...

Speculeren op de dollar: een goed idee?

22 juni 2005, 11:54 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

De dol­lar heeft de laat­ste maan­den een opmerke­lijke remonte achter de rug een lijkt nu wel aan een rust­pauze toe te zijn. Is dit de voor­berei­d­ing van een vol­gende sti­jging? Is het nu het ogen­blik om dol­lar­posi­ties te nemen? We vroe­gen het ons af en geven u onze opinie.
Speculeren op dol­larko­ers: goed idee?
Lat­en we begin­nen met een chart: 
Koersver­loop dol­lar t.o.v. euro
U merkt het: de laat­ste 5 jaar heeft de US dol­lar heel wat meege­maakt. De sterke start­posi­tie van 2000 werd rond de jaar­wis­sel­ing 2002 – 2003 defin­i­tief ver­lat­en. Tot dan schom­melde de koers USD/EUR tussen 0,9 en 1:1 pariteit. In het begin van 2001 we zelfs een record­ko­ers van 0,82 dol­lar per euro genoteerd.
Op het einde van vorig jaar bereik­te de green­back’ een tot op heden niet meer her­haald dieptepunt van
1,36 dollar/​euro, dat is ca 40% lager dan de top­ko­ers! Wie in 2001 had belegd in dol­lar moest eind 2004 al win­sten halen van meer dan 40% om iets over te houden in euro’s.
Wat voor een beleg­ger een fameuze tegenslag was, betek­ende voor firma’s die moesten lev­en van export naar de VS een financiële ramp. Omge­keerd was het feest bij diege­nen, die hun grond­stof­fen of uitrust­ing gin­gen kopen in de VS.
Een van de eerste greenbacks
Hoe bekeken de Amerika­nen de verzwakking van hun goede oude green­back? Wel, ze bleven en bli­jven vrolijk bezig mas­saal goed­eren en dien­sten te kopen in het buiten­land. Dit heeft een funeste invloed op hun han­dels­bal­ans, dit is het ver­schil tussen de commerciële geld­stromen die het land ver­lat­en en bin­nenkomen. Gaat er meer buiten dan bin­nen, dan is de han­dels­bal­ans negatief. Dit drukt men uit als ‘tekort op de lopende reken­ing’. In 1995 bedroeg dit teko­rt 100 mil­jard dol­lar (ca 83 mil­jard euro). Eind 2004 was dit teko­rt meer dan 600 mil­jard dollar! 
Dit niet onaardi­ge bedrag­je is de som van bij­na 80% van alle posi­tieve lopende rekenin­gen ter wereld. Dit zeggen we maar om u een idee te geven wat er in de VS gaande is.
En dat is niet alles. Door­dat de Amerika­nen zoveel aankopen in het buiten­land, stapelt zich hun buiten­landse schuld ook enorm op. 
Om dit op te lossen, heb je geen dure, maar wel een goed­kope dol­lar nodig. Dan zullen de buiten­landse bedri­jven meer gaan kopen in de VS, dan keert zich de geld­stroom om.
Dat zulke ommezwaai er niet zo dadelijk zit aan te komen, wordt ook in de hand gew­erkt door de verzwakking van de economis­che en psy­chol­o­gis­che posi­tie van de euro de laat­ste weken. Immers, Frankrijk en Ned­er­land hebben krachtig non/​neen gezegd tegen de Europese grondwet. In lan­den zoals Bel­gië was er geen ref­er­en­dum. Moest er een zijn geweest, dan was het antwo­ord naar onze mening ook neen/​non/​nein. Andere lan­den schuiv­en de hete aar­dap­pel wat opzij. 
Door dit alles komt Europa naar voren als een verdeeld con­ti­nent met een wat karak­ter­loze een­hei­dsmunt. In zo’n kli­maat vind je niet veel argu­menten om de euro te ver­sterken tegen­over de dollar.
Mod­erne versie
De dol­lar ziet z’n rol als inter­na­tion­aal ruilmid­del opnieuw beves­tigd en zal daar­door een sterke posi­tie een zekere tijd kun­nen bewaren.
Op korte ter­mi­jn zou je dus er kun­nen van uit­gaan, dat een beleg­ging in dol­lar inter­es­sant is en dat je zelfs dol­lars zou kun­nen kopen om ze lat­er met winst om te zetten in euro’s.
Ons oordeel is, dat je zoi­ets maar enkel kunt riskeren op een ter­mi­jn van dagen, miss­chien weken en op voor­waarde dat je alle dagen met je neus op de koer­sta­bellen zit. 
Want op mid­del­lange ter­mi­jn moet de dol­lar gas terugne­men t.o.v. de euro en de andere lei­dende munten. Denk aan wat we hoger zeg­den over de buiten­landse schuld van de VS en het kolos­sale teko­rt op de handelsbalans. 
Het lijkt ons niet uit­ges­loten dat we tegen de herf­st 1,25 dol­lar per euro te zien staan op de tabellen. En tegen eind 2006/​begin 2007 kan zelfs het record van 1,36 dol­lar per euro van 2004 sneuvelen.
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.