...

Wanneer gaat de NYSE over de toonbank?

30 april 2005, 11:30 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Je zou het niet mogelijk acht­en, maar de groot­ste beurs ter wereld, de New York Stock Exchange, riskeert eerst­daags te wor­den opgekocht door een Amerikaanse mil­jar­dair, die hier­mee een hold­ing aan de west­kust van de VS een hak wil zetten. Als twee hon­den vecht­en voor een been, gaat er meestal een derde mee lopen en die derde is wellicht de Nas­daq, die door de over­name zijn posi­tie als groot­ste scher­men­beurs bescher­md ziet.
Wan­neer gaat de NYSE over de toonbank?
Soms denk je dat je het alle­maal hebt gehad, maar dan rolt er weer zo’n bericht­je over je scherm dat je doet twi­jfe­len of dit een grap is of om te huilen.
Zo heeft een Amerikaanse mil­jar­dair, de heer Ken­neth Lan­gone, een bod gedaan op de New York Stock Exchange (NYSE). Niet meer of niet minder.
Deze meneer heeft er tot 4,9 mil­jard dol­lar (3,78 mil­jard euro) voor over om Arch­i­pel­ago Hold­ing (PCX: AX) te blokkeren in haar plan­nen om de NYSE over te nemen.
Nota bene: PCX staat voor Pacif­ic Exchange, een scher­men­beurs in San Fran­cis­co die ver­stren­geld is met Arch­i­pel­ago Exchange. Nu was de NYSE, onder lei­d­ing van voorzit­ter John Thain, zelf zin­nens om Arch­i­pel­ago over te nemen en daar ook pakken dol­lars voor over de tafel te willen schuiv­en. Een nogal ingewikkelde sit­u­atie is het min­ste wat je kan zeggen.
Hoe dan ook, de heer Lan­gone wil dus niet dat Arch­i­pel­ago de baas zou wor­den van de NYSE. Nochtans bleken vele beleg­gers hier­van over­tu­igd, wat het aan­deel van deze hold­ing een fameuze kick heeft gegeven:
Die koerssprong van rond de 60% heeft vele aan­deel­houd­ers let­ter­lijk een lucht­sprong doen mak­en, reken maar.

Zoals de heer Lan­gone de zak­en ziet, zou zijn nieuwe con­struc­tie NYSE Group gaan het­en. De 1.366 leden van de voor­ma­lige NYSE zouden 70% van de aan­de­len van de nieuwe groep in han­den kri­j­gen, plus een bonus van 400 miljoen dol­lar, net­jes onder elka­ar te verde­len. Dat is gemid­deld bij­na 300.000 dol­lar per per­soon, genoeg om een nieuwe fiets te kopen.

Nu kunt u zich afvra­gen of die meneer Lan­gone een alleen­staand geval is om met zulke bedra­gen te kun­nen jon­gleren. Neen, dat is hij zek­er niet. Forbes, het bek­ende financiële mag­a­zine, heeft lat­en weten, dat van de 691 mil­jar­dairs die in de VS bek­end zijn, er zek­er 103 zon­der te ver­pinken een slordi­ge 5 mil­jard kun­nen spenderen voor deze trans­ac­tie.

Hoe is meneer Lan­gone zo rijk gewor­den? Blijk­baar door de doe-het-zelf keten Home Depot op te richt­en en uit te bouwen tot het bedri­jf met 325.000 medew­erk­ers van vandaag.
Tot 2003 was hij zelfs voorzit­ter van de NYSE, maar moest zijn zetel over­lat­en aan genoemde heer Thain. Zow­el Lan­gone als zijn voor­ganger by NYSE, Dick Gras­so, zijn thans onder ver­vol­ging gesteld door open­bare aan­klager Eliot Spitzer wegens het achter­houden van infor­matie tegen­over de rest van het bestu­ur. Dick Gras­so moest trouwens opstap­pen omdat hij voor zijn dien­sten een ver­goed­ing van 140 miljoen dol­lar (108 miljoen euro) eiste. Leuk salaris, daar kan je toch wat van in je spaar­pot­je steken, maar dan wel met een grijpkraan.
Als Lan­gone slaagt in zijn opzet, dan zal hij Arch­i­pel­ago, waar hij ook inter­esse voor betoonde, lat­en vallen. Want hij is geen voor­stander van scher­men­beurzen, zo blijkt.
Bij Nas­daq wacht­en ze met inge­houden adem af wat er komen gaat. Een con­cur­rent kun­nen ze mis­sen en daarom beschouwt men daar Lan­gone als een red­der in de nood. Daar­bij komt dat Nas­daq de tweede groot­ste scher­men­beurs ter wereld, Instinet, zal overne­men voor bij­na 1,9 mil­jard dol­lar. Op die manier hoopt Nas­daq toe­gang te kri­j­gen tot aan­de­len die tot op heden enkel bij NYSE noteerden.
Leuk toch, zo een beet­je monop­oly spelen?
© Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.