...

Wat nu, heren Greenspan en Bernanke?

3 november 2008, 15:41 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Onlangs werd de vorige voorzit­ter van de Fed op het mat­je geroepen door het Amerikaanse Con­gres om uit­leg te geven over zijn beleid. Tegelijk­er­ti­jd ver­laagt opvol­ger Bernanke de basis­rente, zet hier­mee de deur op een kier naar deflatie maar heeft het ook over ingrepen die de inflatie in de hand kun­nen werken.

Wat nu, heren Bernanke en Greenspan?


De nu 82-jarige ex-Fed­voorzit­ter Alan Greenspan heeft alti­jd uit­ge­mu­nt in een vage manier van zich uit­drukken. De petite his­toire wil, dat hij zijn echtgenote Andrea Mitchell drie keer heeft moeten ten huwelijk vra­gen, omdat ze de twee eerste keren niet begreep waarover hij het had.

Sinds zijn aftre­den op 31 jan­u­ari 2006 als voorzit­ter van de Fed­er­al Reserve heeft hij niet 
met zijn pantof­fels aan bij de haard zit­ten mijmeren. Hij schreef een boek over de 18 jaar dat hij de invloedrijk­ste econ­o­mist ter wereld was en hij was een hoogge­waardeerde (en dik betaalde) sprek­er in aller­lei finan­cieel geïn­ter­esseerde gezelschap­pen. Alti­jd behield hij zijn unieke manier van spreken, die zijn toe­ho­orders dwong het tip­je van hun stoel op te zoeken. Maar nu we gecon­fron­teerd zijn met eerst de kredi­et- en dan de banken­cri­sis en nu een recessie ons boven het hoofd hangt, spreekt Greenspan klare taal. Dat deed hij bij voor­beeld op don­derdag 23 okto­ber 2008, toen hij door het Amerikaanse Huis van Afgevaardig­den (maakt samen met de Senaat het Con­gres uit) gecon­vo­ceerd was om zich te ver­ant­wo­or­den voor zijn beleid als Fed­voorzit­ter. Hij vergeleek de kredi­et­cri­sis met een tsuna­mi, die slechts een­maal per eeuw voorkomt. Hij deed er nog een schep­je bovenop door te zeggen, dat het con­sump­tiege­drag zeer snel bergafwaarts zal gaan, dat er hoge werk­loosheid staat aan te komen en dat het min­stens maan­den zal duren voor­dat het tij zal keren.

De stem­ming bij zijn toe­ho­orders werd waarschi­jn­lijk nog beter, toen hij toe­gaf dat hij de bui drie jaar gele­den, dus nog ruim een jaar voor hij zijn voorzit­ter­shamer over­droeg aan Ben Bernanke, al had zien hangen. Ik deed er niets aan, want ik heb alti­jd geloofd in de zel­frege­lende capaciteit van het bank- en finan­ciewezen’, voegde hij eraan toe. Nu, drie jaar lat­er, is Greenspan 180 graden gedraaid en is hij voor­stander van over­hei­ds­be­moei­ing in de vorm van over­names (denk aan Fan­nie Mae en Fred­die Mac), stren­gere regle­menten en kap­i­taalsin­jec­ties (red­dings­plan van 700 mil­jard dol­lar). Boven­ver­meld Huis van Afgevaardig­den heeft trouwens gestemd tegen dit plan. De ini­ti­atiefne­mers ervan (pres­i­dent Bush, min­is­ter van Finan­ciën Paul­son en Fed­voorzit­ter Bernanke) hebben dit besluit naast zich neergelegd. Ze doen rustig verder met hun plan en willen het zelfs nog uit­brei­den naar verzek­er­aars. Dit even tussendoor. 

Over aartsvi­jand inflatie heeft Greenspan het dit­maal niet of nauwelijks gehad. Opvol­ger Ben Bernanke (wordt 55 in de loop van decem­ber 2008) heeft blijk­baar tot op heden nog geen inflatievrees. En hoogtevrees ook niet, want was hij het niet die zegde desnoods bankbil­jet­ten vanu­it een helikopter over de mensen uit te strooien’ als dat de sit­u­atie kon red­den. Hij bedoelt hier­mee, dat zo nodig de over­heid bedri­jven in nood kan overne­men om de werkgele­gen­heid in stand te houden. Met welk geld deze over­names kun­nen gebeuren? Als je je hand op de start­knop van de drukpers hebt, is er geen probleem.

