...

Qatar gaat shoppen

7 maart 2013, 10:26 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Oli­es­taat­je Qatar heeft zin gekre­gen om te investeren in Europa en nu is Grieken­land aan de beurt. Een goed teken voor het land van de ouzo?


Qatar is een emi­raat gele­gen aan de Perzis­che Golf. Met zijn 11.600 km² opper­vlak­te en 744.000 inwon­ers stelt het numeriek niet veel voor, maar de aar­dolie maak­te het land rijk, zo rijk dat de schatk­ist over­vol is ger­aakt en de belei­ds­mak­ers op zoek zijn naar mogelijkhe­den om hun oliedol­lars zin­vol te investeren.

Gedurende het afgelopen jaar 2012 heeft het konin­klijke fonds Qatar Hold­ings ongeveer 750 miljoen euro geïn­vesteerd in de Canadese fir­ma Euro­pean Gold­fiels Ltd. Voor­naam­ste eis was, dat het leeuwen­deel (600 miljoen) van dit bedrag moest gaan naar goud­win­ning in Grieken­land.
Dit was de tweede finan­ciële tussenkomst van Qatar in Grieken­land, na de par­tic­i­patie met 500 miljoen euro in okto­ber 2011 in de fusie tussen de Griekse EFG EuroBank en Alpha­bank, resp. 2de en 3de banken van het land.

Het emi­raat heeft er blijk­baar de smaak van te pakken, want nu is aangekondigd dat het een kap­i­taalsin­jec­tie van 1 mil­jard euro wil doen om de KMO-sec­tor nieuw lev­en in te blazen. 

En daarmee is het nog niet gedaan. De inkt van de handtekenin­gen gezet in jan­u­ari 2013 onder het KMO-akko­ord was amper droog, of Qatar liet weten kan­di­daat te zijn voor een invester­ing in de opwaarder­ing van de indus­triezone ten zuiden van de oude Atheense luchthaven.

Boven­di­en is de Griekse eerste min­is­ter Anto­nis Sama­ras naar Qatar gereisd in het gezelschap van 15 Griekse onderne­min­gen, waaron­der metaalver­w­erk­ing en lucht­vaart. Doel van de besprekin­gen was duidelijk: de mogelijkhe­den bespreken om te investeren in Griekenland. 


alt

Ten per­soon­lijken titel heeft de emir van Qatar (zie foto) zijn col­lec­tie Griekse eiland­jes uit­ge­breid. Eerder al had hij Oxia gekocht, een eiland­je van 5 km² in de Ion­is­che Zee. Deze deal kostte hem 4,9 miljoen euro. Omdat de omgev­ing hem blijk­baar bevalt, heeft hij er 5 eiland­jes in de buurt bijgekocht voor een extraat­je van 3,5 miljoen euro.

In Grieken­land zijn de autoriteit­en ron­duit geflat­teerd door al die belang­stelling van Qatar. Men weet wel dat de dri­jfveer van de emir en zijn entourage alles­be­halve menslievend­heid is, maar de uit­ing van een vast geloof in de veerkracht van Grieken­land’ zoals waarne­mers dit verwoorden.

Het onderliggende objec­tief van Qatar is blijk­baar om verder te kun­nen wan­neer de olieput­ten zo rond 2030 droog zullen komen te staan. Daarom zet Qatar (en nog andere oli­es­tat­en) in op investerin­gen in poli­tiek sta­biele lan­den met economis­che ambities.

Niet alleen Grieken­land beant­wo­ordt aan dit profiel. We kun­nen ons in de EU maar best voor­berei­den voor het bezoek van (nog meer) Ara­bis­che shoppers.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.