...

Zaak-Madoff: zelfmoorden en vreemde wendingen

13 december 2010, 20:17 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De zelf­mo­ord van een gedupeerde kort na het aan het licht komen van de super­fraude van Bernard Mad­off is nu gevol­gd door de zelf­mo­ord van één van Mad­offs zoons. Ongeveer gelijk­ti­jdig komt aan het licht, dat een bankier­ster in plaats van slachtof­fer een medeplichtige was.


Op 23 decem­ber 2008, twaalf dagen nadat Bernard Mad­off op 11 decem­ber 2008 gear­resteerd werd op ver­denk­ing van fraude, werd in zijn kan­toor te New York de 65-jarige Franse financier René-Thier­ry Magon de la Ville­huchet aangetrof­fen met een doorgesne­den link­er­pols en naast hem een cut­ter­mes en een zo goed als leeg flesje slaap­pillen. Zelf­mo­ord, was de con­clusie van de poli­tie. Een motief lag voor de hand.

alt

Hij en zijn zak­en­part­ner Patrick Lit­taye waren totaal geruïneerd, verk­laarde Bertrand, de broer van René-Thier­ry. Hij voegde eraan toe, dat zijn broer niet alleen zijn ganse privé-for­tu­in, een bedrag van meerdere tien­tallen miljoe­nen euro, maar ook het geld van fam­i­liele­den en vrien­den had toev­ertrouwd aan Bernie’.
Het ging om een totaal bedrag van ca 1 mil­jard euro.

Hij vertrouwde Mad­off com­pleet en zodra hij zich realiseerde wat er gebeurd was met al dat geld en dat hij er waarschi­jn­lijk nooit een cent zou van terugzien, was voor hem de maat vol, met het genoemde tragis­che resul­taat. In een brief die zijn broer Bertrand enkele dagen lat­er in Frankrijk ontv­ing, zei René-Thier­ry dat hij wroeg­ing had en zich ver­ant­wo­ordelijk voelde.

Hoe Mad­off heeft gereageerd op de wan­hoops­daad van de Frans­man, is niet gek­end. Miss­chien haalde hij zijn schoud­ers op, miss­chien was hij aangedaan. Wat hem zek­er niet onberoerd liet, was de zelf­mo­ord van een van zijn zonen.

alt

Op 11 decem­ber 2010, exact de datum waarop zijn vad­er twee jaar gele­den werd aange­houden, ver­hing zijn 46-jarige zoon Mark zich met een hon­den­leiband in zijn apparte­ment in New York. In het­zelfde apparte­ment lag op dit moment zijn 2‑jarige zoon te slapen. Aan zijn vrouw Stephanie, op het ogen­blik van de feit­en met vakantie in Flori­da, had hij ver­schil­lende e‑mails ver­stu­urd. Deze kwa­men erop neer, dat hij zegde van haar te houden en dat ze iemand moest sturen om op hun kind te let­ten. Het was Stepha­nies stief­vad­er die op haar vraag ging kijken wat er aan de hand was en de ake­lige ont­dekking deed.

Het is nu Marks broer Andrew die onder vuur komt te liggen van de advo­cat­en van de gedupeer­den, want er zijn meer en meer ver­denkin­gen dat de bei­de broers op de hoogte waren van de malver­sa­ties van hun vad­er. Het waren wel zij, die hun vad­er hebben aangegeven bij de FBI, maar vol­gens som­mi­gen was dat een manier om zich te beschermen.

Hoe meer men in een poel woelt, hoe meer smur­rie komt bovendrijven.

alt

Deze beeld­spraak is wellicht van toepass­ing van het­geen is gebeurd rond Son­ja Kohn, een 62-jarige Oost­en­rijkse bankier­ster. In 1984 richtte ze in Wenen de Bank Medici op en werd ook con­sulente bij andere banken en bij de Weense Beurs. Sinds de aan­houd­ing van Bernard Mad­off op 11 decem­ber 2008 gaf ze zichzelf uit als één van de meest gedupeerde slachtof­fers van Mad­offs ponzipi­ramide. De realiteit staat hier diame­traal tegenover.

alt

Het is de advo­caat Irv­ing H. Picard die een ander licht laat schi­j­nen op mevrouw Kohn. Picard moet tra­cht­en zoveel mogelijk te recu­per­eren van Mad­offs acti­va om de slachtof­fers in de mate van het mogelijke te ver­goe­den. Hij kwam tot de con­clusie, dat mevrouw Kohn meew­erk­te met Mad­off door cliën­ten aan te sporen haar hun geld toe te vertrouwen dat ze dan doorsluis­de naar Mad­off. Vol­gens Picard ontv­ing ze voor haar inspan­nin­gen ongeveer 62 miljoen dol­lar in cash onder de tafel’.
Het bedrag dat mevrouw Kohn liet verd­wi­j­nen in Mad­offs bodem­loze put zou rond 19,6 mil­jard USD (14,6 mil­jard EUR) zijn.

Of hoe de boswachter eigen­lijk een strop­er was.

Picard is nog niet rond met zijn onder­zoek, er wordt dus nog druk gewoeld in de poel. Hij heeft in dit ver­band een 12-tal banken in ver­vol­ging gesteld, waaron­der grote namen zoals Citibank, HSBC, JP Mor­gan Chase, Nomu­ra en UBS. Alle banken ontk­enden ook maar iets te mak­en te hebben met de fraude.

Verder heeft Picard de stichters in ver­denk­ing gesteld van Tremont Group, een beleg­gingscon­struc­tie van Mad­off voor pen­sioen­fond­sen en privé investeerders. Verder deed Picard een aan­klacht tegen Fred Wilpon, de eige­naar van een New Yorks baseballteam.

Picard heeft tot nog toe 2 mil­jard dol­lar kun­nen recu­per­eren, mijlen­ver van zijn doel­stelling van 50 mil­jard dollar.

In totaal zijn er hon­der­den recht­sza­k­en hangende en er zullen vele ver­hitte debat­ten in recht­szalen plaatsvin­den de komende maan­den, miss­chien jaren. De zaak omtrent de Oost­en­rijkse Son­ja Kohn betre­ft met 19,6 mil­jard dol­lar de groot­ste geld­mas­sa, gere­la­teerd aan één per­soon in de zaak-Madoff.

Son­ja Kohn ont­popte zich als de zusterziel’ van Mad­off en werd waarschi­jn­lijk zijn voor­naam­ste bron van vers geld, con­tinu te ver­sluizen naar de ponzipiramide.

In de loop van de maan­den voor­dat Mad­offs con­struc­tie in elka­ar zak­te, had Kohn lont gero­ken en begon grote som­men terug te eisen. Zo is bek­end, dat ze begin novem­ber 2008 het bedrag van 423 miljoen dol­lar naar zich toe trans­fer­eerde. Een maand lat­er (11 decem­ber 2008) werd Mad­off gearresteerd.

Mevrouw Mad­off had ook plan­nen om zich samen met haar man te gaan ves­ti­gen in Zwit­ser­land waar ze hoopte de door haar ontvreemde bedra­gen veilig te kun­nen stellen. Dit is haar niet gelukt en nu is ze bezig haar verdedig­ing voor te berei­den. Ze wil zich sterken door getu­igenis­sen à décharge van haar man, moed­er, kinderen en schoonkinderen.

Over de zaak-Mad­off is het laat­ste woord nog niet gezegd en hebben we waarschi­jn­lijk de laat­ste vreemde wend­ing of tragis­che gebeurte­nis nog niet gehad.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.