Een voorzit­ter van de Fed die zulke uit­sprak­en doet, het is o.i. hal­lu­ci­nant. Wat hij wil doen, is geld lat­en bij­drukken omdat banken, bedri­jven en con­sumenten hun cen­ten oppot­ten. Daarmee pak je de oorza­ak van dat oppot­ten niet aan. Daarmee stu­ur je aan op hyperinflatie. 


Dat is o.a. gebeurd in het Duit­s­land van vlak na WO I, voor­namelijk in de jaren 1922 en 1923. Er werd toen niet meer geïn­vesteerd in bin­nen­landse bedri­jven het geld dat er nog was werd uit de banken weggetrokken en vloei­de naar het buiten­land. Tegen­over de geld­waarde stond geen tegen­waarde meer in de vorm van goud of economis­che activiteit­en (bin­nen­lands prod­uct). In het jaar 1923, op het top­punt van deze cri­sis in Duit­s­land, ste­gen de pri­jzen dag na dag met een fac­tor 10. Postzegels waren te klein voor al die nullen. Nieuwe bankbil­jet­ten drukken was te duur, men druk­te gewoon­weg op de bestaand nullen bij. De brand­stof die je kon kopen gaf min­der warmte dan het papi­er van die kar­ren­vracht­en bil­jet­ten, dus wer­den die in de kachel gegooid. 

Zo’n vaart al het zo goed als zek­er nu niet meer lopen. Trouwens, de rede­nen voor die hyper­in­flatie in Duit­s­land waren te vin­den in de her­stel­be­talin­gen, opgeëist door Frankrijk en Groot-Brit­tan­nië na het einde van de Eerste Werel­door­log. Dat is heel anders dan de rede­nen voor de huidi­ge kredi­et- en bankcri­sis. Maar toch. In 1923 waren ver­soe­pelin­gen van de her­stel­be­talin­gen olie op de gol­ven. Er kwam terug wat vertrouwen in het bin­nen­landse bankwezen en de economis­che activiteit trok aan. Meer en meer Duit­sers kon­den het leg­er van werk­lozen ver­lat­en en von­den banen in de indus­trie. Ze bouw­den motoren, vlieg­tu­igen, fab­riceer­den tex­tiel en leg­den autostrades aan. Spi­jtig genoeg waren dat nogal veel tankmo­toren, jacht­bom­men­wer­pers, uni­for­men en autostrades voor troe­pen­trans­port, maar dat is een andere geschiedenis. 

Hoe het de VS en in de schaduw daar­van de rest van de wereld zal ver­gaan de komende maan­den, dat is nog een onbeschreven bladzijde. 

In alle geval heeft Ben Bernanke vorige week woens­dag 29 okto­ber 2008 een ver­lag­ing van de basis­rente tot 1% toeges­taan. De mark­tre­ac­tie was lauw. Want het sys­tem­a­tisch naar bene­den afstellen van de basis­rente maakt een ander spook wakker, dat van de deflatie. Als een defla­toire spi­raal op gang komt, kri­j­gen we ver­lag­ing van pri­jzen én lonen en wor­den aange­gane schulden zwaarder. Juist, je zal (tijdelijk) min­der moeten betal­en voor voed­ing maar tegelijk­er­ti­jd zal je merken, dat je koop­kracht een dre­un kri­jgt, omdat de afloss­ing voor je won­ing, je wagen of wat dan ook niet zakt. Als dan de heer Bernanke vanu­it zijn helikopter geld begint te lat­en neerd­war­re­len, is het hek van de dam. Dan slaat deflatie om in inflatie en daarover hebben we het al gehad.

Som­mige waarne­mers geven het advies, in deze tij­den te investeren in harde (olie), zachte (voed­ing) grond­stof­fen en in edele met­al­en. Die zouden het alti­jd goed doen zodra een recessie op haar einde loopt. Of dit een juist advies is, daar dur­ven we ons nog niet uitspreken. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.