Het speuren naar voortekenen is des mensen. Zo ook zoeken experts, waaronder een professor en een beursgoeroe, naar de relatie tussen het verloop van de Dow Jones en modetrends of de intensiteit van de zonnevlekken.
Volgt Dow Jones zonnevlekken of roklengte?
Enkele jaren geleden, op 11 december 2003 om juist te zijn, kon u op deze site iets lezen over Korte rokken en zonnevlekken . Het ging over parallellen tussen modetrends en zonneactiviteit en het verloop van de Dow Jones Industrial Average (DJIA) index. Hoe fleuriger en kortgerokter de dames erbij lopen of hoe meer zonnevlekken er zijn, hoe beter zou de DJIA het doen.
Dit waren de stellingen van resp. de Belgische professor Helmut Gaus, die keek naar de kleren (en de benen) en de Nederlandse beursgoeroe Charles Nenner, die liever de zonnevlekken in de gaten hield. Ieder zijn voorkeur.
Omdat het aantal zonnevlekken, resultaat van de activiteit van de zon, stijgt en daalt volgens een 11-jarige cyclus, kunnen maxima en minima redelijk goed voorspeld worden. Nenner geloofde (en gelooft waarschijnlijk nog) in de invloed van de zonneactiviteit op het menselijk gedrag en bij uitbreiding ook op de aandelenmarkten. In hogervermeld artikel van december 2003 gatten we zijn verwachtingen samen:
- spectaculaire neergang van de aandelenmarkten vanaf mei 2004,
- de dollar zou verschillende malen terrein prijsgeven
- de rente zou haar laagste punt bereikt hebben in 2003
- de goudprijs zou blijven stijgen
- er zou een crash komen in de markt van onroerend goed in de VS.
Wat klopte er van deze voorspellingen?
- als we de DJIA als indicator nemen van de aandelenmarkten, dan is de spectaculaire neergang vanaf mei 2004 er niet gekomen, maar trad hij wel op vanaf oktober 2007 tot maart 2009. Conclusie: juist, maar later dan voorspeld
- de dollar zakte tot ongeveer 1,35 USD/EUR in januari 2005, herstelde dan en dook dan weer tot resp. 1,58 en 1,59 USD/EUR in april en juli 2008. Conclusie: juist
- in 2003 bereikte de rente (federal funds rate) effectief een minimum, steeg dan weer in 2006, 2007 maar viel dan terug tot een bijna absoluut dieptepunt in 2008. Conclusie: niet juist
- het goud is sinds 2004 voortdurend gestegen van 400 dollar naar de regio 900 à 1000 dollar. Conclusie: juist
- de crash van de woningmarkt is er inderdaad gekomen.
Deze toch wel merkwaardige correlatie tussen het optreden van zonnevlekken en factoren die er ogenschijnlijk niets mee te maken hebben vonden we op zijn zwakst gezegd merkwaardig. We spitten het onderwerp wat dieper uit en zo kwamen we bij een studie in het tijdschrift Technological Forecasting & Social Change van november 2008. Daarin wordt aangetoond, dat het wel en wee van het bruto binnenlands product van de VS en de DJIA parallel lijken te lopen met de zonneactiviteit.
Voor we over dit thema verdergaan, even iets over zonnevlekken. Onderstaande foto tonen we met dank aan Wikipedia:
Zonnevlekken zijn donker afgetekende gebieden op het oppervlak van de zon. Ze treden op als de zon in haar geheel heter wordt. Het zijn relatief ‘koelere’ plekken op warmer wordende ster.
Het was de Duitse apotheker-amateurastronoom Heinrich Schwabe (1789−1875) die na 18 jaar geregeld naar de zon turen doorheen een kijker, afgedekt met beroet glas, heeft vastgesteld dat het aantal vlekken toe- en afneemt volgens een bepaalde cyclus. Later is deze waarneming bevestigd en weet men dat deze cyclus 11 jaar bedraagt.
Wanneer er veel vlekken zijn, is de zon heel actief en dat mist zijn gevolgen niet op o.a. de gemiddelde temperatuur op aarde, het radioverkeer en zo meer. Vanaf nu weten we, dat ook de investeerders op de ene of andere manier iets ondervinden van de elektromagnetische energie die de zon kwistig het heelal instuurt. Hoe dat in zijn werk gaat, is nog een duister punt, als deze uitdrukking past in het licht van de zon.
In het artikel in geciteerd tijdschrift uit 2008 staat een merkwaardige grafiek, die u hierboven ziet. De onderste, donker weergegeven curve is die van de zonnevlekkencyclus van 1929 tot 2008 plus de verwachting tot 2015. De bovenste grafiek is die van de DJIA, vertrekkend van een bepaald referentiepunt. Helemaal links ziet u, dat de crash van 1929 weliswaar begonnen is vóór het zonnevlekkenmaximum. Maar intussen weten we, dat de échte terugval van de DJIA geduurd heeft tot 1932 en dat valt dan wel samen met een minimum aan zonnevlekken.
De crash van 1973 – 74 is te volgen op de grafiek, maar voor deze van 1987 vinden we met de beste wil geen correlatie met de evolutie van de zonnevlekken.
Dat de crash van de DJIA vanaf het midden van 2008 er stond aan te komen, blijkt eigenlijk ook niet uit de grafiek, want vanaf 2007 luiden de voorspellingen (gebaseerd op de 11-jaarlijkse cyclus) dat de zonnevlekken weer aan het toenemen zijn.
Laten we dit artikel voor wat het is en keren we nog even terug naar de wetenschap, vooraleer ons in de modewereld te begeven.
Zo nu en dan munt de zon uit in het niet-actief zijn. Dan spreekt men van een Maunderminimum, naar de Engelse astronoom Edward Maunder (1851−1928) die o.a. door het onderzoek van boomringen een verband legde tussen het aantal zonnevlekken en het klimaat en zo een uitleg voor de ‘kleine ijstijden’, zoals de zeer koude periode van 1645 tot 1715. En nu wacht men bang af of ons een volgend Maunderminimum te wachten staat. Want vergeet niet dat het eerstvolgende zonnevlekkenmaximum in 2012, dus over minder dan 3 jaar, zou moeten optreden. Maar tot op heden houdt de zon zich echt gedeisd.
De eerste vlekken van het komende maximum zouden er al moeten zijn, maar dat is niet zo. Komt de kleine ijstijd er nog voor 2012, of komt die er tegen het volgende maximum in 2023?
En nu de mode.
Met dank aan vele modehuizen tonen we enkele kenmerkende foto’s, die zowat de algemene modetrends van de laatste jaren illustreren. Want volgens professor Gaus, die trouwens niets te maken heeft met Carl Gauss (1777−1855, van de befaamde gausscurve, zullen vrouwen zich somber en minder elegant kleden in economisch slechte tijden en zien we veel decolletés, felle kleuren en korte rokken wanneer het optimisme hoogtij viert.
Zie nu zelf wat de trends waren van 2003 tot 2009. Weinig kleur en fleur, zeker niet in het nu al beruchte jaar 2008. Maar kijk: de trend voor 2009 is één en al kleur, korte rokken en zelfs decolletés. Zal, in weerwil van de slabakkende zon, de DJIA een nieuwe aanval op records inzetten? Wordt 2009 het einde van de wereldwijde financiële crisis en voelen modebewuste dames dat al aan?
Toch een waarschuwing. Want de mode voor 2009 is niet alleen kleurig en frivool, maar eveneens geïnspireerd op de Roaring Twenties. En hoe die geëindigd zijn in 1929, dat weten we maar al te goed.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.