...

Scenario van een aangekondigde crash !

15 oktober 2005, 16:04 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De titel van dit stuk­je is een parafrase op het onvol­prezen boek Kro­niek van een aangekondigde dood’ van Nobel­pri­jswin­naar Gabriel Gar­cia Mar­quez … We hebben het over de allang verwachte crash van Wall Street, lees er maar op na wat Guy Boscart hierover schreef in het artikel BULLS uit­geteld? Liggen Bears op de loer??.

Sce­nario van een aangekondigde crash !
Kan de Amerikaanse economie kapseizen?
Onder­staand sce­nario beschri­jft de fac­toren die vol­gens ons kun­nen lei­den tot het kapseizen 
van deVS-economie met een duik van Wall Street tot gevolg. Hier gaan we dan. 
Een lont die in het kruit­vat steekt, waar­van de explosie uitein­delijk kan/​zal lei­den tot de zo lang gevrees­de crash in Wall Street is de schulden­berg van de VS, verdeeld over de over­heid van dit land en zijn burgers. 
Het loopt al geruime tijd mis met het spaarge­drag van de gemid­delde Amerikaan, we zouden beter zeggen het niet-spaarge­drag’, maar dat klinkt zo negatief. Het voor­beeld van zijn over­heid vol­gend, geeft de Yank-met-de-pet (Joe Six­pack) meer uit dan hij inkom­sten heeft en bouwt schulden op. Zie in dit ver­band ons artikel VS-con­sument bedol­ven onder schulden.

