Oliestaatje Qatar heeft zin gekregen om te investeren in Europa en nu is Griekenland aan de beurt. Een goed teken voor het land van de ouzo?
Qatar is een emiraat gelegen aan de Perzische Golf. Met zijn 11.600 km² oppervlakte en 744.000 inwoners stelt het numeriek niet veel voor, maar de aardolie maakte het land rijk, zo rijk dat de schatkist overvol is geraakt en de beleidsmakers op zoek zijn naar mogelijkheden om hun oliedollars zinvol te investeren.
Gedurende het afgelopen jaar 2012 heeft het koninklijke fonds Qatar Holdings ongeveer 750 miljoen euro geïnvesteerd in de Canadese firma European Goldfiels Ltd. Voornaamste eis was, dat het leeuwendeel (600 miljoen) van dit bedrag moest gaan naar goudwinning in Griekenland.
Dit was de tweede financiële tussenkomst van Qatar in Griekenland, na de participatie met 500 miljoen euro in oktober 2011 in de fusie tussen de Griekse EFG EuroBank en Alphabank, resp. 2de en 3de banken van het land.
Het emiraat heeft er blijkbaar de smaak van te pakken, want nu is aangekondigd dat het een kapitaalsinjectie van 1 miljard euro wil doen om de KMO-sector nieuw leven in te blazen.
En daarmee is het nog niet gedaan. De inkt van de handtekeningen gezet in januari 2013 onder het KMO-akkoord was amper droog, of Qatar liet weten kandidaat te zijn voor een investering in de opwaardering van de industriezone ten zuiden van de oude Atheense luchthaven.
Bovendien is de Griekse eerste minister Antonis Samaras naar Qatar gereisd in het gezelschap van 15 Griekse ondernemingen, waaronder metaalverwerking en luchtvaart. Doel van de besprekingen was duidelijk: de mogelijkheden bespreken om te investeren in Griekenland.
Ten persoonlijken titel heeft de emir van Qatar (zie foto) zijn collectie Griekse eilandjes uitgebreid. Eerder al had hij Oxia gekocht, een eilandje van 5 km² in de Ionische Zee. Deze deal kostte hem 4,9 miljoen euro. Omdat de omgeving hem blijkbaar bevalt, heeft hij er 5 eilandjes in de buurt bijgekocht voor een extraatje van 3,5 miljoen euro.
In Griekenland zijn de autoriteiten ronduit geflatteerd door al die belangstelling van Qatar. Men weet wel dat de drijfveer van de emir en zijn entourage allesbehalve menslievendheid is, maar de ‘uiting van een vast geloof in de veerkracht van Griekenland’ zoals waarnemers dit verwoorden.
Het onderliggende objectief van Qatar is blijkbaar om verder te kunnen wanneer de olieputten zo rond 2030 droog zullen komen te staan. Daarom zet Qatar (en nog andere oliestaten) in op investeringen in politiek stabiele landen met economische ambities.
Niet alleen Griekenland beantwoordt aan dit profiel. We kunnen ons in de EU maar best voorbereiden voor het bezoek van (nog meer) Arabische shoppers.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl