...

Rijkste vrouw Frankrijk onder curatele?

13 juni 2009, 15:30 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Als het van haar dochter afhangt, kwam Lil­iane Bet­ten­court onmid­del­lijk onder curatele te staan. Dochter Françoise is nl. van oordeel, dat haar mama wat te roy­aal omspringt met haar fortuin.


Rijk­ste vrouw van Frankrijk onder curatele?

In ons artikel s Werelds 7 rijk­ste dames van 10 augus­tus 2006 stond zij op kop van het lijst­je van de 7 rijk­ste vrouwen ter wereld met een for­tu­in van 16 mil­jard dol­lar. In 2008 was haar spaar­pot­je al aangedikt tot 22,9 mil­jard dol­lar (16,4 mil­jard euro), bleef de rijk­ste vrouw ter wereld en bek­leed­de de 17de plaats van de meest gefor­tuneerde mensen op deze planeet. 

We hebben het over de nu 86-jarige Lil­iane Bet­ten­court. Behalve de uit­spraak van de fam­i­lien­aam heeft ze verder niets gemeen met Ingrid Betan­court, de Colom­bi­aanse pres­i­dentskan­di­date die in 2002 ontvo­erd werd door FARC-rebellen en die in 2008 dankz­ij een list kon bevri­jd wor­den door het Colom­bi­aanse leger. 

Neen, de Bet­ten­court waarover wij het hebben is sinds 1957 met 30% van de aan­de­len de belan­grijk­ste par­tic­i­pant van de Franse cos­meti­careus L’Oréal en zoals we hier­boven aan­toon­den groeit haar kap­i­taal jaar na jaar aan. 



Maar ze blijkt soms wel kwistig om te sprin­gen met haar cen­ten. Dat is althans de mening van haar 55-jarige dochter, voluit genaamd Françoise Bet­ten­court-Mey­ers. Moed­er en dochter zijn al jaren ver­wikkeld in een ruzie, die nu begint te ontaar­den in een regel­recht mod­dergevecht met het gerecht als achtergrond. 

Alles draait rond de figu­ur van François-Marie Ban­ier, een 61-jarige Par­i­jse schri­jver en fotograaf. Sinds 2001 (of ervoor reeds, wie weet het?) is hij bevriend met Lil­iane Bet­ten­court, die in 2007 haar man André Bet­ten­court verloor. 

Vol­gens dochter Françoise heeft haar moed­er aan haar vriend-fotograaf tot op heden geld en schilder­i­jen cadeau gedaan voor het niet onaardi­ge bedrag­je van 993 miljoen euro. Velen van ons zouden met hun ogen knip­peren als ze dit bedrag op hun spaar­boek­je zouden zien staan. Maar laat ons reëel wezen: het is slechts een frac­tie (ca 4%) van het huidi­ge kap­i­taalt­je van mama Lil­iane. En vele spaarders en beleg­gers hebben de afgelopen peri­ode meer dan 4% van hun cen­ten in rook zien opgaan…

Toch heeft dochter Françoise er geen goed oog in. Ze is van mening, dat de bevriende fotograaf mis­bruik maakt van zwakke momenten van haar moed­er om haar geld afhandig te mak­en. Sterk­er nog: ze heeft het over psy­chis­che druk’ die Ban­ier gebruikt om dol­lars of euro’s naar zich toe te harken. 

Hierover ondervraagd door een jour­nal­ist van het Franse Jour­nal du dimanche’ zegde Lil­iane Bet­ten­court in decem­ber 2008: ik heb zek­er wel wat geld geschonken aan François-Marie Ban­ier, maar de som­men zijn relatief niet zeer hoog.’ Daar heb je het: relatief’. Natu­urlijk is 4% van je per­soon­lijk bez­it niet zeer hoog. Maar wan­neer deze 4% overeen­stemt met het aan­tal euro’s dat we zonet noemden… 

Dat moet dochter Françoise ook hebben gedacht en daarom dringt ze al enig tijd aan op een onder­zoek naar de geestes­gesteld­heid van haar moed­er, iets dat mama kracht­dadig afwijst. 

Het con­flict dochter-moed­er is uitge­draaid op een gerecht­sza­ak. Advo­cat­en van bei­de par­ti­jen vliegen elka­ar geregeld in het haar (want ze moeten hun ereloon toch ver­di­enen?). Een offici­er van justi­tie die de aan­klaag­ster, dochter Françoise, verte­gen­wo­ordigt dringt al maan­den aan op een geneeskundig onder­zoek van de geestelijke ver­mo­gens van moed­er Lil­iane, ter­wi­jl haar advo­cat­en keer op keer deze eis afwi­jzen. Getouwtrek dus. Maar het wordt nog straffer.

Wellicht onder impuls van haar advo­catenko­rps als manœu­vre om haar goede wil te bewi­jzen heeft Lil­iane Bet­ten­court op eigen ini­ti­atief begin 2009 een onder­zoek lat­en uitvo­eren door een neu­roloog naar haar keuze. Wat was de uit­slag van dit onder­zoek? U mag driemaal raden, maar één­maal vol­staat al: in zijn rap­port schri­jft deze dok­ter dat haar psy­chol­o­gis­che toe­s­tand sta­biel’ is. Dit vol­gens hen afdoende rap­port leg­den Lil­ianes advo­cat­en in april voor aan de justitie.

Dochter Françoise was niet kapot van de diag­nose van de neu­roloog in kwest­ie. Toe­val of niet, vanaf april 2009 sijpelden in de media opeens frag­menten door van dit rap­port en ook van eerdere resul­tat­en van onder­zoeken, die mama Lil­iane had onder­gaan. Zo bleek, dat Lil­iane Bet­ten­court van 2002 tot 2007 zich meerdere keren lat­en check­en heeft door neu­rolo­gen en psy­chi­aters. De krant Libéra­tion’ pub­liceerde op 14 decem­ber 2007 een artikel, waarin stond, dat het voor de zieke nodig is, dat ze zich door raad­slieden laat bijs­taan en con­trol­eren voor het nemen van beslissin­gen m.b.t. tot haar burg­er­recht­en en ‑plicht­en. Voor haar best­wil zou ze moeten onder het régime van curatele gesteld worden’. 

Het is met dat woord­je curatele, dat dochter Françoise argu­menteert dat het haar niet te doen is om het geld van mama, maar dat ze haar moed­er beschouwt als een slachtof­fer, dat tegen zichzelf bescher­md moet worden. 

Lil­iane Bet­ten­court heeft ook een human­i­taire kant. In 1987 heeft ze nl. de Fon­da­tion Bet­ten­court Schueller opgericht. Deze sticht­ing, genoemd naar haar vad­er Eugène Bet­ten­court, grond­leg­ger van het L’Oréal imperi­um, ver­leent finan­ciële ste­un aan jonge Europese weten­schap­pers, actief op het gebeid van biolo­gie of geneeskunde. De jaar­lijkse pri­js bedraagt ca 300.000 euro. Op zichzelf een niet onaardig bedrag, maar het tegen­over Lil­iane Bet­ten­courts for­tu­in van meer dan 16 mil­jard euro is het een peulschil. Afin, beter iets dan niets.



En wat gebeurt er met het aan­deel L’Oréal? Na in augus­tus en sep­tem­ber 2008 tweemaal te hebben gepiekt rond 75 euro tuimelde het aan­deel de berg af tot ca 47 euro in maart 2009 en heeft het zich intussen her­steld naar het niveau 55 euro. Het is niet uit te sluiten, dat het verdere ver­loop van de dochter-moed­er con­frontatie haar invloed op de koers niet zal mis­sen. Want als de hoof­daan­deel­houd­ster Lil­iane Bet­ten­court niet toereken­ings­vat­baar zou verk­laard wor­den en effec­tief onder curatele zou komen, is te verwacht­en dat dochter Françoise als enige erf­ge­naam haar plaats zal moeten innemen en dat kan wel een effect hebben op het beleg­gerssen­ti­ment, denken we.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.