...

Vakantie? Mag het iets duurder zijn?

1 maart 2013, 14:26 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

In een tijd van voorver­pak­te bud­get­vakanties zijn er toch nog reisor­gan­isatoren die erin sla­gen een pub­liek aan te trekken dat enkel tevre­den is als hun trip­je niet allen veel, maar liev­er nog buiten­sporig veel kost.


De lagekosten­maatschap­pi­jen vieren nog alti­jd hoogtij. In com­bi­natie met tour­op­er­a­toren bren­gen ze jaar­lijks de vakant­ie­gangers bij bosjes naar hun bestem­min­gen tegen tarieven die enkele tien­tallen jaren gele­den niet te dromen waren. De motor achter deze evo­lu­tie zijn mensen zoals Sir Richard Vir­gin’ Bran­son, die trouwens in dit artikel nog een paar keren zal opduiken.

Betekent dit het einde van de exclusieve dure vakanties? Eerlijk gezegd niet. Er zijn nog alti­jd mensen die hun vakantie willen door­bren­gen op een plek waar weinig pot­tenkijk­ers zijn. En hoe creëer je zo’n plek? Door ze per­fect te mak­en qua accom­mo­datie, wat automa­tisch duur betekent. En die euro- of dol­lar­bar­rière werkt, tot vol­doen­ing van wie op reis gaat en van wie die reis verkoopt.

De mensen die dure of beter gezegd peper­dure vakanties boeken blijken in twee cat­e­gorieën uiteen te vallen: diegene die op zoek zijn naar een fascinerende nieuwe omgev­ing en diege­nen die er enkel op uit zijn om zoveel mogelijk geld uit te geven (en dat te lat­en horen aan hun omgev­ing). Lat­en
we aan­nemen dat u tot de eerste cat­e­gorie behoort, dat praat gemakkelijker. 

alt

In onze tabel vin­dt u een 8‑tal exclusieve bestem­min­gen, geknipt voor wie op geen euro ziet.

alt


Miss­chien tot uw ver­baz­ing staat het majestueuze 7‑sterren Burj Al Arab hotel op plek 8. Geeft toe, voor 12.742 euro per over­nacht­ing kan u toch niet meer verwacht­en dan een 2‑verdiepingensuite met privélift. Trouwens, voor wie nu wérke­lijk geld te veel heeft, zijn er buiten cat­e­gorie nog twee konin­klijke pent­hous­es waar­voor u resp. 22.500 en 37.500 euro per nacht betaalt.

Hoeveel het hotel gekost heeft om het te bouwen (19941999) wordt angst­val­lig geheim gehouden, maar er is uit­gelekt dat het 400 jaar lang per­ma­nent moet vol­ge­boekt zijn vooraleer er sprake is van winst.

alt

Als u in Par­i­js nu eens echt lux­ueus wilt logeren, ga dan naar Park Hyatt Vendôme. Voor nog geen 17.400 euro per nacht beschikt u over een suite met hoge pla­fonds en over­al marmer. En u hebt er zelfs een privé well­ness ruimte, dus waarom nog aarzelen?

alt

Voor wie geen bezwaar heeft tegen een vlieg­tu­i­greis­je van 8.000 kilo­me­ter kan voor dezelfde pri­js als deze voor het Par­i­jse Park Hyatt Vendôme aan haar of zijn trekken komen tussen de palm­bomen met zicht op een azuren zee.

En met haar 10 kamers biedt de Bridge Suite op (what’s in a name?) Atlantis Par­adise Island ook alle ruimte voor ver­poz­ing na een zware dag aan het strand.

alt

Staat­shoof­den komen graag logeren in de Roy­al Pent­house Suite van het Pres­i­dent Wil­son Hotel te Genève. Vanu­it hun suite met 4 slaap­kamers en eigen cock­tail lounge hebben ze een superb uitzicht op het befaamde meer en op de Alpen, inbe­grepen de 4.811 meter hoge Mont Blanc. En buiten die slaap­kamers en die lounge zijn er ook nog salons en meerdere bad­kamers, natuurlijk.

alt

Als u een kamert­je boekt op de 53ste verdieping van het Ritz Carlton in Tokyo dan hebt u voor een lut­tele 23.168 euro, nota bene dezelfde pri­js als het Roy­al Pent­house in Genève, een uniek uitzicht op de kri­oe­lende groot­stad aan uw voeten. En ook de vulka­an Fuji is in de verte van de par­tij.
En honger zult u er niet lij­den, want vijf keer per dag komt room ser­vice aan­klop­pen met uit­gelezen scho­tels en dranken. 

alt

Als we Neck­er Island zeggen, dan duikt de naam van Vir­gin-baas Richard Bran­son automa­tisch op. Het eiland is 0,3 vierkante kilo­me­ter groot en het is zijn privébez­it.
Zijn keuze voor deze plek is absolu­ut niet toe­val­lig. Het gaat om één van de Maag­denei­lan­den, die genoemd wer­den naar de heilige Ursu­la die in 4de eeuw n.C. samen met een aan­tal maag­den de dood als marte­lares stierf.

Voor het bedrag­je van 34.752 euro per dag woont u in uw eigen vil­la en ligt er een privé­jacht klaar als u wat wilt gaan rond­dob­beren op de Caraïbis­che Zee. Er is ook een miniduik­boot voor wie het zeeleven wil bek­ijken en fotografer­en. Jagen of vis­sen niet, dat is streng verboden.

alt
Dit schierei­land­je waarop de Roy­al Vil­la van het Grand Resort Lag­o­nis­si gele­gen is, is maar 0,8 km² groot, maar het is hele­maal van u als u 35.000 euro per dag zon­der ver­pinken over­maakt aan het man­age­ment. Maar dan kunt u zeggen dat u uw vakantie door­bracht in het duurste resort ter wereld en ver­wend werd door uw eigen chef-kok, but­ler en pianist.

alt

Sir Richard Bran­son is nooit afk­erig geweest van een tikkelt­je over­dri­jv­ing. Daarom ook noemt hij zijn ruimteschip’ Vir­gin Galac­tic. Nu, dit toes­tel zal wel nooit ons melk­weg­s­telsel gaan verken­nen, want geef toe, een schi­jf van pak­weg 100.000 licht­jaren diam­e­ter en 6.000 licht­jaren dik vraagt nogal wat tijd om te explor­eren als je weet, dat één licht­jaar zowat 9.460 mil­jard kilo­me­ter bedraagt.

Maar dit terz­i­jde gelat­en was het zek­er geen slecht idee om voor eenieder die het zich per­mit­teren de mogelijkheid te creëren om een trip­je te mak­en naar een baan rond de aarde. Bran­son is in alle geval vast van om bin­nen afzien­bare tijd toeris­ten te lanceren voor de reis van hun lev­en’. Ideeën hieromtrent kunt u gaan kijken op de web­site.
Een bud­get­trip zal het voor­lop­ig niet zijn want een slordi­ge 200.000 euro betekent toch al heel wat jaren vakantie voor een modale burg­er.
Maar iemand die logeert in één van de overige 7 vakantie­verbli­jven in onze tabel, betaalt deze 202.720 euro al na een verbli­jf van 16 tot 6 dagen. Daaraan zal Bran­son wel zek­er gedacht hebben.

Begin maar alvast te sparen.


Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.