...

Whisky: Een borrel van 2.400 euro

31 juli 2007, 07:19 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Geni­eten van een glas whisky, al dan niet begeleid door het gelu­id van tin­ke­lende ijs­blok­jes, voor velen hoort het bij geni­eten van het lev­en. Toegegeven, whisky is niet goed­koop, maar wat som­mi­gen ervoor willen neertellen swingt soms toch wel de pan uit…



Een bor­rel van 2.400 euro


Vol­gens vele hart- en vaat­spe­cial­is­ten en tot het genoe­gen van vele liefheb­bers is whisky – mits met mate gedronken – nog gezond op de koop toe. Maar we gaan het niet hebben over de effecten van deze drank.
Forbes pub­liceerde onlangs een overzicht van de duurste whisky’s ter wereld en dat willen we u toch niet onthouden. Haal dus je fles amberkleurig lev­enswa­ter boven, giet een ferme scheut in een glas en lees dan dit artikel.

Hier staan ze net­jes in een tabel, de 10 duurste whisky’s (of whiskey’s naar gelang de herkomst) ter wereld. 


We begin­nen met goed­koop­ste’ van de 10, tevens de duurste Ierse whiskey. Het is een blend­ed, gemaakt op basis van whiskey’s die tussen de 12 en 25 jaar oud zijn. 

Num­mer 9 is een Amerikaans prod­uct, afkom­stig van Bour­bon Coun­ty (Ken­tucky). De drank wordt gemaakt van 50 à 70% maïs, aange­vuld met tar­we of rogge. Voor je 350 dol­lar heb je een 23-jarige drank met warme smak­en van choco­lade, karamel en nog meer van dat lekkers. 

Op plaats 8 ont­moeten we de eerste Schot, de Auchen­toshan 1973, die vol­gens ken­ners zijn bij­zon­der par­fum dankt aan de vat­en van Spaanse Olorososh­er­ry waarin de drank 32 jaar heeft mogen rusten vooraleer in flessen te wor­den verpakt. 


Op de zevende plaats staat Spring­bank, een Scotch uit Camp­bel­town, een regio van Kin­tyre (Mull of Kin­tyre, de Bea­t­les, weet je nog?), een schierei­land in het west­en van Schot­land. Voor je 750 dol­lar, dat is nog geen 550 euro, neem je een flesje mee naar huis van een 32-jarige rijke whisky, eve­nals de Auchen­toshan ger­i­jpt in sherry-vaten.

Num­mer 6 klinkt ons bek­end in de oren. Maar ver­gis je niet, deze Glen­fid­dich werd in 2003 uit­geroepen tot de beste sin­gle malt ter wereld. Ter­wi­jl we dit schri­jven, nip­pen we van eigen Glen­fid­dich Spe­cial Reserve 12 years, een veel goed­kop­er maar naar onze mening niet te vers­maden fam­i­lielid van de 40-jarige Rare Col­lec­tion die de 6de duurste whisky ter wereld is, te verkri­j­gen voor 2.500 USD (1.828 euro). Diege­nen die van deze drank hebben geproefd, beschri­jven hem als diep en won­der­baar­lijk com­plex, met een gelaagde smaak van choco­lade en hon­ing, met een lange, rokerige en tur­fachtige afdronk’. Wat mensen toch niet willen betal­en voor choco­lade, hon­ing en turf.

Van Kin­tyre naar Islay is het niet zo heel ver. Even de boot op en dan kom je op het meest zuidelijke van de zg. Inner Hebridean Islands. De Bruid­lad­dich is eve­nals zijn soortgenoot Glen­fid­dich Rare Col­lec­tion na 40 jaar rusten in flessen ver­pakt en kost evenveel.

In dezelfde pri­jsklasse (wat beteke­nen nu die 100 euro’s duur­der voor een liefheb­ber met cen­ten?) hebben we de Glen Gar­i­och, 46 jaar oud en meteen de duurste whisky afkom­stig uit de High­lands, het noordelijk­ste deel van Schot­land. Voor 2.600 dol­lar kan je geni­eten van een com­plexe drank met bloemachtige toetsen’. 

En nu wordt het serieus. We zijn aan­ge­land bij de kop­groep, de Grote Drie. Op de derde plaats staat alweer een bek­ende naam: Chivas Regal. Dit merk tref je vri­jwel alge­meen aan, maar de Roy­al Salute van de foto is 50 jaar oud en het is een men­geling (blend) van uit­gelezen sin­gle malts. Om in 2003 de 50ste ver­jaardag te vieren van de kro­n­ing van Koningin Elis­a­beth II, wer­den 255 flessen van deze whisky gepro­duceerd. Deze kleine oplage verk­laart mee de toch al wat hoge pri­js van 10.000 USD (meer dan 7.300 euro) voor een flesje van dit edele vocht. 

De 2de duurste whisky ter wereld komt net als Glen­fid­dich van Spey­side, een regio in het noor­doost­en van Schot­land met als hoofd­plaats Aberdeen. Voor 10.125 dol­lar ofwel een lut­tele 7.400 euro kan je een flesje ontkurken van een Scotch met vol­gens spe­cial­is­ten rijke turf- en krachtige houtsmak­en, overdekt door zoete tof­fees (zijn er dan tof­fees die niet zoet zijn?) en gedroogd fruit’.


Nu hebben we de top bereikt. Een eige­naardi­ge top, want de whisky in kwest­ie is niet meer in de han­del te verkri­j­gen. De pri­js van een slordi­ge 38.000 dol­lar (27.785 euro) heeft enkel een indi­catieve waarde voor verza­me­laars. Deze Macallan is gebot­teld in 1986, dus na 60 jaar rusten in vat­en die daar­voor hebben gedi­end voor cognac of sher­ry, zek­er weten we het niet. 

Voor wie absolu­ut een slok­je wil nemen van de duurste whisky ter wereld is er goed nieuws. Het Old Home­stead Steak­house, geves­tigd in het Bor­ga­ta Hotel & Spa in Atlantic City (New Jer­sey) kan een glaas­je van deze kost­bare drank serveren. Voor de pri­js hoef je het niet te lat­en: één dram (3,7 mil­li­liter) van deze Macallan kost slechts 3.300 USD (2.413 euro). Geef toe, in een sim­pel interieur zoals dat van genoemd steak house (zie foto) kan je enkel dergelijke democ­ra­tis­che pri­jzen verwachten.

En hier­mee is mijn glaas­je whisky leeg. Zodra de fles leeg zal zijn, neem ik een kopi­et­je mee van boven­staande tabel, dan heb ik meteen mijn bood­schap­pen­li­jst­je op zak. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

31 juli 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.