...

The Dow Jones 36.000 theory ... !!

30 december 2005, 14:10 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Een van de belan­grijk­ste lessen in het beleggen is dat er ook makke­lijk iets wordt ver­geten … Dat de aan­de­len op dit moment beter gepri­jsd zijn dan dat ze bij de vorige top waren wil nog niet zeggen dat ze relatief goed­koop zijn gewor­den … Sterk­er nog, his­torisch staan ze aan de dure kant … Een artikel waar we ook terugk­ijken op de stelling dat de Dow Jones in 2005 op 36.000 pnt zou staan, dit werd in 1999 in boekvorm gebracht …


The Dow 36.000 theory
Een van de belan­grijk­ste lessen bin­nen het beleggen is er ook snel iets ver­geten wordt. Dat aan­de­len beter voor de dag komen dan dat ze bij de vorige top waren wil nog niet zeggen dat ze nu goed­koop zijn gewor­den ofwel dat ze nu niet te duur zijn …

De onder­wi­jz­er van die les is pro­fes­sor Robert Shiller, een man met een goede rep­u­tatie als onafhanke­lijk denker, en daarin ook vaak gelijk heeft. Zijn boek “Irrational Exu­ber­ance” speelde in op de extreem hoge aan­de­lenko­ersen en werd gepub­liceerd ron­dom de top van de markt in maart 2000. Onlangs heeft hij het boek aangepast om in te spe­len op de waarderin­gen van de aan­de­len ron­dom de huidi­ge peri­ode 2005 en hij con­cludeert dat de aan­de­len nog steeds over­dreven duur zijn.

Wel nu, hoe komt hij tot deze con­clusie? Aan­de­len zijn immers gro­ten­deels goed­kop­er dan dat ze bij de vorige top waren en we hebben 4 jaar van economis­che groei achter de rug zodat de bedri­jf­swin­sten weer tot lev­en zijn gekomen. Zijn antwo­ord is sim­pel. Zoals we al eerder op deze site aangegeven hebben zijn de koers/​winst ver­houdin­gen ofwel p/​e ratios in Amerikaanse ter­men nog steeds aanzien­lijk boven het his­torische gemid­delde. Jan heeft hier een poos gele­den aan­dacht aan besteed in een van zijn columns (zie artikel: S&P 500: P/E of K/W bodem in 2006 ?? )
Vol­gens Schiller is het zelfs zo dat de koers/​winst ver­houdin­gen niet op 19 maar op 25 liggen. Hij gebruikt hier­voor de leer van Gra­ham (de man waar­bij de leg­ende War­ren Buf­fet vroeger in de leer zat) en Dodd. Vol­gens hen is het naief om alleen te kijken naar de win­sten van het afgelopen jaar, zij kijken naar de gemid­delde win­sten geme­ten over 10 jaar. En op basis van die gegevens ofwel gedachte zijn aan­de­len nogal pit­tig geprijsd. 
Er zijn uit­er­aard ook mensen (anal­is­ten) die bew­eren dat de aan­de­len­pri­jzen hele­maal niet zo duur zijn. Een van de daar­bij behorende theorieën is dan dat aan­de­len hele­maal niet zo duur zijn als de meesten denken, sterk­er nog … Aan­de­len zijn hele­maal niet zo tricky of risi­co­vol dan dat er alti­jd werd gedacht. Met andere woor­den; in het verleden zat­en we er met zijn allen hele­maal naast maar nu hebben we het licht gezien. Ofwel, het kan maar 1 kant op en dat is omhoog…

In 1999 bracht­en colum­nist James Glass­man en voor­ma­lig Fed econoom Kevin Has­sett een boek uit genaamd “the dow 36.000 the­o­ry”. In dat boek werd toen beweerd dat de koersen van de aan­de­len omhoog zouden spuiten omdat het op de lange ter­mi­jn alti­jd zo is dat aan­de­len alle andere investerin­gen het nakijken geven. In het boek werd zelfs beweerd dat de Dow Jones rond 2005, of zelfs al sig­nif­i­cant eerder de 36.000 pun­ten zou bereiken. We zijn van­daag de dag eind 2005 en zoals we alle­maal weten staat de Dow Jones op 10.800 pnt, en dat is een behoor­lijk eind onder de 36.000 pnt waar men toen over sprak in 1999. Maar toen wist men niet eens wat een cor­rec­tie betek­ende, alles ging ook toen maar 1 kan op en dat was omhoog..

Het is vrij makke­lijk om nu grap­pen over deze 36.000 pnt the­o­rie te mak­en maar het is beter om nu in te zien dat de Dow nog steeds aan het werk is de stap te mak­en richt­ing deze horde. Maar meteen wordt het ook duidelijk dat aan­de­len niet vanzelf en zomaar de andere beleg­gin­gen overtr­e­f­fen op de lan­gere ter­mi­jn, en men is er ook zek­er van dat dit niet het geval zal wor­den op lan­gere ter­mi­jn in de toekomst. Wan­neer dat zek­er zou zijn dan zouden aan­de­len meteen het meest risi­co­volle beleg­gingsin­stru­ment wor­den wat er is, want als het toch alleen maar omhoog gaat en dat veel beter dan al de rest van de beleg­gingsin­stru­menten dan dri­jft men de koers dus­danig op dat het op een bepaald moment ont­ploft. En dat ter­wi­jl de waarderin­gen voor aan­de­len van­daag de dag al veel te hoog zijn.

Uit­er­aard wil nie­mand dat horen, want amper 5 jaar gele­den barste de bom al een keer. De beleg­ger heeft al genoeg meege­maakt en zit zek­er niet te wacht­en op een nieuwe heftige Bear markt, of een reeks schan­dalen en een nieuwe recessie die dan de kop op kan steken door deze feit­en. Hopelijk wordt men door die ervarin­gen wat wijz­er, zek­er wan­neer het om de waarderin­gen van aan­de­len gaat. 

Toch lijkt het ook van­daag de dag niet zo te zijn, gedreven door de hebzucht en de drang naar meer en nog meer trapt men opnieuw in de val. Althans, zo lijkt het. Als we de markt van nu bek­ijken met waarderin­gen die veel te hoog zijn en vooruitzicht­en die er door diverse fac­toren niet al te best uitzien dan vraag ik me af tot wat dit zal gaan lei­den. Een nieuwe teleurstelling? Of opnieuw met bei­de voeten op de grond terecht komen met de nodi­ge ver­liezen? Of toch nadi­en weer dezelfde fout gaan mak­en? Deze keer zijn het vooral de Hedge Funds die ervoor zor­gen dat de diverse mark­ten nu naast hun schoe­nen lopen. De koersen wor­den sterk gema­nip­uleeerd en mogen vooral niet onderuit gaan. Blijk­baar koste wat kost moet die zwaar beladen trein door­den­deren zon­der na te denken of alles wel ver­ant­wo­ord is.

De echte realiteit is toch zo dat men zijn les nog niet heeft geleerd, helaas maar als er een beurscrash komt verwacht ik dat die alle vorige met verve zal overtr­e­f­fen. Dan kun­nen de aan­de­len wel eens voor een zeer lange tijd taboe gaan wor­den. Zo iets kan tot 15 jaar gaan duren weten we uit het verleden.

Guy Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.