![](/images/legacy-images/images/080527--jvb-+--elections-US.gif)
Verkiezingen US goed voor beleggers?
Dit is althans de boodschap die Arthur Merrill, in een vorig leven een topman bij General Electric ons wil brengen.
Hiernaast ziet u de cover van zijn boek uit 1983, waarin hij zijn ideeën m.b.t. de drijvende krachten achter Wall Street uiteenzet. Hij is trouwens niet de eerste de beste, want hij was ook vele jaren (sinds 1962) de president van Merrill Analysis Inc. Zijn boek geeft een overzicht van het gedrag van de Dow Jones Industrial Average (DJIA) over de toch wel lange periode 1896 – 1983. Hierbij komt hij tot de conclusie, dat Wall Street een ‘presidentiële cyclus’ kent, die erop neerkomt, dat in het jaar voor een presidentsverkiezing de Amerikaanse beurs en dus ook de DJIA beter presteert dan in het daaropvolgende jaar.
Het ligt niet in onze aard om zo maar alles te geloven wat men ons probeert wijs te maken. Daarom hebben we de grafieken van de DJIA van de laatste verkiezingsjaren, te beginnen met 1980, even bekeken. Ziehier het resultaat.
Voor de periode 1980 – 1981(Ronald Reagan) klopt wat Arthur Merrill beweert. Maar in 1984 – 1985 (tweede ambtstermijn Ronald Reagan) verliep alles omgekeerd: de DJIA sloot het jaar 1984 lager af dan bij het begin, terwijl deze index in 1985 door het dak ging.
Over het verkiezingsjaar 1988 (George H. Bush, vader van) boekte de DJIA winst, maar het erop volgende jaar ging de stijging met nog meer élan door. Tussen begin en einde 1992 (Bill Clinton) noteerde de DJIA een bescheiden winst, maar in 1993 schoot de index als een raket omhoog. Twee keer pech voor de heer Merrill.
Over de ganse periode 1996 – 1997 (tweede ambtstermijn Bill Clinton) toonde de DJIA een gestage klim. De jaren 2000 en 2001 (Georges W. Bush) waren speciale gevallen, en daar willen we de heer Merrill wat krediet geven. Dat waren de jaren van de instortende torens, resp. deze van de Nasdaq in 2000 en de Twin Towers in 2001. Maar voortgaande op wat Arthur Merrill schrijft, is hier toch gebeurd wat hij verwachtte, nl. een daling in het jaar na de verkiezingen.
Na een indrukwekkende reeks aanvallen op almaar lager wordende bodems slaagde de DJIA er toch in, het jaar 2004 (tweede ambtstermijn Georges W. Bush) in de plus te beëindigen. Het manometernaaldgedrag ztte zich voort in 2005, maar uiteindelijk sloot deze index dit jaar ook weer hoger af.
We hebben 7 verkiezingsperiodes bekeken en slechts 2 (ca 28,5%) ervan voldoen aan de regel, die Arthur Merrill meent te hebben gevonden. In 5 andere gevallen, dat is ca 71,5%, klopt de theorie niet.
Voldoende om de hele zaak te vergeten, als u het ons vraagt.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.