...

Toen bleef de zomer weg

26 februari 2007, 18:08 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Ter­wi­jl Al Gore zijn Oscar nog aan het vieren is, gaan we even na of er in het verleden ook extreme kli­maatschom­melin­gen zijn geweest. En die waren er. Het jaar 1816, niet eens zo heel lang gele­den, is het zelfs geen zomer gewor­den in grote delen van het noordelijk hal­frond.

Toen bleef de zomer weg 


Zoals u kunt zien in de film An Incon­ve­nient Truth’ of kunt lezen in het gelijk­namige boek van Al Gore zit­ten we in een peri­ode van sti­j­gende gemid­delde tem­per­a­turen, gepaard met extreme weer­si­t­u­aties. Het ene na het andere warmtere­cord sneu­velt en bin­nenko­rt hebben de Lage Lan­den wellicht een sub­tro­pisch klimaat.

Er zijn nochtans fac­toren die fameus wat roet in het eten kun­nen strooien. Dat dit effec­tief zo is, werd aan den lijve onder­von­den in het jaar 1816, toen in grote delen van Noord-Europa, in het noor­doost­en van de VS en in het oost­en van Cana­da de zomer gewoon uit­bleef. Ook Azië, vooral Chi­na bleef niet ges­paard van deze ellende.


Bron: images​.funa​gain​.com

In het jaar 1815 ver­loor Napoleon op 18 juni zijn laat­ste veld­slag en haalde Europa opgelucht adem. Men besteed­de waarschi­jn­lijk daarom niet zoveel aan­dacht aan de zomer die niet was zoals het moest zijn, aan de kille herf­st en aan de win­ter 1815 – 1816 die maar niet wou eindi­gen. Uitein­delijk slaag­den de land­bouw­ers erin, hun plant­goed toe te vertrouwen aan de aarde, maar dat liep faliekant af. In de maand mei werd het groot­ste gedeelte van de opschi­etende plan­t­jes ver­woest door de vorst, die ook overdag aan­hield. De maand erop kwam geen ver­be­ter­ing, zo lag er in juni 30 cen­time­ter sneeuw in Que­bec. De maan­den juli en augus­tus waren de vreemd­ste ooit. Op dezelfde dag kon het op de mid­dag 35°C zijn en tegen 5 uur in de namid­dag vriezen! Op de meren en de riv­ieren dreven ijss­chot­sen in juli. 

Stor­men in juli en begin augus­tus trokken over Europa, hevige regen­val deed de meeste riv­ieren buiten hun oev­ers tre­den. En tegen het einde van augus­tus lag er ijs op de ondergelopen velden. In Hon­gar­i­je en Ital­ië viel in juni bru­in­rode sneeuw. 

In die omstandighe­den kon zo goed als niet geoogst wor­den en wat van het land kwam, was van slechte kwaliteit. De pri­jzen rezen de pan uit. De graan­pri­js was het zeven­voudi­ge van het jaar ervoor. In Frankrijk en Groot-Brit­tan­nië brak­en voed­sel­rellen uit en wer­den mag­a­z­i­j­nen geplun­derd. In Duit­s­land en Zwit­ser­land werd de nood­toe­s­tand uitgeroepen. 


Bron: wiki­me­dia

Wat was er aan de hand? In de peri­ode van 5 tot 15 april 1815 waren er ver­schil­lende hevige uit­barstin­gen van de vulka­an Mount Tamb­o­ra op het eiland Sum­bawa, Indone­sië. Hier­bij kwa­men kolos­sale hoeveel­he­den vulka­nisch stof terecht in de boven­la­gen van de atmos­feer. Deze stof­wolken begonnen aan hun langzame tocht rond de aarde en zetten koers naar het noordelijk hal­frond, om daar te arriv­eren zo tegen het begin van 1816. Daar had zich ook al vulka­nisch stof in de atmos­feer opge­hoopt, afkom­stig van de uit­barstin­gen van de vulka­nen La Soufrière op het eiland Saint-Vin­cent (Caraïbisch gebied) in 1812 en de May­on op de Fil­ip­i­j­nen in 1814.

Heel die stof­mas­sa dek­te een groot deel van het zon­licht af. Als door een mag­neet wer­den vochtige lucht­stro­min­gen aange­zo­gen, met stort­buien en hevige sneeuw­val als gevolg. Dit vulka­nis­che stof verk­laart ook de bru­in­rode kleur van de sneeuw op vele plaatsen. 

Nu en dan kwa­men er kort­stondi­ge scheuren’ voor in de stof­man­tel en dat verk­laart de forse maar korte tem­per­atu­ursspron­gen tot boven 30°C in juli-augustus.

Het ellendi­ge jaar 1816 heeft zijn effect gehad op ver­schil­lende vlakken. Amerikaanse his­tori­ci gaan ervan uit, dat de impuls tot de Grote Trek naar de Far West gegeven werd door het weer in 1816


Bron­nen: tab​u​la​-rasa​.info i.cnn.net


Verder ontston­den tij­dens een ged­won­gen vakantie bin­nen­skamers van een twee­t­al Engelse schri­jvers (Mary Shelly en John W. Poli­dori) resp. Franken­stein en het vampierenthema. 

Bron: bad​-bad​.de

Schilders lieten zich inspir­eren door de prachtige zon­son­der­gan­gen (ook vulka­anstof kan blijk­baar iets moois oplev­eren) en lei­d­de het teko­rt aan paar­den omdat er geen vol­doende haver meer was, tot de start van de ontwik­kel­ing van de fiets. Hier­boven ziet u de loop­fi­ets van de Duitser Karl Drais, drai­sine of ook vélocipède genoemd. 

We kun­nen ons alleen maar afvra­gen tot welke ontwik­kelin­gen, uitvin­din­gen en kun­s­tu­itin­gen onze glob­ale opwarm­ing zal lei­den. Van één film en één boek bestaan zijn we alvast zeker.

Tot besluit van dit ver­haal nog even deze bedenk­ing. Als de ene of andere kloeke vulka­an het in zijn rokerige hoofd zou halen om hyper­ac­tief te wor­den, dan zou het wel eens best kun­nen zijn, dat we bin­nen de kort­ste keren het broeikas­ef­fect zien veran­deren in een koelkasteffect. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
28 feb­ru­ari 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en finan­ciële berichten.
Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.