...

’s Werelds top-10 duurste woningen

16 mei 2013, 15:24 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Er zijn matig dure, heel dure en zelfs extreem dure wonin­gen. Maar de top-10 duurste vallen vol­gens ons zelfs buiten het begrip extreem’, extrav­a­gant lijkt een betere cat­a­l­o­gis­er­ing.


Sinds ons vorige artikel over dit the­ma is het klasse­ment van de 10 duurste wonin­gen ter wereld gro­ten­deels veran­derd. Daarom deze update.

Dit­maal hebben we ons gewend naar de lijst­jesspe­cial­ist Forbes, waar we ook naar ver­wi­jzen voor de foto’s.

Om het span­nend te houden gaan we in onder­staande tabel van minst duur naar aller­du­urst:

alt


Tussen het (alles is relatief) goed­koop­ste huis (idem) en het duurste is een behoor­lijk ver­schil van een fac­tor 8.


alt
Op plaats 10 bevin­den we ons in het woon­com­plex Xanadu 2.0. De naam alleen doet denken aan soft­ware en dat sluit volkomen aan op de denkw­ereld van de eige­naar, nie­mand min­der dan s werelds tweede rijk­ste mens, Bill Gates. Hij beschikt er o.m. over een flink uit de kluiten gewassen gymza­al en een zwem­bad met onder­wa­ter muzieksys­teem. Ook lezen doet Bill graag en daar­voor heeft hij een bib­lio­theek met een leesza­al onder een koe­pel die wel licht, maar geen warmte door­laat. Geef toe , dat is al heel wat voor 93 miljoen euro.

alt

De door suc­cesvolle hef­boom­fond­sen rijk gewor­den mul­ti­m­il­jar­dair Ken­net Ken’ Grif­fin heeft zich voor 100 miljoen euro in het zon­nige Flori­da niet 1, maar 4 reuzenvilla’s aangeschaft. Dit vier­tal draagt de naam Blos­som Estate en is gele­gen op een lap­je grond van 8 hectare. Kwest­ie van wat gas­ten te kun­nen ont­van­gen om samen de Atlantis­che Oceaan te bewonderen. 

alt
In de Amerikaanse staat Mon­tana heeft ondernemer/​zakenman Stan­ley Kroenke een verbli­jf met errond 50 hectare grond, kwest­ie van het cow­boygevoel te cul­tiv­eren. Het huis­je met de west­ernget­inte naam Bro­ken O Ranch zelf heeft vanzelf­sprek­end een zwem­bad, paar­den­stallen en een moes­tu­in om u tegen te zeggen. Pri­js van al dat fraais: 102 miljoen euro.

alt

De Rus­sis­che eige­naar van de Engelse voet­balploeg Chelsea heeft in Lon­den ver­schil­lende optrek­jes, maar dit in Kens­ing­ton Palace Gar­dens (een naam die we trouwens nog verder in dit artikel zullen ont­moeten) is het exclusief­ste. Hij beschikt over een ten­nis­ter­rein, een fit­ness­cen­trum en een auto­mu­se­um. Geef toe, je kri­jgt wel iets in de plaats voor die 104 miljoen euro.

alt
Oprichter en top­man van Ora­cle Lar­ry Elli­son heeft op een opper­vlak­te van 9 hectare een com­plex van laag­bouw­wonin­gen lat­en neerzetten, geheel in Japanse sti­jl dat als bij toe­val Elli­son Estate heet. Vóór 2004 was hier let­ter­lijk niets, Elli­son heeft alles lat­en aan­leggen en bouwen, gaande van het meer, woon‑, thee- en bad­huizen tot de koivi­jver. Dit alles voor slechts 154 miljoen euro.

alt

De Oekraïense zak­en­man Rinat Akhme­tov heeft voor 170 miljoen euro in het cen­trum van Lon­den in het gebouw One Hyde Park een apparte­men­t­je van 2.322 m² lat­en inricht­en. Meteen is dit het duurste apparte­ment ter wereld. De rijk­ste mens van Oekraïne is er wel veilig achter zijn ramen uit kogelvrij glas en bewak­ing 24/24 uur. 

alt


Wie van ruimte houdt komt aan zijn trekken in en rond Fair Field Pond, gele­gen aan de Atlantis­che Oceaan ten Oost­en van New York. De Amerikaanse investeerder en zak­en­man Ira Ren­nert beschikt er over meer dan 12.000 m² leefruimte, een tuin­t­je, drie zwem­baden en een eigen weg naar het privés­trand. Er zijn 29 slaap­kamers en 39 bad­kamers, ten­nis­ter­reinen en ruimtes voor andere sporten. En als hij ooit zijn elek­triciteits­fac­tu­ur niet zou kun­nen betal­en, geen nood, want hij beschikt over een privékrachtcentrale. 

Na Ira Ren­nerts won­ing­com­plex van 191 miljoen euro komen nu de top‑3 aan de beurt, de stulp­jes van meer dan 200 miljoen euro. 

alt

Op plaats 3 vin­den we een oude bek­ende terug, nl. het chique Lon­dense Kens­ing­ton Palace Gar­dens, waar ook Roman Abramovich, num­mer 7 in de rij, zijn intrek heeft genomen. De steen­rijke Indiër Lak­sh­mi Mit­tal beschikt er over twee huis­jes voor een geza­men­lijke waarde van 205 miljoen euro. En er gaan gerucht­en dat hij van plan is er nog een derde bij te kopen, kwest­ie van zijn zoon een leuk cadeaut­je te geven. Dat Abramovich maar oppast, of hij kan bin­nenko­rt onder een brug over de Theems gaan slapen. 

alt

Num­mer 2 bevin­dt zich te Ville­franche-sur-Mer aan de Franse Riv­ièra en werd gebouwd in opdracht van de Bel­gis­che kon­ing Leopold II (18351929), die er graag verbleef met zijn maîtress­es. Van daar de naam Vil­la Leopol­da, natu­urlijk. Dit kas­teelt­je biedt fan­tastis­che uitzicht­en op zee en dat mag wel voor die 385 miljoen euro. Er zijn 11 slaap­kamers, 14 bad­kamers en verder alle luxe die je maar kunt of durft bedenken. Onder andere Bill Gates heeft er een paar keren verbleven.

alt

Met zijn pri­js van 770 miljoen euro is Antil­ia echt top of the bill en eigen­lijk top of zowat alles. Het torenge­bouw van 27 verdiepin­gen, gebouwd op een gron­dopper­vlak­te van meer dan 3.700 m², een hoogte van 173 meter en bij­na 40.000 m² bewoon­bare opper­vlak­te torent boven alles uit. De park­ing alleen beslaat
6 verdiepin­gen en er zijn 9 liften. Er zijn min­stens 600 per­son­eel­sle­den ter beschikking van de bewon­ers, met aan het hoofd de voorzit­ter van Reliance Indus­tries, Mukesh Ambani, met een kap­i­taal van 21 mil­jard dol­lar de rijk­ste per­soon van India en num­mer 19 op Forbes’ ran­gli­jst van 2012.
En zeggen dat dit gebouw in Mum­bai staat, het voor­ma­lige Bom­bay, de groot­ste stad van India met 12 miljoen inwon­ers en het décor van de film Slum­dog Mil­lion­aire. Wat ze in de slop­pen­wijken denken over Antil­la weten we niet, maar wellicht is het niet geschikt voor publicatie.


Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.