...

Wat bent u van plan, mijnheer Greenspan?

4 oktober 2005, 13:52 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Fed-voorzit­ter Alan Greenspan is bezig met de laat­ste maan­den van zijn lange ambt­ster­mi­jn, die begon in 1987. Het lijkt erop, dat hij bepaalde van zijn stand­pun­ten nu begint te herzien. Wat steekt hier­achter? Wil hij in schoonheid eindi­gen en de prob­le­men doorschuiv­en naar zijn opvolg(st)er?
Wat bent u van plan, mijn­heer Greenspan?
Voor Alan Greenspan komt zijn 80ste ver­jaardag in zicht en daarmee ook het einde van zijn heel lange voorzit­ter­schap van de Fed­er­al Reserve (Fed). Alhoewel hij ver­jaart op 6 maart 2006, zal hij reeds op
26 jan­u­ari 2006 voor de laat­ste keer zijn voorzit­ter­shamer hanteren en op die dag zullen we weten, wie hem opvolgt. 
Voor het zover is, kun­nen we nog wat krasse uit­sprak­en en onverwachte inter­ven­ties verwacht­en van deze figu­ur, die de VS-economie al jaren in zijn ste­vige greep houdt. Toch lijkt die greep nu wat te ver­slap­pen, het heeft er de schi­jn van, dat hij wat gas terugneemt door op vroeger uit­sprak­en terug te komen of ze te relativeren.
Na voort­durend te hebben gewezen op het risi­co dat de huizen­han­del in de VS de pro­por­ties van een zeep­bel aan het aan­nemen is, komt Greenspan in een recent artikel tot de con­clusie, dat het eigen­lijk alle­maal zo erg niet is. Inte­gen­deel, omdat de waarde van de wonin­gen de laat­ste jaren zo enorm is geste­gen, heeft het ver­schil tussen deze meer­waarde en het afbe­taalde bedrag geleid tot hon­der­den miljoe­nen dol­lars ‘spaargeld’. Daarmee wor­den kri­tieken op het ver­min­derde spaarge­drag van de modale Amerikaanse burg­er van tafel geveegd. Immers, toen Greenspan in 1987 aan het bewind van de Fed kwam, spaarde een gemid­delde Amerikaan iets meer dan 7% van zijn inkomen. Nu is dat amper 2%. Maar daarover niet getreurd, zegt Greenspan, de meer­waarde van de wonin­gen maakt dit alle­maal goed. Wat hij er niet bij ver­meldt, is dat je eerst je huis moet verkocht zien te kri­j­gen om je cen­ten te zien. 
Als we, met boven­staand feit in het achter­hoofd, even denken aan de han­dels­bal­ans van de VS dan kun­nen we niet anders dan een tijd­bom horen tikken. Want dit teko­rt zal dit jaar tussen de 700 en de 800 mil­jard dol­lar liggen. Dat is 70% van alle teko­rten van alle han­dels­bal­ansen van de wereld! Een groot deel van genoemd teko­rt voor de VS komt voort uit geld dat besteed is voor het ver­lenen van hypotheken, gefi­nancierd door maatschap­pi­jen die hebben geleend bij Fan­nie Mae en Fred­die Mac. Als deze firma’s hun over­hei­dss­te­un kwi­jt­spe­len en als boven­di­en de buiten­landse investeerders hun geld terugvra­gen, zakt heel het wonin­gen-kaarten­huis don­derend in elka­ar. Maar daarte­gen zit Alan Greenspan in zijn tuin te fluiten met de Wall Street Jour­nal als zonnescherm.
Een andere wijzig­ing in Greenspans denkwi­jze stellen we vast als hij het heeft over het laag houden van de rente, zoals hij tot voor enige tijd heeft gedaan. Nu geeft hij toe, dat deze poli­tiek kan lei­den tot het vor­men van een economis­che zeep­bel, omdat het lenen van geld door firma’s (te) aantrekke­lijk wordt. In de 90’er jaren was dit bij voor­beeld het geval. Waarom Greenspan ten tijde van zijn beroemde speech ‘irrational exu­ber­ance’ dan niet het rente-instru­ment heeft gebruikt, begri­jpt nu nie­mand. Men kan zich afvra­gen of het huidi­ge rente­peil (3,75%) wel overeen­stemt met het­geen nodig is om de economie gezond te houden. 
En het zal Greenspans opvol­ger zijn, die de brokken zal moeten lijmen. 

Wat is eigen­lijk het effect van een wis­sel aan de top van de Fed?


DJIA 1 jan­u­ari – 29 decem­ber 1978

Hier­boven ziet u het ver­loop van de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) in het jaar 1978, toen op 8 maart G. William Miller het roer over­nam. De DJIA vol­gde een opwaartse trend tot de herf­st van dat jaar en viel dan snel terug om een hele tijd op en neer te bot­sen op de ste­un bij 780 pun­ten. Maar op 31 maart kelderde de dol­lar omdat de VS het groot­ste teko­rt op hun han­dels­bal­ans tot dan toe bek­end maakten. 

DJIA 1 augus­tus – 29 decem­ber 1979

Ander­half jaar na G. William Miller kwam op 6 augus­tus 1979 Paul Vol­ck­er aan de beurt. De grafiek hier­boven spreekt voor zichzelf: bin­nen de 2 maan­den was de DJIA 5% of ca 45 pun­ten lichter. We willen geen recht­streeks ver­band leggen tussen het ver­wis­se­len van Fed-vorzit­ter en de koers van de DJIA, maar de feit­en zijn er.

DJIA 1 augus­tus – 29 decem­ber 1987
Nog sterk­er wordt het, als we zien wat er gebeurde toen Alan Greenspan op 11 augus­tus 1987. plaats nam op de voorzit­tersstoel. Net als bij Vol­ck­er duurde het ongeveer 2 maan­den voor­dat DJIA nog maar eens duik maak­te. Een fameuze dit­maal, niet min­der dan de crash van Black Fri­day Octo­ber 13th, 1987. De rest van de geschiede­nis kunt u lezen in ons artikel over bewi­jzen beurs­ma­n­ip­u­latie, deel 2.
Wat Alan Greenspan nog pet­to heeft, kun­nen we alleen maar raden. Naar onze mening is hij van plan, een posi­tief kli­maat rond zijn per­soon te creëren zodat hij in volle glo­rie en schoonheid afscheid zal kun­nen nemen van zijn geliefde Fed. 
Betekent dit dat we onze adem moeten inhouden tot na jan­u­ari 2006? Wij onthouden ons van spec­u­laties en com­men­taar. Maar een ver­wit­tigde m/​v…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.