...

Verkiezingen US goed voor beleggers?

28 mei 2008, 08:19 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Wat ook de uit­slag van de verkiezin­gen in de VS zal zijn, één zaak staat vast: Wall Street eindigt een verkiez­ings­jaar zelden of nooit in het rood. Dat bew­eren wij niet, wel een expert met een ronk­ende naam.

Verkiezin­gen US goed voor beleggers?


Dit is althans de bood­schap die Arthur Mer­rill, in een vorig lev­en een top­man bij Gen­er­al Elec­tric ons wil brengen. 

Hier­naast ziet u de cov­er van zijn boek uit 1983, waarin hij zijn ideeën m.b.t. de dri­jvende kracht­en achter Wall Street uiteen­zet. Hij is trouwens niet de eerste de beste, want hij was ook vele jaren (sinds 1962) de pres­i­dent van Mer­rill Analy­sis Inc. Zijn boek geeft een overzicht van het gedrag van de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) over de toch wel lange peri­ode 1896 – 1983. Hier­bij komt hij tot de con­clusie, dat Wall Street een pres­i­den­tiële cyclus’ kent, die erop neerkomt, dat in het jaar voor een pres­i­dentsverkiez­ing de Amerikaanse beurs en dus ook de DJIA beter presteert dan in het daaropvol­gende jaar. 

Het ligt niet in onze aard om zo maar alles te geloven wat men ons probeert wijs te mak­en. Daarom hebben we de grafieken van de DJIA van de laat­ste verkiez­ings­jaren, te begin­nen met 1980, even bekeken. Ziehi­er het resultaat. 

Voor de peri­ode 1980 – 1981(Ronald Rea­gan) klopt wat Arthur Mer­rill beweert. Maar in 1984 – 1985 (tweede ambt­ster­mi­jn Ronald Rea­gan) ver­liep alles omge­keerd: de DJIA sloot het jaar 1984 lager af dan bij het begin, ter­wi­jl deze index in 1985 door het dak ging. 

Over het verkiez­ings­jaar 1988 (George H. Bush, vad­er van) boek­te de DJIA winst, maar het erop vol­gende jaar ging de sti­jging met nog meer élan door. Tussen begin en einde 1992 (Bill Clin­ton) noteerde de DJIA een beschei­den winst, maar in 1993 schoot de index als een raket omhoog. Twee keer pech voor de heer Merrill.

Over de ganse peri­ode 1996 – 1997 (tweede ambt­ster­mi­jn Bill Clin­ton) toonde de DJIA een gestage klim. De jaren 2000 en 2001 (Georges W. Bush) waren spe­ciale gevallen, en daar willen we de heer Mer­rill wat kredi­et geven. Dat waren de jaren van de instor­tende torens, resp. deze van de Nas­daq in 2000 en de Twin Tow­ers in 2001. Maar voort­gaande op wat Arthur Mer­rill schri­jft, is hier toch gebeurd wat hij verwachtte, nl. een dal­ing in het jaar na de verkiezingen.



Na een indruk­wekkende reeks aan­vallen op almaar lager wor­dende bodems slaagde de DJIA er toch in, het jaar 2004 (tweede ambt­ster­mi­jn Georges W. Bush) in de plus te beëindi­gen. Het manome­ter­naaldge­drag ztte zich voort in 2005, maar uitein­delijk sloot deze index dit jaar ook weer hoger af. 

We hebben 7 verkiez­ingspe­ri­odes bekeken en slechts 2 (ca 28,5%) ervan vol­doen aan de regel, die Arthur Mer­rill meent te hebben gevon­den. In 5 andere gevallen, dat is ca 71,5%, klopt de the­o­rie niet. 

Vol­doende om de hele zaak te ver­geten, als u het ons vraagt. 


Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets


Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.