In een tijd van voorverpakte budgetvakanties zijn er toch nog reisorganisatoren die erin slagen een publiek aan te trekken dat enkel tevreden is als hun tripje niet allen veel, maar liever nog buitensporig veel kost.
De lagekostenmaatschappijen vieren nog altijd hoogtij. In combinatie met touroperatoren brengen ze jaarlijks de vakantiegangers bij bosjes naar hun bestemmingen tegen tarieven die enkele tientallen jaren geleden niet te dromen waren. De motor achter deze evolutie zijn mensen zoals Sir Richard ‘Virgin’ Branson, die trouwens in dit artikel nog een paar keren zal opduiken.
Betekent dit het einde van de exclusieve dure vakanties? Eerlijk gezegd niet. Er zijn nog altijd mensen die hun vakantie willen doorbrengen op een plek waar weinig pottenkijkers zijn. En hoe creëer je zo’n plek? Door ze perfect te maken qua accommodatie, wat automatisch duur betekent. En die euro- of dollarbarrière werkt, tot voldoening van wie op reis gaat en van wie die reis verkoopt.
De mensen die dure of beter gezegd peperdure vakanties boeken blijken in twee categorieën uiteen te vallen: diegene die op zoek zijn naar een fascinerende nieuwe omgeving en diegenen die er enkel op uit zijn om zoveel mogelijk geld uit te geven (en dat te laten horen aan hun omgeving). Laten
we aannemen dat u tot de eerste categorie behoort, dat praat gemakkelijker.
In onze tabel vindt u een 8‑tal exclusieve bestemmingen, geknipt voor wie op geen euro ziet.
Misschien tot uw verbazing staat het majestueuze 7‑sterren Burj Al Arab hotel op plek 8. Geeft toe, voor 12.742 euro per overnachting kan u toch niet meer verwachten dan een 2‑verdiepingensuite met privélift. Trouwens, voor wie nu wérkelijk geld te veel heeft, zijn er buiten categorie nog twee koninklijke penthouses waarvoor u resp. 22.500 en 37.500 euro per nacht betaalt.
Hoeveel het hotel gekost heeft om het te bouwen (1994−1999) wordt angstvallig geheim gehouden, maar er is uitgelekt dat het 400 jaar lang permanent moet volgeboekt zijn vooraleer er sprake is van winst.
Als u in Parijs nu eens echt luxueus wilt logeren, ga dan naar Park Hyatt Vendôme. Voor nog geen 17.400 euro per nacht beschikt u over een suite met hoge plafonds en overal marmer. En u hebt er zelfs een privé wellness ruimte, dus waarom nog aarzelen?
Voor wie geen bezwaar heeft tegen een vliegtuigreisje van 8.000 kilometer kan voor dezelfde prijs als deze voor het Parijse Park Hyatt Vendôme aan haar of zijn trekken komen tussen de palmbomen met zicht op een azuren zee.
En met haar 10 kamers biedt de Bridge Suite op (what’s in a name?) Atlantis Paradise Island ook alle ruimte voor verpozing na een zware dag aan het strand.
Staatshoofden komen graag logeren in de Royal Penthouse Suite van het President Wilson Hotel te Genève. Vanuit hun suite met 4 slaapkamers en eigen cocktail lounge hebben ze een superb uitzicht op het befaamde meer en op de Alpen, inbegrepen de 4.811 meter hoge Mont Blanc. En buiten die slaapkamers en die lounge zijn er ook nog salons en meerdere badkamers, natuurlijk.
Als u een kamertje boekt op de 53ste verdieping van het Ritz Carlton in Tokyo dan hebt u voor een luttele 23.168 euro, nota bene dezelfde prijs als het Royal Penthouse in Genève, een uniek uitzicht op de krioelende grootstad aan uw voeten. En ook de vulkaan Fuji is in de verte van de partij.
En honger zult u er niet lijden, want vijf keer per dag komt room service aankloppen met uitgelezen schotels en dranken.
Als we Necker Island zeggen, dan duikt de naam van Virgin-baas Richard Branson automatisch op. Het eiland is 0,3 vierkante kilometer groot en het is zijn privébezit.
Zijn keuze voor deze plek is absoluut niet toevallig. Het gaat om één van de Maagdeneilanden, die genoemd werden naar de heilige Ursula die in 4de eeuw n.C. samen met een aantal maagden de dood als martelares stierf.
Voor het bedragje van 34.752 euro per dag woont u in uw eigen villa en ligt er een privéjacht klaar als u wat wilt gaan ronddobberen op de Caraïbische Zee. Er is ook een miniduikboot voor wie het zeeleven wil bekijken en fotograferen. Jagen of vissen niet, dat is streng verboden.
Dit schiereilandje waarop de Royal Villa van het Grand Resort Lagonissi gelegen is, is maar 0,8 km² groot, maar het is helemaal van u als u 35.000 euro per dag zonder verpinken overmaakt aan het management. Maar dan kunt u zeggen dat u uw vakantie doorbracht in het duurste resort ter wereld en verwend werd door uw eigen chef-kok, butler en pianist.
Sir Richard Branson is nooit afkerig geweest van een tikkeltje overdrijving. Daarom ook noemt hij zijn ‘ruimteschip’ Virgin Galactic. Nu, dit toestel zal wel nooit ons melkwegstelsel gaan verkennen, want geef toe, een schijf van pakweg 100.000 lichtjaren diameter en 6.000 lichtjaren dik vraagt nogal wat tijd om te exploreren als je weet, dat één lichtjaar zowat 9.460 miljard kilometer bedraagt.
Maar dit terzijde gelaten was het zeker geen slecht idee om voor eenieder die het zich permitteren de mogelijkheid te creëren om een tripje te maken naar een baan rond de aarde. Branson is in alle geval vast van om binnen afzienbare tijd toeristen te lanceren voor ‘de reis van hun leven’. Ideeën hieromtrent kunt u gaan kijken op de website.
Een budgettrip zal het voorlopig niet zijn want een slordige 200.000 euro betekent toch al heel wat jaren vakantie voor een modale burger.
Maar iemand die logeert in één van de overige 7 vakantieverblijven in onze tabel, betaalt deze 202.720 euro al na een verblijf van 16 tot 6 dagen. Daaraan zal Branson wel zeker gedacht hebben.
Begin maar alvast te sparen.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl