...

Voor 7 miljoen euro gebakken lucht, aub

28 mei 2005, 15:51 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Een april­grap in het hype­jaar 2000 had een totaal onverwacht effect. Een fic­tief biotechbedri­jf­je met een niet mis te ver­stane naam zou zich intro­duc­eren op de aan­de­len­markt. Het ver­haal errond was onwaarschi­jn­lijk. Toch zijn hon­der­den beleg­gers er met open ogen inge­tuind…
Voor 7 miljoen euro gebakken lucht, aub
In het beruchte jaar 2000, kort voor de tech­no-zeep­bel uit elka­ar knalde, had een april­grap een onverwacht effect.

De Ned­er­landse beleg­gerssite IEX wilde een grap uithalen met als the­ma een IPO (ini­tial pub­lic offer­ing) van een onbestaand bedri­jf­je dat ze met de naam F/​Rite Air bedacht­en. Als je die naam luidop leest, dan zeg je ‘fried air’. Maar dat hebben hon­der­den lez­ers van de site waarschi­jn­lijk niet gedaan.

De jon­gens van IEX bracht­en op vri­jdag 1 april 2000 een onwaarschi­jn­lijk ver­haal van een nieuw biotech/​tech bedri­jf, geheime proefne­min­gen, een rev­o­lu­tion­air ionis­er­ing­spro­ces dat lucht onverwachte eigen­schap­pen toek­ende en zo meer. De NASA werd erin betrokken, Bill Gates, Paul Soros, het Israëlisch leg­er, de Gol­foor­log, zelfs Pfiz­er die in het prod­uct van F/​Rite Air een ver­vanger zou zien voor Via­gra. Als u het artikel volledig wil nalezen, open dan deze link: 
De aan­de­len, waar­voor de tick­er FRYD (duidelijk­er kan miss­chien niet) gefan­taseerd was, zouden op de markt komen op 4 april 2000 aan een koersvork van 16 tot 18 dol­lar. Verwacht werd een eerste noter­ing van rond de 80 dol­lar, pak vast!
Ken­merk­end voor de hype-geest in die dagen, was het feit dat op de kort­ste keren voor meer dan 15 miljoen gulden (bij­na 7 miljoen euro) orders voor IPO bin­nen­liepen op het e‑mail adres van IEX
Op zondag 3 april maak­te de site in kwest­ie bek­end, dat het om een april­grap ging. Toen werd het even stil in Nederland… 
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.