De zelfmoord van een gedupeerde kort na het aan het licht komen van de superfraude van Bernard Madoff is nu gevolgd door de zelfmoord van één van Madoffs zoons. Ongeveer gelijktijdig komt aan het licht, dat een bankierster in plaats van slachtoffer een medeplichtige was.
Op 23 december 2008, twaalf dagen nadat Bernard Madoff op 11 december 2008 gearresteerd werd op verdenking van fraude, werd in zijn kantoor te New York de 65-jarige Franse financier René-Thierry Magon de la Villehuchet aangetroffen met een doorgesneden linkerpols en naast hem een cuttermes en een zo goed als leeg flesje slaappillen. Zelfmoord, was de conclusie van de politie. Een motief lag voor de hand.
Hij en zijn zakenpartner Patrick Littaye waren totaal geruïneerd, verklaarde Bertrand, de broer van René-Thierry. Hij voegde eraan toe, dat zijn broer niet alleen zijn ganse privé-fortuin, een bedrag van meerdere tientallen miljoenen euro, maar ook het geld van familieleden en vrienden had toevertrouwd aan ‘Bernie’.
Het ging om een totaal bedrag van ca 1 miljard euro.
Hij vertrouwde Madoff compleet en zodra hij zich realiseerde wat er gebeurd was met al dat geld en dat hij er waarschijnlijk nooit een cent zou van terugzien, was voor hem de maat vol, met het genoemde tragische resultaat. In een brief die zijn broer Bertrand enkele dagen later in Frankrijk ontving, zei René-Thierry dat hij wroeging had en zich verantwoordelijk voelde.
Hoe Madoff heeft gereageerd op de wanhoopsdaad van de Fransman, is niet gekend. Misschien haalde hij zijn schouders op, misschien was hij aangedaan. Wat hem zeker niet onberoerd liet, was de zelfmoord van een van zijn zonen.
Op 11 december 2010, exact de datum waarop zijn vader twee jaar geleden werd aangehouden, verhing zijn 46-jarige zoon Mark zich met een hondenleiband in zijn appartement in New York. In hetzelfde appartement lag op dit moment zijn 2‑jarige zoon te slapen. Aan zijn vrouw Stephanie, op het ogenblik van de feiten met vakantie in Florida, had hij verschillende e‑mails verstuurd. Deze kwamen erop neer, dat hij zegde van haar te houden en dat ze iemand moest sturen om op hun kind te letten. Het was Stephanies stiefvader die op haar vraag ging kijken wat er aan de hand was en de akelige ontdekking deed.
Het is nu Marks broer Andrew die onder vuur komt te liggen van de advocaten van de gedupeerden, want er zijn meer en meer verdenkingen dat de beide broers op de hoogte waren van de malversaties van hun vader. Het waren wel zij, die hun vader hebben aangegeven bij de FBI, maar volgens sommigen was dat een manier om zich te beschermen.
Hoe meer men in een poel woelt, hoe meer smurrie komt bovendrijven.
Deze beeldspraak is wellicht van toepassing van hetgeen is gebeurd rond Sonja Kohn, een 62-jarige Oostenrijkse bankierster. In 1984 richtte ze in Wenen de Bank Medici op en werd ook consulente bij andere banken en bij de Weense Beurs. Sinds de aanhouding van Bernard Madoff op 11 december 2008 gaf ze zichzelf uit als één van de meest gedupeerde slachtoffers van Madoffs ponzipiramide. De realiteit staat hier diametraal tegenover.
Het is de advocaat Irving H. Picard die een ander licht laat schijnen op mevrouw Kohn. Picard moet trachten zoveel mogelijk te recupereren van Madoffs activa om de slachtoffers in de mate van het mogelijke te vergoeden. Hij kwam tot de conclusie, dat mevrouw Kohn meewerkte met Madoff door cliënten aan te sporen haar hun geld toe te vertrouwen dat ze dan doorsluisde naar Madoff. Volgens Picard ontving ze voor haar inspanningen ongeveer 62 miljoen dollar in cash ‘onder de tafel’.
Het bedrag dat mevrouw Kohn liet verdwijnen in Madoffs bodemloze put zou rond 19,6 miljard USD (14,6 miljard EUR) zijn.
Of hoe de boswachter eigenlijk een stroper was.
Picard is nog niet rond met zijn onderzoek, er wordt dus nog druk gewoeld in de poel. Hij heeft in dit verband een 12-tal banken in vervolging gesteld, waaronder grote namen zoals Citibank, HSBC, JP Morgan Chase, Nomura en UBS. Alle banken ontkenden ook maar iets te maken te hebben met de fraude.
Verder heeft Picard de stichters in verdenking gesteld van Tremont Group, een beleggingsconstructie van Madoff voor pensioenfondsen en privé investeerders. Verder deed Picard een aanklacht tegen Fred Wilpon, de eigenaar van een New Yorks baseballteam.
Picard heeft tot nog toe 2 miljard dollar kunnen recupereren, mijlenver van zijn doelstelling van 50 miljard dollar.
In totaal zijn er honderden rechtszaken hangende en er zullen vele verhitte debatten in rechtszalen plaatsvinden de komende maanden, misschien jaren. De zaak omtrent de Oostenrijkse Sonja Kohn betreft met 19,6 miljard dollar de grootste geldmassa, gerelateerd aan één persoon in de zaak-Madoff.
Sonja Kohn ontpopte zich als de ‘zusterziel’ van Madoff en werd waarschijnlijk zijn voornaamste bron van vers geld, continu te versluizen naar de ponzipiramide.
In de loop van de maanden voordat Madoffs constructie in elkaar zakte, had Kohn lont geroken en begon grote sommen terug te eisen. Zo is bekend, dat ze begin november 2008 het bedrag van 423 miljoen dollar naar zich toe transfereerde. Een maand later (11 december 2008) werd Madoff gearresteerd.
Mevrouw Madoff had ook plannen om zich samen met haar man te gaan vestigen in Zwitserland waar ze hoopte de door haar ontvreemde bedragen veilig te kunnen stellen. Dit is haar niet gelukt en nu is ze bezig haar verdediging voor te bereiden. Ze wil zich sterken door getuigenissen à décharge van haar man, moeder, kinderen en schoonkinderen.
Over de zaak-Madoff is het laatste woord nog niet gezegd en hebben we waarschijnlijk de laatste vreemde wending of tragische gebeurtenis nog niet gehad.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.