Wereldwijd is er in toenemende mate aandacht voor een manier van ondernemen die milieuvriendelijk is en gericht op het behoud van onze planeet. Dat is ook wel nodig, gezien de smeltende ijskappen, het gat in de ozonlaag en andere bedreigingen die we voor het nageslacht niet langer kunnen negeren.
Behalve internationale milieuverdragen (waaronder het Klimaatakkoord van Parijs), richt de nationale overheid zich ook steeds meer op duurzaam ondernemen en een duurzaam thuis. Waar vroeger subsidies beschikbaar werden gesteld voor de ‘waaghalzen’ die op een milieuvriendelijke manier hun onderneming wilden omvormen, kan een niet-milieuvriendelijke manier van ondernemen je in de toekomst op flinke kosten jagen. Ook loopt de consument steeds vaker weg bij niet-duurzame ondernemingen.
Groen en duurzaam beleggen: fiscale voordelen
Is jouw heffingsvrije vermogen groter dan 30.360 euro, dan is jouw belastingvoordeel minimaal 1,28%. Is het vermogen nog groter, dan kan het zelfs oplopen tot 2,38% (uitgaande van het jaar 2019). Dit voordeel kan worden behaald door middel van een besparing op de vermogensrendementsheffing en de heffingskorting. Beleggen via groenproducten kan je een vrijstelling van de vermogensrendementsheffing opleveren van meer dan 50.000 euro.
Investeer, maar wacht je kansen goed af
Ben je een beginneling op de beurs en wil je je geld zo hard laten groeien als de Bitcoin in afgelopen jaren deed door nu groen te investeren? Kijk uit! De regel is dat slechts een minderheid van de beleggers daadwerkelijk winst haalt uit een beursgang, ten koste van de velen die onbedachtzaam en impulsief investeringen doen. Ook waar het gaat om groene en duurzame beleggingen is voorzichtigheid geboden. Het is globaal weliswaar de verwachting dat groene beleggingsproducten het goed gaan doen, maar het segment waarin de groei gaat plaatsvinden, laat zich nog raden.
Denk hierbij even aan het voorbeeld van twintig jaar terug. Internet stond nog in de kinderschoenen, maar zou het zeker weten goed gaan doen op de beurs. En dat deed het ook! De mensen die echter impulsief investeerden in het grote bedrijf ‘World Online’, kwamen al snel van een koude kermis thuis. Vooral andere internetbedrijven deden het goed. Zorg dus dat je blijft nadenken waar je in investeert.
Groenfondsen
Het ASN Groenprojectenfonds, Regionaal Duurzaam en het Triodos Groenfonds zijn groenfondsen die het redelijk goed doen op de markt, maar die niet altijd nieuwe beleggers kunnen accepteren omdat zij hun winsten deels moeten herinvesteren in groenprojecten. Even wachten tot deze fondsen weer worden opengesteld, kan mogelijk verstandig zijn. Maar ook hier geldt: groei uit het verleden, is geen garantie voor groei in de toekomst. Net als elk belegger dien je dus regelmatig vinger aan de pols te houden in de branches waarin jij je geld in hebt zitten. Het is de bedoeling dat niet alleen het klimaat, maar ook jij profiteert.
Groen wonen
Naast het feit dat de overheid duurzaamheid stimuleert en hierin investeert, probeert ze ook consumenten te overtuigen van gasloos wonen en andere duurzame investeringen. Groene energie gebruiken is er daar ook een van. In een energievergelijker is het mogelijk om contracten te vinden met groene stroom, en soms gas, waarmee je als bedrijf en investeerder op privégebied ook duurzaam bezig bent. Met de besparing die je doet, kun je uiteindelijk meer beleggen in duurzaamheid. Win-win.