...

Verkiezingen: Duitsland wacht bang af

17 september 2005, 16:17 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Mor­gen 18 sep­tem­ber 2005 gaan de Duit­sers zich uit­spreken over de poli­tiek van de komende jaren. Bli­jft Schröder of, zoals de log­i­ca ons voorhoudt, wordt hij opgevol­gd door Angela Merkel? Wat kun­nen de gevol­gen zijn als de Duit­sers zich ont­goocheld en ont­nuch­terd voe­len?
Verkiezin­gen: Duit­s­land wacht bang af
Met zijn 356.734 km² is Duit­s­land het 6de groot­ste land van Europa, na Rus­land, Oekraïné, Frankrijk, Span­je en Zwe­den. En met zijn 83,25 miljoen inwon­ers heeft Duit­s­land de groot­ste bevolk­ing van de Europese Unie. Na die van de VS en Japan is de Duitse economie de sterk­ste van de wereld. Maar we mogen niet ver­geten, dat hoge loon­las­ten hebben geleid tot een hoge werk­loosheid (4,73 miljoen werk­lozen in augus­tus 2005, zijnde 11,4% van de actieve bevolk­ing) en deze fac­tor, samen met de ver­gri­jzende bevolk­ing wegen op het in stand houden van het hoge peil van sociale zekerheid. 
Ger­hard Schröder
Sinds 27 okto­ber 1998 staat bond­skanse­li­er Schröder aan de lei­d­ing van het land, bestu­urd door de rood-groene coal­i­tie SPD-Bünd­nis 90/​Die Grü­nen. Deze self-made man 61 jaar en advo­caat van beroep. 
De SPD (Sozialdemokratis­che Partei Deutsch­lands) heeft een social­is­tis­che basis en is van 1998 tot 2004 geleid door Schröder. Sinds vorig jaar heeft Franz Mün­te­fer­ing de lei­d­ing van de SPD.
Mor­gen 18 sep­tem­ber 2005 is het zover: Duit­s­land gaat naar de stem­bus. Er moet een nieuw par­lement gekozen wor­den, en dat gaat niet zon­der slag of stoot. Want de Duit­sers willen wel een andere regering, maar met dezelfde bond­skanse­li­er. Geen sim­pele kwestie.
Angela Merkel.
De uit­daag­ster van Ger­hard Schröder is de 51-jarige Angela Merkel. Zij is dok­ter in de fys­i­ca en sinds april 2000 voorzit­ter van de CDU
De CDU (Christlich-Demokratis­che Union) opereert samen met de CSU (Christlich-Sozialen Union) en stelt zich op veel pun­ten diame­traal tegen­over Schröders SPD.
De Duitse kieze weet niet goed welke kant het moet/​kan/​zal opgaan. Hij beseft dat er iets moet gedaan wor­den om het economis­che en sociale kli­maat te her­stellen. Daar­voor rekent hij op Merkel. Maar deze heeft her­haaldelijk erop gewezen, dat ‘pijnlijke’ en ‘diepgravende’ maa­trege­len nodig zijn. De Duitse kiez­er voelt zich geruster bij een Ger­hard Schröder, die bli­jft hameren op recht­vaardigheid en verdel­ing van de rijkdom. 
Heel veel Duit­sers zijn ont­goocheld in het­geen Schröder heeft terecht gebracht van zijn bestu­ur. Maar even veel willen hem behouden als boeg­beeld van hun Duitse staat.
Waar velen zich zor­gen over mak­en is hoe de Duitse bevolk­ing zal rea­geren als de verkiez­ing­suit­slag niet naar haar zin is, of als Merkel te strenge maa­trege­len zou nemen.
Als er in Duit­s­land een kli­maat van teleurstelling en ontevre­den­heid zou ontstaan, vrezen velen dat er din­gen kun­nen gebeuren die zwaar door­we­gen op het recente verleden van hun land. Kop­stukken van belan­grijke par­ti­jen, zoals Wolf­gang Schäuble van de CDU, Rein­er Brüder­le van de lib­erale FDP (Freie Demokratis­che Partei) en Wal­ter Riester van de SPD zijn bang voor de gevol­gen van onzek­er­heid en insta­biliteit in hun land.
Ook de beurs zweeft tussen hoop en vrees. Na een speech van Schröder zakt bij voor­beeld de Xetra DAX behoor­lijk, om weer op te veren als Angela Merkel haar plan­nen heeft uiteengezet. 
Vol­gens recente peilin­gen heeft Merkel met haar CDU/CSU, gecom­bi­neerd met de FDP als coal­i­tiepart­ner 49,5% van de stem­men. Daarmee kan ze aan regeren denken. Schröders SPD behaalt vol­gens diezelfde peilin­gen 39,5% van de stem­men. En er is ook de Linke Partei en die zou 8,5% behalen. Met deze sterk links georiënteerde par­tij wil nog Merkel, noch Schröder in zee gaan. 
Voor velen lijkt de enige logis­che oploss­ing een samen­gaan van de twee con­cur­renten, een brede coal­i­tie CDU/SPD. Logis­cher­wi­jze zou Merkel hier­van aan de lei­d­ing staan en bond­skanse­li­er wor­den. Maar dat wil de meerder­heid van de kiez­ers niet…
De rol van sen­ti­menten en sym­pa­thie bij het kies­ge­drag moet je niet onder­schat­ten. Het lijkt ons mogelijk, dat in het stemhok­je de doorslag zal gegeven wor­den aan de robu­uste, joviale en Europeesgezinde Ger­hard Schröder.
Het gevaar bestaat dat er achter­af een ont­nuch­ter­ing komt met alle prob­le­men van dien.
Het wordt een span­nende dag mor­gen, niet alleen bin­nen, maar ook buiten de gren­zen van de Bondsrepubliek…
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.