...

Wall Street terug richting glijbaan?

8 maart 2010, 18:54 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vol­gens velen ziet het ernaar uit, dat de finan­ciële cri­sis achter de rug is en dat beleggen opnieuw inter­es­sant is. Nochtans is het plaat­je niet zo mooi als men ons in Wall Street wil doen geloven…


Als we de evo­lu­tie van de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) de drie afgelopen jaren bek­ijken, dan merken we dat deze index het dieptepunt van begin feb­ru­ari 2010 op gede­cideerde wijze achter zich heeft gelat­en. Andere indices zoals de Nas­daq Com­pos­ite en de SP 500 tonen een analoog patroon.

alt

Daarop voort­gaande zou men geneigd kun­nen zijn te denken dat het leed gele­den is en dat de beleg­ger vrolijk flui­tend posi­ties kan (her)nemen of uit­brei­den. Naar onze mening is de sit­u­atie niet zo rooskleurig.

Wat er gebeurd is tij­dens de cri­sis­pe­ri­ode 2008 – 2009 blijkt meestal in het col­lec­tieve geheugen naar de achter­grond te zijn ver­dron­gen. Toch mogen we niet ver­geten, dat in deze relatief korte peri­ode Wall Street mil­jar­den dol­lars heeft zien ver­damp­en, meer dan 11% van het geld van de beleg­gers. Dat dit kon gebeuren, toont aan dat het meren­deel van wie zijn geld belegt, zich nog alti­jd laat lei­den door emoties, gecom­bi­neerd met gulzigheid en de invloed van manip­u­laties. En wat deze laat­ste betre­ft, moeten we niet in de eerste plaats denken aan niet alti­jd bonafide finan­ciële instellin­gen, maar wel aan Wall Street zelf. Want het was dit finan­ciële mon­u­ment dat de afgelopen jaren nooit toe­gaf dat het echt bergaf ging. U weet wel, licht aan het einde van de tun­nel enzovoort. Nu het nog alti­jd heel prille her­s­tel er is, horen we juichkreten en opti­mistisch gefluis­ter in de wan­del­gan­gen. Er liggen betere tij­den voor ons’ of in 2010 sti­jgt de Dow Jones min­stens 20%’ zijn enkele hard­nekkige geruchten.

Wall Street is te vergelijken met een casi­no. Als alge­meen gezien de spel­ers niet zouden ver­liezen, gin­gen casino’s fail­li­et. Dat is ine miene mutte log­i­ca, maar weini­gen zijn hier­van door­dron­gen. In een casi­no kan de spel­er toch winst mak­en, als hij of zij tijdig stopt nadat een beschei­den bonus werd behaald. Het­zelfde geldt voor Wall Street, bij uit­brei­d­ing voor gelijk welke beurs.

En Wall Street is klaar voor een nieuw offen­sief richt­ing beleg­gers. Er komen nieuwe, gesofisticeerde beleg­ging­spro­ducten op ons af, te klasseren als finan­ciële mas­sav­erni­etig­ingswapens’ om War­ren Buf­fett te citeren, toen deze het had over de derivaten­markt, die in de VS een waarde van ongeveer 670 mil­jard dol­lar vertegenwoordigt.

Het is juist, van begin maart 2009 tot begin maart 2010 is de DJIA 60% geste­gen. Wie een jaar gele­den in deze index stapte, heeft nu een mooie winst, die echter virtueel bli­jft tot­dat de posi­ties ges­loten zijn. En daar wringt het schoen­t­je. In een, wellicht kun­st­matig, opgek­lopt sfeert­je van the sky is the lim­it’ zal elk voors­tel om uit de beurs te stap­pen wor­den weggelachen door zoge­naamd wel­wil­lende adviseurs. Toch is oplet­ten de boodschap. 

Stud­ies bewi­jzen dat nie­mand, noch Wall Street pro­fes­sion­als, noch de beleg­gers-met-de-pet, een betrouw­bare langeter­mi­jn­voor­spelling kan doen. Dat gaan ook wij niet doen, maar wel willen we meegeven wat vol­gens ons de rede­nen kun­nen zijn, dat Wall Street tegen eind 2020 tot 20% naar bene­den kan gaan. We von­den 7 pun­ten om niet in de wind te slaan. Hier gaan we.

1. Casi­no Wall Street

Tussen 2000 en 2009 heeft de DJIA enkele zware uitschuiv­ers gemaakt. Tussen jan­u­ari 2000 en juli 2002 ver­loor de index bij­na 31%. Daar­na vol­gde een her­s­tel met 87%, dat duurde van juli 2002 tot okto­ber 2007. Om 53% te dalen, vol­stond een peri­ode van okto­ber 2007 tot maart 2009. Daar­na her­won de index ca 60%. Maar in maart 2010 staat de index nog alti­jd 25% onder de all time high van okto­ber 2007. De kans op een nieuwe duik en dat de beleg­ger Casi­no Wall Street’ met lege zakken zal moeten ver­lat­en lijkt ons grot­er dan het omge­keerde, wat zal blijken uit de vol­gende paragrafen.


2. Onver­schil­ligheid troef in Wall Street

Wall Street lijkt zich niets aan te trekken van het wel en wee van wie zijn geld belegt, per slot van reken­ing zijn klanten. Wall Street heeft twee grote obsessies: het uitk­eren aan eigen staf van bij­na onbe­hoor­lijke bonussen en het lanceren van aller­lei finan­ciële instru­menten met grote hef­boomw­erk­ing. Deze laat­ste spe­len in op de al eerder ver­melde gulzigheid van de beleg­gers en bren­gen Wall Street geen windeieren op. Win­sten van 100 miljoen dol­lar op een dag zijn geen uit­zon­derin­gen. Maar een hef­boom werkt in twee richtin­gen en als het zuid­waarts gaat, dan weten we hoe erg dat kan wor­den, denk maar aan de Lehman Broth­ers en de Citibanks van deze wereld. 

3. Over­hei­dss­chuld VS: zwaard van Damocles

De over­hei­dss­chuld van de VS is nu al voor­bij 23,7 mil­jard dol­lar en geen mens die weet hoe dat gat gedicht kan wor­den. Het ziet ernaar uit, dat noch econ­o­mis­ten, noch poli­tiek­ers, noch bankiers, noch bedri­jf­slei­ders lessen uit het verleden hebben geleerd of hebben willen leren.
Toch al ook hier de reken­ing vroeg of laat gep­re­sen­teerd wor­den, met nefaste gevol­gen voor de VS-economie.

4. De mon­e­taire poli­tiek van de Fed­er­al Reserve.

Eerst was het Alan Greenspan, dan zijn opvol­ger Ben Bernanke die hebben gezorgd voor een schi­er ein­de­loze toe­stroom van goed­koop geld naar de bank­sec­tor. Onlangs nog ver­lengde pres­i­dent Oba­ma het man­daat van Bernanke en als klap op de vuurpi­jl kreeg deze laat­ste de ste­un toegezegd van zijn regionale directeurs om zijn helikopter­poli­tiek’ voort te zetten. Dit lijkt ons een recept voor een bubbel.

5. Socio-poli­tieke span­nin­gen in de VS

Het gebakkelei in het Con­gres, het uiteen­vallen van zow­el Democ­ra­t­en als Repub­likeinen in groepen pro en con­tra Oba­ma, het bred­er wor­den van de kloof tussen rijk en arm, de span­nin­gen tussen het Ameri­ka van de bedri­jf­swereld en het Ameri­ka van de man in de straat zijn alle indi­ca­toren dat de eens zo geroemde sta­biliteit van de VS veel van zijn pluimen heeft ver­loren.
De eerstvol­gende verkiezin­gen (tussen­ti­jdse in 2010, pres­i­den­tiele in 2012) zouden onaan­ge­name ver­rassin­gen kun­nen oplev­eren, met als gevolg dat het land­schap van Wall Street er alles­be­halve beleg­gingsvrien­delijk zou kun­nen gaan uitzien. 

6. Buiten­landse poli­tiek VS

De oor­log in Irak is nu een doorn in het oog van een meerder­heid van de Amerikaanse bevolk­ing. De algemene over­tuig­ing leeft, dat deze oor­log begon onder valse voor­wend­sels en als gevolg heeft, dat de vijan­den van de VS nog sterk­er zijn gewor­den wegens de marte­laarsrol van de beweg­in­gen gericht tegen de VS.
Met nog de oor­log in Afghanistan erbovenop heeft de Amerikaanse economie te mak­en met een kosten­post van vele mil­jar­den dol­lars, die de put in de schatk­ist alleen maar grot­er maakt.

7. Vol­gende bankcri­sis: een brug te ver 

De snel­heid waarmee de banken – met over­hei­dss­te­un — er in 2009 terug bovenop kwa­men en het feit dat ze de hen toegesto­ken gelden niet vol­doende besteed­den zoals bedoeld baart som­mi­gen zor­gen. Som­mi­gen, want in en rond Wall Street doet men of zijn neus bloedt. Het erg­ste is, dat onder de toplui van het bankwezen de over­tuig­ing leeft, dat bij een eventuele tweede bankcri­sis de over­heid (lees: de belast­ings­be­taler) opnieuw over de brug zal komen met de nodi­ge mil­jar­den. Maar als de bank­sec­tor nog­maals een buik­land­ing zou mak­en, dan zal blijken dat het geld er niet meer zal zijn. Een tekeninget­je erbij is niet nodig: het gevolg zou niet een recessie zijn, maar veel erg­er, een tweede Grote Depressie.

U merkt het: een zeven­tal exact te meten of te eval­ueren pun­ten wijzen op een hoog risi­co voor beleg­gers, die zich lat­en lei­den door de klassieke dri­jfv­eren zoals daar zijn kud­de­men­tal­iteit en hebzucht. Alleen wie met een grote dosis koel­bloedigheid en dus zon­der emotie belegt, zon­der te azen op megaw­in­sten belegt maakt kans op winst. Daar­bij moet hij/​zij reken­ing houden, dat de posi­ties van nabij opgevol­gd moeten wor­den en dat uit­stap­pen bij het min­ste ver­moe­den van onraad een must is.

Kwest­ie van erbij te staan en ernaar te kijken als Wall Street langs de gli­jbaan naar bene­den dondert.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.