...

Ziet JP Morgan de bui hangen?

22 november 2005, 12:39 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In een recent inter­view ven­tileerde de heer Jan Loeys, top­man strate­gie bij de zak­en­bank JP Mor­gan zijn korte- tot mid­del­langeter­mi­jn­visie op de aan­de­len- en oblig­atiemark­ten. Hij deed enkel opmerke­lijke uit­sprak­en, die erop wijzen dat JP Mor­gan de bui ziet hangen wat de VS betreft. 

Ziet JP Mor­gan de bui hangen?
De heer Loeys is een Belg die in de VS een carrière begon als pro­fes­sor economie aan de uni­ver­siteit­en van Los Ange­les (UCLA) en New York (NYU). Lat­er wed hij adviseur-econoom bij de Fed­er­al Reserve (Fed) en sinds 19 jaar is hij hoofd­stra­teeg bij JP Mor­gan. Vorige week was hij in Brus­sel voor een con­gres over marktvolatiliteit. 
Uit boven­staande chart kunt u opmak­en, dat JP Mor­gan een mooie inhaal­be­weg­ing heeft gemaakt de afgelopen maand. Vol­gens Mor­gan Stan­ley komt er een einde aan deze klim, want daar bedacht men het aan­deel met een downgrade.
Wat de heer Loeys zegde over de VS-economie, lag in de lijn van de pun­ten die Guy Boscart en onder­getek­ende bij her­hal­ing bli­jven aan­halen: teko­rt op de han­dels­bal­ans, dat gefi­nancierd wordt met geld uit Azië, zow­el afkom­stig van banken als in belan­grijke mate privé-personen. Hij vroeg zich daar­bij af hoe­lang het nog zou duren, voor­dat al deze beleg­gers gaan inzien dat de VS eigen­lijk verwacht­en dat al die beleg­gers een voorschot betal­en op de VS-uit­gaven, met daartegen­over de verwacht­ing dat de VS genoeg zullen ver­di­enen om dit alles terug te betalen.
Hij wees ook op het inflatiespook en stelde, dat de Fed de rente zal bli­jven opdri­jven, met als streef­doel 4,75 of 5% voor de tweede helft van 2006
Hij wees ook op de lage volatiliteit van de mark­ten (met de VS als voor­beeld) die veel bankiers ertoe inspireert, om (te) veel risico’s te nemen om toch maar iets te verdienen.
De heer Loeys gaf ook zijn visie op de aan­de­len- en oblig­atiemark­ten. Samengevat komt het neer op het volgende:
  • Wall Street is niet meer aantrekkelijk
  • De oblig­atiemarkt in de VS kan ver­liezen verwacht­en. Het beste is nog short te gaan op de zg. treasuries.
  • De win­st­groei bij de bedri­jven in de VS zal ver­min­deren, zelfs evolueren tot nul­groei in som­mige gevallen.
  • De dol­lar zal zich op kor­te” ter­mi­jn ver­sterken tegen­over bijvoor­beeld de euro en de yen,
  • De teko­rten in de VS zullen op mid­del­lange tot lange ter­mi­jn lei­den tot het omk­eren van de geld­stroom, met zeer nadelige gevol­gen voor Wall Street en de Europese beurzen.
  • Van alle aan­de­len­mark­ten is enkel Japan koopwaardig. 
  • Beleggen op lange, zelfs mid­del­lange ter­mi­jn is af te raden, het is beter tijdig winst te nemen, wat aan de zijli­jn bli­jven wacht­en en terug in te stap­pen bij een correctie.
Tot daar de visie van JP Mor­gan, bij monde van haar hoofd­stra­teeg Jan Loeys, op de evo­lu­tie van de markten.
Naar onze mening een niet mis te ver­stane richtli­jn voor iedereen die wil beleggen in Amerikaanse en Europese effecten. In een lat­er artikel komen we terug op de Japanse markt en andere potentiële groeimarkten.
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

22 novem­ber 2005
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingsystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.