...

’s Werelds machtigste vrouwen

11 oktober 2010, 18:21 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Sinds ons vorige overzicht heeft dit selecte damesclub­je een opmerke­lijke gedaan­tev­er­wis­sel­ing ondergaan.


Ons vorig overzicht van de s wereld machtig­ste vrouwen dateert al van ruim twee jaar gele­den en daarom is het hoog tijd voor een update met dank aan Forbes, waar we ook onze foto’s gin­gen ophalen.

Forbes bek­lem­toont, dat bij het opmak­en van de lijst niet in de eerste plaats de per­soon­lijke rijk­dom en rol speelt, al wordt deze fac­tor dan ook niet com­pleet genegeerd. Wat belang heeft is hoe deze dames hun omgev­ing beïn­vloe­den (naar hun hand zetten, zeg maar) en hoe de media hen beo­orde­len. Ook wordt reken­ing gehouden met hun per­soon­lijke ver­di­en­sten, met wat ze hebben gere­aliseerd en welke hun ver­ant­wo­ordelijkhe­den zijn. 

alt

alt
Hele­maal op kop staat dé first lady van de first ladies, Michelle Oba­ma. Deze 46-jarige advo­cate was een voor­beeldige stu­dente aan Har­vard en Prince­ton. Ze is een voorvecht­ster van betere (lees: min­der dik­mak­ende) school­maalti­j­den. Verder onder­s­te­unt ze maa­trege­len ter ver­be­ter­ing van het gezinsleven van de Amerikaanse mil­i­tairen in Afghanistan en Irak.

Onze num­mer 6 van 2008 staat nu op de 2de plaats. Het betre­ft Irene Rosen­feld (57), CEO van Kraft Foods. Net als Michelle Oba­ma heeft ze twee kinderen. Na Car­ol Bartz (Yahoo) is ze de best betaalde vrouw in de VS.

En het brons gaat naar media-tycoon Oprah Win­frey. Ze is nu 56 jaar en nog alti­jd vri­jgezel. Haar suc­cesvolle talk­shows en andere medi­agerichte activiteit­en hebben haar geen windeieren opge­bracht, want nu bedraagt haar kap­i­taal al een niet onaardi­ge 2,7 mil­jard USD.

alt


Angela Merkel (even oud als Oprah Win­frey), was in 2008 onze num­mer 1 maar twee jaar lat­er weggeza­kt naar de 4de plaats. Haar chris­ten­de­moc­ra­tis­che CDU heeft een broze alliantie aange­gaan met de lib­erale FDP en de chris­tenso­ciale CSU en vanu­it deze moeil­ijke posi­tie moet ze her­vormin­gen in het onder­wi­js en het belast­ingssys­teem doorvoeren.

De Amerikaanse min­is­ter van Buiten­landse Zak­en Hillary Clin­ton (62) staat op plaats 5 en zorgt ervoor, dat de naam Clin­ton in het poli­tieke wereld­je aan­wezig bli­jft. Haar voort­durende pogin­gen, o.m. om de Amerikaans-Rus­sis­che betrekkin­gen te ver­beteren en de span­ning in het Mid­den-Oost­en te doen afne­men zullen haar waarschi­jn­lijk een tick­et als kan­di­daat het vice-pres­i­dent bezor­gen wan­neer Barack Oba­ma begint aan zijn cam­pagne voor de verkiezin­gen van 2012.

Num­mer 6 stond in 2008 nog op de 3de plaats. De 54-jarige Indra Nooyi, is in India geboren maar heeft nu VS-nation­aliteit. Zij is het brein achter wereld­wi­jde mar­ket­ing­cam­pagnes van haar bedri­jf. Deze cam­pagnes houden het mid­den tussen filantropie en réclame, maar dat ze suc­cesvol zijn blijkt uit het bud­get dat Pep­si­co kan vri­j­mak­en voor pro­motie, zo’n 616 miljoen USD in 2010.

alt

Van een heel andere allooi is num­mer 7, de pop­ster Lady Gaga die met haar 24 jaar de ben­jamin is van het gezelschap. Haar uni­ver­si­taire stud­ies heeft ze nooit kun­nen afmak­en (ze werd eigen­lijk de deur gewezen). Trouwens, haar echte naam is Ste­fanie Ger­man­ot­ta. Haar optre­dens zijn spek­takel­stuk­jes en zo heeft ze de pop­scène nieuw lev­en inge­blazen. Voor wie het inter­esseert: Lady Gaga is nog single.

