Als het van haar dochter afhangt, kwam Liliane Bettencourt onmiddellijk onder curatele te staan. Dochter Françoise is nl. van oordeel, dat haar mama wat te royaal omspringt met haar fortuin.
Rijkste vrouw van Frankrijk onder curatele?
In ons artikel ‘s Werelds 7 rijkste dames van 10 augustus 2006 stond zij op kop van het lijstje van de 7 rijkste vrouwen ter wereld met een fortuin van 16 miljard dollar. In 2008 was haar spaarpotje al aangedikt tot 22,9 miljard dollar (16,4 miljard euro), bleef de rijkste vrouw ter wereld en bekleedde de 17de plaats van de meest gefortuneerde mensen op deze planeet.
We hebben het over de nu 86-jarige Liliane Bettencourt. Behalve de uitspraak van de familienaam heeft ze verder niets gemeen met Ingrid Betancourt, de Colombiaanse presidentskandidate die in 2002 ontvoerd werd door FARC-rebellen en die in 2008 dankzij een list kon bevrijd worden door het Colombiaanse leger.
Neen, de Bettencourt waarover wij het hebben is sinds 1957 met 30% van de aandelen de belangrijkste participant van de Franse cosmeticareus L’Oréal en zoals we hierboven aantoonden groeit haar kapitaal jaar na jaar aan.
Maar ze blijkt soms wel kwistig om te springen met haar centen. Dat is althans de mening van haar 55-jarige dochter, voluit genaamd Françoise Bettencourt-Meyers. Moeder en dochter zijn al jaren verwikkeld in een ruzie, die nu begint te ontaarden in een regelrecht moddergevecht met het gerecht als achtergrond.
Alles draait rond de figuur van François-Marie Banier, een 61-jarige Parijse schrijver en fotograaf. Sinds 2001 (of ervoor reeds, wie weet het?) is hij bevriend met Liliane Bettencourt, die in 2007 haar man André Bettencourt verloor.
Volgens dochter Françoise heeft haar moeder aan haar vriend-fotograaf tot op heden geld en schilderijen cadeau gedaan voor het niet onaardige bedragje van 993 miljoen euro. Velen van ons zouden met hun ogen knipperen als ze dit bedrag op hun spaarboekje zouden zien staan. Maar laat ons reëel wezen: het is slechts een fractie (ca 4%) van het huidige kapitaaltje van mama Liliane. En vele spaarders en beleggers hebben de afgelopen periode meer dan 4% van hun centen in rook zien opgaan…
Toch heeft dochter Françoise er geen goed oog in. Ze is van mening, dat de bevriende fotograaf misbruik maakt van zwakke momenten van haar moeder om haar geld afhandig te maken. Sterker nog: ze heeft het over ‘psychische druk’ die Banier gebruikt om dollars of euro’s naar zich toe te harken.
Hierover ondervraagd door een journalist van het Franse ‘Journal du dimanche’ zegde Liliane Bettencourt in december 2008: ‘ik heb zeker wel wat geld geschonken aan François-Marie Banier, maar de sommen zijn relatief niet zeer hoog.’ Daar heb je het: ‘relatief’. Natuurlijk is 4% van je persoonlijk bezit niet zeer hoog. Maar wanneer deze 4% overeenstemt met het aantal euro’s dat we zonet noemden…
Dat moet dochter Françoise ook hebben gedacht en daarom dringt ze al enig tijd aan op een onderzoek naar de geestesgesteldheid van haar moeder, iets dat mama krachtdadig afwijst.
Het conflict dochter-moeder is uitgedraaid op een gerechtszaak. Advocaten van beide partijen vliegen elkaar geregeld in het haar (want ze moeten hun ereloon toch verdienen?). Een officier van justitie die de aanklaagster, dochter Françoise, vertegenwoordigt dringt al maanden aan op een geneeskundig onderzoek van de geestelijke vermogens van moeder Liliane, terwijl haar advocaten keer op keer deze eis afwijzen. Getouwtrek dus. Maar het wordt nog straffer.
Wellicht onder impuls van haar advocatenkorps als manœuvre om haar goede wil te bewijzen heeft Liliane Bettencourt op eigen initiatief begin 2009 een onderzoek laten uitvoeren door een neuroloog naar haar keuze. Wat was de uitslag van dit onderzoek? U mag driemaal raden, maar éénmaal volstaat al: in zijn rapport schrijft deze dokter dat haar psychologische toestand ‘stabiel’ is. Dit volgens hen afdoende rapport legden Lilianes advocaten in april voor aan de justitie.
Dochter Françoise was niet kapot van de diagnose van de neuroloog in kwestie. Toeval of niet, vanaf april 2009 sijpelden in de media opeens fragmenten door van dit rapport en ook van eerdere resultaten van onderzoeken, die mama Liliane had ondergaan. Zo bleek, dat Liliane Bettencourt van 2002 tot 2007 zich meerdere keren laten checken heeft door neurologen en psychiaters. De krant ‘Libération’ publiceerde op 14 december 2007 een artikel, waarin stond, dat ‘het voor de zieke nodig is, dat ze zich door raadslieden laat bijstaan en controleren voor het nemen van beslissingen m.b.t. tot haar burgerrechten en ‑plichten. Voor haar bestwil zou ze moeten onder het régime van curatele gesteld worden’.
Het is met dat woordje curatele, dat dochter Françoise argumenteert dat het haar niet te doen is om het geld van mama, maar dat ze haar moeder beschouwt als een slachtoffer, dat tegen zichzelf beschermd moet worden.
Liliane Bettencourt heeft ook een humanitaire kant. In 1987 heeft ze nl. de Fondation Bettencourt Schueller opgericht. Deze stichting, genoemd naar haar vader Eugène Bettencourt, grondlegger van het L’Oréal imperium, verleent financiële steun aan jonge Europese wetenschappers, actief op het gebeid van biologie of geneeskunde. De jaarlijkse prijs bedraagt ca 300.000 euro. Op zichzelf een niet onaardig bedrag, maar het tegenover Liliane Bettencourts fortuin van meer dan 16 miljard euro is het een peulschil. Afin, beter iets dan niets.
En wat gebeurt er met het aandeel L’Oréal? Na in augustus en september 2008 tweemaal te hebben gepiekt rond 75 euro tuimelde het aandeel de berg af tot ca 47 euro in maart 2009 en heeft het zich intussen hersteld naar het niveau 55 euro. Het is niet uit te sluiten, dat het verdere verloop van de dochter-moeder confrontatie haar invloed op de koers niet zal missen. Want als de hoofdaandeelhoudster Liliane Bettencourt niet toerekeningsvatbaar zou verklaard worden en effectief onder curatele zou komen, is te verwachten dat dochter Françoise als enige erfgenaam haar plaats zal moeten innemen en dat kan wel een effect hebben op het beleggerssentiment, denken we.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.