We schreven daar­net Het voor­beeld van zijn over­heid vol­gend’ en dat lijkt ons niet over­dreven. Hier­boven ziet u de stand van de nationale schuld van de VS op datum van gis­teren 14 okto­ber 2005, 12 uur: bij­na 8.000 mil­jard dol­lar, ofwel het hal­lu­ci­nante bedrag van 6.636 mil­jard euro. 
Voort­gaande op de huidi­ge bevolk­ing van de VS, en dat was in juli ll. 295,7 miljoen per­so­n­en, draagt elke inwon­er 27.000 $ van die schuld. Maar dat is niet alles. De bureaus voor sta­tistieken in de VS gaan ervan uit, dat elk huishouden in VS een per­soon­lijke schuld heeft (bovenop boven­ver­melde nationale) van om en rond 84.500 $ (2004).
Het wordt nog mooier. Tij­dens een toe­spraak op 5 okto­ber 2004 maak­te con­gres­lid Jim McDer­mott bek­end, dat er zoi­ets bestaat als The Hid­den debt’, een ver­bor­gen schuld van de over­heid van de VS. Het gaat over het financieren van bepaalde pro­gram­ma’s zoals medis­che hulp, sociale zek­er­heid, pen­sioe­nen van ambtenaren, ruimte­vaart, mil­i­tair bud­get enz. Deze hid­den debt bedroeg in 2004 maar lief­st 53.000 mil­jard dol­lar en omgerek­end zou dit uitkomen op maar lief­st 473.456 $ ofwel ca 393.000 euro per huishouden in 2004
En ieder jaar dikt de hid­den debt aan met 1.000 mil­jard dol­lar, zolang er niets wordt gedaan aan het mank­ende over­hei­ds­bud­get. De heer Der­mott stelt, dat vanaf 2008 de Amerikaanse burg­er de reken­ing zal gep­re­sen­teerd kri­j­gen in de vorm van het weg­vallen van sociale en medis­che onder­s­te­un­ing, om niet te spreken van het niet uit­be­taald kri­j­gen van pensioenen.
En dit kan gebeuren ondanks dat de VS-economie al jaren een jaar­lijkse groei kent van 
3 tot 4%. 
Hoe is het ooit zover kun­nen komen?
We hebben een reeks feit­en gevon­den, die we graag op een rijt­je zetten.
Ten eerste moeten we het hebben over George W. Bush. Enerz­i­jds wil hij kost wat kost (let­ter­lijk!) de oor­log in Irak voortzetten. Deze mil­i­taire inter­ven­tie zal op het einde van dit jaar al meer dan 200 mil­jard dol­lar hebben gekost (althans vol­gens de boeken). Intussen heeft Bush de bud­get­ten goedgekeurd voor de herop­bouw van de gebieden rond de Golf van Mex­i­co die geteis­terd zijn door Kat­ri­na en Rita. Hier­voor wor­den de kosten ger­aamd op 150 mil­jard dollar. 
Dit kosten­plaat­je ligt aan de grond­slag van de verwachte sti­jging voor vol­gend jaar van de nationale schuld naar het peil van 8.200 mil­jard $. Om hier­aan iets te kun­nen doen, zal de pres­i­dent niet anders kun­nen dan zijn belast­ing­sh­er­vormin­gen te lat­en varen en inte­gen­deel de belastin­gen ver­hogen. Dit zal in ieder geval meer span­ning creëren bin­nen de economie met mogelijk sti­j­gende inflatie tot gevolg.
Ten tweede gaat onze aan­dacht uit naar de Fed­er­al Reserve (Fed, cen­trale bank van de VS). Inflatie is een lelijk woord voor de Fed, die hierte­gen maar één afweer­mid­del kent: de rente ver­hogen. Die staat nu op 3,75% en het lijkt ons niet onmo­gelijk, dat in de loop van 2006 het peil van 5% of meer wordt bereikt. Immers, gedreven door de inflatievrees zal de Fed mogelijk in ver­hoogd tem­po de rente doen sti­j­gen, wellicht met spron­gen van 0,5%.
Een vol­gende fase in ons sce­nario is het gevolg van ver­melde rentev­er­hogin­gen. Hier­door zullen de hypothe­caire inter­esten sti­j­gen, waar­door de huidi­ge hausse in de won­ing­sec­tor zal veran­deren in een won­ing­bubbel, iets in de vorm van de tech-zeep­bel rond de mil­len­ni­umwis­sel. De won­ing­markt kan hier­door in elka­ar storten waar­door de bestaande eige­naaren hier een behoor­lijke kater aan over kun­nen houden zodra dit de waarheid wordt. Hoeveel zal hun huis in waarde kelderen?
Iemand die opeens beseft dat zijn of haar won­ing (veel) min­der waarde wordt zal snel het gevoel kri­j­gen arm te zijn. Daarom zal de con­sument min­der geld best­e­den voor aller­lei aankopen, vakanties enz. Er zal een kli­maat ontstaan van tanend ver­bruik­ersvertrouwen met de nadelige invloe­den voor de economie die zich lat­en raden. Zie al het con­sumenten­vertrouwen dat nu bek­end wordt gemaakt.
En zo komen we tot een vol­gend ele­ment in ons scenario: 
De schulden (tegoe­den) die de VS hebben uit­staan bij o.m. Japan, Chi­na en de OPEC, te ramen op resp. 700, 200 en 50 mil­jard dollar. 
Dit geeft deze lan­den een onge­zond grote macht over de VS. Als ze er ooit zouden toe besluiten zich te ont­doen van hun mas­sale hoeveel­he­den dol­lars, zou dat een erg naargeestig effect hebben op de sta­biliteit van de VS-economie.
Nog uit de hoek van Chi­na en de andere zich snel ontwikke­lende economie India: deze lan­den doen de oliepri­jzen de hoogte in schi­eten en dit zal enkel maar erg­er wor­den. De VS-economie zal meer en meer kre­unen onder de hoge brand­stofkosten, met nog meer inflatie tot gevolg. 
Ten slotte moet ons sce­nario ook reken­ing houden met de druk die de armoede uitoe­fent op het over­hei­ds­bud­get. Op dit ogen­blik zijn er meer dan 37 miljoen Amerika­nen die lev­en onder de armoede­grens (zie ook ons artikel Veron­trustende groei armoede in VS).
Daaren­boven zijn er 46 miljoen Amerika­nen (waar­van 10 miljoen kinderen) die geen ziek­tev­erzek­er­ing hebben. De mil­jar­den dol­lars als ste­un voor deze bevolk­ings­groepen moeten toch ergens van­daan komen en beteke­nen extra druk op het fed­erale budget.
En daarmee zijn we terug waar we begonnen zijn, nl. het over­hei­ds­bud­get. Wij vrezen, dat de VS de span­ning die langs alle kan­ten alleen maar grot­er wordt, op een bepaald moment niet meer kun­nen (ver)dragen. De won­ing­bubbel, het con­sumenten­vertrouwen, inflatie, de enorme schulden­berg, de brand­stof­pri­jzen: dit alles kan lei­den tot een golf van paniek die haar effect op Wall Street niet zal missen.
Hier­mee zijn we rond wat dit droe­vige sce­nario betre­ft. Dat er een crash kan komen lijkt ons bij­na niet meer te ver­mi­j­den. Het is alleen de kwest­ie wan­neer. En of dan het Plunge Pro­tec­tion Team nog zal kun­nen ingrijpen??
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeld­vorm­ingssys­te­men. Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.