Een van de belangrijkste lessen in het beleggen is dat er ook makkelijk iets wordt vergeten … Dat de aandelen op dit moment beter geprijsd zijn dan dat ze bij de vorige top waren wil nog niet zeggen dat ze relatief goedkoop zijn geworden … Sterker nog, historisch staan ze aan de dure kant … Een artikel waar we ook terugkijken op de stelling dat de Dow Jones in 2005 op 36.000 pnt zou staan, dit werd in 1999 in boekvorm gebracht …
De onderwijzer van die les is professor Robert Shiller, een man met een goede reputatie als onafhankelijk denker, en daarin ook vaak gelijk heeft. Zijn boek “Irrational Exuberance†speelde in op de extreem hoge aandelenkoersen en werd gepubliceerd rondom de top van de markt in maart 2000. Onlangs heeft hij het boek aangepast om in te spelen op de waarderingen van de aandelen rondom de huidige periode 2005 en hij concludeert dat de aandelen nog steeds overdreven duur zijn.
In 1999 brachten columnist James Glassman en voormalig Fed econoom Kevin Hassett een boek uit genaamd “the dow 36.000 theoryâ€. In dat boek werd toen beweerd dat de koersen van de aandelen omhoog zouden spuiten omdat het op de lange termijn altijd zo is dat aandelen alle andere investeringen het nakijken geven. In het boek werd zelfs beweerd dat de Dow Jones rond 2005, of zelfs al significant eerder de 36.000 punten zou bereiken. We zijn vandaag de dag eind 2005 en zoals we allemaal weten staat de Dow Jones op 10.800 pnt, en dat is een behoorlijk eind onder de 36.000 pnt waar men toen over sprak in 1999. Maar toen wist men niet eens wat een correctie betekende, alles ging ook toen maar 1 kan op en dat was omhoog..
Het is vrij makkelijk om nu grappen over deze 36.000 pnt theorie te maken maar het is beter om nu in te zien dat de Dow nog steeds aan het werk is de stap te maken richting deze horde. Maar meteen wordt het ook duidelijk dat aandelen niet vanzelf en zomaar de andere beleggingen overtreffen op de langere termijn, en men is er ook zeker van dat dit niet het geval zal worden op langere termijn in de toekomst. Wanneer dat zeker zou zijn dan zouden aandelen meteen het meest risicovolle beleggingsinstrument worden wat er is, want als het toch alleen maar omhoog gaat en dat veel beter dan al de rest van de beleggingsinstrumenten dan drijft men de koers dusdanig op dat het op een bepaald moment ontploft. En dat terwijl de waarderingen voor aandelen vandaag de dag al veel te hoog zijn.
Uiteraard wil niemand dat horen, want amper 5 jaar geleden barste de bom al een keer. De belegger heeft al genoeg meegemaakt en zit zeker niet te wachten op een nieuwe heftige Bear markt, of een reeks schandalen en een nieuwe recessie die dan de kop op kan steken door deze feiten. Hopelijk wordt men door die ervaringen wat wijzer, zeker wanneer het om de waarderingen van aandelen gaat.
Toch lijkt het ook vandaag de dag niet zo te zijn, gedreven door de hebzucht en de drang naar meer en nog meer trapt men opnieuw in de val. Althans, zo lijkt het. Als we de markt van nu bekijken met waarderingen die veel te hoog zijn en vooruitzichten die er door diverse factoren niet al te best uitzien dan vraag ik me af tot wat dit zal gaan leiden. Een nieuwe teleurstelling? Of opnieuw met beide voeten op de grond terecht komen met de nodige verliezen? Of toch nadien weer dezelfde fout gaan maken? Deze keer zijn het vooral de Hedge Funds die ervoor zorgen dat de diverse markten nu naast hun schoenen lopen. De koersen worden sterk gemanipuleeerd en mogen vooral niet onderuit gaan. Blijkbaar koste wat kost moet die zwaar beladen trein doordenderen zonder na te denken of alles wel verantwoord is.
De echte realiteit is toch zo dat men zijn les nog niet heeft geleerd, helaas maar als er een beurscrash komt verwacht ik dat die alle vorige met verve zal overtreffen. Dan kunnen de aandelen wel eens voor een zeer lange tijd taboe gaan worden. Zo iets kan tot 15 jaar gaan duren weten we uit het verleden.
Guy Boscart
US Markets