Num­mer 8 is Gail Kel­ly, de CEO van West­pac, de tweede groot­ste bank van Aus­tral­ië. Met haar per­soon­lijke kap­i­taal van 550 miljoen USD is deze 54-jarige econ­o­miste, op weg naar de exclusieve regio­nen van de miljardairs.

En op num­mer 9 tre­f­fen we alweer een popzan­geres aan, de 29-jarige Bey­once Knowles. Zij com­bi­neert zin­gen met mod­eon­twer­pen en bei­de activiteit­en zijn voor haar even lucratief. Ze verkocht al meer dan 118 miljoen plat­en, verza­melde 16 Gram­my Awards en trad op in 7 films. Ze is bevriend met Lady Gaga en bei­den staan ze geregeld op de bühne.

alt

Ellen Degeneres (52) sluit de lijst van de top-10. Zij is, net als Oprah Win­frey, een talk­show gastvrouw en hier­mee won ze al 5 keer de Emmy Award. Haar gelaat is bek­end van mod­e­ti­jd­schriften en réclame voor vit­a­mi­nen­houdend water.

Daarmee ver­lat­en we het club­je van de top-10. Van de 90 vol­gende machtig­ste vrouwen ter wereld zullen we het enkel hebben over de Europese dames.

Num­mer 24 (in 2008 nog op plaats 9) is meteen een merk­waardi­ge figu­ur. Geef toe, een vrouw aan het hoofd van een nucle­air bedri­jf is geen dagelijkse kost. Toch kwi­jt Anne Lau­ver­geon, 51-jarige moed­er van 2 kinderen, zich voor­beeldig van de zware taak van de dagelijkse lei­d­ing van het Franse Are­va. En hoe zwaar deze taak is, blijkt uit haar hoof­dop­dracht, het afbouwen van de schuld van 40 miljoen USD van Are­va en deze om te buigen naar winst. Daar­voor denkt ze aan hernieuw­bare energiebron­nen, zoals zon en wind.

En op plaats 35 staat de Franse first lady, de 42-jarige Car­la Bruni, moed­er van één kind. Van alle dames van de top-100 heeft ze (en wie zal ons tegen­spreken) echte ster­al­lures. Deze heeft ze zich aangeme­ten toen ze nog super­mod­el was. Boven­di­en heeft ze nu inter­esse voor een zang­car­rière en zal ze zelfs optre­den in een nieuwe film van Woody Allen. Maar achter die façade van glam­our en glit­ter gaat een ver­standi­ge en sociaal/​politiek geën­gageerde vrouw schuil, wat o.a. blijkt over haar kri­tiek op Iran wegens het nog alti­jd steni­gen van vrouwen.

alt

Num­mer 38 in de top-100 is de Spaanse Ana Patri­cia Botin, 49 jaar en moed­er van 3 kinderen. De machtig­ste vrouw van Span­je lei­dt de Banesto bank, een zij­tak van de Ban­co de San­tander. Het bankieren zit in haar genen, want haar over­g­root­vad­er was mede-oprichter van San­tander in 1909. Sinds 2008 is ze in de top-100 geste­gen van plaats 51 naar 38.

Num­mer 41 is sinds 2008 17 plaat­sen geste­gen en ze is meteen de oud­ste dame van de club. Queen Elis­a­beth II is nu 84 jaar en haar 4 kinderen zijn wereld­bek­end. Ze is met haar staat van dienst van 59 jaar de langst regerende koningin in de Britse geschiede­nis en ze is nu al oud­er dan Queen Vic­to­ria, die stierf op haar 81ste. Ze is naar eigen zeggen nog niet van plan de troon af te staan aan zoon Charles.

