Sinds ons vorige overzicht heeft dit selecte damesclubje een opmerkelijke gedaanteverwisseling ondergaan.
Ons vorig overzicht van de ’s wereld machtigste vrouwen dateert al van ruim twee jaar geleden en daarom is het hoog tijd voor een update met dank aan Forbes, waar we ook onze foto’s gingen ophalen.
Forbes beklemtoont, dat bij het opmaken van de lijst niet in de eerste plaats de persoonlijke rijkdom en rol speelt, al wordt deze factor dan ook niet compleet genegeerd. Wat belang heeft is hoe deze dames hun omgeving beïnvloeden (naar hun hand zetten, zeg maar) en hoe de media hen beoordelen. Ook wordt rekening gehouden met hun persoonlijke verdiensten, met wat ze hebben gerealiseerd en welke hun verantwoordelijkheden zijn.
Helemaal op kop staat dé first lady van de first ladies, Michelle Obama. Deze 46-jarige advocate was een voorbeeldige studente aan Harvard en Princeton. Ze is een voorvechtster van betere (lees: minder dikmakende) schoolmaaltijden. Verder ondersteunt ze maatregelen ter verbetering van het gezinsleven van de Amerikaanse militairen in Afghanistan en Irak.
Onze nummer 6 van 2008 staat nu op de 2de plaats. Het betreft Irene Rosenfeld (57), CEO van Kraft Foods. Net als Michelle Obama heeft ze twee kinderen. Na Carol Bartz (Yahoo) is ze de best betaalde vrouw in de VS.
En het brons gaat naar media-tycoon Oprah Winfrey. Ze is nu 56 jaar en nog altijd vrijgezel. Haar succesvolle talkshows en andere mediagerichte activiteiten hebben haar geen windeieren opgebracht, want nu bedraagt haar kapitaal al een niet onaardige 2,7 miljard USD.
Angela Merkel (even oud als Oprah Winfrey), was in 2008 onze nummer 1 maar twee jaar later weggezakt naar de 4de plaats. Haar christendemocratische CDU heeft een broze alliantie aangegaan met de liberale FDP en de christensociale CSU en vanuit deze moeilijke positie moet ze hervormingen in het onderwijs en het belastingssysteem doorvoeren.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (62) staat op plaats 5 en zorgt ervoor, dat de naam Clinton in het politieke wereldje aanwezig blijft. Haar voortdurende pogingen, o.m. om de Amerikaans-Russische betrekkingen te verbeteren en de spanning in het Midden-Oosten te doen afnemen zullen haar waarschijnlijk een ticket als kandidaat het vice-president bezorgen wanneer Barack Obama begint aan zijn campagne voor de verkiezingen van 2012.
Nummer 6 stond in 2008 nog op de 3de plaats. De 54-jarige Indra Nooyi, is in India geboren maar heeft nu VS-nationaliteit. Zij is het brein achter wereldwijde marketingcampagnes van haar bedrijf. Deze campagnes houden het midden tussen filantropie en réclame, maar dat ze succesvol zijn blijkt uit het budget dat Pepsico kan vrijmaken voor promotie, zo’n 616 miljoen USD in 2010.
Van een heel andere allooi is nummer 7, de popster Lady Gaga die met haar 24 jaar de benjamin is van het gezelschap. Haar universitaire studies heeft ze nooit kunnen afmaken (ze werd eigenlijk de deur gewezen). Trouwens, haar echte naam is Stefanie Germanotta. Haar optredens zijn spektakelstukjes en zo heeft ze de popscène nieuw leven ingeblazen. Voor wie het interesseert: Lady Gaga is nog single.
Nummer 8 is Gail Kelly, de CEO van Westpac, de tweede grootste bank van Australië. Met haar persoonlijke kapitaal van 550 miljoen USD is deze 54-jarige economiste, op weg naar de exclusieve regionen van de miljardairs.
En op nummer 9 treffen we alweer een popzangeres aan, de 29-jarige Beyonce Knowles. Zij combineert zingen met modeontwerpen en beide activiteiten zijn voor haar even lucratief. Ze verkocht al meer dan 118 miljoen platen, verzamelde 16 Grammy Awards en trad op in 7 films. Ze is bevriend met Lady Gaga en beiden staan ze geregeld op de bühne.
Ellen Degeneres (52) sluit de lijst van de top-10. Zij is, net als Oprah Winfrey, een talkshow gastvrouw en hiermee won ze al 5 keer de Emmy Award. Haar gelaat is bekend van modetijdschriften en réclame voor vitaminenhoudend water.
Daarmee verlaten we het clubje van de top-10. Van de 90 volgende machtigste vrouwen ter wereld zullen we het enkel hebben over de Europese dames.
Nummer 24 (in 2008 nog op plaats 9) is meteen een merkwaardige figuur. Geef toe, een vrouw aan het hoofd van een nucleair bedrijf is geen dagelijkse kost. Toch kwijt Anne Lauvergeon, 51-jarige moeder van 2 kinderen, zich voorbeeldig van de zware taak van de dagelijkse leiding van het Franse Areva. En hoe zwaar deze taak is, blijkt uit haar hoofdopdracht, het afbouwen van de schuld van 40 miljoen USD van Areva en deze om te buigen naar winst. Daarvoor denkt ze aan hernieuwbare energiebronnen, zoals zon en wind.
