...

Uitleg Inflatie en deflatie

3 april 2008, 08:48 | Guy Boscart | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (1)

Inflatie en deflatie, hoe zit dat ook alweer? Even deze ter­men onder elka­ar zetten met wat uit­leg erbij … In de huidi­ge omstandighe­den horen we het woord inflatie maar al te vaak, zek­er nu de grond­stof­fen zo duur zijn gewor­den …

INFLATIE EN DEFLATIE

Inflatie

Inflatie is een sti­jging van het gemid­deld pri­js­niveau. Door inflatie neemt de reële waarde van het geld af, met dezelfde hoeveel­heid geld kan dan min­der wor­den gekocht.

We onder­schei­den beste­d­ingsin­flatie (vraagkant) en kosten­in­flatie (aan­bod­kant).

Beste­d­ingsin­flatie ontstaat bij overbeste­d­ing als de effec­tieve vraag grot­er is dan de pro­duc­tieca­paciteit. Eventuele oplossin­gen zijn belast­ingver­hoging (over­heid) en rentev­er­hoging (cen­trale bank).

Kosten­in­flatie ontstaat als bedri­jven hogere pro­duc­tiekosten (o.a. loonkosten, over­hei­d­starieven en invo­er­pri­jzen) door­bereke­nen in de pri­js. Als de lonen meer sti­j­gen dan de arbei­d­spro­duc­tiviteit, sti­j­gen de loonkosten per prod­uct. Loon­matig­ing ligt dan voor de hand.

Inflatie heeft veel nadelige gevol­gen voor de economie:

  • Een gevolg van inflatie is geldontwaarding. 
  • De inter­na­tionale con­cur­ren­tieposi­tie zal ver­slechteren omdat export­pro­ducten duur­der wor­den en import­pro­ducten in ver­houd­ing goed­kop­er wor­den. Door min­der export en meer import kan de betal­ings­bal­ans ver­slechteren. Omdat er door min­der export min­der vraag is naar eigen val­u­ta en door meer import meer aan­bod is van eigen val­u­ta kan de koers van de eigen val­u­ta dalen. 
  • Als con­sumenten pri­jssti­jgin­gen verwacht­en, zullen ze geneigd zijn snel extra goed­eren te gaan kopen. De inflatie die ze verwacht­en komt zo ook werke­lijk tot stand. 
  • De spaarzin wordt aange­tast. Door de inflatie gaat een belan­grijk deel van de rentev­er­goed­ing ver­loren (de reële rente is laag). 
  • Door onzek­er­heid (o.a. over het inflatieper­cent­age) is er bij bedri­jven min­der berei­d­heid om te investeren. 
  • Het uitle­nen van geld wordt min­der aantrekke­lijk omdat het geld dat kredi­et­gev­ers terug­be­taald kri­j­gen min­der waard is geworden. 


Deflatie

Deflatie is een dal­ing van het alge­meen pri­js­niveau. Door deflatie neemt de reële waarde van het geld toe, met dezelfde hoeveel­heid geld kan dan meer wor­den gekocht.

We onder­schei­den beste­d­ings­de­flatie (vraagkant) en kos­ten­de­flatie (aan­bod­kant).

Als de effec­tieve vraag in een sit­u­atie van onderbeste­d­ing afneemt, kan het gemid­deld pri­jspeil dalen. Er is dan sprake van bestedingsdeflatie.

Als bedri­jven lagere pro­duc­tiekosten door­bereke­nen in hun verkoop­pri­jzen is er sprake van kostendeflatie.

Ook deflatie heeft nadelige gevol­gen voor de economie:

  • Voorgenomen beste­din­gen wor­den uit­gesteld, omdat men verwacht pro­ducten op (korte) ter­mi­jn goed­koper te kun­nen aanschaffen. 
  • Het lenen van geld wordt min­der aantrekke­lijk omdat het geld dat krediet­ne­mers moeten terug­be­tal­en meer waard is geworden. 

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.