Num­mer 14 in 2008 is nu op de 43ste plaats beland en brengt ons opnieuw naar Frankrijk, meer bepaald naar min­is­ter van Finan­ciën Chris­tine Lagarde (54 jaar, 2 kinderen). Ze is afkom­stig van de zon­nige Provence, waar ze recht­en studeerde, maar verbli­jft noodged­won­gen in het drukke Par­i­js. Ze heeft ini­ti­atieven genomen om de werk­loosheid terug te schroeven maar werkt ook aan een finan­cieel sys­teem dat past in de con­cepten van de sharia.

alt

In Ital­ië en ook daar­buiten heeft de naam Berlus­coni uiteen­lopende effecten van aver­sie tot idol­a­trie. Pre­mier Sil­vio Berlus­coni is dan ook op zijn zwakst gezegd gecon­tes­teerd. Daarom is het ook niet alti­jd gemakke­lijk voor zijn oud­ste dochter Mari­na Berlus­coni (44 jaar, 2 kinderen) om geloofwaardig over te komen.
Toch leunt haar onderne­m­ing Fin­in­vest sterk aan bij de inter­ess­es­feer van haar vad­er. Fin­in­vest is nl. actief op het vlak van media en amuse­ment en is ook de hoofdze­tel van Mon­dadori, de groot­ste uit­gev­er van mag­a­zines van Ital­ie. Ze zak­te van de 34ste naar de 48ste plaats in de top-100.

Num­mer 52 is de 54-jarige Turkse vri­jgezel Guler Saban­ci. Zij is sinds 2004 voorz­it­ster van de Saban­ci Hold­ing, die onder haar impuls zijn activiteits­ge­bied belan­grijk uit­brei­d­de. Ze is onver­moeibaar in haar c ampagne om Turk­i­je lid te doen wor­den van de EU.

De 66-jarige Tar­ja Halo­nen ver­huis­de sinds 2008 van de 71ste naar de 62ste plaats. Ze is de eerste vrouwelijke pres­i­dent van Fin­land, nu aan het einde van haar tweede en laat­ste ambt­ster­mi­jn. Toch hoopt ze nog tijdig de economis­che inkrimp­ing met 8% van haar land te kun­nen veran­deren in groei.

alt

Num­mer 64, sinds 2008 10 plaat­sen geste­gen, is ook pres­i­dente, dit­maal van Ier­land. De 59-jarige Mary McAleese is moed­er van 3 kinderen en is nu, net als haar Finse ambtgenote, aan het einde van haar tweede en laat­ste ambt­ster­mi­jn. In 2009 nation­aliseerde ze de Anglo Irish Bank en intro­duceerde dra­conis­che bud­get­taire maatregelen.

Met Anni­ka Falken­gren, de 48-jarige moed­er van één kind, bevin­den we ons op plaats 65 in de top-100. Ze lei­dt de Skan­di­naviska Enskil­da Banken (SEB), de belan­grijk­ste bank van Noord-Europa. SEB is bezig met het uit­brei­den van haar activiteits­ge­bied naar Chi­na en ver­sterkt ook haar Duits filiaal.

Nan­cy McK­instry sti­jgt van plaats 82 naar 77 en is de eerste vrouw, tevens Amerikaanse, die de 175-jaar oude Ned­er­landse uit­gev­ers­maatschap­pij Wolters Kluw­er lei­dt. Ze is 51 jaar, heeft 2 kinderen en woont per­ma­nent in Wasse­naar. Ze begelei­dt de evo­lu­tie bij Wolters Kluw­er van de analoge naar de dig­i­tale wereld. Ook kijkt ze naar Chi­na als poten­tieel voor uit­brei­d­ing van de omzet.

alt

Op plaats 80 tre­f­fen we alweer een pres­i­dente aan, de 67-jarige Johan­na Sig­ur­dar­d­ot­tir. Eigen­lijk is ze eerste min­is­ter, maar inI­Js­land komt dit op het­zelfde neer als pres­i­dent. Onder haar impuls is Ijs­land het voor­beeld gewor­den van de gelijkheid der ges­lacht­en. Dat resul­teerde in het ver­bieden van alle strip­clubs en het invo­eren van het homo­huwelijk. Ze gaf wat dit laat­ste betre­ft trouwens het voor­beeld door als één der eersten in het huwelijk te tre­den met haar vriendin.

Hekkensluit­ster op plaats 100 is de Française Dominique Senequier, in 2008 nog op de 53ste plaats. Ze 57 jaar en heeft geen kinderen. Ze is CEO van Bank & Verzek­erin­gen AXA, een onderne­m­ing die ze hand­ig door de recente cri­sis loodste.

alt

En dan bli­jven er nog de ver­liez­ers. Hier­boven zien we o.m. dat Con­doleez­za Rice en Neel­ie Kroes zelfs niet meer voorkomen in de top-100, wat nog­maals Bredero gelijk geeft toen hij beweerde dat het kan verkeren.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________

22 sep­tem­ber 2008.

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en finan­ciële berichten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.