...

Staat huizenbubbel VS op springen?

28 oktober 2005, 19:02 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De zeep­bel die zich aan het vor­men is op het gebied van de won­ing­markt van de VS (en ook daar­buiten ) baart econ­o­mis­ten al een hele tijd zor­gen en Alan Greenspan wees al her­haaldelijk op de gevaren die hier­mee ver­bon­den zijn. Op onze beurt hebben Guy Boscart en onder­getek­ende de steeds maar grot­er wor­dende won­inggek­te in de VS aange­haald. In dit artikel wor­den enkele feit­en op een rij gezet en ver­vat in een vol­gens ons belang­wekkende conclusie. 

Staat huizen­bubbel VS op springen?
In de media wor­den nog alti­jd tri­om­fan­telijke bericht­en de wereld inges­tu­urd van nog alti­jd maar sti­j­gende pri­jzen en verkopen. Zo kan je op vele plaat­sen lezen dat de afgelopen maand juli de verkoop 6,5% was geste­gen en dat hier­mee nog maar eens een record sneuvelde.
Alle­maal heel mooi, maar een fac­tor waar men (bewust?) geen reken­ing mee houdt bij deze bericht­gev­ing is de medi­aan van de huizen­pri­jzen. Ter opfriss­ing: de medi­aan is de ‘middelste’ pri­js, d.w.z. als je alle pri­jzen die betaald wer­den voor wonin­gen in een bepaalde peri­ode klasseert van hoog naar laag, dan is de medi­aan de pri­js die je net­jes halver­wege je tabel vin­dt. Dat is anders dan de gemid­delde pri­js. Een medi­aan is een gevoeliger indi­ca­tor dan een gemiddelde.
Wel, in de 10-jarige peri­ode van 1995 tot 2004 is de medi­aan alti­jd maar geste­gen in de VS, zie onder­staande grafiek: 
Vanaf dit jaar is daar een drastis­che omme­keer te merken. In dezelfde tri­om­fan­telijke maand juli ll. viel de medi­aan tegen­over juni met 7,2% terug. En in juni was de medi­aan al 6,5% geza­kt tegen­over mei. En het dalen ging gewoon verder in augus­tus en sep­tem­ber ll. In sep­tem­ber bij voor­beeld wer­den nog alti­jd 2,1 % meer nieuwe huizen gekocht t.o.v. augus­tus, maar de medi­aan pri­js van deze wonin­gen zak­te 5,7 % tot 215.700 $
(178.427 euro).
Dit betekent dat op snel tem­po de pri­jzen aan het dalen zijn. Of met andere woor­den: in meer en meer gevallen is de kop­er niet meer bereid de vraag­pri­js te betalen.
Hypothe­caire inter­est, vaste rentevoet, peri­ode 30 jaar
Teza­men met een dal­ende trend in de hujizen­pri­jzen zien we een sti­jging in de rentevoeten op lange ter­mi­jn. Vol­gens Fred­die Mac (NYSE: FRE) hebben ze onlangs het 6%-peil over­schre­den en dat duidt op ner­vositeit in de financiële mark­ten wegens inflatievrees, gevoed door de hoge brand­stof­pri­jzen tengevolge van de recente orka­nen in de Golf van Mex­i­co. Indi­en de rente nog bli­jft sti­j­gen, zullen er al langer hoe min­der kooplusti­gen bli­jven opdagen. 
De PHLX Hous­ing Sec­tor Index, ook Hous­ing Index-Philadel­phia genaamd weer­spiegelt op ondubbelzin­nige wijze deze sit­u­atie. Deze index kwam tot stand op 2 jan­u­ari 2002 en omvat de gewogen kap­i­tal­isatiewaarde van 21 firma’s die direct actief zijn in de won­ing­bouw in de VS

PHLX Hous­ing Sec­tor Index (HGX) van start tot heden 
U merkt dat vanaf juli van dit jaar de de HGX de groot­ste terug­valt kent sinds zijn ontstaan en dat de ‘boom’ die we zagen vanaf april-mei bij­na ongedaan is gemaakt.
Tevens zijn er langs ver­schil­lende zij­den bericht­en over een toen­e­mende vraag naar huur­wonin­gen. Dat is in het licht van de laat­ste jaren et beschouwen als een trendbreuk.
Daaren­boven is de over­heid in de VS druk doende de belast­ingswet­gev­ing te herzien en één van de heikele pun­ten is het ver­min­deren van de aftrek van de pri­js van een won­ing. Over enkele dagen, op 1 novem­ber ek., zal pres­i­dent Bush’ Advi­escomité voor Belast­ing­sh­er­vorm­ing zijn finale rap­port voor­leggen. Indi­en het Con­gress dit advies opvol­gt, zullen de won­ing­pri­jzen opeens de hoogte in gaan, omdat de pri­js-na-belastin­gen toeneemt. 
Welke con­clusies kun­nen we aan dit alles verbinden? We zien 7 punten:
1. De activiteit­en in de won­ing­bouw ver­tra­gen en/​of zijn min­der rend­abel (zie grafiek HGX). 
2. De pri­jzen van wonin­gen dalen nu al de derde maand op rij.
3. Hoe duur­der het huis, hoe meer tijd er ver­loopt vooraleer het verkocht is.
4. Het aan­tal onverkochte wonin­gen neemt heel langza­am toe. Dat lijkt niet drama­tisch, maar het kan de voor­bode zijn van het barsten van de zeep­bel. Een zek­er moment kan de druk niet meer van de ketel, de verkop­ers (par­ti­c­ulieren, firma’s) hebben geld nodig dat er niet komt en zullen dan toch verkopen, ver onder de pri­js met een pri­jsim­plosie tot gevolg en de bal is aan het rollen…
5. De hypothe­caire rente (zie boven­staande grafiek) stijgt.
6. De huur­pri­jzen zullen op ter­mi­jn begin­nen te stijgen.
7. Een herzien­ing in het belast­ingssys­teem van de VS zal geen gun­stig effect hebben op de woningsector.
Indi­en vele VS-burg­ers boven­staande over­weg­in­gen mak­en, zullen er mas­sale verkopen van wonin­gen komen om plaats te mak­en voor huur­con­tracten op lan­gere ter­mi­jn, omdat nu de huur­pri­jzen nog laag staan. Deze trend­breuk, die we hoger al aan­haalden, zou wel eens de lont in het huizen­bubbelkruit­vat kun­nen zijn…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingssystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.

28 okto­ber 2005.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.