat kalmer aan doen qua aanwervingen. Hoeveel kalmer is niet geweten.
Op plaats 5 vinden we de eerste oude bekende van 2005: de in voeding gespecialiseerde grootwarenhuisketen Wegmans Food Markets uit de stad Rochester (bekend als zetel van Eastman Kodak) in de staat New York. Qua lonen en salarissen bengelt deze firma onderaan de top-10, maar de extra voordelen voor het personeel maken het bedrijf aantrekkelijk: o.m. aankoopcheques en gratis yogalessen. In 2008 groeide het personeel (100% VS) met 6%.
Nummer 6 is ook een oude bekende, nl. het Californische Cisco Systems (Nasdaq: CSCO). In 2008 kwamen bij het personeelsbstand (57% VS, 43% buitenland) er 7% bij. De medewerkers worden sterk betrokken bij het nemen van beslissingen en bovendien is de verloning ook niet mis.
De nummer 1 van 2005 is nu de nummer 7 geworden: Genentech (NYSE: DNA), het biotechbedrijf uit Californië. Vandaag 12 maart 2009 kwam het nieuws dat het bedrijf voor 46,8 miljard dollar overgenomen wordt door het Zwitserse Roche. Genetech zich heeft lang verzet tegen deze fusie en voorziet opzegpremies van 18 tot 52 weken loon voor wie als gevolg ervan zou ontslagen worden. In 2008 groeide het aantal medewerkers (99,9% VS) met 5%.
De achtste plaats (in 2005 was dat nog nummer 78!) komt toe aan het hospitaalnetwerk Methodist Hospital System uit Houston, Texas. Het personeel is 100% tewerkgesteld in de VS en groeide in 2008 aan met een bescheiden 1%.
De negende plaats komt toe aan zakenbank Goldman Sachs Group (NYSE: GS) uit New York. Ondanksd e donkere wolken die boven de financiële wereld zijn komen hangen, heeft de onderneming zijn werknemers (53% VS, 47% buitenland) in 2008 nog met 2% zien toenemen. Het topmanagement heeft vrijwillig zijn bonus afgewezen, terwijl de rest van het personeel toch premies, zij het lager dan gebruikelijk, heeft ontvangen.
Nummer 10 is Nugget Market uit Californiä, een relatief kleine sectorgenoot van Wegmans Food Markets (nummer 5). Het personeel (100% VS) nam in 2008 nog 22% toe. Het moet er heel aangenaam werken zijn, want het feit dat in de 81 jaar dat Nugget Market bestaat nooit iemand is ontslagen moet een hele geruststelling zijn.
Als u bovenstaande tabel terug bekijkt, dan merkt u dat er geen verband is tussen plaats in de top-10 en appreciatie van de werknemers. Op dit thema gaan we een volgende keer wat dieper in. Maar één ding is alvats zeker: er zijn nog goede werkgevers en dat geeft wat hoop v oor de toekomst.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten