...

VS-consument bedolven onder schulden

11 oktober 2005, 16:58 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het onge­brei­delde leenge­drag van de con­sument in de VS is een fenomeen, dat de over­heid van dit land al langer zor­gen baart en in het West­en met argu­so­gen wordt bekeken. Vooral de laat­ste jaren heeft de lage basis­rente het ontle­nen van geld nog min­der duur gemaakt, met record­niveaus van schulden tot gevolg.

VS-con­sument bedol­ven onder schulden

We bek­ijken het fenomeen van de zich opstape­lende schulden­last in de VS van iets nader­bij en wel op vier vlakken:
- wonen
- auto
- stud­eren
- kredi­etkaarten
Het aan­tal hypothe­caire lenin­gen is al aan het toen­e­men sinds 2003 en het laat­ste kwartaal was de waarde ontleend kap­i­taal geste­gen met 13% t.o.v. het vorige kwartaal. Dit geeft aan­lei­d­ing tot inflatievrees en dat vind je terug in de hypothe­caire inter­esten. Hypo­teekgi­gant Fan­nie Mae hanteerde vorig jaar 5,24% voor een lening op 15 jaar. Sinds vorige week is dat 5,54% gewor­den. En voor lenin­gen op 30 jaar is de inter­est geste­gen van 5,82 naar 5,98 (om niet te moeten zeggen 6) %. 
Onder impuls van de spec­tac­u­laire actie van Gen­er­al Motors, gevol­gd door de con­cur­ren­tie, werd dit jaar een record aan­tal wagens verkocht, nl. bij­na 21 miljoen stuks. Het geld dat voor al deze aankopen ontleend werd, wordt in 88% van de gevallen terug­be­taald over min­stens 48 maan­den, waar­van in 45% van de gevallen de afbe­tal­ing 60 maan­den duurt.
In deze post-Kat­ri­na peri­ode is de mot wat gekomen in de autoverkoop. Met oog op de nasleep van Kat­ri­na, de nog alti­jd dure ben­zine en de ver­min­derde economis­che zek­er­heid vra­gen velen zich af, hoe al die afbe­talin­gen zullen verlopen.
Het inschri­jv­ings­geld van uni­ver­siteit­en is de laat­ste jaren erg geste­gen en bedra­gen van 40.000 $ per jaar zijn geen uit­zon­derin­gen. De studi­etoe­lagev­er­strekker Sal­lie Mae (NYSE: SLM) meldt dat 61% van de stu­den­ten die een bach­e­lordiplo­ma willen behalen afhangen van een door SLM ver­strek­te lening. Vol­gens Nel­lie Mae, eve­neens een ver­strekker van studi­etoe­la­gen, is de gemid­delde schuld van een stu­dent 23.700 $. Vanaf het eerste loon moet dit bedrag afgelost worden… 
Een gemid­deld gezin in de VS heeft 19 à 20 bank- en cred­it cards. Al dit plas­tic staat tegen­over een schuld per gezin van gemid­deld 9.312 dol­lar (7.725 euro). Dat is een sti­jging met 116% in de loop van 10 jaar. Goed­koop is dat niet: in augus­tus was de inter­est op jaar­ba­sis 11,56%, in sep­tem­ber kwam er 0,28% bij tot 11,84%. Vorig jaar werd er in de VS door de huishoudens 127 mil­jard $ (105 mil­jard euro) betaald via bank- en kredi­etkaarten en voor dit jaar verwacht men 161 mil­jard $ (134 mil­jard euro). Dat is niet mis en velen onder­schat­ten blijk­baar de draag­wi­jdte van zulke schuld. Daarom dat het vorige kwartaal de delicten omtrent deze kaarten een record hebben bereikt van 4,8% nooit betaalde rekeningen.
Huizen, auto’s, stud­eren, kopen op kredi­et: het zijn enkele tre­f­fende voor­beelden van het leenge­drag in de VS. Er ontstaat te veel span­ning tussen wat je ver­di­ent en het­geen je werke­lijk hebt om alles te betal­en. De enige reme­die om deze toe­s­tand te saneren, is het ontle­nen ont­moedi­gen. Hoe doe je dat? Juist, door het geld duur­der te mak­en, dus de basis­rente omhoog schroeven. 
Voor de Fed­er­al Reserve is het dansen op een slappe koord, want als je de rente ver­hoogt begint de indus­trie te kla­gen over de duur­dere investerin­gen enz. Toch lijkt dit voor ons de enige manier om de gemid­delde Amerikaan bij te sturen in zijn con­sump­tiege­drag en hem een lang ver­geten voor­w­erp te lat­en heront­dekken: zijn spaarpot. 
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingssystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.