En op plaats 35 staat de Franse first lady, de 42-jarige Carla Bruni, moeder van één kind. Van alle dames van de top-100 heeft ze (en wie zal ons tegenspreken) echte sterallures. Deze heeft ze zich aangemeten toen ze nog supermodel was. Bovendien heeft ze nu interesse voor een zangcarrière en zal ze zelfs optreden in een nieuwe film van Woody Allen. Maar achter die façade van glamour en glitter gaat een verstandige en sociaal/politiek geëngageerde vrouw schuil, wat o.a. blijkt over haar kritiek op Iran wegens het nog altijd stenigen van vrouwen.
Nummer 38 in de top-100 is de Spaanse Ana Patricia Botin, 49 jaar en moeder van 3 kinderen. De machtigste vrouw van Spanje leidt de Banesto bank, een zijtak van de Banco de Santander. Het bankieren zit in haar genen, want haar overgrootvader was mede-oprichter van Santander in 1909. Sinds 2008 is ze in de top-100 gestegen van plaats 51 naar 38.
Nummer 41 is sinds 2008 17 plaatsen gestegen en ze is meteen de oudste dame van de club. Queen Elisabeth II is nu 84 jaar en haar 4 kinderen zijn wereldbekend. Ze is met haar staat van dienst van 59 jaar de langst regerende koningin in de Britse geschiedenis en ze is nu al ouder dan Queen Victoria, die stierf op haar 81ste. Ze is naar eigen zeggen nog niet van plan de troon af te staan aan zoon Charles.
Nummer 14 in 2008 is nu op de 43ste plaats beland en brengt ons opnieuw naar Frankrijk, meer bepaald naar minister van Financiën Christine Lagarde (54 jaar, 2 kinderen). Ze is afkomstig van de zonnige Provence, waar ze rechten studeerde, maar verblijft noodgedwongen in het drukke Parijs. Ze heeft initiatieven genomen om de werkloosheid terug te schroeven maar werkt ook aan een financieel systeem dat past in de concepten van de sharia.
In Italië en ook daarbuiten heeft de naam Berlusconi uiteenlopende effecten van aversie tot idolatrie. Premier Silvio Berlusconi is dan ook op zijn zwakst gezegd gecontesteerd. Daarom is het ook niet altijd gemakkelijk voor zijn oudste dochter Marina Berlusconi (44 jaar, 2 kinderen) om geloofwaardig over te komen.
Toch leunt haar onderneming Fininvest sterk aan bij de interessesfeer van haar vader. Fininvest is nl. actief op het vlak van media en amusement en is ook de hoofdzetel van Mondadori, de grootste uitgever van magazines van Italie. Ze zakte van de 34ste naar de 48ste plaats in de top-100.
Nummer 52 is de 54-jarige Turkse vrijgezel Guler Sabanci. Zij is sinds 2004 voorzitster van de Sabanci Holding, die onder haar impuls zijn activiteitsgebied belangrijk uitbreidde. Ze is onvermoeibaar in haar c ampagne om Turkije lid te doen worden van de EU.
De 66-jarige Tarja Halonen verhuisde sinds 2008 van de 71ste naar de 62ste plaats. Ze is de eerste vrouwelijke president van Finland, nu aan het einde van haar tweede en laatste ambtstermijn. Toch hoopt ze nog tijdig de economische inkrimping met 8% van haar land te kunnen veranderen in groei.
Nummer 64, sinds 2008 10 plaatsen gestegen, is ook presidente, ditmaal van Ierland. De 59-jarige Mary McAleese is moeder van 3 kinderen en is nu, net als haar Finse ambtgenote, aan het einde van haar tweede en laatste ambtstermijn. In 2009 nationaliseerde ze de Anglo Irish Bank en introduceerde draconische budgettaire maatregelen.
Met Annika Falkengren, de 48-jarige moeder van één kind, bevinden we ons op plaats 65 in de top-100. Ze leidt de Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), de belangrijkste bank van Noord-Europa. SEB is bezig met het uitbreiden van haar activiteitsgebied naar China en versterkt ook haar Duits filiaal.
Nancy McKinstry stijgt van plaats 82 naar 77 en is de eerste vrouw, tevens Amerikaanse, die de 175-jaar oude Nederlandse uitgeversmaatschappij Wolters Kluwer leidt. Ze is 51 jaar, heeft 2 kinderen en woont permanent in Wassenaar. Ze begeleidt de evolutie bij Wolters Kluwer van de analoge naar de digitale wereld. Ook kijkt ze naar China als potentieel voor uitbreiding van de omzet.
Op plaats 80 treffen we alweer een presidente aan, de 67-jarige Johanna Sigurdardottir. Eigenlijk is ze eerste minister, maar inIJsland komt dit op hetzelfde neer als president. Onder haar impuls is Ijsland het voorbeeld geworden van de gelijkheid der geslachten. Dat resulteerde in het verbieden van alle stripclubs en het invoeren van het homohuwelijk. Ze gaf wat dit laatste betreft trouwens het voorbeeld door als één der eersten in het huwelijk te treden met haar vriendin.
Hekkensluitster op plaats 100 is de Française Dominique Senequier, in 2008 nog op de 53ste plaats. Ze 57 jaar en heeft geen kinderen. Ze is CEO van Bank & Verzekeringen AXA, een onderneming die ze handig door de recente crisis loodste.
En dan blijven er nog de verliezers. Hierboven zien we o.m. dat Condoleezza Rice en Neelie Kroes zelfs niet meer voorkomen in de top-100, wat nogmaals Bredero gelijk geeft toen hij beweerde dat het kan verkeren.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
22 september 2008.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten.