...

Reuters viste achter het (inter)net

19 april 2005, 17:03 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Het per­sagentschap Reuters zag de opkomst van het Inter­net niet zo goed zit­ten en liet heel de hype aan zich voor­bi­j­gaan. Wan­neer de grote ont­nuch­ter­ing in 2000 er zat aan te komen, besloot Reuters dan toch maar te investeren in de nieuwe tech­nolo­gie. Dit kwam haar duur te staan.
Reuters viste achter het (inter)net
Reuters is een naam die klinkt als een klok en dat niet alleen in de wereld van de bericht­gev­ing via radio, tv en gedruk­te media, kran­ten, enz. Ook het grote pub­liek kent Reuters als betrouw­bare bron van nieuws. Hoe dik­wi­jls hoor je niet ‘het agentschap Reuters meldt…’
De fir­ma werd in 1851 in Lon­den opgericht door Julius Reuters en heeft al vlug een ste­vige faam ver­wor­ven. Daarom zal het geen ver­won­der­ing baren, dat deze fir­ma de wereld­wi­jde mark­tlei­der is in het seg­ment van zake­lijk nieuws en financiële informatie. 
De hoofdze­tel is nog alti­jd in Lon­den en totaal stelt Reuters 14.500 per­so­n­en tew­erk. De mark­tkap­i­tal­isatie is ca 11,2 mil­jard dol­lar. In de VS noteert Reuters op de Nas­daq, tick­er: RTRSY.
Wat wel ver­won­der­ing wekt, is de onver­schil­ligheid waarmee Reuters de opkomst van het Inter­net aan zich heeft lat­en voor­bi­j­gaan. In de jaren 1990 stond de fir­ma aan de kant te kijken. 
In feb­ru­ari 2000, vlak voor de inter­net­zeep­bel barstte, schoot het bedri­jf wakker. Er werd geld gepompt in pro­jecten gebaseerd op de nieuwe tech­nolo­gie. Ver­loren moeite, want het pub­liek had tijdelijk min­der aan­dacht voor het aan­bod van Reuters en boven­di­en doken aan alle zij­den goed­kope, zelfs gratis werk­ende, con­cur­renten op. 

Peri­ode: april 2002 — april 2005
De koers van het aan­deel zak­te in elka­ar. In 2001 sneu­velden 1.100 jobs en het boek­jaar 2002 werd afges­loten met ver­lies (-203.759 dol­lar), een unicum in de geschiede­nis van het bedri­jf. Ook in 2003 was er ver­lies, gelukkig veel min­der dan het jaar ervoor: ‑67.583 dollar. 
De fir­ma lijkt terug uit het dal te zijn gek­lom­men, maar de oude glo­rie is nog niet teruggekeerd.
Reuter­s’ ver­giss­ing was zich te sterk af te keren van de inter­nethype. U ziet het: zich lat­en meeslepen is niet goed, maar doen alsof er niets aan de hand is wordt ook afgestraft.
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.